Ajvár készítése házilag
Ha Horvátországban nyaralunk szinte minden magyar felfigyel egy különleges, édeskés ízesítőre. Olyasmi ez mint a mi Erős Pistánk, csak kicsit édesebb. Ez az ajvár és így készítsük el házilag!
10 kg ajvárhoz, ezek az alapanyagok kellenek:
- 10 kg érett pirospaprika
- 5 kg padlizsán
- 2 fej vöröshagyma
- 5-8 gerezd fokhagyma
- 1 liter ecet
- 3 liter víz
- 2 lilter olívaolaj
- 10 szem fekete bors
Ha nem szeretnénk 10 kiló ajvárral kísérletezni, nyugodtan tizedeljünk meg minden mennyiséget.
Elkészítés:
A padlizsánt meghámozzuk, kb 2 cm vastagságúra vágjuk és 15-20 percet 180 fokos sütőben megsütjük (ne felejtsük el meglocsolni egy kis olajjal).
A paprikát tisztítsuk meg és vágjuk félbe. Ecetes keverékbe (ecet, víz, olaj, fokhagyma, hagyma, bors) főzzük 10 percig. Ne felejtsük el, hogy ez a folyamat ismétlődik hisz minden jó szakács tudja, hogy kb 2 kilogrammot lehet egyszerre egy edényben főzni.
A paprikát kivesszük és másfél 2 órát pihenni hagyjuk.
A paprikát és a padlizsánt összedaráljuk. A maradék olajat hozzáöntjük és hozzá adjuk a fűszeres keveréket. Folyamatos keverés mellett elkezdjük sütni.
Így főzzük 2-3 órát. A főzés felénél öntsünk még hozzá olajat és sózzuk meg, mert ezek főzés közben elpárolognak.
Ha kész kóstoljuk meg. Ha hiányzik belőle még valamilyen fűszer pótoljuk.
Az üvegeket mossuk el, majd töltsük bele az ajvárt. Tegyük vissza az üvegbe töltött ajvárt 60 fokos sütőbe, a pasztőrözés végett. Majd hagyjuk hűlni.
Fogyasszuk egészséggel! :)
- K. N. -