Szeretnél információt kapni közlekedési viszonyokról, strandokról, árakról, hol tudsz spórolni?
Iratkozz fel hírlevelünkre
és elküldjük okos ajánlatainkat
legszebb strandokat, látnivalókat!
Hetente maximum egy levelet küldünk. A későbbiekben bármikor le lehet iratkozni.

Kitöltés Facebook-al


Montenegró

Montenegró avagy ahogy magukat hívják: Crna Gora (Fekete hegy) a Balkán félsziget nyugati partján terül el. Északról Horvátország és Bosznia, keletről Szerbia és Koszovó míg délről Albánia határolja. Nyugati határa a nyílt tenger, illetve az Adrián túl Olaszország.

 

Nyaralás Montenegróban

Montenegró nagy része egy hegyvidéki területen található. Lakossága alig 600 ezer fő. Montenegró három részre osztható: a tengerpartra, a Kotor öbölre és a központi régióra. A Központi régiónak nevezett terület a Dinári-hegység részre. A Dinári-hegység Horvátországra is kiterjed. A horvátok Biokovo hegységnek hívják a horvát szakaszt. A hegyvidéki régió átlagos magassága 1000 méter. Legmagasabb pontjai az Orjen 1894 és a Lovcen 1749 méter magasak. Elsősorban azoknak ajánljuk ezt a területet, akik a hegyvidéki nyaralást kedvelik.

 

Kotor és környéke

A montenegrói nyaralásokat általában a tengerparti területekre szervezik. A montenegrói tengerpart egyik legnépszerűbb látnivalója a Kotor öböl. Ez a csodálatos természeti képződmény, mintegy 30 kilométer hosszan nyúlik be a Dinári-hegység ormai közé. Három fontos várost találunk a Kotor öbölben. Rögtön az öböl jobb partján fekszik Herceg Novi, majd ahogy beljebb haladunk elérjük Tivat Riviérát.

Csodálatos természeti képződmény a Kotori öböl
Csodálatos természeti képződmény a Kotori öböl

Montenegró homokos strandjai közül nagyon sok igényesen kialakított tengerpartot, itt Tivaton találjuk. Tivat nagyon népszerű turistaparadicsom, hiszen a város határában található egy repülőtér s innen Montenegró tengerparti településeit is könnyen meg lehet közelíteni.

Kotor Montenegró ékköve.
Kotor Montenegró ékköve. Ez a legjobb állapotban megmaradt középkori város a Földközi tengeren.

A Kotor öböl belseje csodálatos látnivalókat kínál. Ahogy áthaladunk a Verige-szoroson rögtön feltűnik egy kis szigetecske és Sziklák Asszonya templom. Ehhez egy legenda is tartozik. Amikor a kotori hajósok kimentek a tengerre, az öbölbe visszatérvén egy követ dobtak a tengerbe. Így alakult ki ez a kis sziget. Ahogy továbbhaladunk elérjük Perast, majd az öböl végén meglátjuk Kotor városát. Nem véletlenül ennyire híres, Ő Montenegró egyik legszebb látnivalója. Egyes tudósok szerint Kotor az egyik legjobb állapotban megmaradt Földközi-tengeri középkori város, minden montenegrói nyaralás kötelező célállomása. Akár hajóval, akár kocsival érkezzünk Kotorba az óvárost mindenképpen nézzük meg, s ha erőnk engedi másszunk fel a Szent János erődbe, mert innen csodálatos fotókat készíthetünk az erődről és a Kotor öbölről.

 

Legnépszerűbb szállásaink Montenegróban

Az alábbiakban azokat a szálláshelyeket mutatjuk be, amelyeket a legtöbbször foglaltátok (ez egy valós lista, nem kevés idő volt összerakni).

 

Montenegró szállás – Maslina apartman
Az egyik legtöbbet foglalt szálláshely a Maslina apartman

A Maslina apartman Herceg Novi tengerpartján fekszik (rögtön a Pet Danica sétány mögött). Kis stúdió apartmanokkal és többszobás, családi apartmanokkal várja az ide látogató turistákat. Kedvező árfekvése és a tengerpart közelsége miatt, igen népszerű olvasóink között. További infó, foglalás itt!

 

Montenegró szállás – Coso apartman
Csodálatos panorámával vár a Coso apartman

A Coso apartman a Kotori vár melletti domboldalban fekszik. Az erkélyek többségéről csodálatos kilátás nyílik a tengerre (öbölre). 2 fős kis és családi apartmanokkal, illetve igazi montenegrói kedvességgel várja az ide látogatókat. Kedvező adottságai miatt, számos olvasónk kipróbálta már ezt a szálláshelyet. További infó, foglalás itt!

 

Montenegró szállás – Villa Bojana
Igényes és népszerű szálláshely Budván a Villa Bojana

Budván, a Főút mögötti egyik utcában fekszik a Villa Bojana családi üzemeltetésű hotel. A villaépülethez egy hatalmas medence tartozik, így  ha nagyon melegünk van, nem kell feltétlenül lemenni a tengerpartra. Bőséges reggeli illetve a tisztaság az alapfelszereltség. További infó, foglalás itt!

 


 

A tengerparti régió

A tengerparti régió közel 300 kilométer hosszan tart Horvátországtól Albániáig. Egy nyaralás Montenegró tengerpartján a legoptimálisabb. Ha javaslatot kéne tennünk, Budvát és Petrovacot ajánlanánk, hiszen minkét település nagyon szép óvárossal rendelkezik, továbbá ezekről a településekről könnyen elérjük a Kotor-öblöt, illetve Montenegró déli részeit is.

Sveti Stefan Montenegró legszebb épülete
Sveti Stefan Montenegró legszebb épülete

Kétség kívül Montenegró legszebb szigete a világhírű Sveti Stefan. Ő is mint Kotor, minden montenegrói nyaralás kötelező látványossága. Hogy nagy csalódás ne érjen bennünket előre elmondjuk, az egész szigete egy nagy szálloda. Nem lehet bemenni, viszont maga Sveti Stefan látványa és az itteni strandolás megér egy kitérőt.

A legjobb montenegrói strand Ulcinj Hosszú strandja
A legjobb homokos strand Ulcinj Hosszú strandja

Ahogy továbbhaladunk délre elérjük Bar és Ulcinj városait. Bar óvárosára a balkáni építészet volt nagy hatással. Különös látnivaló egy magyar szem számára. Bar mindig is egy híres olívatermő vidék volt. A Mirovica olajfa a tudósok szerint egyidős a kereszténységgel, vagyis 2000 éves. Ennek az állításnak a valóságtartalmát sajnos nem tudjuk, de szép terebélyes fa minden esetre. Ulcinj is tökéletes úticél. Maga az óváros is számos velencei és balkán stílusú látnivalót kínál, nagyon szép a városi strand és a Citadella is. Montenegró homokos strandjai közül a leghosszabb is itt található. Ulcinj déli sarkától kezdve, mintegy 12 kilométer hosszan, egészen az Albán határig tart a Hosszú strand (Velika plaza). Ha nyaralás Montenegróban homokos tengerparton, akkor egyértelműen Ulcinj a tökéletes választás! Több szórakozóhely és bár van a parton, melyek előtt színes napernyők vannak telepítve. Vagy itt, vagy a sík homokos tengerparton, kényelmesen tudunk strandolni. A naplementéket érdemes kivárni, mert szép lassan tűnik el a nap a horizont, a tenger mögött.

 

Tipp → Mit szólnál egy tengeri panorámás, medencés apartmanhoz?

Montenegró szállás – Jovicevic apartman
Tengeri panoráma és saját medence vár Petrovacban

A Jovicevic apartman Petrovac domboldalában helyezkedik el. Különlegessége a képen is látható, csodálatos tengeri panoráma, illetve a villaépület előtt található medence. Kell ennél több? :) További infó, foglalás itt!

 


 

Montenegró strandjai

Az előzőekben több szót ejtettünk már Montenegró strandjairól is. Montenegró tengerpartja alapvetően nyugati tájolású, ami annyit jelent, hogy a napsugarak jó hosszan érik a partoka. A helyi strandok előtt nincs semmilyen akadály, jó hosszan végignézhetjük a partokról a naplementéket. Mivel Montenegró egészen délen fekszik így itt már kora tavasztól egészen késő őszig tart a strandszezon.

A Kotor öböl strandjairól azt érdemes tudni, hogy ahogy egyre beljebb haladunk az öbölben, beérkezünk a hegyi patakok hideg, fagyos vizéhez, mitől a tenger kellemes langos vize lehűl. A Kotor öbölben Tivatnál találjuk a legszebb strandokat. Ezek a strandok nagyon szépek, igényesen vannak kialakítva, bárkinek nyugodt szívvel ajánljuk.

Tivat strandjai Montenegró legjobbjai közé tartoznak
Igényes strand Tivatnál

Ahogy a neve is mutatja a tengerpari régió kínálja a legszebb strandokat. Ha elképzelünk a szemünk előtt egy montenegrói nyaralást, akkor azt a pálmafák, a homokos strandok és a hűs koktélok fogják jellemezni. Pontosan ez az amit a déli régiók kínálnak. A budvai Morgen strandon, csak úgy egymást érik a mértani pontossággal elhelyezett napernyők, a strand partja lassan mélyül és homokos. Koktél és hideg sör a mögöttünk lévő bárokban kapható.

Egy tökéletes montenegrói nyaralás a Budva strandon
Egy tökéletes strand, egy tökéletes nyaraláshoz. Ez a Morgen strand.

Az örök hős, Sveti Stefan strandja a mindenkori rangidős. Luxus kilátás, egészen vöröses, lassan mélyülő homokos part, forró napsütés, langyos tenger és hideg sör. Ha van elég pénzünk ilyen is lehet egy nyaralás Montenegróban.

A legszebb montenegrói strand
Montenegró strandjai közül Sveti Stefan a legszebb

Barnál is több homokos strandot találunk. A legszebb helyi tengerpart a Királynő strandja. Ezt Bartól északra Canj település egyik öblénél találjuk. Csak hajóval lehet megközelíteni, így ezt a helyet hajós kirándulással tudjuk megnézni. Egykoron Milena királynő kedvenc strandja volt.

Végül, de nem utolsó sorban ismét visszatérünk az ulcinji Nagy strandhoz. Ez egy olyan tengerpart Montenegróban, ahonnan majd nem akarunk majd hazajönni, sőt a bevállalósabbak még az apartmanjukba is csak fájó szívvel térnek vissza. 12 km hosszú, homokos tengerpart, napernyő, buli és koktél hegyek.

 

Tipp → Nyaraljunk Sveti Stefannál!

Montenegró szállás – Radevic apartman
Sveti Stefanban is akadnak szép szálláshelyek

Tudjuk nehéz elhinni, de Sveti Stefanban is vannak szálláshelyek, sőt némelyikük festői panorámával rendelkezik, mint a képen látható Radevic apartmanház (villa). Erről a teraszról éppen Budvára illetve Becici csodaszép homokos tengerpartjára nyílik kilátásunk, de ha pár utcát sétálunk, máris ott lehetünk Montenegró egyik legszebb tengerpartján. További infó, foglalás itt!

 

Montenegró látnivalói

Montenegró egy igen különös és sok arccal rendelkező ország. Egyrészről szinte csak a tengerpartot fényképezik, promotálják, viszont az ország majd 90%-a hegyvidéki terület. Megtalálhatók itt a hagyományos keresztény templomok, de ortodox szentélyekből is bőven van kínálat. Ami az építészeti stílusokat jellemzi, Montenegró a Velencei Köztársaság idejéből örökölt a legtöbbet, így a tengerparti városokra a barokk, reneszánsz építészeti stílus leginkább a jellemző. Ehhez hozzátársul egy kis balkáni feeling, továbbá a modern kori, több emeletes, szabályos társasházak. Egy szóval mondva, Montenegróban legalább annyi dolog lesz fura, mint amennyi megszokott.

Kotor óvárosának északi szegletében található a Szent Tripun katedrális.
Kotor legfontosabb látnivalója a Szent Tripun katedrális.

Montenegró legszebb látnivalói közé tartozik Sveti Stefan szigete, mely ma egy szállodaként működik, illetve Kotor óvárosa. Érdekességként megjegyeznénk, hogy a kotori várfal majd két kilométer hosszú, vagyis pontosan kétszer olyan hosszú, mint a dubrovniki várfal. Érdemes végigjárni / végigmászni, mert a domboldalból csodálatos felvételeket készíthetünk az óvárosról. Kotor óvárosát barok stílusú velencei paloták, keresztény és ortodox szentélyek egyvelege jellemzi. Legnagyobb és egyben legszebb épülete a X. századi Szent Tripun katedrális.

Herceg Noviban a Savina kolostor az egyik legjobb fotótéma
Herceg Noviban a Savina kolostor az egyik legjobb fotótéma

A Kotori öbölben Herceg Novi igen kedvelt nyaralási úticél. Itt a Citadella illetve a Savina a legszebb látnivaló. Tapasztalatunk szerint ezeket a helyeket fényképezik a legtöbbet az itt nyaraló turisták.

A tengerparton Budva a legszebb középkori, velencei erőd
A tengerparton Budva a legszebb középkori, velencei erőd

Budva egy kötelező látnivaló Montenegró tengerpartján. Többször utaltunk már rá, hogy a csodaszép velencei stílusú óváros mellett, a helyi homokos strandok legalább annyira vonzó látnivalók. Ha Budván nyaralunk, lesz bőven időnk felfedezni a 35 helyi strand szépségeit! :)

Egy igazi középkori kihalt város Stari bar
Egy igazi középkori kihalt város Stari bar

Bar-nál a hegyek között megbúvó egykori óvárost érdemes felkeresni. Na, ez egy igazi, régi, középkori vár(os)rom. Az épületek egész jó állapotban megmaradtak, majd minden épületet tökéletesen fel lehet ismerni. Olyan érzésünk van, már csak egy pár díszlet hiányzik, s rögtön egy középkori lovagfilmet lehetne itt fogatni.

Népszerű zarándokhely az Ostrog kolostor
Népszerű zarándokhely az Ostrog kolostor

Ha már hegyvidéki területre érkeztünk, maradjunk is ilyen helyen. Montenegró kellős közepén helyezkedik el a különös megjelenésű Ostrog kolostor. A kolostor-komplexum legérdekesebb épülete a sziklaüregbe épült Szent Kereszt templom. Ez a szentély a leglátogatottabb zarándokhely egész Montenegróban. A hely különlegessége, hogy keresztények, ortodoxok és a muszlin hívők körében is elfogadott és népszerű kolostorról van szó.

Valami meseszép a Tara kanyon. Érdemes erre vinni az utazásunk!
Valami meseszép a Tara kanyon. Érdemes erre vinni az utazásunk!

Montenegróban jól érzi magát aki a hatalmas, homokos tengerpartokat szereti, de a raftingosok, túrázók is találnak bőven úticélt. A Tara folyó völgye számos kiváló túra és rafting útvonalat kínál. Annyira szép látnivaló a Tara kanyon, hogy sok montenegrói nyaralás hazafelé vezető útvonalát kinyújtják erre.

A Sziklák Asszonya ortodox szentély is tökéletes fotótéma a Kotori öbölben
A Sziklák Asszonya ortodox szentély is tökéletes fotótéma a Kotori öbölben

Szentélyek közül a Gospa od Škrpjela vagyis a Sziklák Asszonya kis szigetet illetve szentélyt érdemes még felkeresni a Kotori öbölben. A szentély onnan ered, hogy amikor Kotor irányába visszatértek a hajós kapitányok, s meglátták az óvárost, egy szikladarabot dobtak itt a tengerbe, hálát adva ezzel Istennek, hogy épségben visszatértek. Sok hajóskapitány megfordult ezen a helyen, így hamarosan szigetté nőtt ki az egykori sziklaszírt. Erre épült a Sziklák Asszonya templom.

Montenegró szállás – Jadran apartman
Takaros szálláshely Herceg Noviban a strand szomszédságában

Herceg Noviban a strand szomszédságában, takaros kis apartmanokkal vár Téged is a Jadran apartman! További infó, foglalás itt!

 

Montenegró megközelítése

Akárhonnan is nézzük Montenegró tengerpartja kicsit messzinek tűnik. Utazhatunk Horvátországon, Bosznián és Szerbián keresztül. Lássuk melyik lesz számunkra a legoptimálisabb opció!

Horvátországon keresztül: A horvát autópályák igen terheltek a főszezonban és meglehetősen drágák is. Ha szombaton indulnánk Montenegróba azzal számolni kell, hogy több órás dugók kialakulhatnak a zágrábi fizetőkapuknál. Ha ezen átverekedtük magunkat folyamatos vezetéssel érkezünk meg a Dubrovnik előtti bosnyák határig. Dubrovnikig, illetve Dubrovniktól sima autóúton keresztül érkezünk meg Herceg Novihoz. Sokan választják ezt a szakaszt mert biztonságos és jól lehet haladni a horvát autópályákon, viszont számoljunk azzal, hogy méregdrága a horvát autópálya, s legalább 1000 kilométert kell vezetünk, mire Herceg Novihoz érünk.

Bosznián keresztül: A legtöbb montenegrói nyaralás útvonala Bosznián keresztül vezet. Boszniában ugyan nincs autópálya, de jól kiépített főutakon, hegyvidéki körülmények között kényelmesen és biztonságosan lejutunk Montenegróba. Itt nincs autópálya(díj) és lényegesen olcsóbb is a benzin, mint Horvátországban vagy Magyarországon. Ez a leggazdaságosabb út. Horvátországhoz képest a megtett távolság is vagy 150-200 kilométert csökken. Bosznián keresztül csak 840 kilométer Budva.

Szerbián keresztül: Egy elég jó opció Szerbia is, ugyanis Belgrádig autópályán / autóúton vezethetünk. Ez a szakasz nagyjából a megtett út 40%-a. A fennmaradó útvonalat kell csak hegyvidéki körülmények között levezetni. Ha Szerbián keresztül utazunk 890 kilométer Budva (Budapesttől). Talán ez a leggyorsabb út Montenegróba.

 

Gasztronómia

Montenegró egy olyan különleges vidéken fekszik, hogy itt egyaránt megtalálhatók a tengeri, halas jellegű ételek és a hegyvidék ételei is. A hegyvidéki területeken házi tejtermékek, sült bárány, grillezett pisztráng, gomba és a pékáruk a fő étel. A Skadarsko tó különlegessége a ponty és a pisztráng. Pontyból készült halászlé, füstölt ponty és grillezett angolna a helyi különlegesség.

A balkáni területeken - Bar, Ulcinj - jellegzetes balkáni ételeket ehetünk (pl: csevap, grillezett húsok). A tengerparti területekre pedig a szardínia és a sok gyümölcs a jellemző. Egy Montenegró nyaralás alatt próbáljuk ki a helyi italokat is. A Loza a legjobb pálinka. 50 fokig főzik fel. Mivel ütős italról van szó, így füstölt hús és füstölt sajt jár hozzá. A legjobb bor pedig a Vranac. Évente 6-8 ezer litert termelnek az egész országban.

Legnépszerűbb szállásaink

Legjobb ár:
25.909,-Ft / fő-től
Legjobb ár:
42.105,-Ft / fő-től
Legjobb ár:
47.048,-Ft / fő-től