Szeretnél információt kapni közlekedési viszonyokról, strandokról, árakról, hol tudsz spórolni?
Iratkozz fel hírlevelünkre
és elküldjük okos ajánlatainkat
legszebb strandokat, látnivalókat!
Hetente maximum egy levelet küldünk. A későbbiekben bármikor le lehet iratkozni.

Kitöltés Facebook-al


Montenegró

Montenegró avagy ahogy magukat hívják: Crna Gora (Fekete hegy) a Balkán félsziget nyugati partján terül el. Északról Horvátország és Bosznia, keletről Szerbia és Koszovó míg délről Albánia határolja. Nyugati határa a nyílt tenger, illetve az Adrián túl Olaszország.

Nyaralás Montenegróban

Montenegró nagy része egy hegyvidéki területen található. Lakossága alig 600 ezer fő. Montenegró három részre osztható: a tengerpartra, a Kotor öbölre és a központi régióra. A Központi régiónak nevezett terület a Dinári-hegység részre. A Dinári-hegység Horvátországra is kiterjed. A horvátok Biokovo hegységnek hívják a horvát szakaszt. A hegyvidéki régió átlagos magassága 1000 méter. Legmagasabb pontjai az Orjen 1894 és a Lovcen 1749 méter magasak. Elsősorban azoknak ajánljuk ezt a területet, akik a hegyvidéki nyaralást kedvelik.

A Kotor öböl a Földközi tenger legnagyobb öble
Csodálatos természeti képződmény a Kotor öböl (Nagyítható fotó!)

A montenegrói nyaralásokat általában a tengerparti területekre szervezik. A montenegrói tengerpart egyik legnépszerűbb látnivalója a Kotor öböl. Ez a csodálatos természeti képződmény, mintegy 30 kilométer hosszan nyúlik be a Dinári-hegység ormai közé. Három fontos várost találunk a Kotor öbölben. Rögtön az öböl jobb partján fekszik Herceg Novi, majd ahogy beljebb haladunk elérjük Tivat Riviérát. Montenegró homokos strandjai közül nagyon sok igényesen kialakított tengerpartot, itt Tivaton találjuk. Tivat nagyon népszerű turistaparadicsom, hiszen a város határában található egy repülőtér s innen Montenegró tengerparti településeit is könnyen meg lehet közelíteni.

Csodálatos látvány Kotor óvárosa
Kotor óvárosa az egyik legjobb állapotban megmaradt középkori város a Földközi-tengeren (Nagyítható fotó!)

A Kotor öböl belseje csodálatos látnivalókat kínál. Ahogy áthaladunk a Verige-szoroson rögtön feltűnik egy kis szigetecske és Sziklák Asszonya templom. Ehhez egy legenda is tartozik. Amikor a kotori hajósok kimentek a tengerre, az öbölbe visszatérvén egy követ dobtak a tengerbe. Így alakult ki ez a kis sziget. Ahogy továbbhaladunk elérjük Perast, majd az öböl végén meglátjuk Kotor városát. Nem véletlenül ennyire híres, Ő Montenegró egyik legszebb látnivalója. Egyes tudósok szerint Kotor az egyik legjobb állapotban megmaradt Földközi-tengeri középkori város, minden montenegrói nyaralás kötelező célállomása. Akár hajóval, akár kocsival érkezzünk Kotorba az óvárost mindenképpen nézzük meg, s ha erőnk engedi másszunk fel a Szent János erődbe, mert innen csodálatos fotókat készíthetünk az erődről és a Kotor öbölről.

Tipp! Nyaralj olcsón!

Ha olcsó szálláslehetőséget keresel, itt érdemes körbe nézni. Az alábbi űrlap kitöltésével egy világméretű szállás ár-összehasonlító rendszerébe érkezel, ahol az utazási portálok csak érted versenyeznek.
Itt akár 80%-al olcsóbban tudsz szállást foglalni!


Sveti Stefan Montenegró legszebb helye
Sveti Stefan Montenegró legszebb épülete (Nagyítható fotó!)

A tengerparti régió közel 300 kilométer hosszan tart Horvátországtól Albániáig. Egy nyaralás Montenegró tengerpartján a legoptimálisabb. Ha javaslatot kéne tennünk, Budvát és Petrovacot ajánlanánk, hiszen minkét település nagyon szép óvárossal rendelkezik, továbbá ezekről a településekről könnyen elérjük a Kotor-öblöt, illetve Montenegró déli részeit is. Kétség kívül Montenegró legszebb szigete a világhírű Sveti Stefan. Ő is mint Kotor, minden montenegrói nyaralás kötelező látványossága. Hogy nagy csalódás ne érjen bennünket előre elmondjuk, az egész szigete egy nagy szálloda. Nem lehet bemenni, viszont maga Sveti Stefan látványa és az itteni strandolás megér egy kitérőt.

A legjobb montenegrói strand Ulcinj Hosszú strandja
A legjobb homokos strand Ulcinj Hosszú strandja

Ahogy továbbhaladunk délre elérjük Bar és Ulcinj városait. Bar óvárosára a balkáni építészet volt nagy hatással. Különös látnivaló egy magyar szem számára. Bar mindig is egy híres olívatermő vidék volt. A Mirovica olajfa a tudósok szerint egyidős a kereszténységgel, vagyis 2000 éves. Ennek az állításnak a valóságtartalmát sajnos nem tudjuk, de szép terebélyes fa minden esetre. Ulcinj is tökéletes úticél. Maga az óváros is számos velencei és balkán stílusú látnivalót kínál, nagyon szép a városi strand és a Citadella is. Montenegró homokos strandjai közül a leghosszabb is itt található. Ulcinj déli sarkától kezdve, mintegy 12 kilométer hosszan, egészen az Albán határig tart a Hosszú strand (Velika plaza). Ha nyaralás Montenegróban homokos tengerparton, akkor egyértelműen Ulcinj a tökéletes választás! Több szórakozóhely és bár van a parton, melyek előtt színes napernyők vannak telepítve. Vagy itt, vagy a sík homokos tengerparton, kényelmesen tudunk strandolni. A naplementéket érdemes kivárni, mert szép lassan tűnik el a nap a horizont, a tenger mögött.

Montenegró strandjai

Az előzőekben több szót ejtettünk már Montenegró strandjairól is. Montenegró tengerpartja alapvetően nyugati tájolású, ami annyit jelent, hogy a napsugarak jó hosszan érik a partoka. A helyi strandok előtt nincs semmilyen akadály, jó hosszan végignézhetjük a partokról a naplementéket. Mivel Montenegró egészen délen fekszik így itt már kora tavasztól egészen késő őszig tart a strandszezon.

A Kotor öböl strandjairól azt érdemes tudni, hogy ahogy egyre beljebb haladunk az öbölben, beérkezünk a hegyi patakok hideg, fagyos vizéhez, mitől a tenger kellemes langos vize lehűl. A Kotor öbölben Tivatnál találjuk a legszebb strandokat. Ezek a strandok nagyon szépek, igényesen vannak kialakítva, bárkinek nyugodt szívvel ajánljuk.

Tivat strandjai Montenegró legjobbjai közé tartoznak
Igényes strand Tivatnál

Ahogy a neve is mutatja a tengerpari régió kínálja a legszebb strandokat. Ha elképzelünk a szemünk előtt egy montenegrói nyaralást, akkor azt a pálmafák, a homokos strandok és a hűs koktélok fogják jellemezni. Pontosan ez az amit a déli régiók kínálnak. A budvai Morgen strandon, csak úgy egymást érik a mértani pontossággal elhelyezett napernyők, a strand partja lassan mélyül és homokos. Koktél és hideg sör a mögöttünk lévő bárokban kapható.

Egy tökéletes montenegrói nyaralás a Budva strandon
Egy tökéletes strand, egy tökéletes nyaraláshoz. Ez a Morgen strand.

Az örök hős, Sveti Stefan strandja a mindenkori rangidős. Luxus kilátás, egészen vöröses, lassan mélyülő homokos part, forró napsütés, langyos tenger és hideg sör. Ha van elég pénzünk ilyen is lehet egy nyaralás Montenegróban.

A legszebb montenegrói strand
Montenegró strandjai közül a Sveti Stefan a legszebb

Barnál is több homokos strandot találunk. A legszebb helyi tengerpart a Királynő strandja. Ezt Bartól északra Canj település egyik öblénél találjuk. Csak hajóval lehet megközelíteni, így ezt a helyet hajós kirándulással tudjuk megnézni. Egykoron Milena királynő kedvenc strandja volt.

Végül, de nem utolsó sorban ismét visszatérünk az ulcinji Nagy strandhoz. Ez egy olyan tengerpart Montenegróban, ahonnan majd nem akarunk majd hazajönni, sőt a bevállalósabbak még az apartmanjukba is csak fájó szívvel térnek vissza. 12 km hosszú, homokos tengerpart, napernyő, buli és koktél hegyek.

Gasztronómia

Montenegró egy olyan különleges vidéken fekszik, hogy itt egyaránt megtalálhatók a tengeri, halas jellegű ételek és a hegyvidék ételei is. A hegyvidéki területeken házi tejtermékek, sült bárány, grillezett pisztráng, gomba és a pékáruk a fő étel. A Skadarsko tó különlegessége a ponty és a pisztráng. Pontyból készült halászlé, füstölt ponty és grillezett angolna a helyi különlegesség.

A balkáni területeken - Bar, Ulcinj - jellegzetes balkáni ételeket ehetünk (pl: csevap, grillezett húsok). A tengerparti területekre pedig a szardínia és a sok gyümölcs a jellemző. Egy Montenegró nyaralás alatt próbáljuk ki a helyi italokat is. A Loza a legjobb pálinka. 50 fokig főzik fel. Mivel ütős italról van szó, így füstölt hús és füstölt sajt jár hozzá. A legjobb bor pedig a Vranac. Évente 6-8 ezer litert termelnek az egész országban.

Legnépszerűbb szállásaink

Legjobb ár:
25.909,-Ft / fő-től
Legjobb ár:
42.105,-Ft / fő-től
Legjobb ár:
47.048,-Ft / fő-től