Szeretnél információt kapni közlekedési viszonyokról, strandokról, árakról, hol tudsz spórolni?
Iratkozz fel hírlevelünkre
és elküldjük okos ajánlatainkat
legszebb strandokat, látnivalókat!
Hetente maximum egy levelet küldünk. A későbbiekben bármikor le lehet iratkozni.

Kitöltés Facebook-al


Beli – falu, melyet IV. Béláról neveztek el

Beli – falu, melyet IV. Béláról neveztek el Horvátországban található egy nagy sziget, egy kis falucskával. Nekünk magyaroknak ez egy nagy felfedezés, egy kis örökséggel. A falu neve nem más, mint Beli, névadója pedig IV. Béla királyunk. Valóban igaz a legenda?

 

Nemrég egy érdekes legendáról olvastam. Elvileg IV. Béla a tatárjárás idején Belibe menekült, s a helyiek annyira megszerették, hogy átkeresztelték a település nevét. Most a legenda nyomába eredünk, s kiderítjük, mi is igaz ebből!

Beliről

Beliről annyit lehet tudni előzetesen, hogy nagyon közel fekszik Magyarországhoz, a Cres sziget északkeleti végében. Majd minden térkép, egy hajszálvékony utat jelez erre. A horvátok szempontjából azért fontos település, mert egy keselyű rezervátum van a település mellett. Lássuk a saját szempontunkból is!

Az út

A 100-as jelű Cres főútról egy erőteljes kanyarral fordulunk rá a Belire vezető útra. Elsőre kicsit ijesztőnek fog tűnni az utazás, hiszen egy meredek, alig másfél kocsi széles hegyi szerpentinen kell leereszkedni a Cres sziget hegygerincéről, a tengerpartra. Amikor mi itt járunk, az egyik kanyarban egy sziesztázó kecskecsaláddal találkoztunk. Kis dudálás, és motorberregtetés hatására nagy kegyesen továbbengedtek az úton. :)

Éles sarok a Belibe vezető úton
Ha lassan haladunk, biztonságos a Belibe vezető út

A hegyi szerpentin idővel lankásabb lesz, s bevisz egy erdős területre. Itt az út mellett felfedezhetünk egy-egy út, illetve hídmaradványt. Ekkor végigfut a gondolat a fejünkben: "Az egyik nagy királyunk, ezen az úton járhatott!"

Egy híd a Belibe tartó úton
Még a középkori híd is teljesen jól felismerhető

Továbbhaladván a fák között kinézve, már egyértelműen látszódik célállomásunk: Beli. Ahogy meglátjuk ezt a gyönyörű kis falut és ahogy egyre közeledünk Beli felé, az izgatottság is egyre fokozódik bennünk.

Pontosan itt van Beli
Most már teljesen jól látszódik az úticélunk

Ahogy elérjük Belit, egy picike parkolóval fogad a település. Hagyjuk itt a kocsinkat, innen gyalogosan megyünk tovább. Az izgalom továbbfokozódik..

Béla vagy nem Béla? Ez itt a kérdés!

Mivel Beli annyira kicsi település, hogy alig találni róla írásos dokumentációt, s amit találni, az is ellentmondásos, így izgatottan indulunk a városka felé. (A hivatalos adatok szerint 50 nyugdíjas az állandó lakosság.) Egy konoba kíséretében elérjük a városka bejáratát.

Beli bejárata
Isten hozott Beliben!

Ahogy beérünk Belibe rögtön a középkorban érezhetjük magunkat. Keskeny szűk, kis utcák fogadnak, félhomályos kilátással. "Akkor most irány a Főtér, ott kell lennie IV. Béla mellszobrának!" Néhány gyors lépéssel rögtön beérkezünk Beli főterére, ahol éppen misét tartanak. Üres a városka. Ekkor gyors keresésbe kezdünk. Vizsgálgatjuk a házak falait, régi köveit, hol találunk egy bizonyítékot arra, hogy valóban IV. Béláról kapta a település a nevét..

Beli főtere és a panoráma
Beli Főterének egyik sarka. Nem rossz a kilátás innen!

Egy eléggé lerobbant ház falán felfedezni vélünk egy arcszobrot. Rögtön megállunk gyors fényképezgetésbe és találgatásba kezdünk: "Ő a Béla Bácsink? Érte jöttünk?" majd továbbkeresünk...

Mondom: BÉLA!

A keresgélésünk és kíváncsiságunk a helyi kereskedő házáig vezet. Ott gyorsan beszélgetésbe is keveredünk a boltosunkkal és megpróbáljuk elmagyarázni neki, hogy az egyik nagy magyar királyuk szobrát keressük. Mondom neki: Béla! Az úgy van: BÉ-LA

Erre az úriember összehúzza sűrű szemöldökét és ismételgeti: "Béllla.. Bélla.. Belli.." hosszas gondolkodás és összehúzott szemöldök kíséri ezen szavakat. Mind e közben a lelkesedés is úgy hal ki belőlünk, mint az öreg ráncainak mélysége..

Majd, egy gyors megvilágosodás: "Ohh, Beli!!" és megfogja a kezünket, el kezd húzni minket és mondja: "Igen, igen Beli! Ő egy magyar király volt a XII. században, ide menekült a törökök elől." és odavezet minket az előbb szemügyre vett arcképhez.

IV. Béla arcképe Belin
Ő IV. Bélánk és a saját települése, Beli

Ekkor mély döbbenet és meghatottság lesz úrrá a sikátorban. És a gondolataink: "Úristen! Itt állunk egy nagy királyunk előtt. Egy olyan király előtt, akire így emlékeznek, még 800 évvel később is! Arról nem is beszélve, hogy a Beli – Béla legendáról eddig nem volt ismert, történelmi bizonyíték.."

És a horvát vendégszeretet

Miután útikalauzunk látta rajtunk a meghatottságot, rögtön meginvitált magához, hogy kóstoljuk meg a házi készítésű párlatait. Mondanom sem kell, hogy ebben a lelki állapotban – és a közel 40 fokos hőségben – nem kellett sokat kínálgatnia minket, hogy jól érezzük magunkat és elvigyünk 1-2 palackkal elmékül.

pálinka kóstolás Belin
2 pohár mézes rakija a felfedezők jutalma :)

Mikor visszaértünk a parkolóba 1 német, 1 osztrák és 1 szlovén autó vette körül a mi magyar kocsinkat. Sajnos a parkolóban senki sem volt, pedig olyan szívesen elmeséltük volna nekik is ezt, hogy egy legenda nyomába indultunk és egy aprónyi magyar örökséget fedeztünk fel ezen a nagy horvát szigeten. Így leültünk a padra és néztük a csodálatos Beli-panorámát - és az aprónyi Beli-örökséget - mind e közben hallgattuk a keselyűk repkedését és a birkák bégetését...

A csodálatos panoráma búcsúzik
Aprónyi magyar örökség, melyről senki sem tud!

Végül ne feledjük! A csodálatos Beli és Béla Bácsi legendája mindenkit vár!

 

Cikk részletei:
Címkék: Top hírek történelem
Dátum: 2007.10.02

Hozzászólások (1)

2017
11
24
Hát éppen most olvasok egy regényt IV Béla királyról és családjáról, a Tatárjárásról. Makkai Sándor irta a regényt Sárga Vihar a cime. Ezért aztán megböngéztem ami található az Internetben. Igy találtam meg Beli falucskáról a leirást. Nem vagyok teljesen témán kivüli mert sokat tanulmányoztam a magyarságot kiraboló háborukról. Megcsináltam az Árpádházi királyok sémáját. Nagyon szép gazdag és egésszéges területet foglaltak el a magyarok 896 ban de pekhükre ott volt az útjuk a mongol rokonoknak, a törököknek stb.
Hozzászólnál? Ide írd az üzeneted:
Regisztrálj a hozzászóláshoz, vagy töltsd ki az alábbi mezőket!
Név:
Hozzászólás: A hozzászólás elküldésével kijelentem, hogy elfogadom a Felhasználási feltételeket.

Legnépszerűbb szállásaink

Legjobb ár:
25.909,-Ft / fő-től
Legjobb ár:
42.105,-Ft / fő-től
Legjobb ár:
47.048,-Ft / fő-től