Szeretnél információt kapni közlekedési viszonyokról, strandokról, árakról, hol tudsz spórolni?
Iratkozz fel hírlevelünkre
és elküldjük okos ajánlatainkat
legszebb strandokat, látnivalókat!
Hetente maximum egy levelet küldünk. A későbbiekben bármikor le lehet iratkozni.

Kitöltés Facebook-al


Fedezd fel a Kotor öböl látnivalóit, természeti értékeit!

Fedezd fel a Kotor öböl látnivalóit, természeti értékeit! A festői szépségű Kotori öböllel kezdődik igazából Montenegró. Az öblöt északról Horvátország, majd az Orjen hegység csúcsai, míg délről a Lovcen hegység magaslatai határolják. Mindebből gyorsan kiderül, hogy egy csodálatos hegyvidéki, de mediterrán vidéken járunk.

 

A Kotori öböl 30 kilométer hosszan hasít magának utat a hegyek között. Partvonala 107 kilométer hosszan tekergőzik. Legkeskenyebb pontja a 340 méter széles (szűk) Verige-szoros. Itt lehet átkompozni Herceg Novi felől Tivat, Kotor illetve Budva irányába. Négy területre osztható a Kotori öböl: a külső területen a Herceg Novi- illetve a Tivat öblökre, illetve belül megkülönböztetjük a Risan- és a Kotor öblöt.

Csodálatos természeti képződmény a Kotori öböl
Csodálatos természeti képződmény a Kotori öböl

Nedves szubtrópusi éghajlat jellemzi ezt a területet. Január a leghidegebb. Ilyenkor 4 fok az átlaghőmérséklet. Fagypont alá csak ritkán megy a mutató higanyszála. A Kotori öböl időjárása már áprilistól kezdve élvezhető. Az áprilisi átlaghőmérséklet 15 fok, májusban 21, júniusban 27, s a legmelegebb hónapokban, vagyis júliusban és augusztusban egyaránt 29 fok az átlaghőmérséklet. A hegyeknek köszönhetően még a legnagyobb kánikula is könnyen elviselhető itt.

 

Kotori öböl látnivalói, érdekességei

A Kotori öböl zöldellő domboldalai, öblei egyaránt csodálatos látványt nyújtanak. Most azokat a helyeket mutatjuk be, melyeket érdemes felfedezni, ha erre járunk.

 

1. Kotor vára

A Kotori vár egy szabályos háromszög alakú, feltöltött földnyelven helyezkedik el. A várfal 4,5 kilométer hosszú. Magassága 2 és 16 méter között váltakozik. Egy kellemes séta a várfal felfedezése, ugyanis még a Szent István hegyre is felkúszik a várfal keleti vége. Legérdekesebb épületei a Főtér, az Arsenal, az Óratorony és a Szent Tripun katedrális.

Az egyik legfontosabb látnivaló Kotor vára
Az egyik legfontosabb látnivaló Kotor vára

 

Tipp -> ez az egyik legjobb ár / érték arányú szállásunk Kotorban!

Montenegró szállás – Coso apartman
Csodálatos panorámával vár a Coso apartman

A Coso apartman a Kotori vár melletti domboldalban fekszik. Az erkélyek többségéről csodálatos kilátás nyílik a tengerre (öbölre). 2 fős kis és családi apartmanokkal, illetve igazi montenegrói kedvességgel várják az ide látogatókat. Kedvező adottságai miatt, számos olvasónk kipróbálta már ezt a szálláshelyet. További infó, foglalás itt!

 

2. Sziklák Asszonya templom

Ez a különös látnivaló Kotor öböl északi területén helyezkedik el, pontosan a Verige-szorossal szemben. Története: amikor Kotorból elindult egy hajó a nyílt tengerre, egy szikladarabot vitt magával a kapitány. Amikor a hajó visszatért a Kotor öbölbe, átkelt a Verige-szoroson és meglátta Kotor várát, a sziklát rádobta a Moršič zátonyra. Így alakult ki ez a mesterséges, kis szigetecske. Nevét – Sziklák Asszonya templom – is a sok-sok szikladarab után kapta. A belső öbölből több helyen kirándulásokat szerveznek ide.

Mesebeli látvány a Sziklák Asszonya templom
Mesebeli látvány a Sziklák Asszonya templom

 

3. A Kék barlang

A Lusticia-félsziget oldalában két Kék barlangot találunk. Tivatból és Herceg Noviból (illetve Kotorból is) szerveznek ide hajós kirándulásokat. Mivel a barlangok magassága mindössze 9 méter, így kis, evezős hajókkal – illetve kis, motoros hajókkal – visznek be a barlangba. A barlangok alja üreges, ahova bevilágít a napfény, s ennek köszönhetően világos, neon színben pompázik a tenger. Érdemes kipróbálni, ha erre járunk!

Különös látvány a Kék barlang
Különös látvány a Kék barlang is

 

4. Mamula erőd

A Kotori öböl látnivalói között tartják számon az öböl bejáratánál fekvő Mamula erődöt is. A Lastavica nevű miniszigeten találjuk ezt a XIX. századi romos erődöt. A két világháború között börtönként üzemelt. Ma szabadon látogatható, de érdemes sietni, mert egyes hírek szerint, luxus szállodát építenek a szigetből.

A Kotor öböl torkolatában található a Mamula erőd
A Mamula szigeten egy misztikus erődöt találunk.

 

5. Preast

Térjünk vissza egy kicsit a hátsó öböl partjára. A Verige-szorostól srégen jobbra találunk egy picike, ámbár gyönyörűszép, mediterrán városkát. Sokaknak ismerős lehet Preast látképe, mert számos montenegrói hirdetésben felhasználják. Érdemes itt is egy kis kirándulást tenni!

Montenegró egyik jelképe Preast
Montenegró egyik jelképe Preast

 

5. Herceg Novi citadellája

A Kotori vár után, a Herceg Noviban található citadella a második legerősebb erőd a Kotori öbölben. Az erőd eredetileg a XIV. században épült a törökök elleni védekezésképpen, majd a törökök elfoglalták a várost, s innen őrködtek a megmaradt lakók felett. Ma ez a gigantikus építmény színházként és szórakozóhelyként üzemel.

Monumentális látványosság Herceg Novi citadellája
Monumentális látványosság Herceg Novi citadellája

 

Tipp ->  strandhoz közeli, kipróbált apartman

Montenegró szállás – Maslina apartman
Az egyik legtöbbet foglalt szálláshely a Maslina apartman

A Maslina apartman Herceg Novi tengerpartján fekszik (rögtön a Pet Danica sétány mögött). Kis stúdió apartmanokkal és többszobás, családi apartmanokkal várja az ide látogató turistákat. Kedvező árfekvése és a tengerpart közelsége miatt, igen népszerű olvasóink között. További infó, foglalás itt!

 

6. Az igalói gyógyiszap

Tudjuk, nehéz elhinni, de kifejezetten gyógyhelyek is vannak a Kotori öbölben. Pontosan az öböl első városnál, Igalónál egy nagyon lassan mélyülő, iszapos strandot találunk. A helyi gyógyiszap (igaljsko blato) reumára, bőrbetegségekre és ízületi panaszokra természetes gyógymód.

Az igalói gyógyiszap reumás, ízületi panaszokra nagyon jó
Az igalói gyógyiszap reumás, ízületi panaszokra nagyon jó

 

7. Tivat jacht kikötője

A tivati Porto Montenegro volt a Jugoszláv hadsereg legfontosabb tengeri bázisa. A szocialista állam széthullásával magán kézre került a kikötő, s mára egy luxus yacht kikötő lett belőle. Érdemes végigsétálni a sétányon, s jó erősen virtualizálni jövő évi céljaink egyikét. :)

Az egyik legfontosabb látnivaló Kotor vára
Luxus jacht kikötő Tivatban

 

A Kotor öböl látnivalóit hosszasan lehetne még sorolni, de ha ezeket a helyeket végigjárjuk, lassan le is telik a nyaralásunk. A fentebb bemutatott érdekességeken túl, Budvát és Sveti Stefant is érdemes felkeresni.

Cikk részletei:
Címkék: Montenegró Top hírek
Dátum: 2017.10.24

Hozzászólások (0)

Hozzászólnál? Ide írd az üzeneted:
Regisztrálj a hozzászóláshoz, vagy töltsd ki az alábbi mezőket!
Név:
Hozzászólás: A hozzászólás elküldésével kijelentem, hogy elfogadom a Felhasználási feltételeket.

Legnépszerűbb szállásaink

Legjobb ár:
25.909,-Ft / fő-től
Legjobb ár:
42.105,-Ft / fő-től
Legjobb ár:
47.048,-Ft / fő-től