Szeretnél információt kapni közlekedési viszonyokról, strandokról, árakról, hol tudsz spórolni?
Iratkozz fel hírlevelünkre
és elküldjük okos ajánlatainkat
legszebb strandokat, látnivalókat!
Hetente maximum egy levelet küldünk. A későbbiekben bármikor le lehet iratkozni.

Kitöltés Facebook-al


Szent Miklós erőd - az Olvasóink kedvence

Szent Miklós erőd - az Olvasóink kedvence Amikor Sibenikben sétálgattam, többször találkoztam egy érdekes vízi erőddel. A fotót már többször is láttam, s mivel nagyon megtetszett, úgy gondoltam személyesen is felkeresem.

Most a Szent Miklós erődöt mutatjuk be, mely mára az Olvasóink egyik kedvenc úticélja lett.

Az erőd története dióhéjban

A Sibenik előtt található Szent Anna csatorna és a nyílt tenger találkozásánál járunk. A középkorban több száz éven keresztül egymással csatározott a Velencei Köztársaság (mely egész Horvátországot uralta abban az időben) és a Török Birodalom. A velenceiek védekezésképpen hatalmas erődöket építettek a horvát városok elé, köré. Így alakult ki Zadar, vagy éppen Dubrovnik erődítménye.

Horvátország egyik jelképe a Szent Miklós erőd
Nem véletlenül lett Horvátország egyik jelképe (Nagyítható fotó!)

Hogy Sibeniket minél jobban védeni tudják, már kapásból a tengeri csatorna elejére, egy monumentális erődöt építettek a velenceiek a Ljuljevcu szigetre. A Szent Miklós vízi erődöt (horvátul: Tvrdava Sv. Nikola) XVI. században Sanmiceli olasz építész tervei alapján építették. Névadója Szent Milkós bencés szerzetes volt. Ő volt a sibeniki védvonal első eleme. A kecses, ámbár robusztus építmény az elmúlt ötszáz év alatt katonai erődítményként és börtönként is egyaránt szolgált. Ma Horvátország egyik turisztikai szimbóluma, sok neves parti helyszíne.

Megközelítése

A Szent Miklós erődöt - ha kicsit körülményesen is, de - a szárazföld felől is meg lehet közelíteni. Sibeniket dél felé hagyjuk el a 8-as úton, Primosten irányába. Ahogy elhagyjuk a várost figyeljük a táblákat, mert a Solaris kemping felé kell lekanyarodnunk. A Solaris kempingtől Zablace felé hajtsunk tovább. Ekkor egy kis tóhoz érünk. A tavat elhagyva egy kissé göröngyös úton érkezünk meg a parkolóba. A pakolóból már látszódik a távolban az erőd.

Tipp! Nyaralj olcsón!

Ha olcsó szálláslehetőséget keresel, itt érdemes körbe nézni. Az alábbi űrlap kitöltésével egy világméretű szállás ár-összehasonlító rendszerébe érkezel, ahol az utazási portálok csak érted versenyeznek.
Itt akár 80%-al olcsóbban tudsz szállást foglalni!


Parkolás - és a fényképezőgépek felpakolása után - balra induljunk el az első kis sziget felé. A Szent Milkós erőd a szárazföldtől, a második miniszigeten található. Az első szigetecskére egy kis gáton keresztül juthatunk át. A gát első fele szárazon is megtehető, de a középső része víz alatt van. A javaslatunk az, hogy szandálban menjünk és cipővel (szandállal) tegyük meg a víz alatti gátmászást, mert ha csupasz lábbal megyünk, könnyen megsérülhet a talpunk.

Első gát a Szent Miklós erőd felé
Ez az első gát. A közepe víz alatt van.

Az első kis szigetről jót kitaposott út visz tovább a második gát felé. Ahogy haladunk ezen a szigetecskén, a fák mögül lassan, de erőteljesen megmutatja magát a "török elrettentő" védmű. Kis séta után eléjük a második gátat. Ezt már száraz lábbal tehetjük meg.

A második gát és a Szent Miklós erőd
A második gátat szárazon megússzuk

Ahogy átérünk az erődítmény szigetére és egyre közelebb kerülünk a felfedezéséhez, az izgalom is tovább fokozódik.

Az erőd bevétele

Ahhoz hogy be, pontosabban feljuthassunk az erődbe, fel kell másznunk a kitaposott homokfalon. Ekkor pontosan az erőd tetejére jutunk. Itt egy monumentális, falakkal védett, gazos tetőre érkezünk. Az egyes lövőnyílásokon még a gépfegyverek rögzítésére szolgáló elemeket és síneket is felfedezhetjük.

A Szent Miklós erőd teteje
Különös, misztikus látvány az erőd teteje (Nagyítható fotó!)

A tetőn találunk egy lejárót, ahol be tudunk menni az erőd belsejébe. A Szent Miklós erőd elég elhanyagolt állapotban van, így sok helyen megőrizte eredeti mivoltát. Ne lepődjünk meg azon, ha nem márványlépcső és díszkivilágítás fogad.

Az erőd belsejére inkább a katonai- börtönhangulat a jellemző. Néhol félhomály, nagy üres terek, kihaltság. Néhol azonban egy-egy ablaknyílással és néhány német turistával is találkozhatunk. Ha a tetőről induló lépcsősoron lesétálunk akkor a Tengeri kapuhoz érünk le. Itt egy kis móló található, ahova kisebb hajókkal ki lehet kötni.

Sok helyen még mindig katonai hangulata van az erődnek.
Ez a fő folyosó. Itt lehet a három szint között sétálgatni.

Visszatérvén az erőd rejtélyes belsejébe, továbbhaladhatunk a belső termekben. Barangolásunk során felfedezhetjük az egykori lőszertárat, kisebb-nagyobb csarnokokat és a mellékhelységeket is.

A legnagyobb terem a Szent Miklós erődben
Ez a legnagyobb terem. Sok bulit szerveznek ide. (Nagyítható fotó!)

Amikor az alsó szinteken sétálunk, érdemes kinézni az alsó ablak, avagy egykoron lőnyílásoknak kialakított falréseken. Ekkor tapasztalhatjuk csak igazán, hogy miért a Szent Milkós erőd az Adria legerősebb erődje. Az ablakrésen való kimászást azonban senkinek sem ajánljuk, mert eléggé veszélyes mutatvány.

Misztikus látvány tárul elénk az egyik ablakból..
Kilátás az egyik ablakból. A tenger majd az ablak magasságáig ér. :)

Utunk végeztével, ugyanazon a lépcsősoron menjünk fel az erőd tetejére, ahol lejöttünk, majd irány a két tengeri gát, s végül a parkoló.

Összegezve

A Szent Milkós erőd megtekintését mindenkinek ajánljuk, aki még nem járt itt. Az eddig felkeresett erődítmények, várak közül eddig ez tetszett nekünk a legjobban, ez volt eddig a legeredetibb. Az, hogy nincs felújítva a védmű, és két tengeri gáton is át kell másznunk az erőd megközelítéséhez, még izgalmasabbá teszi a felfedezését. Kényelmesebb kirándulók hajóról is megközelíthetik ezt a monumentális létesítményt, de mi a gyalogos felfedezést ajánljuk, mert így a legélvezetesebb.
 

Cikk részletei:
Címkék: érdekes hírek érdekesség Top hírek
Dátum: 2009.03.08

Hozzászólások (9)

2017
08
02
2017,08,01elsejèn játunk ott. Homok sáncnak nyomát sem látuk! Jobb oldali lőrèshez lehet feljutni kèt pallon, ami elèg veszèlyes mutatvány! Csak nagyon elszántak probálják meg!! Ha visztek magatokkal úszó cipőt ès kicsit tudtok úszni esetleg úszó gumival jobrol támadva kb.20.m úszás után a várfal mellet, teger felől megközelithető a tengeri bejárat! Úszó cipő nèlkül ne probálkozatok mert èlesek a kövek ès a kagylók!! Mindenkinek sok sikert...
2016
08
08
sajnos a homokfal már eltünt így csak a víz felöl lehet megközelíteni, de nem nagy távolság úszva megközelíteni, tengerbe csobbanva, megkerülve az erőd falát kb 100-150 méter úszás után megérkezhetsz a bejárathoz. Sajnos csak akkor veszed észre a bejáratot ha az erőd oldalához úszol, ahonnan már biztonságos távolból látszik a bejárat. Jó felfedezést mindenkinek! Szuper hely csak ajánlani tudom!
2016
06
30
Ma voltunk ott, fahíd vezet az első szigetre, a második szigetre csak vízálló cipőben lehet eljutni. Kívülről nagyon szép az erőd, de a mászható fal már nincs ott. Egy kötélhágcsó lógott az egyik erődablakból, de nem mertük meg kockáztatni a felmászást. Kár. De akkor is érdemes idáig eljönni, mert a parkoló mellett egy csodálatos strand van, apró köves, tiszta. A horvátok ezt szerintem restaurálásnak hívják, én meg szívásnak, mert szívesen felmentem volna.
2016
06
11
Sajnos a szárazföld felől megközelíthetetlen. A homokfal eltűnt.
2015
07
09
Éveken át, mindig elhajóztunk mellette vagy a szemközti oldalról fotózzuk. Láttuk, hogy néha vannak rajta, de mindig voltak a tövében kis csónakok, így sohasem tudtuk, hogy a szárazföld felől is megközelíthető! Augusztusban most megnézem így is és majd beszámolok az állapotokról, megközelíthetőségéről. (Mert, ahogy látom, az utolsó is 2014-es.)
2014
09
10
üdv mindenkinek! szerencsére az első gát helyén már fahid van viszont a második elmosódott de át lehertjutni rajta könnyen.A kilátás szép ,viszont errefelé még mist id drága az apartmann 2 főre 40 euro szeptemberben is,tud valaki olcsobb helyet? üdv ignác
2014
08
18
Sziasztok! Tegnapi programunk volt az erőd, nagyon tetszett. A leirás pontos, viszont nem is volt kihalt, sok nagyméretű denevérrel találkoztunk. Az első szigeten a bunkerokról van valami információ?Üdv, Cili
2014
07
03
Üdvözlet mindenkinek! Éppen ma jártunk a Szt. Miklós erődben. Az előzőekben leírt tájékoztatást követtük, és nagyon simán odataláltunk a parkolóhoz. Rendkívüli örömünkre szolgált, hogy a parkolóból nagyon szépen kiépített úton lehet eljutni az első gátig. Ott olyasmi \"járdát\" készítettek el fából, mint Plitvicében. Akár biciklivel is gond nélkül át lehet jutni az első kis szigetre, ahol szintén kiépített és karbantartott zúzalékos út vezet át a második gátig. Ott már a köveken egyensúlyozva lehet átmenni arra a szigetre, ahol az erőd van, de száraz lábbal megoldható ez a feladat is. Az erődbe feljutás módja változatlan, de az élmény mindenért kárpótol. Visszafelé jövet egy igazi horvát hadihajót is láttunk! Minden itt nyaralónak csak ajánlani tudom: ki ne hagyják a Szt. Miklós erőd meglátogatását! Üdv.: Erzsi
2013
11
06
Kedves Horvátországinfó! Most olvasom ezt a leírást. Nyáron mindenképpen megnézzük élőben is, annyira megtetszett! :)
Hozzászólnál? Ide írd az üzeneted:
Regisztrálj a hozzászóláshoz, vagy töltsd ki az alábbi mezőket!
Név:
Hozzászólás: A hozzászólás elküldésével kijelentem, hogy elfogadom a Felhasználási feltételeket.

Legnépszerűbb szállásaink

Legjobb ár:
25.909,-Ft / fő-től
Legjobb ár:
42.105,-Ft / fő-től
Legjobb ár:
47.048,-Ft / fő-től