Szeretnél információt kapni közlekedési viszonyokról, strandokról, árakról, hol tudsz spórolni?
Iratkozz fel hírlevelünkre
és elküldjük okos ajánlatainkat
legszebb strandokat, látnivalókat!
Hetente maximum egy levelet küldünk. A későbbiekben bármikor le lehet iratkozni.

Kitöltés Facebook-al


Sveti Stefan

Sveti Stefan egy igazi legenda. Eredetileg egy kis sziget volt csak itt, egy kis falucskával, egy kis templommal. A Sveti Stefan templom után kapta a szigetecske a nevét. Mára már szimbólum lett Sveti Stefan szigete. Sok-sok világsztár, híresség töltötte már itt a nyaralását, luxus körülmények között. Ma a sziget egy teljesen zárt luxus hotel. Amit tehetünk, látogassunk el ide és strandoljunk ennél a luxus kilátással rendelkező tengerparton. Apropó, ha ügyesek vagyunk, egész emberi áron tudunk szállást foglalni – sok esetben totál kilátással a szigetre – a domboldalban található apartmanházakban!

 

Mindent a szemnek, semmit a kéznek, kezdhetnénk így is Sveti Stefan bemutatását. Hogy miért? A későbbiekben megtudhatjuk..

Sveti Stefan Montenegró tengerpartján, a Budva Riviérán található. A hivatalos információk szerint, Sveti Stefan Montenegró legszebb épülete. Szinte mindenki rögtön beleszeret ebbe a kis szigetbe, a rubint színben vöröslő tetőkbe és a türkizkék tenger kontrasztjába. Ki ne szeretné minden nyaralását egy ilyen festői szépségű helyen eltölteni?

 

Hogy alakult ki a sziget?

Sveti Stefan egy kis halászfalú volt. Egy kis templom és néhány halászház alkotta hosszú évszázadokon keresztül. A XV. században török csatahajók törtek be az Adria ezen részére. Az elsődleges célpont Budva és Kotor volt. A török csatahajók a budvai Jaz strandnál horgonyoztak le. Egy helyi nemes - Pastrovic - támadást szervezett a törökök ellen. Sikeresen vissza is verték törököket és visszafoglalták a területeket. Ekkor úgy döntöttek, hogy erődöket építenek a tengerpartra. Budva után Sveti Stefan lett a következő erőd.

Sveti Stefan Montenegró egyik legszebb úticélja
Sveti Stefan ma egy szállodasziget

A Sveti Stefan név a sziget legmagasabb pontján álló Sveti Stefan templom után jött. A XV. - XVII. században a kialakulóban lévő erődöt a Velencei Köztársaság tovább erősítette. A Velencei Köztársaság jelentős kikötő és kereskedelmi városa volt. A XIX. századra 100 ház, 3 templom és 400 lakos volt Sveti Stefan érdeme. A XIX. század közepén szinte kihalt a sziget. A lakosság vagy háborúzott, vagy kimenekült Amerikába. 1954-ben mindössze 20 lakosa volt.

A XIX. század végétől új korszak köszöntött be Sveti Stefan életében. A szigetet elkezdték teljesen átadni az idenegforgalomnak. 2009-ben a szingapúri Aman Resort 30 évre kibérelte az egész szigetet és egy 5 csillagos luxusszálloda-szigetet alakított ki az egykori halászfaluból. Ma Sveti Stefan magántulajdonban van, csak a szálloda vendégei tartózkodhatnak a szigeten. Számos híresség járt már itt és most is itt tölti el a nyaralását. A listán rajta vannak királyok, üzletemberek és színének, mint Marilyn Monroe, Sophia Loren, Claudia Shiffer illetve Sylvester Stallone.

1972-ben Sveti Stefan elnyerte az Aranyalma nemzetközi díjat, mely a legexkluzívabb üdülőhelynek jár, a National Geographic pedig a világ 50 legszebb helye közé választotta.

 

Strandok

Igen szokatlan jelenséget tapasztalhatunk Sveti Stefannál. A homokos part előtt egy sziklaszírt található (melyre az óváros épült). A szaknyelvben tombola-nak hívják ezt a természeti képződményt. Az óvárost két homokos strand veszi körbe. Sveti Stefan strandja 1200 méter hosszú. Lassan mélyülő, finom vöröses homok borítja. Az egész strand mediterrán stílusban és luxus minőségben van kialakítva.

Elérhető luxus Sveti Stefan strandja
Elérhető luxus Sveti Stefan strandja

A legtöbb apartman és szálloda a déli strand mögötti domboldalban található. Érdemes egyénként itt szállást foglalni, hiszen nagyon sok teraszról közvetlen kilátás nyílik az óvárosra. Talán még jobban is járunk, hogy nem tudunk a Sveti Stefan óvárosában szállást foglalni, csak itt a domboldalban, hiszen így jó eséllyel egy héten keresztül nézhetjük ezt a luxus kilátást.

 

Kirándulási lehetőségek

Sveti Stefan legfontosabb látnivalója maga a kis szigetre épült történelmi óváros. Érdemes egy kirándulást szervezni a környékre is. Akár gyalogosan, akár kocsival könnyen elérhető Budva, mely hasonlóan érdekes óvárossal rendelkezik mint Sveti Stefan. Itt is több homokos strand van, így fürdőruhát is vigyünk magunkkal. Egy kicsivel nagyobb túra már, de a Kotor öblöt, illete magát Kotor városát is vegyük fel az úti listára. Kotor óvárosa gyakorlatilag teljesen érintetlenül maradt meg.

Hozzászólások (0)

Hozzászólnál? Ide írd az üzeneted:
Regisztrálj a hozzászóláshoz, vagy töltsd ki az alábbi mezőket!
Név:
Hozzászólás: A hozzászólás elküldésével kijelentem, hogy elfogadom a Felhasználási feltételeket.

Legnépszerűbb szállásaink

Legjobb ár:
25.909,-Ft / fő-től
Legjobb ár:
42.105,-Ft / fő-től
Legjobb ár:
47.048,-Ft / fő-től