Ajánlatkérés

Murter sziget

Murter sziget Horvátország Sibenik régiójának északi határában fekszik. A szárazföldtől egy 36 méter széles csatorna választja el. Nagyon fontos, a Murter (Tisno) híd ingyenesen használható! Nyáron minden nap, kétszer húzzák fel, reggel 9 és 9.30, illetve 17 és 17.30 között. Ilyenkor a vízi forgalom halad. A Tisno híd hajózható része mindössze 6 méter.

Ez a Tisno híd. Nyáron naponta kétszer húzzák fel.

Muter hosszanti irányban terül el az Adrián. Területe 18 km2, legmagasabb pontja a Murter városnál található 125 méteres Raduc. Az itt élő mintegy 5000 lakos fő megélhetési forrása az olíva- és fügetermesztés, illetve a hajózás és turizmus. Murter sziget pontosan 670 kilométerre fekszik Budapesttől. Egész végig autópályán tudunk haladni. A horvát A1-es pályáról Pirovácnál kell lekanyarodni. Tekintettel arra, hogy Murter ilyen könnyen megközelíthető és számos kiváló tengerpart, látnivaló van a környéken, egy vonzó nyaralási célállomás mind a hazai, mind Európai viszonylatban.

Látnivalók

Murter látnivalók sokaságával várja az ide látogatókat. Már maga a Tisno híd is egy igazi érdekesség. Egy hazai szem, ritkán lát olyan hidat, melyet fel lehet emelni. Murter egy igazi hajó(s) paradicsom. Tisnot leszámítva az összes településen nagy kiterjedésű kikötőt találunk. Jezerán 200, Murteren 500, míg Betinán szintén 200 hajó befogadására alkalmas kikötő található. Bármerre is járjunk a szigeten, szebbnél-szebb yachtokkal és vitorlásokkal találkozhatunk. A hagyománytisztelő turisták Betinán meg tudják nézni, hogy készültek a hajók több száz évvel ezelőtt, ugyanis itt egyedülálló módon, még mindig fából ácsolják össze a hajókat.

Murter legnagyobb büszkesége, hogy Murter város lakóié a teljes Kornati Nemzeti Park. Tudjuk, kicsit fura és nehéz elhinni, de a teljes Nemzeti Park magántulajdonban van. Mintegy 2000 tulajdonosa van a 220 km2 területű és 150 szigetet, sziklazátonyt magában foglaló Nemzeti Parknak.

Kétség kívül az egész környék első számú látnivalója a Kornati-szigetek. Innen a Murter szigetről is számos hajós kirándulás indul a Kornati-szigetvilágba. A javaslatunk az, hogy legalább egy ilyen hajós kiránduláson vegyünk részt, mert egy ilyen út, maradandó nyaralási élményt nyújt.

Murter homokos strandja, Murter városnál található. Neve: Slanica

A sziget öbleiről és tengerpartjairól is érdemes szót ejteni. Murter számos eldugott és elhagyatott öböllel rendelkezik, ahol szinte egymagunkban strandolhatunk. A sziget déli oldalán, több olyan öböl található, amit vagy gyalogosan vagy hajóval lehet megközelíteni. Az ilyen partokon általában nagyon kevesen vannak. Murter legjobb strandja a sziget északnyugati felén fekvő Slanica. Ez egy nyugati fekvésű, nagyon lassan mélyülő, homokos strand. Mivel Murter határában van a strand, így jól felszerelt. Több vendéglátóegység, bérelhető napágyak és tusoló várja az ide látogatókat. Slanicán túl, érdemes a többi város strandjait is kipróbálni. Az összes murteri strand ingyenesen használható.

A környék felfedezése

A sziget megismerése után tegyünk egy kis túrát a környéken. Egy Murter nyaralás alkalmával érdemes a környék nevezetességeit is végigjárni. Ha délre indulunk el, akkor Vodicét, Sibeniket és a Krka vízesést érdemes megnézni. Ha nagyobb túrára is kaphatóak vagyunk, akkor érdemes elmenni még Trogirba is, ugyanis nagyon szép Trogir kis szigetre épült óvárosa. Ha északra indulunk el, éríteni fogjuk Pirovacot, mely egy festői szépségű dalmát falucska. Ahogy tovább haladunk, elérjük Biogradot, majd Zadart. Biograd történelmi óvárosa sajnos megsemmisült, viszont Zadart mindenképpen nézzük meg ha itt nyaralunk. Nem véletlenül annyi magyar, kedvenc horvát városa. 

/helyek/krka-nemzeti-park

Hozzászólások (2)

2012
11
15
Aki búvárkodni szeret mindenképp nézzen be Jezera fenyőkkel ölelt sziklás partjára!
2011
05
18
Az idén harmadik alkalommal megyünk vissza Murterre-Jezerára campingbe, az egyik legszebb hely Horvátországban, olyan mint egy kis édenkert! Szívből ajánlom mindenkinek, messze van de megéri... :-)
Hozzászólnál? Ide írd az üzeneted:
Regisztrálj a hozzászóláshoz, vagy töltsd ki az alábbi mezőket!
Név:
E-mail:
Hozzászólás:

Legnépszerűbb szállásaink

Legjobb ár:
18.977,-Ft / fő-től
Legjobb ár:
17.988,-Ft / fő-től
Legjobb ár:
55.930,-Ft / fő-től