Horvátország információs portál - Minden, ami Horvátország
Ajánlatkérés

Brijuni Nemzeti Park

Témakörök: Történelem Szafari park Római villa Jegyvásárlás

Brijuni szigetcsoport Az Isztria nyugati partszakaszán sok apró szigetecske fekszik szétszórtan a tengerben. Az egyik legérdekesebb, és legismertebb isztriai-szigetcsoport a Brijuni-szigetcsoport.

A szigetcsoportot 14 sziget alkotja. A Nagy Brijuni szigetet, a mellette elterülõ szigeteket, a partszakaszt, és közvetlen környékét 1983-ban nyilvánították nemzeti parkká. Csak a két legnagyobb sziget a Veli Brijun és a Mali Brijun látogatható.

A Brijuni szigetvilág éghajlata

A Brijuni-szigetcsoport éghajlatát tekintve észak-mediterrán. A levegõ páratartalma kifejezzen magas 76%. Éves átlaghõmérséklete 14 fok, napsütéses óráinak száma 2350. A klímaváltozás következtében folyamatosan emelkedik a szigetvilág átlaghõmérséklete. Lassan elveszíti az évszakokat, fõként a telet.

Brijuni nemzeti park térkép
A Brijuni nemzeti park térképe

Brijuni történelme

Mivel a Brijuni szigetvilág és a vele szemben fekvõ Fazana település közötti tengeri csatorna mélysége csupán 12 méter, így a közel 10.000 évre visszatekintõ Isztriai-félsziget történelme a szigetvilágra is kiterjedt. A szigetvilág a kõkorszakban is lakott volt. Az Kr.e. III. században illír telepesek jöttek a hegyekbõl. Kr.e. I. században jelent meg a Római Birodalom a szigeteken, akik fényes palotákat, templomokat és kikötõket építettek.

A VI. és VII. század között a Bizánci Birodalomhoz tartozik a szigetvilág. A középkorban velencei fennhatóság alá tartozott a Brijuni szigetcsoport. Ebben a korszakban is számos villát építettek. Az egyik ilyen csodálatos velencei villa a kisvonatos kirándulások mögötti étterem épülete.

1815-ben az Osztrák-Magyar Monarchia része lett. Ebben az idõszakban a helyi kõbányákból köveket szállítottak Bécsbe és Berlinbe. 1893-ban egy bécsi üzletember megvette a Brijuni szigeteket és elegáns tengerparti üdülõhelyet alakított ki. Elsõosztályú szállodák, éttermek, kaszinó és egy jacht kikötõ kényeztette az akkori arisztokratákat. A Brijuni szigetek hamarosan az osztrák császári család és az európai elit réteg közkedvelt pihenõhelye lett.

Az I. világháború során Olaszország része lett. A II. világháború után pedig Jugoszláviához csatolják. Itt élt Josip Broz Tito. Tito ideje alatt közel 100 államfõ és több filmcsillag járt a Brijuni-szigeteken. Tito 1980-ban meghalt. A halálát követõen, 1983-ban nemzeti parkká nyilvánították a szigetcsoportot.


Az egyik állami nyaraló

Ma a horvát hadsereg nyaralói vannak a szigeten. Ide hozzák a fontosabb protokoll illetve politikai látogatásra érkezõ vendégeket pihenni, illetve néhány teljesen elszeparált luxus birtok található a szigeten.

A Brijuni Nemzeti Park állat- és növényvilága

A Brijuni szigetvilág különlegessége az állat és növényvilág biológiai sokfélesége. A szigetekre tipikus mediterrán növényzet a jellemzõ. Több veszélyeztetett növényfaj is megtalálható a szigeteken, mint például, a tengeri mák, vagy a vad uborka.

Õshonos madarak a sirály, tengeri fecske, kormorán, poszáta, fülemüle, gém, kócsag. Számos északi madárfaj telel a Brijuni szigeteken. A nagy szigeten van egy mocsár. Itt költik ki a fiókáikat a fürj és a vadkacsa. Õshonos állatok az õz, muflon, fácán, páva, mezei nyúl. Turistamentes idõszakban a delfineket és tengeri teknõsöket is felfedezhetünk a tengerben.

Szafari park

A sziget északi végén található a szafari park. Titó meghívására közel 100 külföldi államfõ és elnök érkezett a Brijuni szigetekre. A távoli országokból érkezõ vendégek a szokásos protokoll ajándékokon túl a helyi jellegzetes állatokból is hoztak ajándékba.


Az éhes szarvas még az apartmanok bejárataihoz is bemerészkedik

A szafari parkban ezek az állatok, illetve utódai vannak: struccok, antilopok, zebrák, pónik, elefántok és szamarak. Hajdanán ragadozó állatok (oroszlánok) is ékesítették a szafari park kínálatát. Ezeket az állatokat nem pároztatták és ahogy elpusztultak, az összes ragadozó kihalt a szigetrõl. Ma csak békés állatok vannak mind a parkban, mind szabadon a szigeten.

Római villa és kikötõ

A nagy Brijuni sziget déli felén látható egy római villa maradványai. A villát és annak birtokát az Kr.e. I. században kezdték el építeni és az Kr.u. I. századra nyerte el végleges alakját. Az öböl bal oldalán láthatók a villa maradványai, mellettük két gazdasági épület romja vannak. A birtok része volt az öböl másik felén fekvõ Neptun istennek szentelt templom is. Az egykori kikötõ maradványai is felfedezhetõk a tenger alatt 1 méterrel.


A sziget déli felén található a római kikötő. Itt nyugodtan fürödhetünk.

A környezõ városokból (Pula, Rovinj) szervezett Brijuni kirándulások ebbe az öbölbe jönnek, de kikötni nem köthetnek ki a nemzeti park területén.

Dinoszaurusz lábnyomok

Végül, de nem utolsó sorban a Brijuni Nemzeti Park területén közel 200 dinoszaurusz lábnyomot találtak. Ha szervezett programban nézzük meg a szigetet, akkor sajnos nem marad idõ, illetve nem tér ki rá a szervezett program, de a lábnyomok a szafari parkon túl láthatók.

Hogyan juthatok el a Brijuni Nemzeti Parkba?

A Brijuni Nemzeti Parkba Fazana településből indulnak a szervezett kirándulások. Fazana Pula felett található néhány kilométerrel. Fazana falu és a Brijuni Nemzeti Park jól ki van táblázva, nem lehet eltéveszteni (csak követi kell az előttünk haladó kocsisort). Fazanán több, nagy autós parkoló található. Innen kell besétálni a falu kikötőjébe és az alábbi helyet kell keresni.

Itt kell jegyet váltani
Ne hagyjuk félrevezetni magunkat, itt kell jegyet váltanunk!

Belépő árak: felnőtt: 210 kuna, gyerek: 105 kuna
Kutyát csak pórázon lehet bevinni a Nagy Brijuni szigetre. Se a kisvonatra, se a Szafari parkba és egyetlen étterembe illetve múzeumba sem lehet kutyával bemenni.

Orient Attila Üdvözlöm vagyok.
Kérem kövessen a Google rendszerében,
ahol további érdekes híreket osztok meg.

Hozzászólások (1)

2013
07
23
Nagyon szuper a leírás, az idén ide látogatunk.
Hozzászólnál? Ide írd az üzeneted:
Regisztrálj a hozzászóláshoz, vagy töltsd ki az alábbi mezőket!
Név:
E-mail:
Hozzászólás:

Legnépszerűbb szállásaink

Legjobb ár:
9.900,-Ft / fő-től
Legjobb ár:
24.900,-Ft / fő-től
Legjobb ár:
30.900,-Ft / fő-től