Szeretnél információt kapni közlekedési viszonyokról, strandokról, árakról, hol tudsz spórolni?
Iratkozz fel hírlevelünkre
és elküldjük okos ajánlatainkat
legszebb strandokat, látnivalókat!
Hetente maximum egy levelet küldünk. A későbbiekben bármikor le lehet iratkozni.

Kitöltés Facebook-al


Brijuni Nemzeti Park

A Brijuni Nemzeti Park az Isztriai félsziget legnagyobb szigetcsoportja. Különös élővilága miatt, védett területté nyilvánították. Ha az Isztriai félszigeten nyaralunk, azt javasoljuk mindenképpen keressük fel a Brjuni szigeteket (sokszor Brioni Nemzeti Park-ként hívják ezeket a túrákat). A Brijuni Nemzeti Park volt egykoron Titó magán rezidenciája. Mind e mellett egy szafari park, illetve dinoszaurusz lábnyomok, egy római kikötő romjai és a csodálatos természet vár ránk. Nagyon fontos, csak a Brijuni Nemzeti Park igazgatósága által szervezett túrák mennek be ténylegesen a szigetre!

 

Az Isztria nyugati partszakaszán sok apró szigetecske fekszik szétszórtan a tengerben. Az egyik legérdekesebb, és legismertebb isztriai-szigetcsoport a Brijuni-szigetcsoport, közismertebb nevén a Brijuni Nemzeti Park.

A szigetcsoportot 14 sziget alkotja. A Nagy Brijuni szigetet, a mellette elterülő szigeteket, a partszakaszt, és közvetlen környékét 1983-ban nyilvánították nemzeti parkká. Csak a két legnagyobb sziget a Veli Brijun és a Mali Brijun látogatható. Mivel rengeteg látnivaló van a szigeteken, így a környező városokból sok-sok kirándulást szerveznek ide.

Különös látnivaló a Brijuni Nemzeti Park
Különös látnivaló a Brijuni Nemzeti Park

 

Témakörök: Történelem Szafari park Római villa Jegyvásárlás

A Brijuni szigetvilág éghajlata

A Brijuni-szigetcsoport éghajlatát tekintve észak-mediterrán. A levegő páratartalma kifejezzen magas, 76%. Éves átlaghőmérséklete 14 fok, napsütéses óráinak száma 2350. A klímaváltozás következtében folyamatosan emelkedik a szigetvilág átlaghőmérséklete. Lassan elveszíti az évszakokat, főként a telet.

Brijuni nemzeti park térkép
A Brijuni nemzeti park térképe

 

Brijuni történelme

Mivel a Brijuni szigetvilág és a vele szemben fekvő Fazana település közötti tengeri csatorna mélysége csupán 12 méter, így a közel 10.000 évre visszatekintő Isztriai-félsziget történelme a szigetvilágra is kiterjedt. A szigetvilág a kőkorszakban is lakott volt. Az Kr.e. III. században illír telepesek jöttek a hegyekből. Kr.e. I. században jelent meg a Római Birodalom a Brijuni szigeteken, akik fényes palotákat, templomokat és kikötőket építettek. A VI. és VII. század között a Bizánci Birodalomhoz tartozik a szigetvilág. A középkorban velencei fennhatóság alá tartozott a Brijuni szigetcsoport. Ebben a korszakban is számos villát építettek. Az egyik ilyen csodálatos velencei villa a kisvonatos kirándulások mögötti étterem épülete.

1815-ben az Osztrák-Magyar Monarchia része lett. Ebben az időszakban a helyi kőbányákból köveket szállítottak Bécsbe és Berlinbe. 1893-ban egy bécsi üzletember megvette a Brijuni szigeteket és elegáns tengerparti üdülőhelyet alakított ki. Elsőosztályú szállodák, éttermek, kaszinó és egy jacht kikötő kényeztette az akkori arisztokratákat. A Brijuni szigetek hamarosan az osztrák császári család és az európai elit réteg közkedvelt pihenőhelye lett. Ez Európa legészakibb mediterrán jellegű egybefüggő szigetcsoportja.

Az I. világháború során Olaszország része lett. A II. világháború után pedig Jugoszláviához csatolják. Itt élt Josip Broz Tito. Tito ideje alatt közel 100 államfő és több filmcsillag járt a Brijuni-szigeteken. Ez volt talán a Brijuni szigetek fénykora. Tito 1980-ban meghalt. A halálát követően, 1983-ban nemzeti parkká nyilvánították a szigetcsoportot.


Az egyik állami nyaraló

Ma a horvát hadsereg nyaralói találhatók a szigeten. Ide hozzák a fontosabb protokoll illetve politikai látogatásra érkező vendégeket pihenni, illetve néhány teljesen elszeparált luxus birtok található a szigeten. Ahogy a bevezetőben említettük 14 szigetből csak kettő látogatható. Sok további kis szigeten található teljesen elszigetelt luxusvilla.

 

A Brijuni Nemzeti Park állat- és növényvilága

A Brijuni szigetvilág különlegessége az állat és növényvilág biológiai sokfélesége. A szigetekre tipikus mediterrán növényzet a jellemző. Több veszélyeztetett növényfaj is megtalálható a szigeteken, mint például, a tengeri mák, vagy a vad uborka.

Őshonos madarak a sirály, tengeri fecske, kormorán, poszáta, fülemüle, gém, kócsag. Számos északi madárfaj telel a Brijuni szigeteken. A nagy szigeten van egy mocsár. Itt költik ki a fiókáikat a fürj és a vadkacsa. Őshonos állatok az őz, muflon, fácán, páva, mezei nyúl. Turistamentes időszakban a delfineket és tengeri teknősöket is felfedezhetünk a tengerben.

 

Szafari park

A sziget északi végén található a szafari park. Titó meghívására közel 100 külföldi államfő és elnök érkezett a Brijuni szigetekre. A távoli országokból érkező vendégek a szokásos protokoll ajándékokon túl, a helyi jellegzetes állatokból is hoztak ajándékba.

Tökéletes nyaralási program a szafari park
Tökéletes nyaralási program a szafari park

A szafari parkban ezek az állatok, illetve utódai vannak: struccok, antilopok, zebrák, pónik, elefántok és szamarak. Hajdanán ragadozó állatok (oroszlánok) is ékesítették a szafari park kínálatát. Ezeket az állatokat nem pároztatták s ahogy elpusztultak, az összes ragadozó kihalt a szigetről. Ma csak békés állatok vannak mind a parkban, mind szabadon a szigeten.


Az éhes szarvas még az apartmanok bejárataihoz is bemerészkedik

Ahogy beérkezünk a Brijuni Nemzeti Parkba rögtön felfigyelhetünk a szabadon kószáló szarvasokra, őzekre. Az összes megmaradt szendvicsünket levámolják az éhes állatok, még mielőtt nekikezdenénk a helyi látnivalók felfedezésének.

 

Római villa és kikötõ

A Nagy Brijuni sziget déli felén látható egy római villa maradványai. A villát és annak birtokát a Kr.e. I. században kezdték el építeni és a Kr.u. I. századra nyerte el végleges alakját. Az öböl bal oldalán láthatók a villa maradványai, mellettük két gazdasági épület romja vannak. A birtok része volt az öböl másik felén fekvő Neptun istennek szentelt templom is. Az egykori kikötő maradványai is felfedezhetők a tenger alatt 1 méterrel.

A Nagy Brijuni sziget déli felén található a római kikötő
A Nagy Brijuni sziget déli felén található a római kikötő

A környező városokból (Pula, Rovinj) szervezett Brijuni kirándulások ebbe az öbölbe jönnek, de kikötni nem köthetnek ki a Nemzeti park területén.

 

Dinoszaurusz lábnyomok

Végül, de nem utolsó sorban a Brijuni Nemzeti Park területén közel 200 dinoszaurusz lábnyomot találtak. Ha szervezett programban nézzük meg a szigetet, akkor sajnos nem marad idő, illetve nem tér ki rá a szervezett program. Ha saját magunk szeretnénk felfedezni ezt az édekes látnivalót, a lábnyomok a szafari parkon túl a Nagy Brijuni sziget északi végén láthatók.

 

Strandolás

A Brijuni Nemzeti Park a Horvát Állam fokozott védelmét élvező szigetcsoport és egyben természeti, turisztikai kincs. A hivatalos belépőjegy megváltása után szabadon tartózkodhatunk a park látogatható részein. Ez egyben azt is jelenti, hogy bármelyik nyilvános tengerparton fürödhetünk egyet. A legjobb strandolási lehetőséget a Nagy Brijuni déli partján, a római kikötőnél találjuk.

 

Hogyan juthatok el a Brijuni Nemzeti Parkba?

A Brijuni Nemzeti Parkba Fazana településből indulnak a szervezett kirándulások. Fazana Pula felett található néhány kilométerrel. Fazana falu és a Brijuni Nemzeti Park jól ki van táblázva, nem lehet eltéveszteni (csak követi kell az előttünk haladó kocsisort). Fazanán több, nagy autós parkoló található. Innen kell besétálni a falu kikötőjébe és az alábbi helyet kell keresni.

Itt kell jegyet váltani
Ne hagyjuk félrevezetni magunkat, itt kell jegyet váltanunk!

Belépő árak 2018-ban:
július, augusztus hónapokban. felnőtt: 210 kuna, gyerek: 105 kuna
június, szeptember hónapokban. felnőtt: 200 kuna, gyerek: 100 kuna

Kutyát csak pórázon lehet bevinni a Nagy Brijuni szigetre. Se a kisvonatra, se a Szafari parkba és egyetlen étterembe illetve múzeumba sem lehet kutyával bemenni.

 

Brijuni hajós kirándulások

Szinte az egész Isztriai félszigetről hajós kirándulásokat szerveznek a Brijuni Nemzeti Parkhoz. Egységesen Brijuni izlet vagyis Brijuni kirándulás néven futnak ki ezek a hajók. Ahogy az előzőekben említettük, ezek a hajók nem köthetnek ki a Brijuni Nemzeti Park – védett – területén. A legtöbb Brijuni hajós kirándulás körbehajózza, megkerüli a szigeteket – hajós programtól függően – van ebéd a hajón, illetve kiköt egy olyan öbölben, ahol fürdeni is lehet. Egy ilyen egész napos Brijuni hajókázás legalább olyan jó túra, mint vonatozni a szigeten, de azzal legyünk tisztában, hogy ezek a kirándulások nem mennek be ténylegesen a szigetre (e miatt nem illik reklamálni).

Hozzászólások (15)

2018
02
04
Csak annyi kérdésem lenne, hogy mi a március 15. hétvégén tervezünk leugrani, nyitva van a park? Erre nem találtam információt. Köszönettel Lengyel Tamás
2017
05
18
 Zsu
A szigeteken lehet fürödni? Motorcsónakkal ki lehet valamelyik öbölben kötni?
2017
03
10
Kedves Atilla,az lenne a kerdesem hogy lehetseges e e szigeten szallast foglalni a csaladommal szeretnek ide utazni de nem talaltam sehol az interneten szallast e szigetekre. Koszonom
2016
08
03
Tisztelt Attila! Az lenne a kérdésem, hogy rossz idő esetén is lehet látogatni a parkot, Köszönöm, Krisztim
2016
07
27
A leirassal ellentetben a szigetet csak egy 4oras csoportos uttal lehet latogatni ahol csupan 1 ora szabad foglalkozas van. 250 kn/fo az ara ami nem igazan eri meg ezert a szolgaltatasert. A vadasparkvan pedig kb 6db allat talahato.
2014
09
22
Két napja jöttem haza. Mi is voltunk a szigeten, csoportos kiránduláson vettünk részt. A kisvasúttal mentünk, egyszer áll meg a büfénél, ott kb, 20-25 percet kaptunk, aztán indultunk tovább. Kiszállni sehol máshol nem lehet. Magyarul nincs idegenvezetés, nálunk volt aki fordított. Sajnos az árakat nem tudom megmondani, mert a csoportos jegy mindig más, de ezt sem tudom, mindent elintéztek az utazási irodában..., sajnálom. Egyszer meg kell nézni, nagyon szép!
2014
07
28
Szia Atilla! A kisvasút végigvisz a szigeten és helyenként lerak körülnézni, vagy végigvisz, és nem állunk meg sehol sem. Mennyi idő a szigeten tartózkodás, van e mozgássérült jegy, lehet e tolókocsival közlekedni, a gyerekjegy hány éves korig szól/ van-e diákjegy? Válaszodat előre is köszönöm! Andi
2014
07
13
Kedves Attila! Esetleg van valahol leírás....a szervezett kirándulásokról? Válaszát előre is köszönöm! Katinka
2014
07
09
A sziget északi részén vannak a szafari parknál. Ki van táblázva.
2014
07
09
Kedves Attila! Tudnál abban segíteni, hogy a dínó lábnyomok pontosan hol is találhatóak? Milyen irányba a Szafari Parktól? Könnyen megtalálhatóak? Köszönettel: Anita
2014
07
08
Kedves Attila! Olyan kérdésem lenne, hogy a Nemzeti Parkba induló hajónak a menetrendjét, programját valahol meg lehet találni? Mert mi Rovinjból mennénk, és akkor úgy időzítenénk az odaérkezést. Válaszát előre is köszönöm! Katinka
2014
05
27
Kedves Krisztina! Ebben az árban már minden benne van: a hajóút a szigetre, az ottartózkodási lehetőség, múzeumok és a kisvasút díja is. Az a plusz költség amit ott magukra elköltenek. :)
2014
05
27
Kedves Attila, Szeretném megkérdezni, hogy a Fazanáról a Nemzeti Parkba induló hajóra mennyit kell fizetni? Mert gondolom a belépőjegyben (210 Kuna) nincs benne a hajójegy ára... Válaszát előre is köszönöm! Kriszti
2014
05
25
Tisztelt Orient Attila! Igazán örülök hogy rátaláltam erre az oldalra. Idén a családdal Medulin-ba utazunk Nyaralni. Leírásaiban remek látnivalókat találtunk a környéken, hogy szabadságunkat színesebbé tehessük. Köszönöm. További jó munkát kívánok az oldal szerkesztéséhez. Üdvözlettel Kovács ZSolt
2013
07
23
Nagyon szuper a leírás, az idén ide látogatunk.
Hozzászólnál? Ide írd az üzeneted:
Regisztrálj a hozzászóláshoz, vagy töltsd ki az alábbi mezőket!
Név:
Hozzászólás: A hozzászólás elküldésével kijelentem, hogy elfogadom a Felhasználási feltételeket.

Legnépszerűbb szállásaink

Legjobb ár:
25.909,-Ft / fő-től
Legjobb ár:
42.105,-Ft / fő-től
Legjobb ár:
47.048,-Ft / fő-től