Ajánlatkérés

Brijuni Nemzeti Park

Témakörök: Történelem Szafari park Római villa Jegyvásárlás

Brijuni szigetcsoport Az Isztria nyugati partszakaszán sok apró szigetecske fekszik szétszórtan a tengerben. Az egyik legérdekesebb, és legismertebb isztriai-szigetcsoport a Brijuni-szigetcsoport.

A szigetcsoportot 14 sziget alkotja. A Nagy Brijuni szigetet, a mellette elterülõ szigeteket, a partszakaszt, és közvetlen környékét 1983-ban nyilvánították nemzeti parkká. Csak a két legnagyobb sziget a Veli Brijun és a Mali Brijun látogatható.

A Brijuni szigetvilág éghajlata

A Brijuni-szigetcsoport éghajlatát tekintve észak-mediterrán. A levegõ páratartalma kifejezzen magas 76%. Éves átlaghõmérséklete 14 fok, napsütéses óráinak száma 2350. A klímaváltozás következtében folyamatosan emelkedik a szigetvilág átlaghõmérséklete. Lassan elveszíti az évszakokat, fõként a telet.

Brijuni nemzeti park térkép
A Brijuni nemzeti park térképe

 

Brijuni történelme

Mivel a Brijuni szigetvilág és a vele szemben fekvõ Fazana település közötti tengeri csatorna mélysége csupán 12 méter, így a közel 10.000 évre visszatekintõ Isztriai-félsziget történelme a szigetvilágra is kiterjedt. A szigetvilág a kõkorszakban is lakott volt. Az Kr.e. III. században illír telepesek jöttek a hegyekbõl. Kr.e. I. században jelent meg a Római Birodalom a szigeteken, akik fényes palotákat, templomokat és kikötõket építettek.

A VI. és VII. század között a Bizánci Birodalomhoz tartozik a szigetvilág. A középkorban velencei fennhatóság alá tartozott a Brijuni szigetcsoport. Ebben a korszakban is számos villát építettek. Az egyik ilyen csodálatos velencei villa a kisvonatos kirándulások mögötti étterem épülete.

1815-ben az Osztrák-Magyar Monarchia része lett. Ebben az idõszakban a helyi kõbányákból köveket szállítottak Bécsbe és Berlinbe. 1893-ban egy bécsi üzletember megvette a Brijuni szigeteket és elegáns tengerparti üdülõhelyet alakított ki. Elsõosztályú szállodák, éttermek, kaszinó és egy jacht kikötõ kényeztette az akkori arisztokratákat. A Brijuni szigetek hamarosan az osztrák császári család és az európai elit réteg közkedvelt pihenõhelye lett.

Az I. világháború során Olaszország része lett. A II. világháború után pedig Jugoszláviához csatolják. Itt élt Josip Broz Tito. Tito ideje alatt közel 100 államfõ és több filmcsillag járt a Brijuni-szigeteken. Tito 1980-ban meghalt. A halálát követõen, 1983-ban nemzeti parkká nyilvánították a szigetcsoportot.


Az egyik állami nyaraló

Ma a horvát hadsereg nyaralói vannak a szigeten. Ide hozzák a fontosabb protokoll illetve politikai látogatásra érkezõ vendégeket pihenni, illetve néhány teljesen elszeparált luxus birtok található a szigeten.

A Brijuni Nemzeti Park állat- és növényvilága

A Brijuni szigetvilág különlegessége az állat és növényvilág biológiai sokfélesége. A szigetekre tipikus mediterrán növényzet a jellemzõ. Több veszélyeztetett növényfaj is megtalálható a szigeteken, mint például, a tengeri mák, vagy a vad uborka.

Õshonos madarak a sirály, tengeri fecske, kormorán, poszáta, fülemüle, gém, kócsag. Számos északi madárfaj telel a Brijuni szigeteken. A nagy szigeten van egy mocsár. Itt költik ki a fiókáikat a fürj és a vadkacsa. Õshonos állatok az õz, muflon, fácán, páva, mezei nyúl. Turistamentes idõszakban a delfineket és tengeri teknõsöket is felfedezhetünk a tengerben.

Szafari park

A sziget északi végén található a szafari park. Titó meghívására közel 100 külföldi államfõ és elnök érkezett a Brijuni szigetekre. A távoli országokból érkezõ vendégek a szokásos protokoll ajándékokon túl a helyi jellegzetes állatokból is hoztak ajándékba.


Az éhes szarvas még az apartmanok bejárataihoz is bemerészkedik

A szafari parkban ezek az állatok, illetve utódai vannak: struccok, antilopok, zebrák, pónik, elefántok és szamarak. Hajdanán ragadozó állatok (oroszlánok) is ékesítették a szafari park kínálatát. Ezeket az állatokat nem pároztatták és ahogy elpusztultak, az összes ragadozó kihalt a szigetrõl. Ma csak békés állatok vannak mind a parkban, mind szabadon a szigeten.

Római villa és kikötõ

A nagy Brijuni sziget déli felén látható egy római villa maradványai. A villát és annak birtokát az Kr.e. I. században kezdték el építeni és az Kr.u. I. századra nyerte el végleges alakját. Az öböl bal oldalán láthatók a villa maradványai, mellettük két gazdasági épület romja vannak. A birtok része volt az öböl másik felén fekvõ Neptun istennek szentelt templom is. Az egykori kikötõ maradványai is felfedezhetõk a tenger alatt 1 méterrel.


A sziget déli felén található a római kikötő. Itt nyugodtan fürödhetünk.

A környezõ városokból (Pula, Rovinj) szervezett Brijuni kirándulások ebbe az öbölbe jönnek, de kikötni nem köthetnek ki a nemzeti park területén.

Dinoszaurusz lábnyomok

Végül, de nem utolsó sorban a Brijuni Nemzeti Park területén közel 200 dinoszaurusz lábnyomot találtak. Ha szervezett programban nézzük meg a szigetet, akkor sajnos nem marad idõ, illetve nem tér ki rá a szervezett program, de a lábnyomok a szafari parkon túl láthatók.

Hogyan juthatok el a Brijuni Nemzeti Parkba?

A Brijuni Nemzeti Parkba Fazana településből indulnak a szervezett kirándulások. Fazana Pula felett található néhány kilométerrel. Fazana falu és a Brijuni Nemzeti Park jól ki van táblázva, nem lehet eltéveszteni (csak követi kell az előttünk haladó kocsisort). Fazanán több, nagy autós parkoló található. Innen kell besétálni a falu kikötőjébe és az alábbi helyet kell keresni.

Itt kell jegyet váltani
Ne hagyjuk félrevezetni magunkat, itt kell jegyet váltanunk!

Belépő árak:
július, augusztus hónapokban. felnőtt: 210 kuna, gyerek: 105 kuna
június, szeptember hónapokban. felnőtt: 200 kuna, gyerek: 100 kuna

Kutyát csak pórázon lehet bevinni a Nagy Brijuni szigetre. Se a kisvonatra, se a Szafari parkba és egyetlen étterembe illetve múzeumba sem lehet kutyával bemenni.

Hozzászólások (10)

2014
09
22
Két napja jöttem haza. Mi is voltunk a szigeten, csoportos kiránduláson vettünk részt. A kisvasúttal mentünk, egyszer áll meg a büfénél, ott kb, 20-25 percet kaptunk, aztán indultunk tovább. Kiszállni sehol máshol nem lehet. Magyarul nincs idegenvezetés, nálunk volt aki fordított. Sajnos az árakat nem tudom megmondani, mert a csoportos jegy mindig más, de ezt sem tudom, mindent elintéztek az utazási irodában..., sajnálom. Egyszer meg kell nézni, nagyon szép!
2014
07
28
Szia Atilla! A kisvasút végigvisz a szigeten és helyenként lerak körülnézni, vagy végigvisz, és nem állunk meg sehol sem. Mennyi idő a szigeten tartózkodás, van e mozgássérült jegy, lehet e tolókocsival közlekedni, a gyerekjegy hány éves korig szól/ van-e diákjegy? Válaszodat előre is köszönöm! Andi
2014
07
13
Kedves Attila! Esetleg van valahol leírás....a szervezett kirándulásokról? Válaszát előre is köszönöm! Katinka
2014
07
09
A sziget északi részén vannak a szafari parknál. Ki van táblázva.
2014
07
09
Kedves Attila! Tudnál abban segíteni, hogy a dínó lábnyomok pontosan hol is találhatóak? Milyen irányba a Szafari Parktól? Könnyen megtalálhatóak? Köszönettel: Anita
2014
07
08
Kedves Attila! Olyan kérdésem lenne, hogy a Nemzeti Parkba induló hajónak a menetrendjét, programját valahol meg lehet találni? Mert mi Rovinjból mennénk, és akkor úgy időzítenénk az odaérkezést. Válaszát előre is köszönöm! Katinka
2014
05
27
Kedves Krisztina! Ebben az árban már minden benne van: a hajóút a szigetre, az ottartózkodási lehetőség, múzeumok és a kisvasút díja is. Az a plusz költség amit ott magukra elköltenek. :)
2014
05
27
Kedves Attila, Szeretném megkérdezni, hogy a Fazanáról a Nemzeti Parkba induló hajóra mennyit kell fizetni? Mert gondolom a belépőjegyben (210 Kuna) nincs benne a hajójegy ára... Válaszát előre is köszönöm! Kriszti
2014
05
25
Tisztelt Orient Attila! Igazán örülök hogy rátaláltam erre az oldalra. Idén a családdal Medulin-ba utazunk Nyaralni. Leírásaiban remek látnivalókat találtunk a környéken, hogy szabadságunkat színesebbé tehessük. Köszönöm. További jó munkát kívánok az oldal szerkesztéséhez. Üdvözlettel Kovács ZSolt
2013
07
23
Nagyon szuper a leírás, az idén ide látogatunk.
Hozzászólnál? Ide írd az üzeneted:
Regisztrálj a hozzászóláshoz, vagy töltsd ki az alábbi mezőket!
Név:
E-mail:
Hozzászólás:

Legnépszerűbb szállásaink

Legjobb ár:
18.977,-Ft / fő-től
Legjobb ár:
48.190,-Ft / fő-től
Legjobb ár:
17.988,-Ft / fő-től