×

Cavtat

Cavtat Horvátország déli végén, Dubrovniktól 15 kilométerre délre, egészen a Montenegrói határ szomszédságában fekvő kis halászfalú. Maga a település a Rat-félszigeten és annak öblében helyezkedik el.

 

Cavtat a felhők közül
Cavtat a tehetősek kedvenc helye

A 2000 fős falucska fő megélhetési forrása a szőlőtermesztés, borászat, halászat, fügetermesztés és természetesen a turizmus.

 

Nyaralás Cavtat városában

Cavtat városkát eredetileg görög kereskedők alapították, majd a történelem során római és bizánci kézre került. A XV. században a Dubrovniki Köztársaság megvette Cavtatot és a Birodalomhoz csatolta. Cavtat volt Dubrovnik legfontosabb kikötője. A Dubrovniki Köztársaság bukása után francia, majd osztrák kézre került. A Szerb-horvát háború után került vissza Cavtat Horvátországhoz. A Dubrovniki Köztársaság építészeti elemei még ma is látszódnak a városon.

Cavtat kikötője
Cavtat kikötője az itt nyaralók jachtjaival

Ma elsősorban hírességek, celebek és gazdag emberek nyaralnak Cavtat városban. Nappal behajóznak a luxus jachtjaikkal Dubrovnikba és környező szigetvilágba, majd visszatérnek Cavtat valamelyik hotelébe, éttermébe vacsorázni. Ennek magyarázata, hogy itt alig lesz bámészkodó turista, aki a pihenésüket megzavarná. Egy Cavtat nyaralás során, minden bizonnyal sok időt fogunk a kikötőben tölteni és megcsodálni ezeket a pénztemető luxus hajókat.


 

Látnivalók, programok

A Cavtat látnivalók mind a tengerparton sorakoznak. Az egyik első számú látványosság a XV. században épült Szent Milkós templom, mely képtárában szép freskókat tekinthetünk meg. Szintén a sétányon áll a leghíresebb horvát festő, Blaise Bukovac szülőháza. Ez egy tipikus dalmát nyers kőház. Az épületben egy kiállítás látható a művész legsikeresebb alkotásaiból. Cím: Ulica Vlaha Bukovca 5. Cavtat látnivalói továbbá a Baltazara Bogišića dózse palotája illetve a piac, ahol helyi termelőktől lehet vásárolni. A helyi specialitás a füge, a szőlő illetve az ezekből készült ételek.

Június végétől szeptember elejéig tart a Cavtat Nyár nevezetű fesztivál, mely keretei között majd minden hétvégén zenés programok vannak. Érdemes úgy időzíteni a nyaralást, hogy valamilyen zenei vagy gasztronómia program beleessen.

 

Gasztronómia

A helyi étkezési szokásokat alapvetően a hal és a halas ételek, sok zöldség és az olíva határozza meg. A Cavtat nyaralás alatt, érdemes minél több étterem kínálatát kipróbálni. Sok helyen kemencében sütik a friss hús és halételeket, melyhez finom helyi vörösbort tálalnak fel. Erre a térségre ugyanis a vörös borfajták a jellemzők (Merlot, Cabernet Sauvignon illetve a Plavac).

A Galija étterem esti fényben

A Galija Taverna étterembe érdemes elmenni. Ez az egyik leghíresebb helyi étterem. A kínálat: halételek, garnéla, homár, osztriga, polip, tengeri sün, kagylók. Lehetőség van a tengeri horgászat kipróbálására is. A vacsoránk az elfogott hal lesz!

Igazi dalmát főzőtanfolyam

Az étterem főzőtanfolyamokat is szervez, ahol elsajátíthatjuk a dalmát konyhaművészet titkait. Mind ezeken túl szálláslehetőség is van az étterem egyik részén. Cím: Vuličevićeva 1. Cavtat, Horvátország

 

Strandok, aktív nyaralás

Cavtat strand kínálatára a sziklás és kibetonozott partszakaszok a jellemzők. Mivel csak kevés turista jut el Horvátország ezen távoli részére, így szabad strandot szinte bárhol találunk. Ha Cavtat strandjai nem felelnének meg, hajózzunk el a Lokrum szigetre vagy keressük fel Dubrovnik strandjait.

Az egyik szabad strand Cavtat peremén

Az aktív nyaralás szerelmeseinek ajánljuk továbbá a relaxációs lovaglást. Popovići településen van egy kis lovarda - Kojan Koral - ahol fél és egész napos lovas túrákat szerveznek. A túrák alkalmával fel lehet lovagolni a környező hegygerincekre, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a városra és a tengerre.

Ha még mindig bírjuk erővel túrázhatunk, kerékpározhatunk, quadozhatunk vagy elmehetünk búvárkodni.

Kellemes nyaralást!

Kövess közösségi oldalainkon is!