Népszerű ételek Horvátországban
Bármerre is járjunk Horvátországban különleges ételekkel találkozhatunk, mint a tintahal, a tengeri ételek, vagy éppen a kontinentális részekre jellemző tésztás ételek. Egy kis gyorstalpaló a nyárra!
Horvátországban fantasztikus ételek vannak, mediterrán konyhája jellemzően zöldségekből, halból és más tengeri herkentyűkből áll. Hagyományos ételei közé tartozik a Crni rizot (fekete tintahal rizottó), a prsut (szárított, esetleg füstölt sonka), tenger gyümölcsei articsókával, fűszeres halpörkölttel, párolt zöldséggel vagy házi tésztával tálalva.
Tartalmasabb ételeit is, mint például a struklt (sajttal töltött főtt vagy sült tészta), a kulent (fűszeres sertéshúsból készült kolbász), különféle vad húsokat és a halpaprikást is megkóstolhatjuk.
Említésre méltó még a manestra, Isztria „védjegye” mely tulajdonképpen egy bableves. Lassú tűzön főzik órákon át füstölt hússal, kukoricával vagy éppen savanyú káposztával. Nyáron egy kissé nehéz étel lehet, de mindenképpen érdemes kipróbálni! Házi tésztájukat különböző szószokkal, csirkével, tintahallal és szarvasgombával ehetjük.
Az Isztria pácolt húsai is kiválóak, többsége megtalálható a helyi éttermekben. Minőségi marhahúsból készített steaket is felszolgálnak, melyet a boskarinból (isztriai szarvasmarha) készítenek. Nem olyan híres, mint az argentín marhahús, de nagyon ízletes! Még egy olyan egyszerű ételt, mint a rántotta is tökéletes el tudják készíteni. Tavasszal egy kis vad spárgával, erdei gombával, ősszel és télen pedig szarvasgombával megbolondítva igazán isteni lakoma!