Montenegró kedvenc mediterrán ételei
Ha Montenegróban járunk, minden bizonnyal kipróbálnánk néhány helyi specialitást. Most néhány népszerű, közkedvelt ételt mutatunk be.
A mediterrán konyha alapanyaga a gabonafélék, a hal és az olívabogyó. A legtöbb halas étel tengeri fogasból, szardíniából vagy más sós vízi halból készül. Alapvetően sütik vagy grillezik, előtte fűszernövény segítségével bepácolják. Sütés után fokhagymás szósszal, zöldségekkel vagy salátával tálalják.
A kagylót „Buzara” módra készítik el. Neve „bugiarda” szóból ered, meny annyit tesz, mint „hazudós”. Készítése: olívaolajban megfuttatják a hagymát, fokhagymát, hozzáadják a petrezselymet, borsot, babérlevelet és a paradicsompürét. Belekerül a kagyló, majd végül egy kis fehérbor. Tunkolva fogyasztandó! :-)
Kedvelt ételük még a polip sült burgonyával, a Pastrovski makaruli, mely egy házi makaróni olívaolajjal és brine sajttal.
Ha Montenegróban járunk érdemes kipróbálni a helyi konyhát akár egy helyi barátnál, egy autentikus montenegroi otthonban vagy valamelyik étteremben. Nagyon jó és nagylelkű házigazdák. A vendégeket régi szokás szerint tárt kapukkal várják.
Alapvető európai ételeket is ehetünk, de a bárányból vagy kecskéből készült ételek sem fognak csalódást okozni!