Maraschino likőr
Ami Franciaországnak a pezsgő, nekünk magyaroknak, a Tokaji, az Horvátországnak minden bizonnyal a Maraschino likőr.
Ez az áttetsző, édes-keserű likőr egy különleges fajtából, a Marasca cseresznyéből készül, ami - a hiedelmekkel ellentétben - nem őshonos kontinensünkön.
Horvátországba Közép-Ázsiából került, rejtélyes, máig ismeretlen körülmények között. Fő termőterülete Észak- és Közép-Dalmácia, azon belül a Makarskai-öböl, ami egyben a fajta névadója is. A Marasca cseresznye keserűbb és kevésbé lédús, mint nyugat-európai társai, éppen ez teszi kiváló likőralapanyaggá.
A Maraschino azon kevés likőrök egyike, amit lepárlással állítanak elő. Az eljárás hasonlatos a brandy készítéséhez; a gyümölcsöt összetörik, mézet adnak hozzá, erjesztik, amit a desztillálás követ. A párlatot két évig kőrisfa hordókban érlelik, aminek során a likőr aromája gazdagabb lesz, de kristályos színét megőrzi. Palackozás előtt cukornádsziruppal ízesítik és hígítják. A Maraschino utánozhatatlan, enyhén mandulás zamatát annak köszönheti, hogy a gyümölcshöz az összetört magokat is hozzáfőzik.
A Maraschino története egészen a középkorig nyúlik vissza. A XVI. század elején domonkos-rendi szerzetesek készítették el az eredeti zadari likőrt, és jegyezték le a máig használatos receptet. A gazdag aromájú ital a "Rosolj" nevet kapta - a latin "ros solis", "a nap harmata" kifejezésből -, majd' egy évszázaddal később pedig Maraschinóra keresztelték át.
Kezdetben csak a kiváltságosok élvezhették a fenséges ízű nedűt, mígnem a XVII. században Zadarban megjelent az első lepárlóüzem. Az ipari termelés a XVIII. században indult meg, a Maraschino pedig Zadarból egész Európát meghódította.
Öt évszázados történelme során számos híresség rajongott a Maraschinóért, többek között Napóleon, Casanova, Hitchcock vagy éppen Baudlaire, de a Titanic fedélzetén is fölszolgálták.
A viszonylag száraz, kb. 30% alkoholtartalmú likőrt ritkán fogyasztják önmagában, ha mégis, akkor hidegen, vagy sok jéggel. Kiváló viszont koktélok, desszertek ízesítésére.
Zara Cocktail
- 2 cl gin
- 2 cl Maraschino likőr
- 1 cl édes vermut
- 1 cl frissen facsart citromlé
Shakerben jéggel összerázzuk, és előhűtött koktélospohárba szűrjük.