Szeretnél információt kapni közlekedési viszonyokról, strandokról, árakról, hol tudsz spórolni?
Iratkozz fel hírlevelünkre
és elküldjük okos ajánlatainkat
legszebb strandokat, látnivalókat!
Hetente maximum egy levelet küldünk. A későbbiekben bármikor le lehet iratkozni.

Kitöltés Facebook-al


Horvátországról dióhéjban

Nehéz egy ilyen szép, sőt csodálatos országról bármit is írni, főként felvezetni. Úgy gondolom, majd minden magyar ember találkozott már Horvátország nevével. Sokan jártak már Horvátországban, sokan pedig ismerőseik, rokonjaik csillogó szemű beszámolóikból és fotóhegyeikből ismerhetik Horvátországot.

Horvátország a maga csodálatos olykor türkizkék, olykor egészen sötétkék, máskor egészen világos, már majdnem fehéresen áttetsző Adriájával majd fél millió magyar turistának ad otthont minden nyáron. A Balaton után a második legkedveltebb nyaralási úticél a magyarok között. Nem csak mi vagyunk így ezzel. A csehek, lengyelek, osztrákok és a szlovénok körében is a legkedveltebb külföldi nyaralási célállomás Horvátország.

Talán nem véletlenül. Horvátországban közel ezer sziget, illetve sziklazátony található, városaik, pedig majdnem sértetlenül megmaradtak eredeti, sokszor középkori állapotukban. Az élményeket tovább tetőzi a horvát vendégszeretet, a mediterrán tengeri konyha továbbá az, hogy a horvátok is keresztények, mint mi európaiak.

Csodálatos Horvátország
Horvátország egyik gyöngyszeme a Kornati-szigetcsoport. (F: S.W.)

Horvátország tengerpartja elvarázsló, bármerre is induljunk. Ha északon például az Isztrián, vagy a Kvarner-öbölben szeretnénk nyaralni, legalább annyi látnivalót találunk és olyan szép, kristálytiszta tengert, mint délebben Dalmáciában. Horvátország vonzerejét tovább növeli, hogy egyre könnyebben lejuthatunk szinte bármely részére. Mára megépült a teljes autópálya szakasz, mind Magyarországon, mind Horvátországban. Nyugodtan foglaljuk le a szállásunkat egy csodálatos fotókkal meghirdetett szálláson, pakoljunk fel, üljünk be a kocsinkba és szinte végig autópályán le tudunk vezetni a tengerparti célállomásig. (Természetesen a településekhez vezető utak már nem autópálya, hanem autóút minőségűek.) A szállásfoglalásnál azért vigyázzunk azzal, hogy inkább magyar utazási irodánál foglaljunk és fizessünk, mert számos visszaéléssel találkozhatunk a nemzetközi utazási portálokon.

Nem csak a tengerparti városok szépek Horvátországban. Ha az Isztriai-félszigeten járunk érdemes egy kicsit elautókáznunk a dombok között, mert nagyon sok épségben megmaradt kis középkori falucskát fedezhetünk fel. Ezek kb, úgy néznek ki, mintha egy Robin Hood filmből itt feljtették volna a díszleteket. Érdemes a tengeri programok közé egy ilyen kirándulást is beiktatnunk.

Horvátország ősszel is nagyon szép. Ilyenkor az Adria egy teljesen más arcát lehet megismerni. Ilyenkor már nincs az a nagy tumultus, mint nyáron, ilyenkor már lenyugszik a tengerpart, szép hosszan, kellemes langyosan süt a nap és feléled az őszi, szüreti hangulat. Látogassunk el ilyenkor is Horvátországba és kóstoljuk meg az ősz ízeit.

 

Magyar érdekeltségek

Ha egy-egy nagyobb horvát városban sétálgatunk, akkor a legtöbb ember otthonosan érzi magát. Ez nem csak azért van, mert bármely nagyobb horvát városba is jutunk el, minden tizedik turista magyar és halljuk a hangjukat a háttérben, hanem azért, mert habár igazi tengerparti, tenger közeli nép a horvát, a történelmünk és a kultúránk hasonló, sok esetben azonos, közös.

Sajnos csak kevesen vannak tisztában a magyar-horvát közös történelmünkkel, mert a történelem órán ezt nem tanították. Inkább csak annyi marad meg a diák fejében, a tanár bácsi, vagy néni, azt mondta, hogy egykoron három tenger mosta Magyarország határait. Igenám, ezek közül az egyik tenger az Adria volt. Arról, hogyan került magyar kézre Horvátország egyik előző cikkünkben lehet részletesebben olvasni.

A XI. századtól kezdve egészen az I. Világháború végéig Magyarország (a Magyar Korona) részét képezte Horvátország. Ha a tradicionális, angyalos, régi Magyarországi címert jobban megvizsgáljuk, akkor ott is felfedezhetjük ennek bizonyítékát. A bal oldalt fent látható kék alapon három arany leopárd Dalmácia jelképe, a jobbra mellette látható vörös-fehér kockás rész a Zágrábi rész jelképe, a Dalmát címer alatt a kék alapon sárga hatágú csillag és vörös-fehér zászló, pedig Szlavóniát jelképezi.

angyalos címer
A régi angyalos címer, a Budai vár lábánál

Sok értelmiségi horvát tisztában van azzal, hogy a magyarok sokat segítettek egykoron a horvátoknak, sok támadástól óvták meg őket, harcoltak együtt magyarok és horvátok az aktuális ellenséggel szemben. Sok horvát látogat el Budapestre megnézni az egykori „birodalmi fővárost”. Gondoljunk csak bele, milyen érdekes lehet egy trogiri, vagy egy spliti lakos számára, ha feljön Budapestre, elsétál a Budai várhoz és a sikló alján meglátja a dalmát címerrel díszített régi magyar címert.

Nagyjából hasonló érzést vált ki belőlünk magyarokból az, amikor mondjuk Rijekában sétálunk és magyar feliratú műemlékeket látunk, vagy az amikor Zadarban felfedezzük Könyves Kálmán királyunk névjegyét. A kedvenc egykori IV. Béla királyunk pedig végigjárta az Adriát és majdnem mindenhol ott hagyta a kézjegyét. A Kvarner-öbölbeli Cres szigeten egy falút neveztek el róla, Trogirban őrzik a mai napig a koronázási palástját és Spitben a Sveti Duje dómban, Katalin lánya alussza örök álmát.

IV. Béla ide menekült
Ebbe a kis falucskába menekült IV. Béla királyunk a tatárjárás idején

Dubrovnikba került a török támadások után a Szent Jobb, és csak a XIX. században került vissza Magyarországra, Budapestre Mária Terézia kifejezett utasítására (a dubrovnikiak egyszerűen nem akarták visszaadni, úgy gondolták háborús ereklye). Szent László állkapcsának darabját a mai napig a dubrovniki Ferences templomban őrzik. Akinek jó szeme van felfedezheti (de le már nem fényképezheti, mert tilos a fényképezés).

Manapság a magyar érdekeltségek már nem a történelemhez, hanem inkább a turizmushoz kötődnek. Fentebb említettük, hogy évente közel fél millió magyar nyaral Horvátországban és tényleg alig van olyan turisztikai szempontból fontos hely, ahol nyáron ne hallanánk magyar szót. A magyarok azonban nem csak nyaralni járnak Horvátországba, hanem nagyon sok apartman vagy hajó tulajdonos van. Tapasztalataink szerint a horvátok szeretik a magyarokat, mert egy átlagos magyar turistának nem kell feltétlenül olyan színvonalú apartman, mint egy olasz, vagy nyugat német turistának és sok esetben halkabban, és fegyelmezettebben tud viselkedni az éttermekben, hajós kirándulásokon. Számos étteremben találkozhatunk olyan szituációval, hogy a tulajdonos magyarul köszönt minket, vagy éppen magyarul is megtalálható az étlap.

 

Nyaralás Horvátországban

Ha egy csodálatos, tengerparti nyaralást szeretnénk, akkor arra kitűnő választás Horvátország. Ahogy említettük, Horvátországban számos épségben megmaradt középkori várossal találkozhatunk. A horvát tengerpart annyira hosszú, hogy szinte biztosan találunk egy olyan öblöt, vagy partszakaszt, ami csak a miénk. Ha kedvünk van, akár kibérelhetünk egy kis csónakot, ha hajós kirándulásra szeretnénk menni, arra is lehetőségünk van, ha saját kocsinkkal szeretnénk felfedezni a környéket, akkor is számos érdekes hely adódik, bármerre is nyaraljunk.

Hajót is bérelhetünk Horvátországban
Ilyen kis csónakot  is bérelhetünk. Használatához nem kell semmilyen vezetői engedély

Horvátországban több lehetőség is adódik a strandolásra. Általában sziklás, vagy kavicsos strandon tudunk fürödni, de több helyen találunk homokos tengerpartot. Ha sziklás helyen nyaralunk, akkor érdemes elmenni egy közeli kirakodó árushoz és strand szandált vennünk, mert csúnya sebeket tud okozni egy-egy éles szikla.

Ami a horvátországi árakat illeti, ha ügyesek vagyunk egész kedvező áron tudunk foglalni, akár két fős apartmant, stúdió szobát, vagy szállodai szobát. Érdemes figyelni a horvátországi last minute akciókat is, mert ott még olcsóbban foglalhatunk. Portálunk folyamatosan figyeli és bemutatja az aktuális üzemanyag árakat és a horvátországi éttermi- és élelmiszer árakat. Minden szezon kezdetekor frissítjük az aktuális horvátországi árakat.

Népszerű étel Horvátországban a csevapi
Ez egy adag csevapi. Nyugodtan próbáljuk ki, ettől garantáltan nem lesz semmi bajunk.

Ami a mediterrán ételeket illeti: ha Horvátországban nyaralunk, nyugodtan üljünk be étterembe és vérmérséklettől függően teszteljük le az étlapot (rendelés előtt azonban győződjünk meg az árakról). Általánosságban minden magyar embernek ízlik a horvát éttermekben népszerű csevapi és a rántott tintahal. Egyéb, különlegesebb tengeri ételeket is érdemes kipróbálni, de azzal számoljunk, hogy egy nem hal ételekhez szokott magyar gyomor, egy halas vacsora után nem biztos, hogy mély álmot és ingerektől mentes ébredést fog hozni.

 

Segítsd Te is a Horvátországinfó munkáját

Mi a Horvátországinfó munkatársai folyamatosan dolgozunk azon, hogy egy valóban értékes, komplex oldal legyen a Horvátországinfó. Arra törekszünk, hogy minden olyan ember értékes információt találjon oldalainkon, aki Horvátországba utazik, éppen ott nyaral, hazatért a nyaralásából, vagy csak egyszerűen érdeklődik Horvátország iránt.

A Horvátországinfó folyamatosan gyűjti azokat a helyeket, amiket szívesen ajánl másoknak. Megpróbálunk segíteni azoknak, akik első nyaralásukat tervezik, vagy éppen kisgyerekkel szeretnének Horvátországban nyaralni.

Ha találsz bármilyen olyan információt az oldalainkon, ami már nem aktuális, vagy nem pontos, kérlek írd meg nekünk. Ha olyan témát vagy oldalt találsz amihez van személyes tapasztalatod, akkor kérlek azt is írd meg nekünk. Végezetül akkor se gondolkozz sokáig, hogy írj nekünk, ha valami olyan kérdésed van, ami még nem található meg az oldalainkon. Mi segítünk a megválaszolásban, és ha érdekes a téma, kidolgozzuk egy külön oldalon, hogy más hasonló kérdéssel érkező felhasználó azonnal választ kapjon a kérdésére.

További jó böngészést kívánunk!

Üdvözlettel,
A Horvátországinfó Csapata

 

Aki még több információra kíváncsi Horvátország kapcsán, ezeket az oldalakat is olvassa végig:

Legnépszerűbb szállásaink

Legjobb ár:
25.909,-Ft / fő-től
Legjobb ár:
42.105,-Ft / fő-től
Legjobb ár:
47.048,-Ft / fő-től