×

Lopar

Lopar a Rab sziget északkeleti partján fekszik. A város érdekessége, hogy eredetileg az északi parton kezdett el kialakulni Lopar, majd a Paradicsompart miatt áthúzódott a település a déli oldalra. Loparon egy hatalmas kiterjedésű, nagyon lassan mélyülő, homokos strandot találunk. Loparban minden a nyaralásról szól. Nagyon jól felszerelt a homokos strand és számos hotel / apartman található a strand mögött. Ismerjük meg jobban Lopar történetét és nyaralunk egy igazi gyerekes, homokos strandon!

 

 

Lopar megközelítése

Ha Loparra tartunk a Rab szigeten, a kompról való lehajtás után, Rab város irányába tartsunk. Még mielőtt elérnénk Rabot, lesz egy útkereszteződés, itt jobbra Lopar irányában kell letérni. Supetarska Dragan egy szerpentines emelkedőn felfele tarunk, majd a domb másik oldalán már Lopar vár. Egy nagy Konzum jelzi Lopar városhatárát. Itt jobbra a San Marino / Sahara jelek irányába tartsunk. Rövid vezetéssel elérjük a Paradicsompart strandot. Loparon Hál Istennek megoldott a parkolás. Akár rögtön a strand mögötti nagy parkolóban (GPS), vagy előtte bármelyik vendégház fizető parkolójában megállhatunk.

 

A homokos strand

A lopari Paradicsompart strand, egy másfél kilométer átmérőjű, homokos öbölben helyezkedik el. A strandot vagy a főút irányából, vagy a bazársorról nyíló bejáratokról tudjuk megközelíteni. Ha autóval érkezünk ide, a főút felőli bejáraton érjük el a strandot.

Ez Lopar homokos strandja (slike Lopar TZ)
Egy másfél kilométer átmérőjű öbölben található Lopar homokos strandja (slike: Lopar TZ)

Ahogy elérjük a strandot, szinte egy végtelenségig tartó, napozóágy sor viszi a távolba a szemünket. Olyan nagy ez a strand, s végig tele van napágyakkal, hogy olyan érzésünk támad, mintha egy óriási stadion közepére érkeztünk volna meg.

Lopar nyáron tele van napernyős, napágyakkal. Egy szuper nyaralási lehetőség
Ilyen napernyők borítják a teljes partot

A lopari homokos strand különlegessége, hogy itt tényleg finom, forró, homokos talaj fogad. Nyáron persze jó forró a homok. A lábad alatt szinte besüpped a homokos aljzat, annyira finom homokos. Érdemes lepakolni az első szabad helyen és strandolni egyet.

Nagyon lassan mélyül és homokos Lopar strandja
Nagyon lassan mélyül és homokos Lopar strandja

Ahogy a tengerbe tartasz, kisgyerek játszanak a parton. Homokvárat építenek, pancsolnak és a szülők is fekszenek a vízben, vagy a parton. Igazából ide, fél éves kis, pelenkás gyerekkel is le tudsz jönni strandolni.

Tudom nehéz elhinni, de annyira finom homokos a lopari strand, hogy ide nem kell strandcipő, simán befuthatsz a vízbe :)

Elviekben a szemközti szigetre is át tud sétálni egy felnőtt, de ezt sajnos nem tudjuk kipróbálni, hiszen a strand elkerített része, bőven a sziget előtt befejeződik. Ugyan ki lehet kerülni a bójákat és át lehet menni / úszni a kis szigetre, de biztonságosan érdemes a kijelölt strandon maradni. Megjegyeznénk, eredetileg nem volt itt kijelölt, bójás strand, akkor simán át lehetett sétálni a szigetecskére..

Annyira lassan mélyül és homokos a tenger, hogy a szemközti szigetre is átsétálhatunk.
Annyira lassan mélyül a víz, ha odáig tartana a strand, a szemközti szigetre is át tudnánk sétálni

Bármely irányba is nézzünk szét, a strand jó hosszan körbeöleli a teljes öblöt. Ha nem szeretnénk napernyős ágyat bérelni, az ágyak között illetve azok mögött vannak üres részek.

 

Tipp! Medencés, családi apartman!

Mindenki jól tudja, Loparban nagyon nehéz jó apartmant találni. Családi, partközeli, medencéset még nehezebb. Éppen ezért javaslom a Marija apartmant.

Lopar családi apartman a strand közelében
Medencés, part közeli apartman, reális áron

Ezt a házat a főúttól 1 utcával feljebb, tulajdonképpen a San Marino Hotel mögött találjuk. 2 fős stúdiókat illetve 4-5-6 fős, nagy családi apartmanokat bérelhetünk. A szálláshely különlegessége, hogy egy medence található az udvaron, így nem kell mindig a strandra lemenni, ha egy kicsit hűsölnénk.

Lopar családi apartman a strand közelében

Sok apartman teraszáról tengeri kilátásunk lesz. Ami még nagyon jó, hogy a foglalásunk mellé, reggelit is kérhetünk. A strand is közel van. 5 perc alatt kényelmesen lesétálhatunk a tengerpartra. Itt minden kényelmetek meglesz, sőt ide még a kutyusotok is magatokkal hozhatjátok. Árak: 2024-ben 31e Ft a 2 fős, 43e Ft a 4 fős apartman elő/utószezonban; 39e Ft a 2 fős, 56e Ft a 4 fős apartman főszezonban. További infó, foglalás itt!

 

A Horvátországinfó foglald le a szállásod

 

A San Marino kemping

A lopari strand kétharmadát a San Marino kemping foglalja el. Ez nem egy sima, mezei kemping, ez egy 4 csillagos resort, vagyis üdülőfalu. Természetesen van sima kemping része, ahova lakókocsival, sátorral le tudunk telepedni, de van egy teljesen új része is, ahol nagyon igényes, prémium mobilházakat bérelhetünk.

Prémium mobilház Loparon a San Marino Resortban
Ilyen igényes, prémium mobil házakat bérelhetünk

Gyakorlatilag teljesen lent vagyunk a tengerparton. Kinyitod a söröd, iszol egy kicsit, majd egy kis futás, s máris csobbanhatsz a tengerben. Igazából be sem kell zárnod az ajtókat, kilépsz a házadból, s máris mehetsz a gyerekekkel strandolni. Nem kell kocsiba ülnöd, nincsenek óránként 1,2 eurós parkolási díjak / esetleges büntetésekkel járó macerák.

Prémium mobilház belső tere Loparon a San Marino Resortban
A mobilházak belső kialakítása is tökéletes

Tudom nem olcsó, viszont szuper jó és kényelmes. Itt a lopari San Marion Resortban van különálló étterem, gyerekes, mászókás játszótér, kondi terem, wellness részleg szaunával, masszázzsal, pezsgőfürdővel. Ahogy mondani szoktam: Megvan itt minden, ami egy kényelmes, komfortos nyaraláshoz szükséges.

Wellness lehetőség Loparon a San Marino Resortban

A San Marino Resortban minden kényelmünk meglesz. Érdemes összegyűjteni rá a pénzt. Árak: 2024-ben 35e Ft a 6 fős mobilház elő/utószezonban; 98e Ft főszezonban. Itt tudunk kapcsolatba lépni a Resorttal.

 

Csúszdapark

A strand déli végén – a sziklás rész előtt – egy köves területet találunk. Itt van egy óriás csúszda több pályával, illetve itt lehet jet skit bérelni, banánozni, ufózni, parasailingezni (ez az amikor ejtőernyővel jó magasra felhúznak) illetve flyboardozni (ez meg amikor a vízsugár tetején állsz).

Itt csúszdázhatunk Loparban
Itt csúszdázhatunk
És parasailingehzetünk is Loparon
És ilyen Lopar 200 méter magasról

Ha attraktívabb gyerekünk van, itt tudjuk kicsit lefárasztani őket. Ha nincs kedvünk, nem muszáj nekünk is húzódzkodni, a parton van egy kényelmes bár. Innen mindet végignézhetünk.

Fontos! Szállások, ingyenes parkolással ITT!

 

Lopar történelme: a San Marino legenda

Időszámításunk szerinti IV. században egy fiú gyerek született Loparban, Marin. Az ifjú Marin kitanulta a kőfaragó szakma mesterfogásait, majd újabb kihívások után nézet. Otthagyta szülőföldjét és elindult az Adrián szerencsét próbálni. Hajója a mai Rimini-nél kötött ki az olasz Apennin-félszigetnél. Marin szorgalma és tehetsége hamar kiérdemelte a helyi keresztény közösség elismerését, végül Gaudentium püspök diakónussá léptette előre. Marin elhagyta a városi életet, elmenekült a hegyekbe és saját neve után megalapította a San Marino Köztársaságot. Ennek a mesébe illő, ámbár igaz történetnek köszönhetően, található annyi San Marino nevű hely Loparban.

 

Az északi partvonal

Lopar északi partja egy kunkorral fejeződik be, majd egy kis kikötő zárja le a homokos strandot. A part mögötti hatalmas területen található, a San Marino Sunny Resort szállodakomplexum.

San Marino Sunny Resort Horvátországban a Rab sziget homokos partján
Több szárnyból / többfajta minőségből választhatunk

5 szárny / hotel alkotja a komplexumot: a Plaza Family Hotel, a Lopar Family Hotel, a Sahara Hotel, a Veli Mel Hotel illetve a San Marino Residence. Ahogy látni lehet, vannak külön családos szárnyak, illetve többféle minőség / árkategória közül válogathatunk. A legjobban felszerelt szárny a San Marino Residence, a leggazdaságosabb pedig a Sahara és a Veli Mel.

Nyaraljunk Loparban a San Marino Resortban
A foglalásunk mellé, félpanziós ellátást kapunk

Mivel ez az 5 szálloda, egy komplexumon belül helyezkedik el, így bárhol is foglalunk szállást, ugyanott fogunk étkezni és ugyanazt a strandot fogjuk használni. Ami nagyon szimpatikus a San Marino Sunny Resortban, hogy itt a foglalásunkhoz – alapból – félpanziós ellátás jár. Ha egyszer kifizettünk a szállásdíjat, már csak a kirándulások a plusz költség.

Rab szállás – San Marino Resort

Ha Loparon családos, hotel kiszolgálást keresünk, a San Marino Sunny Resort a legjobb választás! Árak: 2024-ben 22e / főtől sima szobát, 68e Ft-tól 5 fős lakosztályt foglalhatunk elő/utószezonban; 37e / főtől sima szobát, 131e Ft-tól 5 fős lakosztályt foglalhatunk főszezonban, mely a félpanziós ellátást is magában foglalja. A hotelt itt éred el!

 

Étkezés

Loparon az az érdekes, hogy rögtön a tengerparton csupán egy étterem található. Elég nagy ez az étterem, így jó eséllyel találunk szabad asztalt. Ami jó hír:

az étlap magyarra is le van fordítva.

Loparon, rögtön a strandon fekszik a Lukovac étterem.
Ilyen ízletes csevapot ehetünk a Lukovac konobában :)

Picit kijjebb az út felé, illetve a strand északi irányában vannak még éttermek. Ha gyümölcsöt vennénk, a főút mellett egy csomó zöldséges van.

 

Plaža Livačina

A Plaža Livačina tulajdonképpen a Paradicsompart strand folytatása. Helyileg a nagy strand végén, a kikötő átellenes oldalán található. Gyalogosan egy erdei úton, vagy kocsival lehet megközelíteni. Ha Loparban van a szállásunk, javaslom sétáljunk le ide, nincs messze.

Lopar homokos strandjai közül a Livačinát is érdemes felkeresni Horvátországban a Rab szigeten
A Livačina szintén egy lassan mélyülő, homokos strand Loparon (slike Stephan F)

A Livačina a Paradicsomparthoz hasonlóan, szintén egy lassan mélyülő, lankás, homokos öböl. Hasonlít a nagy strandhoz, csak lényegesen kisebb. Ennek a strandnak a partja majdnem teljes hosszúságában végig homokos. Itt is simán be tudunk rohanni a tengerbe. Az öböl két oldalán sziklás part zárja az öblöt, ahol jókat búvárkodhatunk. Van rendesen wc, tusoló, étterem, játszótér és napágyat bérelhetünk. A Livačina strand felkeresését mindenképpen javaslom, ha hosszabb időt töltünk Loparon.

 

Egy kötelező program: a Goli sziget

Egy Lopar nyaralás során érdemes befizetni egy olyan hajós kirándulásra, mely átmegy a szemközti Goli szigetre (magyarul Csupasz szigetre). A sziget egykoron börtönsziget volt. Horvát Alcatraznak hívták, mivel a legveszélyesebb bűnözőket hozták ide. A börtönsziget jelmondata:

"Mi gradimo otok - otok gradi nas", vagyis "Mi építjük a szigetet - a sziget épít minket".

Egy börtönsziget volt a Goli sziget
Egy börtönsziget volt a Goli sziget

Igazából a Goli szigeten semmilyen véres, félelkeltő dolog nincs már. A II. világháború után bezárták a börtönöket, azóta pusztulnak az épületek. Az egykori épületek romjait tudjuk megnézni. Akkor javaslom, ha egy hétig itt nyaraltok és programhiány van.

 

További homokos strandok

A Lopar félsziget északi részén, több homokos strand található még. Ezeket kocsival, vagy gyalogosan érjük el. A lopari nagy strandtól – a Paradicsompart strandtól – északra található a legnagyobb homokos öböl, a Sahara. Ez kb. a fele akkora, mint a lopari nagy strand, de ugyanolyan lassan mélyül. Lopar településről, egy turistaúton keresztül érjük el ezt a strandot.

Lopar homokos strandjainak térképe. Sok strand autóval is elérhető.
Ezen a térképen látható, hol található még homokos strand Loparon (slike: Lopar TZ)

A Lopar félsziget északnyugati strandjait a városból, a nagy körforgalomtól indulva, kocsival éred el. Egy másfél autó széles aszfaltúton éred el a strandokhoz közeli parkolókat, majd gyalogosan kell megtenni a fennmaradó távolságokat. A Ciganka partja kicsit köves, de

a Sturic illetve a Dubac strand szintén, finom homokos.

A Sahara a legnagyobb homokos strand. Ezt gyalogosan érjük el.
A Sahara ugyanolyan lassan mélyül és homokos, mint a Paradicsompart strand (slike: Lopar TZ)

Ezen strandokat akkor javaslom, ha hosszabb időt töltesz Loparon és nem akarsz minden nap a Paradicsomparton strandolni. Kétség kívül a Paradicsompart strand a legjobb, legjobban felszerelt. Sok strandhoz kutyagolni kell és számolni kell azzal is, hogy ezek a strandok kint vannak a természetben, így a strandcuccokon túl, a vizet / hűtött sört / fagyikat / szendvicseket magunkkal kell vinni.

 

Homokos strandok Loparon

  1. Paradicsompart
  2. Sahara
  3. Podsilo
  4. Dubac
  5. Sturic
  6. Crikvena
  7. Lopar

 

További nyaralási lehetőségek

Loparon igazából az a jó, hogy számos programlehetőség van itt helyben, így nem kell mindig kocsiba ülni. Rögtön a strand mögött 3 teniszpálya található, van minigolf és focipálya is. Különböző bicikliket, kis motorokat, quadot tudunk bérelni, melyekkel még izgalmasabb 1-1 strand felfedezése.

Még quadot is bérelhetünk Loparban, a Rab szigeten
Ilyen quaddal járhatjuk végig a lopari strandokat :)

Ha a párunkkal nyaralunk, béreljünk egy ilyen quadot és fedezzük fel a környék összes strandját. Ebben a quadban az a jó, hogy 2 személyes, de van bőven pakolási lehetőség is, minden cuccot magunkkal tudunk vinni, így komfortosan strandolhatunk majd. :)

 

A Horvátországinfó foglald le a szállásod

 

Lopar kutyával

Elég nehéz dolgunk lesz, ha Loparban kutyával nyaralnánk. Ugyan egyre több kutyás szállás van Loparon, de a Paradicsompart strandra tilos kutyát bevinni. A kutyás korlátozások alapvetően a kijelölt strandokra vonatkoznak, így elhagyatott öblökben nyugodtan fürödhetünk a kutyánkkal. A hivatalos lopari kutyás strandot a Kastelina plazan találjuk. Itt elvileg külön kutyamosó is van. A javaslatom az, ha mindenképpen kutyával nyaralnánk akkor ne a főszezonban érkezzünk, vagy más településen foglaljunk szállást, mert a kutyánk szenvedni fog a kánikulában míg mi strandolunk. Lopar különlegessége a homokos Paradicsompart strand. Ha itt foglalunk szállást, a strand miatt tesszük így. Ha mindenképpen a kutyánkkal nyaralnánk, inkább Rab várost javaslom.

 

Időjárás

A Rab sziget mérsékelten meleg éghajlattal rendelkezik. Enyhe telek és hosszú, forró nyarak jellemzik. Rab időjárására földrajzi lehelyezkedése van a legnagyobb hatással. A szárazföld felé eső magas sziklafalak, felfogják a hegyekből érkező hűvös szeleket, így a lakott területek, kellemes mediterrán éghajlattal rendelkeznek. Leghidegebb hónap a január, ilyenkor 5,6 fok az átlaghőmérséklet, melyhez 8 fok körüli nappali csúcshőmérsékletek tartoznak. A tenger 1 hónappal el van csúszva a léghőmérséklettől. Februárban a leghidegebb, ilyenkor 12 fokig hűl vissza. A november a legcsapadékosabb, de összességében az ősz, nedves időszaknak számít.

Rab sziget időjárására a mérsékelten mediterrán éghajlat a jellemző
Rab sziget éves átlag- és tengerhőmérséklete

Nyaralás szempontjából, már május végétől kellemes langyos idő van Loparon. A július és az augusztus a legmelegebb (mindkét hónapban egységesen 24,9 fok az átlaghőmérséklet). Július mellett az szól, hogy ez a hónap a legnaposabb és legszárazabb, viszont augusztusra melegszik fel a tenger a legjobban. Pontosan 25 fok az augusztusi átlaghőmérséklete. A Lopar környéki homokos lagúnákban nyár közepén akár 30 fokra is felmelegedhet a tenger. Nemcsak a Paradicsompartra vonatkozik ez, hanem északi irányban a többi lagúnára is. Loparnak különleges elhelyezkedése van a Rab szigeten, hiszen a Velebit-hegység felé nyitott, s ennek következtében nyáron folyamatosan kellemes szellő fúj. Ősszel sajnos – szeptember végétől – kellemetlen ez a szél, ami egyben felkorbácsolja kicsit a tengert. Ha ősszel a Rab szigetre készülünk, inkább a belső városokban foglaljunk szállást. Tavasszal viszont az első nyári napsugarak jól felmelegítik a tengert, így május elejétől már fürdésre alkalmas.

 

Kirándulási lehetőségek

Ha Loparon nyaralunk, a legtöbb időt a helyi Paradicsompart strandon töltjük majd. A sziget legszebb, s egyben központi települése Rab város. Rab egyszerűen meseszép. Úgy néz ki, mintha egy mesebeli, tengerpari vár lenne. A valóságban is van egy várfal a város körül, szűk, sikátorok kacskaringóznak végig az óvároson. Igazából elindulsz az első utcán, s csak viszi a szemed a sok régi épület és a sok-sok csillogó üzlet.

Rab város a legszebb, az egész szigeten.
Rabra mindenképpen érdemes ellátogatni

Rab nyugati oldala egy domboldalra kúszik fel. Négy templom torony ágaskodik a magasba, mely meghatározza Rab kinézetét. Ezek közül, 2 templom toronyba biztosan fel tudsz mászni. Érdemes is, mert nagyon szép kilátás nyílik innen az óvárosra és a környező tengerre. Ha olyan fotót szeretnél csinálni, amin mind a 4 templom torony látható, akkor az óváros elején, a dombtető tetején, a várfalra kell felmászni IDE. Innen készíthetünk jó kis rabos, szelfi fotókat.

A legjobb hajós kirándulások Rabról indulnak.
Ezen a félszigeten terül el Rab óvárosa. A legjobb hajós kirándulások is innen indulnak.

Rab városban majd minden hétvégén van valamilyen program. A legnagyobb ünnepséget július 27-én tartják, ekkor van ugyanis Szent Kristóf vagyis a város védőszentjének a napja. Ez igazából egy 3 napos rendezvény, már júli 25-től fesztiváli hangulatban úszik az egész város. Rab városba többször be fogunk vezetni, hiszen nagyon sok hajós kirándulás innen indul. Innen tudunk tovább hajózni Veli Losinjba illetve a Zavratica hajóroncshoz. Mindkét program nagyon jó. Ha ilyen kirándulást látunk, fizessünk be rá!

 

Összességében, Lopart mindenkinek szívből javaslom. Közel van Magyarországhoz és olyan finom, homokos strand található itt, ami Horvátországban egyedülálló. Mivel már kora tavasztól jól felmelegszik a nagy strand alacsony vize, így Lopar nyaraláson túl tavaszi, vagy őszi, utónyári pihenésekhez is tökéletes választás. Szívesen javaslom olyan Olvasóinknak, akik először járnak Horvátországban, de visszatérő Utasaink is jól fogják érezni magukat!

 

Sokat ismételt kérdések

Milyen messze van Lopar?

Lopar Budapesttől 560 kilométerre fekszik, vagyis nagyjából 6 óra alatt le lehet érni. A letenyei határtól 340 km van még hátra, ami nagyjából 3,5 óra. Részletes útvonal itt »

Hol foglaljak szállást?

  • Medencés, családi apartman 27e 2 főre, 33e 4 főre (link)
  • H Sunny Resort 3* 29e Ft-tól félpanzióval (link)
  • Luxury Suites 4* 31e Ft-tól félpanzióval (link)
  • San Marino 4 fős mobilház 47e Ft-tól (link)

Mennyi az autópályadíj Loparig?

13,7 euró

Milyen strandok vannak Loparnál?

A lopari Paradicsompart strand egy lassan mélyülő homokos, kifejezetten gyerekes strand. Vagy 15 tengerpart – melyből 7 homokos – található a környéken. Látnivalók & strandok részletesen itt »

Kövess közösségi oldalainkon is!