Lisztérzékenyek nyaralása Horvátországban
Egyre több kérdést kapunk lisztérzékenység témában. Most néhány gyakorlati tanácsot mutatunk be.
A lisztérzékenységről még megy a vita, hogy betegség-e vagy nem. Minden esetre sok kellemetlen pillanatot tud okozni azoknak, akik érintettek ebben a témában. Lássuk, mire számítsunk, ha lisztérzékenyként Horvátországban szeretnénk nyaralni?
Az első és legfontosabb dolog, hogy Horvátországban még - szinte - sehol sincsenek külön LÉ boltok, sehol nem jelölik az ilyen termékeket. Annyit tudunk csinálni, hogy előre és jól felkészülünk a felmerülő helyzetekre.
Első lépés: bevásárlás Magyarországon
Nincs mit tenni, szépen be kell sétálni a helyi LÉ boltokba, Budapesten pl vagy a Táplálékalergia Centrumba, vagy a Diétaabc-be és vegyünk 2-3 frissen sült kenyeret. Ez nagyjából 3-4 napig fog kitartani a nyaralásunk alatt. E mellé tankoljuk fel dexi-vel vagy puffasztott rizzsel, hogy a további napokon is tudjuk valamit reggelizni.
Ha a kenyér adagunk megvan, menjünk el egy hipermarketbe és vegyünk 1 tálca pick szalámit, 1 kis rúd kolbászt, 1-2 adag sága virslit. Érdemes még egy kisebb adag rizst is magunkkal vinni.
Második lépés: teendők Horvátországban
Ha bevásároltunk, akkor minden napra lesz reggelire való. Ha az apartmanban szeretnénk megoldani a további étkezésünket, akkor bármikor csinálhatunk tojásrántottát, lecsót vagy a rizs mellé ki lehet sütni valamilyen húst.
Ha étterembe készülünk, nyugodtan kérjünk csevapot, grillezett tintahalat vagy natúr sült halat. Ezekben az ételekben garantáltan és letesztelten nincs glütén. Ha hajós kirándulásra megyünk, akkor sült húst kérjünk - sajnos nem látszódik rajta - de a sült halat lisztben beforgatják előtte és az érzékeny gyomrúaknak utána fájdalmaik lehetnek.
Ha helyi közértbe elmegyünk vásárolni, akkor a teendő nagyjából az, mint itthon: semmilyen tartósítószeres dolgot nem vehetünk meg, tojás, zöldségek, sajtok viszont nyugodtan jöhetnek. A puha húsokkal - virsli, felvágott - inkább ne próbálkozzunk. Ha elfogyott már minden, akkor helyi szárított sonkát (prsut) nyugodtan vehetünk, ebben semmilyen lisztes dolog nincsen, illetve a helyi kolbásszal, szalámival érdemes még próbálkozni.
Mindent egybevétve, nyugodtan menjünk lisztérzékenyként is Horvátországba nyaralni. Ha odafigyelünk a fentebb említett dolgokra, nem lesz hasfájásunk.