Szeretnél információt kapni közlekedési viszonyokról, strandokról, árakról, hol tudsz spórolni?
Iratkozz fel hírlevelünkre
és elküldjük okos ajánlatainkat
legszebb strandokat, látnivalókat!
Hetente maximum egy levelet küldünk. A későbbiekben bármikor le lehet iratkozni.

Kitöltés Facebook-al


Korcula – A vitézek szigete

Korcula – A vitézek szigete Korčulán négy évtizede ápolják a vitézi táncok és játékok hagyományát, amely minden itt lakóban mélyen benne él. A szigeten nyolc vitézi egyesület működik, mely a társasági élet fontos elemét képzi.

Korčula városában a moreška kardtánc hagyományát őrizték meg, míg a sziget többi településén a kumpanije és moštra nevű, szintén kardtánc tradícióját ápolják. A táncok az ősi farsangi szokásokból eredeztethetők. A kardokkal előadott moreška harci tánc egykoron az egész Mediterráneumban elterjedt volt, ám napjainkig kizárólag Korčula városában őrizték meg ennek hagyományát. Éppen ezért lett világszerte a moreška tánc Korčula leginkább beazonosítható jelképe.

A táncot változatos mozgássorok és dinamikus kardozó mozdulatok jellemzik. A tánc elején bemutatásra kerülő népies elemek a spanyol keresztények a mórok ellen vívott harcát idézi. A korčulai utcák árasztotta középkori hangulat által még autentikusabb a kardtánc.

A korčulai moreška jelenlegi változata minden bizonnyal a leglátványosabb Európában látható harci kardtánc. A Korčulán tartózkodó vendégek hatalmas érdeklődésére tekintettel heti rendszerességgel kápráztatják el a közönséget. A moreška zenei aláfestését fúvós hangszerek és dobok biztosítják.

A kumpanije tánc Vela Luka, Blato, Smokvica, Čara, Pupnat helységekben honos, míg a moštra Žrnovo sajátja. Ezen vitézi játékok a kardokkal előadott lánctáncok példái és gyakran hívják őket „harci táncnak”. A vélekedések szerint ezek a múltban a Korčula-szigetét támadó kalózokkal folytatott egykori hősi harcok fennmaradt emlékei.

Tipp! Nyaralj olcsón!

Ha olcsó szálláslehetőséget keresel, itt érdemes körbe nézni. Az alábbi űrlap kitöltésével egy világméretű szállás ár-összehasonlító rendszerébe érkezel, ahol az utazási portálok csak érted versenyeznek.
Itt akár 80%-al olcsóbban tudsz szállást foglalni!


- HIK -

Cikk részletei:
Címkék:
Dátum: 2010.07.19

Hozzászólások (0)

Hozzászólnál? Ide írd az üzeneted:
Regisztrálj a hozzászóláshoz, vagy töltsd ki az alábbi mezőket!
Név:
Hozzászólás: A hozzászólás elküldésével kijelentem, hogy elfogadom a Felhasználási feltételeket.

Legnépszerűbb szállásaink

Legjobb ár:
25.909,-Ft / fő-től
Legjobb ár:
42.105,-Ft / fő-től
Legjobb ár:
47.048,-Ft / fő-től