Karlovac megye: megnyitották az Ozalj-Vivodinai borutat
Karlovac megye nemrégiben új idegenforgalmi nevezetességgel lett gazdagabb: megnyitották az Ozalj-Vivodinai, mintegy 30 kilométer hosszú borutat. A borút e híres bortermelő vidék tizenegy legismertebb bortermelőjét kapcsolja össze.
Karlovac megye nemrégiben új idegenforgalmi nevezetességgel lett gazdagabb: megnyitották az Ozalj-Vivodinai, mintegy 30 kilométer hosszú borutat.
A borút e híres bortermelő vidék tizenegy legismertebb bortermelőjét kapcsolja össze.
Maga a borút 30 kilométer hosszú, a Vivodina falutól a Vrhovec nevű helységig terjed. Magát a borút tervét az ozalji Szőlősgazdák, Borászok és Gyümölcstermelők Szövetsége dolgozta ki és Karlovac-Megyei Idegenforgalmi Közösség közreműködésével valósult meg.
Az Ozalj-Vivodina-i területen napjainkban mintegy 80 hektárnyi területen találhatók szőlőskertek. A bortermelők legjelentősebb borfajtái a rizling, a sauvignon, a rajnai rizling, a chardonnay, a sárga muskotály, a vörös pinot, a frankovka, a zwiegelt és a portugizac nevű újbor.
A borút tervének elindítóját az a szándék vezérli, hogy az erre a vidékre látogatók – a kiváló minőségű, helyi specialitásokból álló ételajánlaton kívül – a 11 családi vállalkozás nyújtotta minőségi borokat is megkóstolják, miközben a természet nyújtotta örömökben gyönyörködnek.
Ezen a vidéken a bortermelés hosszú és gazdag hagyománnyal rendelkezik. A napjainkban rendelkezésre álló források arról tanúskodnak, hogy a környék lakói már a középkorban is bortermeléssel foglalkoztak. Az 1550-től az 1776-ig terjedő időszakból fennmaradt dokumentumok szerint – amelyeket a zágrábi levéltárban őriznek -, 32 olyan adásvételi szerződés létezik, amelyek szerint a környék lakói szőlőskerteket adtak vagy ajándékoztak el.
- HIK -