Szeretnél információt kapni közlekedési viszonyokról, strandokról, árakról, hol tudsz spórolni?
Iratkozz fel hírlevelünkre
és elküldjük okos ajánlatainkat
legszebb strandokat, látnivalókat!
Hetente maximum egy levelet küldünk. A későbbiekben bármikor le lehet iratkozni.

Kitöltés Facebook-al


Isztriai strandok (2.rész)

Az isztriai strandokat bemutató cikksorozatunkban ezúttal az Isztriai-félsziget Pulai részét járjuk be. Megmutatjuk azt, hogy ezen a vidéken merre érdemes strandolni indulni.

Pula és környéke

Pula nem kifejezetten fürdőváros, de a környékén rengeteg lehetőség van a strandolásra. Tulajdonképpen a Hotel Pula mellett kezdődő partszakasztól délre lehet fürdőzni, egészen Medulinig. De vegyük szépen sorba az egyes partszakaszokat.

A Hotel Pula melletti sétány mentén, meredek sziklás a partoldal, de kis teraszokkal tagolt így szinte bárhol megmártózhatunk a tengerben. Nagyon ügyeskednünk sem kell, hiszen jó pár lépcső is vezet a vízhez. Néhány öböl is található itt, például a Gortanova ahol lassabban mélyülő kavicsos part található. Fürdőzésre alkalmas a hely, de semmilyen szolgáltatás nem található a vízparton, annak ellenére, hogy szépen kiépített maga a sétány. Csak egyetlen „Üvegtigris típusú" büfét láttunk.
 

Gortanova beach
A Gortanova beach


Délebbre kell menni Pulától, hogy az első igazi fürdőhelyet megtaláljuk. A Verudela néven szereplő városrészen - félszigeten, már több szálloda, és igazi strand is található, minden szolgáltatással, igaz nem túl hosszú partszakaszon. A félsziget vége felé meredek sziklafal magasodik a part mentén, ezért ezt a részt tényleg csak a bátraknak ajánlhatjuk.

A Verudela félsziget határolta öböl túloldalán, a hajókikötőtől délre található a Pjescana uvala, ami magyarul körülbelül annyit jelent: homokos part. A név ne tévesszen meg senkit, mert a strand itt is kavicsos. A parton minden megtalálható: van WC, öltöző, zuhanyzó, napernyő-, és nyugágykölcsönzés, tengerparti éttermek, a gyerekeknek vízipark. Verudela strandjaihoz képest, ahol parkolóhelyet is nehéz találni, kevésbé zsúfolt.
 

Pjescana uvala
Pjescana uvala


Délebbre haladva az úton, de nem a part mentén, a következő település Banjole.
A településen áthajtva jutunk el a következő öbölig, ahol a parti szálloda (Hotel Centinera) strandján fürdőzhetünk. A partot rendbe tartják, tiszta és kiépített, de az út menti bolton kívül nem találtuk jelét semmilyen szolgáltatásnak. A fürdőzők zöme nyílván a saját szobáját használja, ha szüksége van rá.

Banjole felöl a Kamenjak félsziget felé haladva, lehet még hasonló fürdőhelyeket találni, de minden igényt kielégítő strandot nem nagyon találtunk..


Kamenjak-félsziget

A Kamenjak-félszigetet azért érdemes külön is megemlíteni, mert természetvédelmi terület, egyedi növény és állatvilággal, és nagyon tagolt tengerparttal. A félsziget bejáratánál, Premantura falu határában, a behajtásért fizetni kell: motorkerékpárnak 10 kunát, személygépkocsinak 20 kunát, és így tovább, minél nagyobb a jármű annál többet. A szemetelés az egész félszigeten tilos, ezért a kapuknál szemeteszsákot is kapunk. A be- és kihajtásnál kerüljük a délelőtti, és az este 6-7 körüli időszakot, mert a látogatók zöme ilyenkor jön-megy a félszigeten, és szabályos dugók tudnak kialakulni. Sajnos a félsziget közlekedő útjai fehér kőporos zúzalékkal vannak felszórva, ezért rettenetes port kavarnak az autók. A növényzet több méteres sávban a portól fehérlik, nem beszélve arról, hogy így csak felhúzott ablakokkal lehet haladni, mert különben megfulladnánk (utána jöhet az autómosás is). Kerékpárosok ebben az időben kerüljék az utakat!

A több mint 3 km hosszú félszigeten mindenféle parttal találkozhatunk: ferdén a vízbe szakadó sziklás, apró éles - hegyes sziklás, meredek sziklafal, aprókavicsos, nagykavicsos, de vannak épített kikötők is, beton mólóval. A szerteágazó úthálózaton, a fák és cserjék között, fél napig is keresgélhetjük a nekünk megfelelő helyet. Kirándulásra, kerékpározásra, fürdésre is ajánlott célpont, különösen, ha valaki előnyben részesíti a vadregényes kikapcsolódást.

Szolgáltatások, csak elvétve találhatóak itt, mi is csak két helyet láttunk: egy zárva lévő parti bungaló-büfét, és egy bárt. Vannak viszont kilátók, elhagyott épületek, és bunkerek, de találtak itt már Dinoszaurusz csontokat is.


Medulin

A Kamenják félszigettel átellenben található Medulin, a klasszikus tengerparti üdülőváros. Igazi hosszan elnyúló homokos strand, minden szükséges szolgáltatással (nyugágy, napernyő, zuhanyzó, WC), hangulatos éttermekkel, vidámparkkal, part menti bazársorral. Sőt, többféle vizisport kipróbálására is lehetőségünk van. Annak, aki a környéken nyaral, feltétlenül ezt a helyet ajánljuk, ha szereti a minden igényt kielégítő, és nyüzsgő életet.


Következő cikkünkben a Pulától északra fekvő városokat vesszük górcső alá.


Jellemző árak Pula környékén:
- Napernyő: 20kn/nap
- Nyugágy: 20-25kn/nap
- Zuhany (ahol fizetni kell): 1kn/30sec
- WC: 2kn

Kamenjak félszigeti behajtás:
- 10kn/motorkp.
- 20kn/szgk.
- 30kn/mikrobusz
- 50kn/lakóautó
- 150kn/autóbusz

 

Cikk részletei:
Címkék: Isztria strand
Dátum: 2007.09.11

Hozzászólások (0)

Hozzászólnál? Ide írd az üzeneted:
Regisztrálj a hozzászóláshoz, vagy töltsd ki az alábbi mezőket!
Név:
Hozzászólás: A hozzászólás elküldésével kijelentem, hogy elfogadom a Felhasználási feltételeket.

Legnépszerűbb szállásaink

Legjobb ár:
25.909,-Ft / fő-től
Legjobb ár:
42.105,-Ft / fő-től
Legjobb ár:
47.048,-Ft / fő-től