Ismerd meg Montenegró italait
Montenegró egyre népszerűbb a magyarok körében. Lássuk Montenegró italait, tradicionális borait, pálinkáit.
Montenegroban vörös és fehér borokat is készítenek. A szőlő nagy része Crmnica lankáiról származik. A legismertebb Vranac nevű boruk, mely száraz, vörös bor. A Vranac Pro Corde bor érdekessége, hogy egyedülálló folyamattal készítik, teljesen természetes úton, proanthocyanidol és tanninok hozzáadásával, melyek megkötik a szabad gyököket, így jó hatással vannak az emberi szervezetre.
A Krstac prémium kategóriájú fehér bor, mely egy Krstacában található őshonos szőlőfajtából készül. Világos, aranyszínű, gyümölcsös aromájú, könnyen iható bor.
Igazi nemzeti italuk a fehér szőlőből készített pálinka. A Crnogorski Prvijenac Vranac pálinkát és Kratosija szőlőinek finom párlatából állítják elő, mely legalább egy év alatt készül el.
És természetesen a sör sem maradhat le a palettáról. A Niksicko sört 1896 óta gyártják a Trebjesa Sörgyárban Niksic-ben. Árpából, hegyi vízból és komlóból készül. Egyik változata 11,8%, míg másik 5%-os alkoholtartalommal bír. Jó tanács: 5 fokra lehűtve adja ki igazán ízét.
Meg kell még említeni a Medovina-t, mely méz és víz keverékéből előállított alkoholos ital (12-15% alkohol tartalommal), valamint a házi készítésű gránátalma szirupot.