Szeretnél információt kapni közlekedési viszonyokról, strandokról, árakról, hol tudsz spórolni?
Iratkozz fel hírlevelünkre
és elküldjük okos ajánlatainkat
legszebb strandokat, látnivalókat!
Hetente maximum egy levelet küldünk. A későbbiekben bármikor le lehet iratkozni.

Kitöltés Facebook-al


Horvátországi közlekedési szabályok és büntetések

A nyári szezon idején még szigorúbb rendőri jelenlétre számíthatunk Horvátország területén. Most megpróbáljuk összefoglalni a fontosabb szabályokat és büntetési tételeket.

A nyári szezon idején még szigorúbb rendőri jelenlétre számíthatunk Horvátország területén.

Most megpróbáljuk összefoglalni a fontosabb szabályokat és büntetési tételeket.


2006. január 1-től kötelező minden, Horvátországba belépő autóban, gépjárművenként legalább egy sárga-sárgászöld fényvisszaverő mellény megléte.

A magyarországinál sűrűbb és szigorúbb közúti ellenőrzésekkel kell számolni. (A rendőrség fokozott közúti ellenőrzést tart, különösen az idegenforgalmi szezonban és főleg a hétvégeken. Az ellenőrzés az előírt sebesség (radaros sebességmérés) és a követési távolság betartására, a zöldkártya érvényességére, a gépkocsi tartozékok meglétére és az alkoholos befolyás alatt álló gépkocsivezetők kiszűrésére irányul). Nem vonnak maguk után szabálysértési eljárást, hanem helyszíni bírság (300, 400, 500 kuna) kifizetésével rendezhetők a közlekedés biztonságát nem veszélyeztető kisebb, szabálysértések.

Közlekedési balesetnél mindenképpen rendőrt kell hívni. Amennyiben a balesetben valaki sérülést szenvedett, a rendőr a balesetben részvevő gépjárművek vezetőit alkoholtesztnek (szonda) veti alá. Amennyiben a balesetnek halálos áldozata is van, a rendőr azonnal elrendeli a balesetben részes gépjárművezetők vérvételét. A szabálysértés elkövetőjének útlevelét a rendőrség bevonja, és a szabálysértési eljárás befejezéséig, illetve maximum 72 óráig azt a rendőrség visszatartja. A rendőrség által készített helyszínelési jegyzőkönyv és feljelentés alapján hoz határozatot a szabálysértési bíró. Ezért fontos, hogy a helyszínelés során valamennyi részletről a jelenlevő rendőr meggyőződjön, és arról tájékoztassa a bíróságot.

Kisebb koccanásos baleset esetén elegendő, hogy a baleset résztvevői kitöltsék az ún. európai baleseti bejelentő nyomtatványt. Ezen kívül fontos, hogy a magyar gépkocsivezető vegye fel a másik fél, vagy valamennyi résztvevő kötelező biztosítási kötvénye számának, a biztosító társaságnak, a gépkocsinak, illetve vezetőjének az adatait. Ilyen esetekben is ajánlott rendőrt hívni, mert a rendőrtől igazolást kell kérni a magyar jármű sérüléséről, amely nélkül nem hagyható el az ország!

A hazautazást követően a balesetből származó kár megtérítéséhez, amennyiben az ún. európai baleseti bejelentőn kívül a biztosító egyéb iratokat is kér, az adott biztosító Nemzetközi Osztályának meg kell kérnie a baleseti rendőrségi jegyzőkönyvet. Amennyiben a biztosító a rendőrségi jegyzőkönyvből nem tudja megállapítani a vétkes felet, annak tisztázásához kérheti a balesetet okozó személy ellen az illetékes rendőrség által tett feljelentését vagy a szabálysértési bíróságnak az ügyben hozott határozatát, amelyeket közvetlenül a helyszínelés szerint illetékes rendőrségtől, illetve az illetékes szabálysértési bíróságtól kérhet meg. Az elmúlt évek gyakorlata azt mutatja, hogy egyes esetekben a baleseti helyszínelési jegyzőkönyv tartalmazza a balesetet okozó személy ellen tett rendőrségi feljelentést, ami egyben még nem jelent vétkességet. A baleseti rendőrségi jegyzőkönyvet, a rendőrség által tett feljelentést, illetve a szabálysértési bíróság határozatát az illetékes horvát rendőrség, illetve szabálysértési bíróság diplomáciai úton küldi meg a külképviseletnek, amelyet az a Külügyminisztériumnak továbbít. A baleseti helyszínelési rendőrségi jegyzőkönyvek beszerzése 2-4 hónapot vesz igénybe (változó), a szabálysértési bíróság határozatára pedig esetenként a várakozási idő 1 év is lehet.

 
Büntetési tételek

2000-től 5000 HRK közötti pénzbírságot fizet az a vezető, aki gépjárművével nem a menetirány szerinti jobb oldalon közlekedik.

A járművezető köteles a megengedett, illetve az útviszonyoknak megfelelő sebességgel közlekedni; a szabálysértés 500 HRK pénzbírsággal jár.

A vezetés módját nem változtathatja meg a sebesség hirtelen csökkentésével; a szabálysértés 1000 HRK pénzbírsággal jár.

Lakott területen, ha azt közúti jelzőtáblák másként nem jelzik, a megengedett legnagyobb sebesség 50 km/h. 5000-15.000 HRK pénzbírsággal, vagy 60 napos elzárással büntethető az a gépjárművezető, aki lakott területen a megengedett sebességnél 50 km/h-val nagyobb sebességgel, 2000 HRK pénzbírsággal az aki a megengedettnél 30-50 km/h-val nagyobb sebességgel, 1000 HRK pénzbírsággal az aki 20-30 km/h-val nagyobb sebességgel halad.
 


Figyelmesen vezessünk, mert
ilyen táblákkal is találkozhatunk!

Lakott területen kívül az a gépjárművezető, aki a megengedett legnagyobb sebességet 50 km/h sebességgel túllépi. 3000-7000 HRK pénzbírsággal, ha a megengedett sebességet 30-50 km/h-val lépi túl 1000 HRK pénzbírsággal, aki a megengedettnél 20-30 km/h-val nagyobb sebességgel halad 500 HRK pénzbírsággal büntethető.

Szabálytalan előzés esetén a gépjárművezető 1000 kuna pénzbírságot fizet; ha az előtte haladó gépjármű jelezte balra kanyarodási szándékát, akkor az jobb oldalról előzhető meg, amennyiben a gépjárművezető ellentétesen cselekszik, ő 2000 HRK pénzbírsággal büntetendő; ha a gépjárművezető sorban haladó járműveket előz meg, a pénzbírság ilyen esetben 2000 HRK; kétsávos úttesten kétirányú forgalom esetén alagútban, hídon, beláthatatlan kanyarban tilos előzni, ha a gépjárművezető ellentétesen cselekszik, büntetése 2000 HRK.

Többsávos úttesten az ún. szlalomozás bírsága 1000 HRK.

Autópályán tilos megfordulni, illetve egyik sávból a másikba szlalomozni, a szabálysértésekért járó pénzbírság 2000 HRK.

Alagútban tilos megállni, parkolni, vagy megfordulni, a szabálysértésekért 1000-től 2000 HRK pénzbírság jár.

A követési távolság be nem tartása 500 HRK pénzbírsággal sújtandó.


Sebességkorlátozás
- autópálya: 130 km/h 
- autóút: 110km/h
- egyéb utakon: 90 km/h
- lakott területen: 50 km/h


Egyéb rendelkezések

Tompított fényszóró használata nappali fénynél is kötelező, téli időszámítás idején, amennyiben nincs bekapcsolva, a szabálysértés 300 HRK pénzbírsággal jár; motorbiciklin és mopeden a tompított fényszóró használata nappali fénynél is kötelező egész évben.

16 éves kor alatti gyermekek részére bukósisak használata biciklizés közben kötelező, a szabálysértés 300 HRK pénzbírsággal jár.

Ha a gyalogos tilos jelzés ellenére, vagy nem az arra kijelölt helyen kel át, a szabálysértés 300 HRK pénzbírsággal jár.

Amennyiben a gépjárművezető nem ad elsőbbséget a gyalogosoknak, a szabálysértés 1000 HRK pénzbírsággal jár; amennyiben a mellette haladó gépjármű megáll átengedni a gyalogost, de a gépjárművezető nem, büntetése 2000 HRK.

Gépjárművön olyan teher nem szállítható, amellyel együtt a gépjármű a megengedett össztömeget meghaladja, illetve a teher nem veszélyeztetheti a közlekedésben résztvevőket; a rendelkezés be nem tartása 5000-től 15.000 HRK pénzbírsággal büntetendő.

Ha a gépjárművezető tilos jelzés ellenére, vagy a leengedett sorompó ellenére vasúti átjárón áthajt, a szabálysértés 2000-től 5000 HRK pénzbírsággal jár.

A gépjárműben legfeljebb a forgalmi engedélyben bejegyzett számú személy szállítható (két 10 éves kor alatti gyermek 1 felnőtt személynek számítandó), a jármű zárt részén, mely belülről nem nyitható, személyek szállítása tilos, amennyiben a gépjárművezető ettől eltér, részére 5000-től 15.000 HRK pénzbírság szabható ki.

A vezető és utasai részére egyaránt kötelező a biztonsági öv használata, ha nincs bekapcsolva, a szabálysértés 500 HRK pénzbírsággal jár.

Első ülésen 12 éves kor alatti gyermek nem utazhat; 5 éves korig gyerekülés használata kötelező, a szabálysértésért 500 HRK pénzbírság jár.

Közúti baleset részesei kötelesek a helyszínen maradni, a baleset helyszínét biztosítani, a rendőrséget értesíteni; amennyiben elhagyják a baleset helyszínét, a szabálysértés 3000-től 7000 HRK pénzbírsággal jár.

A baleset részesei kötelesek kitölteni és aláírni az un. "európai baleseti bejelentőt", vagy bármilyen más módon személyes adataikat és gépjárműveik adatait kicserélni, ha ezt nem teszi meg valamelyikük, a szabálysértés 2000-től 5000 HRK pénzbírsággal jár.

A baleset helyszínén a felek alkohol-(esetleg drog-) szonda teszten esnek át, és amennyiben az 0.000 ezreléknél többet mutat, a helyszínelő rendőr a felet orvosi vérvételre kötelezi, amennyiben ennek ellenáll, a szabálysértésért járó büntetés 5000-től 15.000 HRK pénzbírság, vagy 60 napos elzárás.

Vezetés közben mobiltelefon kézzel történő használata tilos, a szabálysértésért járó pénzbírság 500 HRK.

Amennyiben a gépjárművezető nem rendelkezik érvényes vezetői engedéllyel, a szabálysértés 1000 HRK pénzbírsággal jár.

Amennyiben a gépjárművezető olyan mértékben fáradt, vagy beteg, hogy nem képes a biztonságos vezetésre, nem vezethet; ha ezzel ellenkezően cselekszik, részére 1000-től 2000 HRK pénzbírságot szabnak ki;


Parkolás

Mind a rendőrség, mind a Közterület Fenntartó Vállalat parkolást ellenőrző munkatársai részéről érzékelhető, hogy gyorsabban intézkednek a szabálytalanul parkoló külföldi gépjárművek esetén. (A fővárosban rendkívül nehéz parkolni, a tilosban parkoló gépkocsikat gyorsan elszállítják.) A hatóságok által elszállított gépjármű kiváltása 500 kuna, ezen felül még a közlekedési vétség bírságát is ki kell fizetni, ami változó, de legalább 250 kuna. A „pók" szolgálat központi száma (+385 1) 4877-581, a gépjárműveket Zágrábban a Strojarska 14. sz. alatti depóra szállítják, ami a buszpályaudvar mögött található. A „pók" szolgálat 0-24 óráig dolgozik, munka és ünnepnapokon egyaránt.


Forrás: Külügyminisztérium
 

Cikk részletei:
Címkék: utazás
Dátum: 2008.06.17

Hozzászólások (9)

2017
11
23
Kedves Árpád! Őszintén szólva, lövésünk sincs. Sok ilyen ügy kerül elő, sok ilyen 5 éven túli behajtásról lehet hallani. Talán itt van több infó: https://444.hu/2017/11/16/negy-es-fel-ev-utan-hajtanak-be-egy-magyaron-a-horvatorszagi-parkolasi-birsagot Magyar viszonylatokban, úgy tudom hogy hoztak valami rendeletet, hogy csak max fél évig lehet bírságokat behajtani, mert közben az ügyfelek eldobálják a cetliket. Az a 6 év nagyon soknak tűnik. Azt tudom mondani hogy Ho 2013. július 1.-jén csatlakozott az EU-hoz. Elvileg előző tartozások behajtására nincs mód..
2017
11
23
Nekem 6 és fél év után jött ki a parkolási bírság 162 euróról amiben csak 11 euró a bírság, a többi adminisztráció, fordítás, követelésátvétel. Ez rengeteg pénz! Be tudják ezt hajtani?! Mennyi az elévülési idő? Fontos lenne tudni a választ.
2017
01
07
Érdeklődnék, hogy mennyi idő az elévülés a parkolási bírságnak Horvátországban? Hogy lehet, hogy 5 év után küldtek végrehajtást, addig semmit nem kaptunk?
2016
08
23
Hozzá tenném , hogy parkolóba történt és nem tilos helyen parkoltam
2016
08
23
Kaptam egy parkolási bírságot 18 óra után.A csekken csak a cég adatai vannak ,összeg nincs. Van egy papir amire rá van tűzve egy blok 70 kuna és ennyi.Ha nem fizetem ki küldenek haza is csekket?
2015
10
06
Kedves Attila! Ha horvátországi büntetést kapott, akkor azt be kell fizetni!
2015
08
31
Üdv! Kérdésem az lenne, hogy a nyaralásunk után levelet kaptam valami alianzos borítékban természetesen csak horvát szövegezéssel+ MELLÉKELTEK EGY HORVÁT CSEKKET AMIN 255 KUNA SZEREPEL.?? Ha akarnám sem tudnám itthon befizetni , de nem is akarom azt sem tudom mire vonatkozhat. Van a szövegezésben valami policia megnevezés de értelmezhetetlen. Mi ilyenkor a teendő? Sima levélként érkezett semmi átvétel, vagy valami egyszerűen bedobták a postaládába. Tisztelettel!
2015
08
06
Űdv.! Kérdésem: Csak téli id.kor kötelező a világítás, és elfogadják-e a nappali menetfényt. Köszönettel B. Tamás
2013
08
14
helló. lézer blokkolót lehet használni ??
Hozzászólnál? Ide írd az üzeneted:
Regisztrálj a hozzászóláshoz, vagy töltsd ki az alábbi mezőket!
Név:
Hozzászólás: A hozzászólás elküldésével kijelentem, hogy elfogadom a Felhasználási feltételeket.

Legnépszerűbb szállásaink

Legjobb ár:
25.909,-Ft / fő-től
Legjobb ár:
42.105,-Ft / fő-től
Legjobb ár:
47.048,-Ft / fő-től