Ajánlatkérés

Határátkelés: személyi kontra útlevél

Több fórum topicban is felmerült már a személyi igazolványos határátlépés története. Most bemutatjuk mi hogyan működik ezen a területen.

Ha Horvátországba indulunk, akkor nagy valószínűséggel a Letenyei határátkelőn megyünk át. Mi eddig azt a "hivatalos" vagyis az okmányirodák által adott információt vettük alapul, hogy Horvátországba csak az új típusú személyi igazolvánnyal lehet átkelni a határon.

Mi leteszteltük, hogy is megy ez a gyakorlatban!

Elvittük magunkkal a régi típusú személyinket és (biztonság képen) az útlevelünket is.

A határ mindkét oldalán a személyinket adtuk oda és minden rendben volt ezzel. Megkérdeztük a szolgálatban levő határőrtől, hogy mi lehet az oka ennek az ellentétes információ-szolgáltatásnak. Õ erre nem tudott felelni, csak annyit tett hozzá, hogy bármilyen típusú érvényes személyi igazolvánnyal át lehet kelni a magyar-horvát határon.

Hozzá tette még, hogy a 14 év alatti gyerekeknek (akinknek nincs még személyije) viszont kötelező az útlevelet magukkal vinniük, mert az ő esetükben az útlevél azonosítja egyértelműen a személyt, a felmutatott okmánnyal.

A horvát határőr is nagyon segítőkész volt és ő is csak megerősíteni tudta magyar kollégáját: a határon való átkelés bármilyen, érvényes személyivel lehetséges!

Ami az utasbiztosítást illeti, azzal mindenképpen rendelkezzünk. Információink szerint, ha Horvátországba indulunk, akkor az útlevél száma helyett, a személyi igazolványunk száma is elég a biztosításhoz. Sőt, van olyan biztosító is, aki csak a biztosított nevét és címét kéri el.


Fontos: Ideiglenes személyi igazolvány
Ideiglenes személyivel, ha az egy A4-es papír, nem lehet átmenni a határon, csak abban az esetben ha plasztik-kártyás ideiglenes személy igazolványunk van. (frissítve: 2008.07.11.)


Fontos: Mindenki a saját állampolgárságának
megfelelő személyi igazolvánnyal utazhat

Azon állampolgárok akik, nem az állampolgárságuknak megfelelő országban tartózkodási engedéllyel életvitel szerűen élnek és külföldi személyi igazolványuk van, azok az állampolgárságuknak megfelelő személyi igazolvánnyal utazhatnak be Horvátországba.
Vagyis, ha Magyarországon például egy román állampolgárnak érvényes tartózkodási engedélye és magyar személyi igazolványa is van, akkor ő - mivel román állampolgár - a román személyi igazolványával mehet be Horvátországba. Ez a rendelkezés az EU tagországaira ki van terjesztve, vagyis bárki beléphet az állampolgárságának megfelelő személyi igazolvánnyal. (frissítve: 2008.08.25.)Hivatalos vámrendelkezések ITT!
 

Cikk részletei:
Címkék: határátkelés kisgyerekkel
Dátum: 2007.05.12

Hozzászólások (29)

2014
08
11
Sziasztok! Szeretnénk mi Barcsról átruccanni Horvátországba. Három gyermekünk van. A legnagyobb 12 lett június 25-én. A középső 8 éves volt februárban. A legkisebb pedig 5 éves lett május végén. Mindegyikőjüknek van személyi igazolványa. A férjemnek nemrég járt le, de a mai nap folyamán igényelte az újat. Vezetői engedélye érvényes. Hogy tudunk átmenni? Egyáltalán át tudunk menni így? Ha nem, akkor mik kellenének hozzá, hogy át engedjenek minket. Köszönettel. Mészárosné Anita
2014
06
18
Sziasztok ! Meg tudná mondani valaki hogy 3 napja lejárt személyivel átengednek Letenyénél. Papírom van róla hogy az új meg lett igényelve. Vagy jogsi+lakcím kártya? SOS. Köszi, Csaba
2014
06
12
Sziasztok! Most 2014-ben elég az ideiglenes személyigazolvány a Románia határ átlépéséhez??? Kérlek válaszoljatok minél hamarabb.
2013
05
13
Sziasztok! 1,5 éves kisfiunkkal utaznánk Horvátországba, elég neki csak a személyigazolvány? Köszi
2013
04
08
Sziasztok Mi a helyzet a nem Letenyenel belepessel? Splitben leszallok repülövel, akkor azert felreraknak csunyan ha a magyar szemelyit mutogatom csak ugye? csakmert akkor inkabb majd csinaltatok utlevelet addig köszi a valaszt valakitöl elöre is
2013
02
28
Kedves Zsuzsa! Ha érvényes a személyije, minden további nélkül. Előre is kellemes nyaralást kívánunk! :)
2013
02
28
Nyáron Horvátországba utaznánk 13 éves gyermekünkkel, akinek saját személyi igazolványa van. Ez elegendő neki (úgy, mint a felnőtteknek), nem kell külön útlevelet csináltatni számára? Köszönöm Zsuzsa
2012
05
27
Sziasztok! Tudom, hogy elèg a szemèlyi igazolvàny Horvàtorszàgba, de èn Olaszorszagbol mennèk Szlovèniàn keresztul... a szlovèn-horvàt hatàron is elfogadjàk az èn magyar szemèlyimet? elore is koszonom mindenkinek! Marcsi
2011
08
11
Sziasztok,mi hétfőn indulnánk de a barátom nővérének lejárt a személyi igazolványa és az útlevele is,jogosítványa meg nincs.Arról szeretnék érdeklődni,hogy ezt az ideiglenes személyit ami plasztik-kártya ezt ,hogy lehet igényelni( már,hogy ne az A4-es változatot kapja.)? Előre is köszönöm a választ !(:
2011
07
23
Üdv! Tudom, hogy már volt róla szó, de a félreértések elkerülése végett kérdezem. A személyi igazolvány nagyságú laminált ideiglenes személyi igazolvánnyal be lehet lépni Horvátországba? A válaszokat előre is köszönöm. Konstantin
2011
07
22
Sziasztok.Ha valaki tud segítsen Romániába utaznánk 3 kiskorú gyerekkel a két nagyobb az első házasságomban született a volt férjemtől kell valami beleegyező nyilatkozat hogy kivihetem az országból a gyerekeket.A határon kérhetnek ilyet?Előre is köszönöm.
2011
07
21
Ja és ha megjöttél Horvátból, akkor be kell jelenteni, hogy megtaláltad a jogsid :)
2011
07
21
Jelentsd be, hogy elveszett a jogsid és akkor kapsz plasztik kártyás ideiglenes személyit azonnal.Azzal ki tudsz menni.
2011
07
21
Sziasztok. Horvátországba indulok de addig n em készül el a személyim,útlevelem nincs. Kaptam ideiglenest A4-est és van jogsim. Hogy tudnék kimenni?
2011
07
02
Igen beléphet, tavaly, mi úgy mentünk az 5 éves fiammal.
2011
06
10
Érdeklődnék hogy 14 év alatti gyermek a saját szüleikkel, saját plasztik személyivel még az ovi-ba csináltattuk... beléphetnek-e Horvátországba?
2011
05
25
Kedves Enikő! Nálunk (barátnőmnél) ugyanez a probléma. Felhívtuk a horvát konzulátust és ott azt mondták, hogy uniós személyivel igen, tehát a román állampolgár is beléphet személyijével Horvátországba. A barátnőmnek 2003-as a személyije (plasztik) van, tehát még Románia nem volt EU-s mikor kiállították. Így felhívtam a barcsi határátkelőt és megkérdeztem azokat akik elvileg közvetlenül átengednek. Tőlük azt az információt kaptam, hogy ezzel a 2003-as személyivel is átlépheti a határt. Üdv
2011
05
09
Én azt szeretném tudni, hogy a román állampolgárságú, román személyivel át lehete kelni a magyar horvát határon, vagy mindenképpen útlevél kell? Sajnos az útlevelem lejárt.
2010
12
08
engem az érdekelne hogy 2 kis korú gyerekem van és Magyarországra szeretném egy hétre vinni.Milyen adatok kellenének?mivel nekem sincs útlevelem.
2010
06
16
Információink szerint nem kell már közjegyzői hitelesítés kiskorú kiutaztatása esetén.
2010
06
03
Nem tudom, hogy érvényben van-e még az a rendelkezés, miszerint ha Horvátországba rokon gyereket akarunk kivinni, kell a közjegyzői okirat arról, hogy a szülő beleeggyezett a gyerek kiutazásába. Sürgős lenne két hét mulva utaznánk az öcsém fiával.
2009
07
22
Hello
17 éves vagyok és barátnőmékkel tervezek Horváto.-ba menni.
Probáltam már határőrséget meg mindent felhivni, hogy pontos infot kapjak, de mindenhol foglaltat jelez napok óta, így ide irok.
Az lenne a kérdés, hogy most akkor nekem elég a személyi(mert, hogy útlevelem lejárt) vagy feltétlen kell még hozzá ilyen közjegyző által hitelesített szülői szutyok?
2008
08
13
Igen, ha érvényes!
2008
07
22
Sziasztok. Most (2008 július) is át lehet menni Horvátországba régi tipusú személyi igazolvánnyal?
2008
06
20
Ha magyar személyid van, akkor az elég.
2008
06
10
Német állampolgár vagyok,de 30 éve Magyarországon élek.Elég a személyigazolvány vagy útlevél kell?
2008
04
15
Ez borzasztó! Gondolom ezrével csempészik ki a gyerekeket így a felnőttek, mi?!
Most még a három gyerekem útlevele mellé szerezzünk egy ilyen közjegyző által hitelesített doksit is, ráadásul fordítassuk le angolra. Szuper!
Eddig szerettem Horvátországot...
2008
04
15
Fontos változások a horvátországi beutazásoknál
2008. április 07. 20:41 | Forrás: MTI
nyomtat | elküld


Megváltoztak a külföldi gyerekek szülők nélküli beutazására vonatkozó, január óta érvényes szabályok Horvátországban; vasárnap óta nem elég a magyar nyelvű hozzájárulás, horvát vagy angol nyelvű fordítás is szükséges, a diákcsoportoknak azonban könnyítettek a feltételeken - tájékoztatott Horvátország budapesti nagykövetsége.

Az idén életbe lépett törvény értelmében a Horvát Köztársaság területére 18 év alatti külföldi állampolgárok szülői vagy törvényes képviselő felügyelete nélkül csak abban az esetben utazhatnak be, ha rendelkeznek a szülők vagy a törvényes képviselő közjegyző által hitelesített írásbeli jóváhagyásával. Ennek az otthon is elkészíthető iratnak tartalmaznia kell a szülők, illetve a törvényes képviselő személyes adatait, a beleegyezésüket, továbbá a gyermek adatait, útlevélszámát, illetőleg a kísérő személy adatait és útlevélszámát.

A nagykövetség tájékoztatása szerint az írásos hozzájárulásban szerepelnie kell annak is, hogy a gyermek és kísérője hová és milyen célból utazik, illetve meddig tartózkodik ott. A jóváhagyást a szülőknek alá kell írniuk, és az aláírást közjegyzővel hitelesíttetni kell.

A januártól érvényes, a korábbinál szigorúbb szabályok szerint mostanáig elegendő volt az Európai Unió bármely hivatalos nyelvén - tehát akár magyarul - elkészíteni és hitelesíttetni az írásbeli engedélyt, a vasárnap életbe lépett módosítás szerint azonban a horvát hatóságok már csak horvát vagy angol nyelvű fordítással együtt fogadják el az iratot. A közjegyzői hitelesítés után a jóváhagyást hivatalos fordítóirodánál kell lefordíttatni - közölte a diplomáciai képviselet.

Ha a 18 év alatti fiatal egyedül, tehát kísérő nélkül lép be Horvátországba, ugyancsak szüksége van a hasonló tartalmú írásbeli hozzájárulásra, de nem kell írásbeli engedély akkor, ha a gyermek csak az egyik szülőjével utazik. Ez utóbbi esetben csak akkor kell elkészíteni és hitelesíttetni a hozzájárulást, ha például elváltak a szülők, és a gyermek nem a gondviselőjével együtt utazik Horvátországba.

A nagykövetség arra is felhívta a figyelmet, hogy az iskolai vagy bármely más gyermekcsoportok esetében ugyancsak szükség van a közjegyző által hitelesített hozzájárulásra. Az eddig érvényes szabályok szerint az együtt utazó csoport tagjai esetében valamennyi gyermek szüleinek közjegyző előtti aláírásával lehetett csak hitelesíttetni az engedélyt, de a horvát hatóságok vasárnaptól könnyítettek ezen az előíráson. Diákcsoportoknál elegendő az iskola vagy az utat indító más szervezet által elkészített utaslistát saját pecséttel hitelesíteni, ezt az igazolást azonban ugyancsak le kell fordíttatni hivatalos fordítóirodánál horvát vagy angol nyelvre.

A horvát nagykövetség tájékoztatása szerint akkor, ha a kiskorú repülőgéppel utazik, és rendelkezik a nemzetközi szabályok értelmében előírt kísérőlevéllel, nincs szükség külön szülői jóváhagyásra.

A Horvátországba utazók a budapesti horvát nagykövetség konzuli osztályán magyar nyelven is kaphatnak további információkat.
2008
04
15
Sziasztok!

Engem még az is érdekelne, hogy nem saját gyermek kiviteléhez szükséges-e még valami az ő személyije/útlevelén kívül? (Június végén mennénk nyaralni a mi három gyermekünkkel és a nővérem lányával, aki 14 éves.)

Köszi, Kriszta
Hozzászólnál? Ide írd az üzeneted:
Regisztrálj a hozzászóláshoz, vagy töltsd ki az alábbi mezőket!
Név:
E-mail:
Hozzászólás:

Legnépszerűbb szállásaink

Legjobb ár:
18.977,-Ft / fő-től
Legjobb ár:
29.477,-Ft / fő-től
Legjobb ár:
34.729,-Ft / fő-től