Szeretnél információt kapni közlekedési viszonyokról, strandokról, árakról, hol tudsz spórolni?
Iratkozz fel hírlevelünkre
és elküldjük okos ajánlatainkat
legszebb strandokat, látnivalókat!
Hetente maximum egy levelet küldünk. A későbbiekben bármikor le lehet iratkozni.

Kitöltés Facebook-al


Baska strandja - Ilyen a tökéletes strand Horvátországban!

Baska strandja - Ilyen a tökéletes strand Horvátországban! Nagyon sokan fényképezik, sokan ismerik és ismét sokan járnak ide strandolni. De vajon miért? Fókuszban a baskai strand.

A Krk sziget - és Horvátország egyik - legnagyobb természetes, védett öblében fekszik Baska falucska. Baska igazából két dologról híres: egyrészt itt találták meg a horvát írás egyik legrégebbi maradványát a baskai kőtáblát, másrészt itt található egy csodálatos és igencsak közkedvelt strand. Talán ez utóbbi, ami miatt ennyire közkedvelt Baska.

Úton Baska felé

Baskára Krk város felől, Punat kikötőjét súrolva egy hosszas és kacskaringós erdei úton lehet eljutni. Óvatosan vezessünk, mert a nagy forgalom és a szerpentines út miatt, igen veszélyes ez az útszakasz. Mielőtt beérnénk Baskára egy közepes nehézségű akadállyal kell megküzdenünk: az út kellős közepére épült egy templom, melyet csak igen furmányosan lehet kikerülni. Gyakorlatilag az egyik sávot teljes egészében elfoglalja a templom fala (hiába a templom hamarabb épült meg, mint az út).

Akkoriban amikor megépült a templom, még csak egy kis földút kötötte össze az akkor még alig lakott falvakat. Mivel műemlékről van szó, így nem nagyon képzelhető el, hogy a templomot elbontsák, így sokaknak fog még örömet okozni a szentély - kikerülése -.

Tipp! Nyaralj olcsón!

Ha olcsó szálláslehetőséget keresel, itt érdemes körbe nézni. Az alábbi űrlap kitöltésével egy világméretű szállás ár-összehasonlító rendszerébe érkezel, ahol az utazási portálok csak érted versenyeznek.
Itt akár 80%-al olcsóbban tudsz szállást foglalni!


Baskára beérkezvén

Baskára beérkezvén az első kérdésünk az lesz, hogy hol és hogyan tudunk biztonságosan leparkolni. Jó hírrel kell, hogy szolgáljunk, mert több, kisebb-nagyobb privát parkoló található a faluban. Természetesen mindegyik használatáért fizetni kell. Ha nem lenne szabad hely a parkolókban, akkor irány a falu határában található üdülőövezet és a házak előtt található szabad helyek. Parkolás, a fürdőcsomagok, vizecske, naptej, gyerek, feleség, barát, barátnő felpakolása után irány a strand. :)

Vár a tenger és az önfeledt strandolás!

Igen, igen vár a tenger, haladunk is szépen a strand felé. Mielőtt leérkeznénk a tavernákhoz a következő kilátás vár minket.

Baska strandja a domboldalról
Ő Baska Nagy strandja

Hát, hiába van tikkasztó meleg, gyorsan előkerülnek a fényképzőgépek, megy a csattogtatás és a pózolgatás. Rövid fényképezkedés után megszomjazunk, ivás és tovább haladunk a strand felé.

Baska strandja egy hatalmas, déli tájolású védett öbölben fekszik (a horvátok Vela plazanak hívják a strandot). A hivatalos adatok szerint, 1800 méter hosszú és 1999-óta rendelkezik Kék zászló minősítéssel. Ez annyit jelent, hogy nagyon tiszta a tenger víze amit folyamatosan ellenőriznek is. A Vela plaza Baska jelképévé vált, s egyben a Horvátországban található minőségi strandok standard-ja lett.

A csodaszép baskai strand
Baska strandja a horvátországi minőségi strandok mintaképe

Az egész város, illetve az egész tengerpart jól védett az erős tengeri szelek ellen. A tengerpart végig kavicsos, a tenger vize pedig hosszú métereken keresztül kristálytiszta.


Nem egyszerű feladat szabad helyet találni a strandon..

Strandolásra tökéletes ez a tengerpart hiszen a strandzóna mögött étteremsor, kávézók, tavernák és mindenféle kütyüáruló bódék vannak. Itt akár több napot is el lehet tölteni.

Ha esetleg túl zsúfoltnak találjuk Baska strandját, akkor érdemes egy kis kirándulóhajóra beszállni, mely elvisz a környező tengerpartokra. A környékező öblökben mintegy harminc strand található még. Vannak melyeket gyalogúton, másokat csak hajóval lehet megközelíteni. Ha kalandvágyók vagyunk, nyugodtan vegyünk a kezünkbe egy Baska térképet és keressük fel, fedezzük fel a környező öblöket is. Van nudista partszakasz és olyan tengerpart is, ahol alig fogunk más emberrel találkozni.

Amikor esteledik

Amikor elkezd késő délután esteledni, az nem a legszebb látvány. Baska egészen déli fekvésű, így a nap a házak mögött megy le. Ha a nap felé akarunk fordulni, akkor fejjel lefelé kell feküdnünk - sajnos - a strandon. Ilyenkor igazi tülekedés megy azokért a helyekért, ahol a háttérben nincs ház(tető), mert oda sokáig süt a nap. Azon kívül, hogy szép művészi fotókat lehet ilyenkor készíteni, nem marad más hátra, mint a pakolás és hazaindulás. Ahogy említettük a crikvenicai tengerparton hosszasan végignézhetjük és hosszasan napozhatunk a napnyugtában.


Sajna már csak a szemközti hegyeken van napfény,
de fényképezni és ugrálni még mindig lehet

Mindent egybevéve kétség kívül a Baska strandja Krk legszebbjei között van. Csodálatos látképet nyújt mind nyáron, mind tavasszal és ősszel. Mivel közel található Magyarországhoz így könnyen lejuthatunk ide és kisgyerekes családoknak is előszeretettel ajánljuk, mert lassan mélyül a partja. Két dolog ami nehézséget fog okozni. Az első, hogy tényleg nagyon, de nagyon kevés hely van a lepakolásra, másrészt hogy gyorsan megy le a nap délután. Ezeket leszámítva tökéletes választás baskai strand.

Cikk részletei:
Címkék: strand Top hírek
Dátum: 2011.04.06

Hozzászólások (3)

2017
01
19
Gyönyörü hely, igaz kalandos, veszélyes az út vezet odáig, de megéri. Gyerekkel szerintem több napra nem olyan izgalmas, mert árnyékos hely nincs, sokan vannak mindig.Viszont egy-két napra kirándulni, felfedezni tökéletes. Egy igazi gyögyszem, nekem kedvenc helyem lett!!!:)
2014
08
16
Varázslatos itt a tenger. Hatalmas hullámokat, magas mészkő hegyek ölelik körül. Mesebeli látvány! Kellemes apró kavicsos talaj. Szerintem zsúfolt, mint mindegyik Krk szigeti település. Ez ne riasszon vissza senkit a települések felkeresésétől, hiszen felejthetetlen pillanatokat tudunk magunkba szippantani. Nem mondom, hogy a hegyen-völgyön autózás közepette,nem aggódtam, hogy mi lesz ha az autónk esetleg megmakacsolja magát, de szerencsére semmi probléma nem volt. Nagyon örülök, hogy rátaláltunk Baskrára.
2012
07
20
Nagyon szép kék a tenger és a hegyek is!
Hozzászólnál? Ide írd az üzeneted:
Regisztrálj a hozzászóláshoz, vagy töltsd ki az alábbi mezőket!
Név:
Hozzászólás: A hozzászólás elküldésével kijelentem, hogy elfogadom a Felhasználási feltételeket.

Legnépszerűbb szállásaink

Legjobb ár:
25.909,-Ft / fő-től
Legjobb ár:
42.105,-Ft / fő-től
Legjobb ár:
47.048,-Ft / fő-től