Szeretnél információt kapni közlekedési viszonyokról, strandokról, árakról, hol tudsz spórolni?
Iratkozz fel hírlevelünkre
és elküldjük okos ajánlatainkat
legszebb strandokat, látnivalókat!
Hetente maximum egy levelet küldünk. A későbbiekben bármikor le lehet iratkozni.

Kitöltés Facebook-al


Csobbanjunk Dubrovnik strandjain!

Csobbanjunk Dubrovnik strandjain! Dubrovnik a világ egyik legszebb és mostanra az egyik legtrendibb városa lett. Ha eljutunk ide, érdemes kipróbálni a helyi strandokat is.

Dubrovnik strandjai az óvárostól északra- és délre fekszenek. Északra, a városhatárban található a Copacabana és a Cava, míg délre a Horvátország legszebb panorámájú strandja a Banje, majd a Sveti Jakov. Ismerjük meg őket részletesen!

A Buza strand

Az első strandunk még a történelmi óváros részét képezi. A Buza, az óváros délnyugati oldalán, a várfal alatt fekszik. Egy aprócska nyíláson, a Szent István ajtón keresztül juthatunk le ide. Ha Dubrovnik térképét nézegetjük vigyázzunk, mert van egy Buza kapu is. Ez pontosan átellenben az óváros keleti felén található. Ne ezt keressük, hanem a Buza plaze-t.

Buza strand Dubrovnik óvárosa alatt
A Buza közvetlenül a várfal alatt fekszik

Az egész strand sziklás, illetve ahol kilátszik a tenger apró kavicsos. Nappal sokan fürdönek ezen a strandon. Sok turista jön ki ide a nagy óvárosi zsúfoltságból, lemosni a kezeit, illetve meginni egy-egy hűsítő italt. Ahogy lemegy a nap, a strandolós hangulat átcsap egy laza mediterrán, ismerkedős, lonuge hangulatba. Érdemes felkeresni ezt a partot legyen akár nappal, vagy éjszaka.

Banje, Dubrovnik festői szépségű strandja

A Bajne a leghíresebb dubrovniki strand. Innen készítik a legtöbb és természetesen a legszebb strandolós / óváras fotókat. Ha nem is akarunk fürdeni, akkor is érdemes ellátogatni ide, mert csodaszép háttérképet készíthetünk, amit utána a magyar zimankóban nézegethetünk.

A strand helyileg az óvárostól délre, mindössze 100 méternyi sétára fekszik. Ezt a strandot mindenképpen gyalogosan vegyük be, mert a helyszűke miatt, szinte képtelenség parkolni. Maga a strand egész végig apró kavicsos. Számos sportolási lehetőség van, például röplabda, strandfoci, vízilabda. Ha kicsit bevállalósak vagyunk, akkor érdemes egy jet skit bérelni, mellyel egészen a várfalig elmehetünk.

Bajne Dubrovnik leghíresebb strandja
Nem véletlenül lett a leghíresebb dubrovniki strand

A Bajne strand igazi különlegessége a naplemente. Mivel a strand keleti fekvésű, így a nap pontosan a szemünk előtt megy le. Látható ahogy a Lokrum szigetet befedi az árnyék, majd ahogy egyre lejjebb megy a nap a dubrovniki várfal égő vörös színben kezd el izzani. Nem sokkal később pedig már látható az esti kivilágított óváros. Ez ám az igazi luxus-látvány. Nem hiába jön ennyi híresség Dubrovnikba nyaralni.

A strandon is hasonló a hangulat. Ahogy szép lassan lemegy a nap, egyre kevesebben vannak a tengerben, lassan felkapcsolják a helyi bárokban az éjjeli díszkivilágítást, megy a laza ritmusú mediterrán zene, megy az élet és mindenki a napnyugtát illetve a csodálatos kilátást nézi. A Bajne Beach nevű helyen egy nagyon szép éttermet, egy egész igényes tengerpartot találunk. Esténként hajnalig tartó buli van itt.

Sveti Jakov

Ne lepődjünk meg, de erre a strandra is ráragasztották a Dubrovnik egyik legszebb strandja jelzőt. A strand helyileg a Sveti Jakov apátság alatt fekszik. Ez az óvárostól délre, a Banje után található. Kicsi messze van – 1,5 kilométerre – így háromféleképpen juthatunk el ide:
Ad1: vagy 20 perces sétával.
Ad2: felszállunk a helyi, 5-ös buszra és az utolsó megállónál leszállunk.
Ad3: kocsival elmegyünk az apátságig, ott van egy parkoló és besétálunk a partra.

A Sveti Jakov apró kavicsos part
Kicsi és nyugis strand, pazar kilátással

Ez a strand is apró kavicsos. Lényegesen kisebb, mint a Banje, így sokkal kevesebben vannak itt.

Copacabana és a Cava strandok

Mindkét strand gyakorlatilag egy helyen található Dubrovniktól északra, a Lapad félszigeten. A Copacabana strand mindennel jól felszerelt, a nagyközönség részére van kialakítva. A Cava a félsziget északi felén fekszik. Ezt a partszakaszt nudisták részére különítették el.

Mivel távol esik az óvárostól, így a strandokat kocsival vagy busszal tudjuk megközelíteni. Kocsival rögtön a nagy híd után kell lekanyarodni balra, a tenger felé. Ha busszal megyünk, a 8-as járatra szálljuk fel és a végállomáson szálljunk le. Innen a Hotel President felé kell mennünk, majd hoteltől balra található mindkét strand.

A Copacabana strand
Copacabana, a helyi kedvenc

A Copacabana az egyik legismertebb helyi strand. A helyiek is ide járnak. Horvátul Babin Kuk-nak hívják. Egy hivatalos vízilabdapálya van a tengerpart oldalában, ahol a helyi Divlja Liga csapat szokott edzeni (hölgyeknek első számú fakultatív programlehetőség). A strand mögött egy hosszú út fekszik melyre bárok és éttermek vannak felfűzve. Van itt minden, ami szem-szájnak ingere. Lehet bérelni napernyőt, nyugágyat, kajakot, jet skit, van óriáscsúszda és lehet banánozni is. A látvány is elsőosztályú hiszen a szemünk előtt terülnek el az Elafitt szigetek, balra pedig az óváros látható.

Ahogy említettünk a Cava strand is ezen a félszigeten található, csak az északi parton. A környezeti viszonyok nagyjából azonosak, mint a Copacabanán, viszont itt kevesebb vendéglátó egységet találunk. Kevesebben is járnak ide, lényegesen nyugodtabb ez a strand.

Végezetül a Coral Beach nevű hely a legigényesebb strand Dubrovnikban. Egészen Dubrovnik elején a hídnál találjuk.

Sunj, Lopud sziget

Most egy igazán különleges helyre látogatunk el. A Lopud sziget Dubrovniktól északnyugatra fekszik. Dubrovnikból menetrend szerinti Jadrolinija járattal, illetve taxi boattal lehet ide eljutni. Kikötő a sziget északi felén van, ahonnan 20 percnyi sétával lehet a tengerpartig lesétálni. Bizony itt csak a séta marad, ugyanis nincs gépkocsi közlekedés, annyira kicsi a sziget.

Lopud homokos strandja
Sunj strand a Lopud szigeten

A Slunj strand egész végig finom, forró homokos. Mivel ennyire elszigetelt a nagy turizmustól a sziget, így mindenből sokkal kevesebb van itt. Embertömegből, napernyőből, étteremből. Még a főszezon kellős közepén is kényelmesen lehet itt strandolni. A Sunj strand északi része szintén nudistáknak van kialakítva, ugyanúgy mint a Cava strand.

Montenegró

Ha végigjártuk Dubrovnik strandjait, érdemes kocsiba ülni, délre venni az irányt és Montenegróban kirándulni egyet. A horvát tengerpart nem kifejezetten homokos strandjairól híres, annál több homokos tengerpartot találunk Montenegróban. A Kotor öböl bejáratánál Igalonál egy hatalmas homokos strandot találunk. Igalo egyébként 45 kilométerre van Dubrovniktól. Ha már a Kotor öböl bejáratáig eljutottunk érdemes még egy kicsit tovább menni és megnézni Kotor óvárosát, a fontosabb látnivalókat.

Cikk részletei:
Címkék: strand Top hírek
Dátum: 2013.08.16

Hozzászólások (0)

Hozzászólnál? Ide írd az üzeneted:
Regisztrálj a hozzászóláshoz, vagy töltsd ki az alábbi mezőket!
Név:
Hozzászólás: A hozzászólás elküldésével kijelentem, hogy elfogadom a Felhasználási feltételeket.

Legnépszerűbb szállásaink

Legjobb ár:
25.909,-Ft / fő-től
Legjobb ár:
42.105,-Ft / fő-től
Legjobb ár:
47.048,-Ft / fő-től