Szeretnél információt kapni közlekedési viszonyokról, strandokról, árakról, hol tudsz spórolni?
Iratkozz fel hírlevelünkre
és elküldjük okos ajánlatainkat
legszebb strandokat, látnivalókat!
Hetente maximum egy levelet küldünk. A későbbiekben bármikor le lehet iratkozni.

Kitöltés Facebook-al


Dalmácia látványosságai

Merre és mit nézzünk meg Dalmáciában? Most megpróbáljuk végigjárni Dalmácia látványosságait és összefoglalni, hogy mit és merre érdemes megnézni.


Zadar

Dalmáciai barangolásunkat Zadarban kezdjük. Zadar Dalmácia északi bástyája. Tulajdonképpen innentől számítják Dalmáciát egészen a déli bástyáig, Dubrovnikig.

Zadar magyar szempontból kiemelt jelentőségű, hiszen Zadar (magyarul: Zára) volt az első olyan horvát város amely a Magyar Korona fennhatósága alá került. Mára Zadar a világ egyik legvonzóbb úticéljává lépett elő.

Nemcsak Zadar történelmi óvárosa vonzó úticél, de Zadarról könnyedén elérhetjük a Kornati-, a Telascica Nemzeti Parkot vagy a Plitvicei tavakat. Arra ezért figyeljünk, hogy nem minden Kornati túra megy a Kornati Nemzeti Parkba..Biogradi Riviéra

Zadartól délre indulunk tovább a szárazföldön és hamarosan elérjük a Biogradi Riviérát. A Pasman szigettel szembeni, mintegy 30 kilométer hosszú partszakaszt képezi a Biogradi Riviérát.
 

homokos strand
Habár nem természetes, mégis kifogástalan


A Riviérián jókat strandolhatunk, kis hajót bérelhetünk, búvárkodhatunk és kedvünkre napozhatunk. Ezen a partszakaszon több homokos strandot is találhatunk. Ajánlatunk a Pakostane autóskempingjének homokos strandja. Ezen a strandon annyira finomszemcséjű és forró homokot találhatunk, mint amit a Görögország szerelmesei szoktak a horvát strandok szemére olvasni. Ez a strand lassan mélyül, így kisgyerekes családoknak is ajánljuk.


Kornati Nemzeti Park

Virtuális Dalmácia látványosságai körutunkon most hajóra szállunk és elhajózunk a méltán népszerű Kornati Nemzeti Parkba. Itt számtalan kis kopár szigettel találkozunk. Ha rászánjuk magunkat egy Kornati túrára, akkor kisebb hajóval érdemes menni, mert azzal be lehet hajózni a kis szigetek közé is. Ha pedig szerencsénk van, akkor ki is köt a hajó és egy igazán elvarázsolt, holdbéli tájon érezhetjük magunkat.
 

kornati
Egy apró várrom, egy apró szigetenKrka Nemzeti Park

A Kornati Nemzeti Park milliónyi kisszigetének varázsa után, utunk a Sibenik melletti Krka Nemzeti Parkba vezet. Ide is vigyük magunkkal fürdőruhánkat, mert a nemzeti park vízeséseiben fürödni is lehet. Ezt a különleges élményt is érdemes kipróbálni!


Primosten

A két Nemzeti Park meglátogatása után most két kisváros következik. Az első középkori városka eredetileg egy kis szigetre épült, amelyet az idők során összekötöttek a szárazfölddel. Ezt mutatja a városka neve is Primosten vagyis híd hozza közelebb. Ha erre járunk, mindenképpen keressük fel ezt a csodálatos, színes kis városkát.


Trogir

A következő középkori városkánk Trogir. A mesterséges szigetre épült Trogir (magyarul: Trau) szintén fontos a horvát vonatkozású magyar történelemben, hiszen itt talált menedéket IV. Béla királyunk a tatárjárás idején. A mai napig Trogir őrzi IV. Béla koronázási palástját.

Trogirt az Adria egyik legszebb városaként tartják számon, amiről mi is könnyedén meggyőződhetünk, ha végigsétálunk a helyenként ódon, kopár, másszor színes és virágos városkán.


Split

Trogirból, továbbindulván beérkezünk Dalmácia szívébe. A következő úticélunk a 200.000 fős ókori monumentális labirintus és kikötőváros Split. Igenám, ha betérünk a Spliti Diokletianus palotába, akkor úgy érezhetjük magunkat, mintha felelevenedne körülöttünk a történelem és egy árusokkal tarkított középkori óriáslabirintusba tévedtünk volna. Azért ne essünk annyira kétségbe akkor, ha eltévednénk Split óvárosában mert minimum négy kijárata van: a Tengeri Kapu, az Aranykapu, az Ezüstkapu és a Vaskapu.

A Spliti városnézés közben számos alkalom kínálkozik arra, hogy beüljünk egy romantikusabbnál romantikusabb kávézóba. Engedjünk nyugodtan a csábításnak, mert felejthetetlen élményben lesz részünk és ne féljünk attól, hogy akkora számlát kapunk ami elviszi a teljes nyaralásunkra szánt pénzünket.

Tipp! Nyaralj olcsón!

Ha olcsó szálláslehetőséget keresel, itt érdemes körbe nézni. Az alábbi űrlap kitöltésével egy világméretű szállás ár-összehasonlító rendszerébe érkezel, ahol az utazási portálok csak érted versenyeznek.
Itt akár 80%-al olcsóbban tudsz szállást foglalni!


Spliti városnézésünket a halpiacon fejezzük be. Ezt is érdemes megnéznünk, mert nem mindennapi tengeri soklábú szörnyekkel találkozhatunk itt.Hvar

Splitből hajóra szállunk és az egykori velencei flotta téli hadibázisát Hvar városát vesszük célkeresztbe, ugyanis ez Dalmácia következő látványossága.

Hvar hamar az ide látogató turista a szívébe lopja magát, fagyiárusokkal tűzdelt pálmasoros kikötőjével, halványsárga csupasz kőházaival, palotáival és a domb tetején található erődjével.

Hvar számos kiváló szabadidős programot kínál. Ha kedvünk van bérelhetünk egy csónakot és elhajókázhatunk például a szemközti Pakleni avagy Pokol szigetre, vagy a merészebbek a Pokonji világítótoronyhoz elroboghatnak. Ha kedvezőek az időjárási viszonyok, akkor akár a Bisevói Kék barlang túrára is befizethetünk. A Kék barlang messzeföldön arról híres, hogy itt egy olyan vízi barlang található, amelynek az alján egy nagy üreg van. Ide be lehet hajózni és amikor a déli órákban besüt a nap az üregen, akkor az egész barlang kék színben pompázik.


Korcula

Hvar városából ismét hajón megyünk tovább az egyik legnagyobb utazó, Marco Polo szülővárosába Korculába. A városfallal és bástyákkal védett Korcula város szintén egy félszigeten található.

Talán nem véletlenül, de Korculát is az egyik legszebb Adriai városként tartják számon. Ha Korculán járunk akkor érdemes ellátogatni Marco Polo szülőházához. Bár nem sok maradt fent az épületből, de azért jóleső érzéssel tölt el minket az a tudat, hogy itt is jártunk. :)

Korcula szomszédságában található Lumbarda, ahova szintén érdemes ellátogatni, mert gyönyörű homokos standdal és nagyon finom borral vár minket.


Dubrovnik

Dalmácia látványosságait bemutató virtuális utazásunk végpontjához a kővároshoz, Dubrovnikhoz érkezünk. A hatalmas városfallal körülvett kőváros is eredetileg egy szigetre épült, amelyet az idők során összekötöttek a szárazfölddel.

dubrovnik Dubrovnik lenyűgöző, monumentális volumenén túl ismételten kiemelt jelentőségű magyar szempontból. Dubrovnik Főutcájának (Placa) tenger felöli végén található az Orlando-oszlop. Ezt az oszlopot még Luxemburgi Zsigmond ajándékozta a raguzáknak. Az Orlando-oszlop a szabad királyi város címet jelképezte abban az időben. Ez azt jelentette, hogy a város(állam)ban megtermelt javak után nem kellett adózniuk az ottlakóknak, kizárólag a hajószállítmányokból bejövő adók illették meg a Magyar Koronát.

Dubrovnik és a Magyar történelem összefonódása ezzel még nem ér végett, ugyanis a török megszállás idején Dubrovnikba került a Szent Jobb. Mária Terézia erőteljes diplomáciai fellépése következtében adta vissza Dubrovnik nagy dicsben tartott ereklyénket. A mai napig Dubrovnik őrzi még Szent István királyunk állkapcsát és koponyadarabját, továbbá Szent László jobbját.

Dubrovniki kirándulásunkat a szemközti Lokrum sziget vagy az Elafit-szigetcsoport szigetein érdemes befejezni, ahol jó nagyokat napozhatunk, pihenhetünk és strandolhatunk.


Neked melyek a kedvenc dalmát helyeid? Gyere a cikkhez kapcsolódó fórum topicba és beszéljük ki Damlácia látványosságait!
 

Cikk részletei:
Címkék: Dalmácia
Dátum: 2008.03.30

Hozzászólások (0)

Hozzászólnál? Ide írd az üzeneted:
Regisztrálj a hozzászóláshoz, vagy töltsd ki az alábbi mezőket!
Név:
Hozzászólás: A hozzászólás elküldésével kijelentem, hogy elfogadom a Felhasználási feltételeket.

Legnépszerűbb szállásaink

Legjobb ár:
25.909,-Ft / fő-től
Legjobb ár:
42.105,-Ft / fő-től
Legjobb ár:
47.048,-Ft / fő-től