Próbáljuk ki az Isztria legjobb borospincéit!
Isztria nagyon népszerű borvidék. Az Isztria borai küzül a legkedveltebb egy friss, gyümölcsös fehérbor, az Istarska Malvasija, de ugyanúgy szeretik vörös, fanyar borát, a Teran-t is
Az Isztrián nagy hagyománya van a szőlőtermesztésnek, és a bor mindig fontos szerepet töltött be a mindennapokban.
A horvát borkészítés nagyon messzire nyúlik vissza, habár kezdetekben minősége hagyott némi kívánni valót maga után. Az 1990-es évekig a borkészítést többnyire az állami kézben lévő nagy szövetkezetek végezték. Csaknem 20 évvel ezelőtt a borászok egy új nemzedéke – főként Isztriáról – úgy határozott, hogy változtat ezen. Ma már elmondhatjuk, hogy törekvésük sikerrel járt.
Isztrián számtalan családi pincészetet látogathatunk meg. Néhány hagyományos, némely modern, de mind megér egy látogatást. Az egész régióban kis barna táblák jelzik a borászatokat.
Íme néhány ötlet borospince látogatás előtt
- A borászok elsősorban bortermelők, és nem marketing szakemberek, akik boraikat reklámozzák, így szolgáltatásuk az utóbbi években egyre jobb lett.
- A legtöbb pincészetnek nincs fix nyitvatartási ideje, így látogatás előtt érdemes tájékozódni.
- Általában a borkóstolás ingyenes, azonban ezért elvárják a vásárlást (minél több, annál jobb)
- A borászok egyéniségek, viccesek, sokat beszélnek, erre mindenképp készüljenek fel. Egy kis bor mindig segít! :)