A pagi Gligora a világ legjobb sajtja
Újabb aranyérem a horvát gasztronómiában. Ezúttal a Gligora sajt lett bearanyozva.
Néhány hete beszámoltunk arról, hogy a horvát olívaolajak a világ legjobbjai közé kerültek. Nem volt könnyű dolga a 190 bírónak, hiszen az angliai Nantwichben megrendezett Sajt Világkiállításra 4285 sajtot neveztek be. A legjobb kecskesajt kategóriában nem egy olasz, francia, vagy brit sajt nyert, hanem a pag szigeti Gligora.
Sirani Gligora a sajtüzem tulajdonosa elmondta, hogy a pagi sajt azért ennyire különleges, mert a Pag szigetet sok bura éri. Ez egy nagyon erős és kiszámíthatatlan északi szél. Gyakorlatilag minden növényt elpusztít a nagy szél, csak a legszívósabbak maradnak életben, mint a levendula, a menta vagy a gyopár. Ezeknek a növényeknek ugyanis mélyre lekúszó gyökerük van és nem tudja a nagy szél kitépni őket a sziklás talajból.
A pagi sziklás legelőket évszázadok óta ezek az aromás növények népesítik be. A növényeket lelegelik a kecskék. Már maga a kecsketej is hordozza ezeknek a gyógynövényeknek az aromás ízvilágát. Majd ebből az egyedi és kiváló minőségű tejből készül a pagi sajt.
Ha a Zadar régióban nyaralunk, akkor nemcsak a világhírű nini sóból vihetünk haza karácsonyi ajándéknak valót, hanem akár ebből a sajtból is. Zárójelben szeretnénk azért megjegyezni, hogy a pagi só is legalább annyira világhírű, mint a nini.