Szeretnél információt kapni közlekedési viszonyokról, strandokról, árakról, hol tudsz spórolni?
Iratkozz fel hírlevelünkre
és elküldjük okos ajánlatainkat
legszebb strandokat, látnivalókat!
Hetente maximum egy levelet küldünk. A későbbiekben bármikor le lehet iratkozni.

Kitöltés Facebook-al


10 gyönyörű kastély Horvátországban, amit nem szabad kihagyni!

10 gyönyörű kastély Horvátországban, amit nem szabad kihagyni! A kontinentális Horvátország igen sok dombos, hegyes résszel rendelkezik. Ha már nagyon unjuk a tengerpartot, vagy egy őszi kirándulást szeretnénk megszervezni, ezeket a kastélyokat érdemes felkeresni.

 

1. Trakostyán

Észak-Horvátország Varaždin (Varasd) megyéjében találjuk ezt a középkori várat. A XIX. században a Drašković család romantikus várkastéllyá építtette át, köré egy szép díszes park és egy festői tó került. Ma múzeumként funkcionál, páncélok, festmények, könyvek és barokk bútorok gyűjteményét is megcsodálhatjuk. Ez is egy olyan csodás műemlék Horvátországban melyet magyar nemesek építettek fel annak idején...

 

2. Maruševec

Szintén Varaždin megyében találjuk ezt a gyöngyszemet. Elődje egy XIV. századi fából épített udvarház volt, melyet a XVI. században kőfalakkal megerősítve vízi várrá építettek át. 1618-ban Vragović Boldizsár jelentősen bővíttette és átépíttette. Az épület mai formáját 1877-ben nyerte el, amikor gróf Schilippenbach teljesen megújította. A kastély körül egy park található, mely csupán egy kis megmaradt része az egykori 7 hektáros angolparknak. A híres horvát filmdrámát, a Glembays-t itt forgatták 1988-ban.

 

3. Veliki Tabor

Zagorje régióban, Desinić falu közelében találjuk. Nagyon jó állapotban maradt fent, egy csupasz domb tetején áll, így már messziről is jól látható. A XV. században királyi birtok volt, később a Ratkaj családnak adományozták, akik a XVI. században otthonosabbá tették a rideg termeket, s így egy gyönyörű lakókastéllyá alakították a várat. Ötszögletű alapra épült főépületét fal veszi körül, benne négy, félkör alakú torony található. 2008-ban átfogó restauráláson esett át, és egy múzeumot alakítottak ki a várkastélyban. Több gyűjtemény is helyet kapott: középkori fegyverek, páncélok, bútorok és a felújítás során feltárt régészeti anyagokat tekinthetjük meg.

 

4. Oršić

Samci falu központjától 1 km-re, Zágrábtól 19 km-re található az Orsich család barokk kastélya. 1756-ban gróf Krsto Orsich építtette egy középkori udvarház helyén. Elődjével ellentétben már nem védelmi, hanem kényelmi szempontok figyelembe vételével épült. Kápolnája épen megmaradt az utókornak, falait illuzionista freskó díszítik. A kastély 1924-ig főúri lakhely volt, majd iskolaként működött. Az 1970-es évek elején felújították, ezután a horvát parasztfelkelés múzeumát nyitották meg benne. Matija Gubec, a felkelés vezetőjének hatalmas bronz szobra (40 méter széles és 7,5méter magas) ma is megtalálható a kastély parkjában.

 

5. Feštetić

Az egyik legromantikusabb kastély a Muraközi régióban (melynek ismételten több a magyar voantkozása mint horvát). A híres nemesi Zrínyi család birtokában volt a XVI. és XVII. században. 1870-ben gróf Festetics György elrendelte rekonstrukcióját, a vár körül egy park és egy szép kert épült kápolnával. Bár a háborúk őt sem kímélték, mégis az egyik legszebb és legromantikusabb kastély. Napjainkban általános iskolaként használják.

 

6. Mailath

Horvátország északi részén, a Drávaszabolcsi határátkelőtől 6 km-re található. 1903-ban gróf Mailath Lajos építtette, 50 szobával, számos toronnyal, tágas teraszokkal, erkélyekkel, angol Tudor stílusban. Egy hatalmas park veszi körül, melynek egy része francia stílusban lett kialakítva, virágalakok és nyírt sövények jellemzik. 10 hektár területen helyezkedik el, számos védett és ritka növényfajjal találkozhatunk, ilyenek például a fehér és rózsaszín magnólia és a tiszafa. A kastély csak kívülről tekinthető meg, a park szabadon látogatható. Ma a Donji Niholjaci Városi Önkormányzat székhelye.

 

7. Pejačević

A Pejačević család klasszicista kastélya Našice kisvárosban található. A tágas parkban a Pejačevićok egy kisebb, földszintes vadászkastélyt is építtettek. A városban van egy neogótikus kápolna, a család kriptájával, valamint Dora Pejačević zeneszerző síremlékével. Megnézhetjük még a gótikus-barokk ferences rendi kolostort és a Padovai Szent Antal plébániatemplomot, melyen láthatjuk a Pejačevićek címerét. Našice vidéke bővelkedik vadász-és horgász lehetőségekben, forró nyári hónapokban a Lapovac-tóban hűsölhetünk.

 

8. Ozalj

A Kulpa folyó bal partján emelkedő sziklán található. A várban ma a városi múzeum működik gazdag régészeti, kultúrtörténeti és néprajzi gyűjteménnyel. Egy részét teljesen felújították, de jelenleg is folynak munkálatok, emiatt a múzeum időnként zárva tart. A vár előtt a várárkot átívelő, egészen a XIX. századig mozgatható felvonóhídon juthatunk a vár belsejébe. Belső falait értékes freskók díszítik. Sok nemesi család élt itt, a Zrínyi, a Frangepán, majd Albert herceg 1928-ban a Horvát Sárkányrendnek adományozta.

 

9. Stara Sušica

Ez a rejtett gyöngyszem Ravna Gorában található, egy gyönyörű erdővel körülvéve. A sorozatos török támadások során a várat egyszer sem tudták elfoglalni. A XIX. században romantikus stílusban építette újjá két új tulajdonosa, Felix és Josip Neuberger fiumei kereskedők. Ma gyermeküdülőként működik.

 

10. Tvrdalj

Stari Grad városában található, Hvar szigetén. Ez a villa volt a horvát költő, Petar Hektorovic nyári rezidenciája a XVI. században, de már 1448-óta a család birtokolta. Egyszerű, reneszánsz stílusú épület, mindenféle, a korra jellemző díszítés nélkül. A török támadások idején védelmi feladatokat látott el, ennek köszönheti jellegzetes megjelenését. Udvarában egy tengervizes halastavat találunk, melyet árkádos terasz és kert vesz körül.

 

Ismerjük meg Horvátország legszebb látnivalóit is, illetve nézzük meg, hogyan érdemes megszervezni egy Plitvicei kirándulást.

 

- CW -

Cikk részletei:
Címkék: Top hírek
Dátum: 2017.07.28

Hozzászólások (0)

Hozzászólnál? Ide írd az üzeneted:
Regisztrálj a hozzászóláshoz, vagy töltsd ki az alábbi mezőket!
Név:
Hozzászólás: A hozzászólás elküldésével kijelentem, hogy elfogadom a Felhasználási feltételeket.

Legnépszerűbb szállásaink

Legjobb ár:
25.909,-Ft / fő-től
Legjobb ár:
42.105,-Ft / fő-től
Legjobb ár:
47.048,-Ft / fő-től