Szeretnél információt kapni közlekedési viszonyokról, strandokról, árakról, hol tudsz spórolni?
Iratkozz fel hírlevelünkre
és elküldjük okos ajánlatainkat
legszebb strandokat, látnivalókat!
Hetente maximum egy levelet küldünk. A későbbiekben bármikor le lehet iratkozni.

Kitöltés Facebook-al


Zágráb

Zágráb Horvátország fővárosa. Ha rendszeres Horvátország nyaralók vagyunk, sokszor találkozunk Zágráb nevével, hiszen ide futnak be az autópálya vonalak, s innen indulnak tovább. Mi magyarok számára különösen fontos a Zágráb név, hiszen itt kell figyelni az autópályán hazafele jövet. Zágráb egy nagyon hangulatos, szecessziós jellegű óvárossal rendelkezik. Igazából a budapesti Andrássy út épületeit és azok környékét képzeljük el, csak mondjuk Pécs méretben. Érdemes egy kitérőt beiktatni Zágrábnál, vagy egy őszi-téli kirándulást, vagy az Advent Zágrábban karácsonyi vásárkor ellátogatni ide. Nem kell sokat gondolkozni, Zágráb nincs olyan messze, vedd fel Te is az idei úticél listádra!

 

Zágráb Horvátország fővárosa, közigazgatási, közlekedési központja. A Pannon-síkság, az Alpok és a Dínári hegység találkozásánál fekszik. Itt egyszerre találkozik a kontinentális fegyelem és a mediterrán szemlélet, lazaság. Horvátország lakosságának közel negyede itt él, vagyis nagyságrendileg egy millió lakosa van. Zágráb egy tökéletes hely az életre. A városnak nagyon szép óvárosa van, megvan benne minden üzleti lehetőség. Ha pihenni szeretnénk, akkor vagy a helyi parkokban tudunk lazulni, vagy elmehetünk a hegyekbe kirándulni egyet, de az Adriára is leugorhatunk, hiszen a legközelebbi tengerpart alig 150 kilométer távolságra esik Zágrábtól.

 

Zágráb történelme dióhéjban

Már a Római Birodalom helyőrséget létesített Zágrábban. Az élet akkor indult el amikor I. László egyházmegyének minősítette. Hogy megfeleljen a kritériumoknak, II. András felépítette a Katedrálist. A középkorban Zágráb volt az utolsó végvár. Ide nem ért már el a törökök keze. Az Osztrák-Magyar Monarchia idején épült Zágrábban a legtöbb palota, villa. Mára Zágráb Horvátország egyik legkeresettebb úticélja lett. Zágráb történelméről itt olvashatunk bővebben.

 

Ajánlott szállások

 

Zágráb szállás – Angel apartman
A Főtéren igényes, modern apartmant foglalhatunk

Az Angel apartman Zágrán főterén (Jelasic téren) helyezkedik el. Teljesen újonnan berendezett, nagyon igényes, modern lakásokban szállhatunk meg, érkezzünk akár az adventi vásárra vagy egy hétvégi pihenésre, céges megbeszélésre. További infó, foglalás itt!

 

Zágráb szállás – Kapitol hostel
Kedvező árfekvésű, modern hostel a vár régióban

A Kapitol hostel a Főtértől pár utcányira, a vár irányában található a Katedrális szomszédságában. Talán ez a legjobb kiindulópont, ha Zágráb történelmi óvárosát fel szeretnénk fedezni. A gazdaságos szállások mellett, fürdőszobával ellátott, 2 ágyas szobákat is bérelhetünk. Szívesen javasoljuk ezt a szálláshelyet, mert több olvasónk is letesztelte már. További infó, foglalás itt!

 

Zágráb szállás – Hotel Central
A Ledeni park és a pályaudvar találkozásánál fekszik a Centrál hotel

A Hotel Central a Ledeni park és a pályaudvar találkozásánál található. Nagyon könnyen megközelíthető, s innen csak egy ugrás Zágráb történelmi óvárosa. Kedvező árfekvése és szolgáltatásai miatt, nagyon népszerű a magyar utasok között. További infó, foglalás itt

 

Óváros felfedezése, fontosabb látnivalók

Ha Zágrábot fel akarjuk fedezni a vasúti pályaudvarnál érdemes leparkolni. Innen szinte az egész várost könnyen el tudjuk érni. Zágráb érdekességei két csomópont körül alakultak ki. Az első ilyen csomópont a Jelacic tér. Innen könnyen elérhető a Katedrális, a Piac, a Horvát Nemzeti Színház és a lanovka is.

A Horvát Nemzeti Színház osztrák, szecessziós stílusban épült 1895-ben
Az egyik legszebb épület Zágrábban a Horvát Nemzeti Színház

A látnivalók másik felét a Felsővárost, vagyis a várat a lanovkával érjük el a legkönnyebben. Itt található többek között a Szent Márk templom illetve a Városháza. Egy Zágráb nyaralás alatt lesz időnk bőven az összes látnivalót felkeresni. Egy hosszabb időtöltés alatt a Mirogoj temetőt is érdemes megnézni, sok-sok fotót csinálni ezen a csodálatos helyen. Az összes látnivalót itt találjuk.

 

Mit csináljunk – programlehetőségek

Zágráb szinte minden évszakban vonzó úticél. Nyáron a nyaralásunk alkalmával érdemes itt megállni és elidőzni egy kicsit, akár egy pár napot Zágrábban tölteni. Közelsége miatt azonban tavaszi- őszi kirándulásokhoz is tökéletes választás. Akár csillagtúrát is szervezhetünk a környéken, de egy körkörös kirándulás egyik állomásának is tökéletes. A horvát irányban Karlovac, Slunj, Plitvicei tavak, Trakostyán és Varazdin könnyen elérhető Zágrábból. Északra – Szlovénia felé – pedig Novo Mesto, Celje, Ptuj, és Maribor festői szépségű, alpesi tájait érdemes felkeresni. Akár északi, akár déli, nyugati irányba induljunk el, egy tartalmas kirándulásban lesz részünk. Zágráb gyerekkel is jó választás hiszen nagyon sok parkot találunk mind az óvárosban, mind a külvárosi részeken. Ha hosszabb időt töltünk Zágrábban a zágrábi Állatkertet is érdemes felkeresni.

 

Zágráb megközelítése

Zágráb autóval: Budapest felől a magyar M7-es, majd a horvát A4-es autópályán keresztül érjük el. Északi irányban a A3-as autópályán Ljubljana, az A2-es szakaszon pedig Maribor (Bécs) irányában haladhatunk tovább. Nyugati irányban az A7-es autópályán Rijeka, az Isztria illetve Olaszország felé, az A1-esen pedig Zadar, Split, Dubrovnik illetve Montenegró felé tudunk haladni.

Zágráb vonattal is igen könnyen megközelíthető, illetve könnyen tovább vonatozhatunk innen. Ezek a fontosabb európai vasútvonalak:

EC "Mimara": Frankfurt - Heidelberg - Stuttgart - München - Salzburg - Ljubljana - Zágráb

EC "Croatia": Bécs - Maribor - Zágráb

IC "Kvarner": Budapest - Zágráb

B "Lisinski": München - Salzburg - Ljubljana - Zágráb

B "Zürichsee": Zürich - Innsbruck - Ljubljana - Zágráb - Belgrád

EC "Sava": München - Salzburg - Ljubljana - Zágráb

Zágráb busszal: A központi buszpályaudvar (Autobusni kolodvor) Zágráb délkeleti részén található, a vasúti pályaudvartól alig 10 percre. Az EuroBusWays üzemelteti a Zágráb Budapest buszjáratot. Busszal szinte az összes fontosabb európai városba eljuthatunk.

Zágráb buszpályaudvar megközelítése gyalogosan a vasútállomásról
Zágráb buszpályaudvar megközelítése gyalogosan a vasútállomásról

 

Zágráb repülővel: A zágrábi repülőtér a várostól 20 kilométerre délre fekszik. A Croatia Airlines helyi járataival Zadarba, Pulára, Splitbe, Dubrovnikba és Eszékre juthatunk el. A Zágráb Budapest repülőjárat egyenlőre csak átszállással oldható meg.

 

Közösségi csatornáink

Zágrábi pinjeink
Zágráb G+ gyűjteményünk

Hozzászólások (0)

Hozzászólnál? Ide írd az üzeneted:
Regisztrálj a hozzászóláshoz, vagy töltsd ki az alábbi mezőket!
Név:
Hozzászólás: A hozzászólás elküldésével kijelentem, hogy elfogadom a Felhasználási feltételeket.

Legnépszerűbb szállásaink

Legjobb ár:
25.909,-Ft / fő-től
Legjobb ár:
42.105,-Ft / fő-től
Legjobb ár:
47.048,-Ft / fő-től