Szeretnél információt kapni közlekedési viszonyokról, strandokról, árakról, hol tudsz spórolni?
Iratkozz fel hírlevelünkre
és elküldjük okos ajánlatainkat
legszebb strandokat, látnivalókat!
Hetente maximum egy levelet küldünk. A későbbiekben bármikor le lehet iratkozni.

Kitöltés Facebook-al


Zadar látnivalók: várfalak, templomok, érdekességek

Zadar látnivalók tekintetében igen bő választékkal rendelkezik legyen szó akár ókori, római emlékekről, középkori templomokról vagy a szocreál építészet fennmaradt építményeiről. Számos múzeum található az óvárosban, így az év bármely szakaszában is érkezünk, mindig találunk valamilyen érdekes kiállítást.

TOP 5 látnivaló Zadarban

 

1. Szent Donát körtemplom

A bizánci uralom idején a IX. században Donát püspök kezdte el építtetni román stílusban. A X. században említik először az írásos emlékek. Ekkor még Szentháromság templom néven említették. A XV. században nevezték át építtetője Szent Donát után. A templom nagyon szokatlan kinézetű, hiszen egyrészt kör alakú, másrészt két szintes, harmadrészt nincs harangtornya.
További információkat itt találunk a Szent Donát templomról >>

A legszebb látnivaló, s Zadar szimbóluma a Szent Donát templom
Zadar legszebb látnivalója a Szent Donát körtemplom

 

2. Zadar katedrálisa

A köznyelv csak Zadar katedrálisának nevezi a Szent Donát templom mögött található Szent Anasztázia katedrálist. Még Szent Donát püspök kezdte el az építését. Valójában csak a XII. századra készült csak el. A most látható Harangtorony a XIX. század végére készült el.
További információkat itt találunk a katedrálisról >>

Éjjel-nappal csodálatos fotótéma a zadari katedrális
A Szent Anasztázia katedrális is népszerű látnivaló az óvárosban

 

3. Tengeri orgona

Kétség kívül a legérdekesebb zadari látnivalók a sétány északi végén találhatók. Ahogy elhagyjuk a Szent Donát templomot és Fórumot érdekes lépcsőket veszünk észre, melyek a tengerbe tartanak. A lépcsők mögött lyukakat találunk, ahonnan különböző zörejek hallatszanak. Ez a híres zadari Tengeri orgona.

A lépcsők mintegy 70 méter hosszan tarkítják Zadar fehér mészkő sétányát. Ez egy olyan hely, ahol az emberi képzelőerő, a művészet, a kivitelezés és a természet ereje találkozik. Megálmodója Nikola Basic építész. Elkészülte után azonnal a helybéliek és a turisták kedvelt találkozóhelye lett.
További információkat itt találunk a tengeri orgonáról >>

A Zadar Tengeri orgona a legújabb látványosság az óvárosban
Népszerű találkozóhely a Tengeri orgona

 

4. A Nap köszöntése

A világhírű tengeri orgona után egy újabb látványossággal bővült Zadar óvárosa. Az építmény a Tengeri orgonán is túl, a sétány legvégén található. A Nap köszöntése alkotás a célja, hogy mutassa a természettel való kommunikáció és együttélés fontosságát. Míg a tengeri orgona hangot képez a természet erejéből, addig a Nap köszöntése fények - fényjáték - formájában szimbolizálja a természet fontosságát és erejét.
További információkat itt találunk a Nap köszöntéséről >>

Különös látnivaló a Nap köszöntése (Nap emlékműve) alkotás
A Nap köszöntése a tengerpart legvégén található

 

5. Népek tere

A Népek tere a zadari élet központja a középkortól kezdve napjainkig. Ide fut be a Tengeri kapu, s az innen induló Főutcán keresztül érjük el Zadar látnivalóit. Ha északra indulunk a Szent Donát templomhoz érünk, délre az Öt kút terét találjuk, nyugatra pedig az egyetem épületét. A tér legfontosabb épületei az Óratorony, a Loggia és a Városháza.
További információkat itt találunk a Népek teréről >>

Tele van középkori látnivalókkal a Népek tere
Zadar óvárosának egyik központja a Népek tere

 

Zadar térképe a látnivalókkal
Zadar térképe a legfontosabb látnivalókkal

Töltsd le Zadar látnivalós térképét, nyomtasd ki és vidd magaddal Horvátországba!

 

További látnivalók, érdekességek

Szárazföldi kapu és várfalak

Zadar eredetileg is egy kis szigetre épült. Már a középkor elején erős várfalak és bástyák vették körül. Igazi vízi erődítménnyé a velencei időkben vált. Zadar volt a Velencei Köztársaság legnagyobb erődítménye. Az erős várfalak mindig megvédték Zadart, még a török sem tudta elfoglalni (a XVI. században).

A várfalak nagy részét a középkorban húzták fel, majd amikor Velencei Köztársaság elfoglalta Zadart továbbépítették. Igazi erődítménnyé akkor vált, amikor a XVI. században a törökök megtámadták Zadart és könyörtelen csapást mértek a városra. Zadar védelme azonban annyira erősre sikeredett, hogy nem sikerült elfoglalniuk.

Zadar legfontosabb déli látnivalója a Szárazföldi kapu
Zadar régi városkapuja a velencei szárnyas-oroszlánnal

Zadar látnivalóit bemutató sétánkat érdemes a Szárazföldi kapunál (horvátul: Kopnena vrata) kezdeni. A Szárazföldi kapu avagy Városkapu római alapokra épült. Az eredeti római Városkapu súlyosan megsérült, ezért 1543-ban Michele Sanmicheli olasz építész újratervezte, majd újjáépítették. A kapu ékkövén Szent Kreseván látható (Zadar védőszentje), majd felette a velencei uralomra utaló szárnyas oroszlán jelképe. A diadalív formájú kapu az egyik legszebb és legjobb állapotban megmaradt műemlék egész Dalmáciában.

Eredetileg egy széles árok húzódott a várfal előtt. A városba fahídon keresztül lehetett bejutni. Zadarba nyolc kisebb-nagyobb kapu vezetett be. Mára csak néhány kapu maradt meg, a teljes várfal nagy része megsemmisült.

 

Öt kút tere

Zadar, öt kút tereAz Öt kút tere (horvátul: Pet burana) Szárazföldi kapu és a városi park között található. A XVI. századig egy hatalmas árok volt a kutak helyén. Miután a velenceiek elfoglalták Zadart és megindultak a törökök, hogy az Oszmán Birodalom részévé tegyék a várost, gyors építkezésbe kezdtek. Hatalmas várfalakat és őrtornyokat építettek. Miután felhúzták a várfalakat rájöttek, hogy a város ivóvíz nélkül maradt, mivel a kutak a várfalon kívül maradtak. Hogy ne maradjanak ivóvíz nélkül a zadariak, a kutak elé óriási víznyelő tárnákat és vízvezetékrendszert építettek. A most látható teret a XIX. században az osztrákok alakították ki.

A várfalnál egy nagy ötszögletű tornyot látunk. Ez a Kapitány torony. Nevét természetesen arról kapta, hogy Zadar kapitánya a közelben lakott és innen irányította a város működését. Eredetileg tíz ilyen magas ötszögletű torony volt Zadarban. Ezt is a török elleni védekezésképpen építették a velenceiek. Az eredeti tíz toronyból, ez az egyetlen maradt meg épségben. A kapitány torony tetejéről csodálatos kilátás nyílik Zadar óvárosára. Ma különböző kiállításoknak ad helyet.

 

Zadar város Egyetemi épülete

A korábbi Intézet a Szent Dimitri kápolna volt. A tengerről nézve ez a monumentális épület egy meghatározó pontja a parti panorámának. A Szent Dimitri Intézet épülete a XX. század elején épült neo-klasszicista stílusban. Az Szent Dimitri Intézet kápolnáját is nemrég újították fel. Szent Dimitri kápolna is szokatlan példája a neoklasszicista építészet Dalmáciában. Az épület és a szokatlan központi kupola 1906-ban készült el egy bécsi építész Karl Susan jóvoltából.

Zadar tengerpartján található az Egyetem épülete
Csodálatos látvány az egyetem épülete

Zadar egy ősi egyetemi város: 1396-ban alapították meg az egyetemet, amely egészen 1807-ig aktív volt, azóta más felsőoktatási intézményben végezték tevékenységüket, addig amíg a 2002-ben újra megújult a Zadari Egyetem. A több mint 600 éves hagyomány (az Iadertina Egyetem alapítója a dominikánus rend legfőbb vezetője a Capua-i Raimund de Vinies volt) magáért beszél, és egyike a legrégebbi egyetemi városoknak egész Európában.

 

Kalelarga

A Kalelarga vagyis Široka ulica Zadar sétálóutcája. A Népek terétől indul és a Fórumig tart. A II. Világháborúban szinte teljesen megsemmisült a főutca és az épületei. Mára helyreállították a sérült épületeket. Sok épületet eredeti középkori jellegében sikerült helyreállítani, míg mások modern stílusban épültek fel. (A felújításkor használt modern stílus ma már kissé szocreálosnak tűnhet.) A Kalelarga nagyon kedvelt a zadariak körében. Megannyi üzlet és kávézó található a sétálóutcán a helyi rendezvények, felvonulások is kivétel nélkül érintik.

A Szent Anasztázia tornyából nyílik a legszebb kilátás Zadar óvárosára és a Főutcára
A Siroka egészen a sziget végéig tart

 

Arsenal

Az Arsenal a keleti part legérdekesebb látnivalója. Pontosan a Hotel Bastinollal szemben található. Egy hatalmas, nyers kőből épült, sátortetős épületről van szó. A XVIII. században épült. Eredetileg a velencei hajóflotta hadiraktára volt. Ma az Arsenal a zadari kulturális élet egyik fellegvára. Számos koncertet, kiállítást, gálesteket, szilveszteri bulit szerveznek ide. Amikor nincs rendezvény, kellemes lonuge hangulat várja az ide látogatókat.

Zadar Arsenal: egykoron itt állott a velencei fegyverraktár
Az egykori fegyverraktár, ma elegáns szórakozóhelyként üzemel

 

Arany és ezüst kiállítás

1972-óta a Szent Mária templom állandó kiállítása. Zadar a középkorban jelentős városállam volt. Sokan elfoglalták és tovább fejlesztették, így sok művész és uralkodó fordult meg itt. A kiállítás mintegy 1200 négyzetméterén telíthetjük meg a VIII. és XVIII. század közötti arany és ezüst ereklyéket.

Belépőjegy árak: felnőtt 20, gyerk 5 kuna.
Nyitvatartás: a hét minden napján 10-13 és 18-20 óra között. Vasárnap 10-12

 

ZADARI NASSI és PETRIZIO Paloták

Palace Petrizio a közeli Szent Simeon-templom Ulica don Ive Prodana és Palace Nassi (szemben a Szent Domonkos-templom) az Ulica Spire Brusine e két gyönyörű gótikus-reneszánsz palota ékes bizonyítéka, hogy a 14. és 15. században virágzott az építészet és nagy hangsúlyt fektettek az udvari kertekre. Szerencsére máig éppen maradt a város falai mögött a II. világháború szüntelen bombázása ellenére is.

 

Szent Mihály templom és kolostor

A Szent Mihály templom gótikus bejárat homlokzatát XIV. századi domborművek uralják. A templom egyhajós belső terét egy XIII. századi festett fa féldombormű látható, amely a keresztre feszítést ábrázolja. A Monstorban egy kisebb gyűjtemény látható a műalkotásokból.

A Spire Brusine és Mihe Klaica utca sarkán lévő Szent Mihály templom egyszerű és bájos gótikus homlokzata, egy része a Ferences kolostornak. A bejáraton, egy domborműn Szent Mihály mellett Szent Anasztázia és Szent Chrysogonus látható.

A 1389-ben épült templom mai, jelenlegi formáját a 19. században alakították ki. Érdekessége hogy a főoltár belsejében egy 13. századi festett román kori kereszt és egy Szent Mihály szobor található.

 

Egészség Istennő temploma

A XV. században épült Trogir-i templomban őrzik Blaz Jurjev „Miasszonyunk erődje” című festményt (amely része egy állandó egyházművészeti kiállításnak). Ez egy igen népszerű kiállítás Zadar számos lakóinak körében több generáció óta.

Egészség Istenő temploma Zadar északi felén

 

Szent András és Szent Péter templom

Az egyhajós Szent András és Szent Péter templom egyszerű homlokzata a XVII. századból való, bár a római-bizánci freskók a XII. század végén készültek.

Az egyhajós Szent András és Szent Péter templom (piac mellett) egyszerű homlokzata a XVII. századból való de egyes részei az V. és a VI. századig nyúlnak vissza. A Szent Péter templom szokatlan apszisa szintén a korai középkorra nyúlik vissza. A mindkét román-bizánci freskó töredékei a XII. század végén készültek. A déli oldal falai és az apszis az V. században épült. Az oltár mellett lévő kis templomot ókorból származó elemekkel díszítették.

A belső tereket jelenleg kiállításként hasznosítják.

 

Szent Éliás Ortodox Templom

Az ortodox templom a római fővárosban található. A késői barokk stílusban épült templom egy azonos nevű középkori templom helyén épült a 18. század végén, a templom annak idején az ortodox görög gyülekezet tulajdonában állt.

Az ortodox templom a római fővárosban, a Forum falai mögött található. A késői barokk stílusban épült templom egy azonos nevű középkori templom helyén épült a 18. század végén, amely annak idején az ortodox görög gyülekezet céljait szolgálta - elsősorban kereskedőknek, katonáknak és tengerészeknek.

A templomban található egy csodálatos 16. és 18. századi ikon gyűjtemény

 

Stomorica templom romjai

A templom alaprajza lenyűgöző: az öt félköríves apszis (jellemző a korai Dalmát templom építészetre), valamint a félköríves portált körülvevő központi tér, ami ritkán látott hatlevelű lóhere alakú.

A Stomorica Szent Mária "De Pusterla" templom - A templom alaprajza lenyűgöző: az öt félköríves apszis (jellemző a korai Dalmát templom építészetre), valamint a félköríves portált körülvevő központi tér, ami szokatlan, ritkán látott hatlevelű lóhere alakot formál. A templom a mai napig megőrizte a korabeli pre-román stílusú alapjait, amely hatlevelű lóhere alakú (ahol először avatták szentté Szent Ursulát ), és amelynek a kupolája helyett a téglalap alakú apszis egy haranglábban végződik.

Ennek a kis (XI. századi) ókeresztény templom alapjait a Zagreb Hotel mellett találták meg 1880-ban. Az épület alapjait a régészeti feltárása után 1883-ben visszatemették, majd véglegesen 1966-ban újra feltárták, és állapotát tartósították. Úgy tartják, hogy ez a kulcs formájú alaprajz tulajdonképpen Szent Péter kulcsait ábrázolja.

 

Szent Ferenc templom és Ferences kolostor

A legrégebbi gótikus stílusban épült dalmát templom (1283). A tipikus gótikus szerzetesi templom fő jellemzője, egyhajós egy emelt szentéllyel. A XVIII. században a templom megjelenése megváltozott. 1672-től a főoltár mögött egy korábbi szentély található, a benne helyezkedő kórus standon a gótikus stílusú gazdagon díszített, virágos faragványok 1394-ből Giacomo da Borga Sansepolrco készítette.

A sekrestye, amely követi a kórust, nagyon fontos része a horvát történelemnek, mert ott kötött békeszerződést a Velencei Köztársaság és a Magyar-Horvát király Ludovik Anžuvinac, aminek következtében a velenceiek feladták igényüket a Dalmácia iránt . A sekrestye mellett lévő díszes kincstár ad helyett, egy értékes gyűjteménynek, ahol számos kiállítást is szoktak rendezni, és amelynek a legértékesebb darabja egy XII. századi festmény, ami a keresztre feszítést ábrázolja. 1556-ban a templom déli oldalán egy reneszánsz kolostor épült, amelyben egy gazdag könyvtár kapott helyet.

 

Fórum

Az óváros északi felének legnagyobb szabad területe a Fórum. Egy 90x45 méteres területet foglal magába. Augustin római császár rendeletére építették a III. században. A római korban ez volt a város központja. A Fórumon találkoztak az emberek, itt ettek és pihentek a sziesztaidőben. Kézműves üzletek, étkezési lehetőségek és egy kisebb piac volt itt eredetileg. Egy római szentély is a Fórum része volt, ahol áldozatokat mutattak be. Ma már csak romok látszódnak az eredeti komplexumból. Két oszlop maradt meg csak épségben. Az egyik a szégyen oszlopa volt. Aki valamilyen bűnt követett el, azt ehhez az oszlophoz láncolták, hogy megszégyenítsék a többi lakos előtt.

 

Zadari híd

Az elmúlt években egy új látványossággal bővült Zadar. A szárazföld és az óváros közé egy gyalogos híd épült, azért ha az üdülőövezetből érkezünk, ne kelljen a teljes öblöt megkerülni, gyorsan be lehessen jutni az óvárosba. A Zadar híd éjszaka a legszebb, amikor hosszan ki van világítva. Egy igazi fényhidat képez a sötét tengeren. Ha a gyalogos hídon közelítjük meg Zadar, a Nagy Városkapun (Gradska vrata) érünk be az óvárosba. Innen, erről az utcáról nyílik a helyi piac is. 

A Zadar hídon gyorsan elérhetjük az óvárost.
A szárazföld és az óváros közé épült a híd

Mire végigjárjunk Zadar látnivalóit már délután lesz. Jelen cikkünkben nem tettünk róla említést, de sok szép régi - és magyar emlékkel rendelkező - templom található még az óvárosban. Ha a felfedező túránkat, nem a Szárazföldi kaputól indítjuk, hanem a Tengeri kaputól (a keleti oldalról), akkor a Piac mellett érkezünk be az óvárosba. Itt is érdemes szétnézni, mert egy mediterrán piac, sokkal színesebb és élénkebb, mint amit otthon megszokhattunk. Ha a környéken nyaralunk, akkor pedig érdemes többször is visszatérni, mert nyáron majd minden hétvégére jut egy érdekes program.

 

Adventure – kaland – park

Sokszor felteszik a kérdés: melyek azok a látnivalók Zadarban melyet gyerekkel is fel lehet keresni, ahol a gyerek is jól érzi magát. Zadartól pár kilométerre északra – Petrcane, a Vir sziget felé – található Kozino település ahol egy kalandpark található.

Ez a kalandpark Zadar mellett
A kalandparkba vigyük el a gyereket ha elemében lenne

Itt a fákon, a drótköteleken lóghat, kúszhat, mászhat a gyerek. Ha nagyon duzzadna az energiától, ide vigyük el. Van paintball és quad vezetési lehetőség is :)

Hozzászólások (5)

2016
09
14
Mik a magyar vonatkozású látnivalók? Konkrétan tudja valaki?
2015
08
07
Az Öt kút tere horvátul: Trg pet bunara. A többi Ok :-)
2014
08
22
Nem a 2. világháborúban került az olaszokhoz hanem az első után, 1920-ban.
2014
08
18
Köszönöm a széleskörű ismertetőt Zadar látványosságairól. Valaki megközelítőleg tudna írni jegyárakat a belépős helyekre? Hálás lennék érte!
2014
04
08
Mi nagyon szeretjük Zadart! Mindig megállunk itt ha Dalmáciába megyünk nyaralni. Mi amúgy Vodice-hívők vagyunk! :) Zadar egyszerűen csodálatos! Az a sok-sok műemlék és magyar hagyaték. Kár, hogy nem foglalkoztok ezzel a témával részletesebben. Alig lehet az interneten Zadar magyar vonatkozású és még ma is megtekinthető nevezetességeiről olvasni..
Hozzászólnál? Ide írd az üzeneted:
Regisztrálj a hozzászóláshoz, vagy töltsd ki az alábbi mezőket!
Név:
Hozzászólás: A hozzászólás elküldésével kijelentem, hogy elfogadom a Felhasználási feltételeket.

Legnépszerűbb szállásaink

Legjobb ár:
25.909,-Ft / fő-től
Legjobb ár:
42.105,-Ft / fő-től
Legjobb ár:
47.048,-Ft / fő-től