Zadar főoldal

Zadar látnivalók: várfalak, Szent Donát templom, Tengeri orgona

Zadar látnivalók tekintetében igen bő választékkal rendelkezik legyen szó akár ókori, római emlékekről, középkori templomokról vagy a szocreál építészet fennmaradt építményeiről. Számos múzeum található az óvárosban, így az év bármely szakaszában is érkezünk, mindig találunk valamilyen érdekes kiállítást.

A fontosabb látnivalók: Szárazföldi kapú Öt kút tere Népek tere Szent Donát körtemplom Tengeri orgona Nap köszöntése

Az óváros déli felének látványosságai

Szárazföldi kapu és várfalak

Zadar eredetileg is egy kis szigetre épült. Már a középkor elején erős várfalak és bástyák vették körül. Igazi vízi erődítménnyé a velencei időkben vált. Zadar volt a Velencei Köztársaság legnagyobb erődítménye. Az erős várfalak mindig megvédték Zadart, még a török sem tudta elfoglalni (a XVI. században).

A várfalak nagy részét a középkorban húzták fel, majd amikor Velencei Köztársaság elfoglalta Zadart továbbépítették. Igazi erődítménnyé akkor vált, amikor a XVI. században a törökök megtámadták Zadart és könyörtelen csapást mértek a városra. Zadar védelme azonban annyira erősre sikeredett, hogy nem sikerült elfoglalniuk.

Zadar legfontosabb déli látnivalója a Szárazföldi kapu
Zadar régi városkapuja a velencei szárnyas-oroszlánnal

Zadar látnivalóit bemutató sétánkat érdemes a Szárazföldi kapunál (horvátul: Kopnena vrata) kezdeni. A Szárazföldi kapu avagy Városkapu római alapokra épült. Az eredeti római Városkapu súlyosan megsérült, ezért 1543-ban Michele Sanmicheli olasz építész újratervezte, majd újjáépítették. A kapu ékkövén Szent Kreseván látható (Zadar védőszentje), majd felette a velencei uralomra utaló szárnyas oroszlán jelképe. A diadalív formájú kapu az egyik legszebb és legjobb állapotban megmaradt műemlék egész Dalmáciában.

Eredetileg egy széles árok húzódott a várfal előtt. A városba fahídon keresztül lehetett bejutni. Zadarba nyolc kisebb-nagyobb kapu vezetett be. Mára csak néhány kapu maradt meg, a teljes várfal nagy része megsemmisült.

 

Öt kút tere

Zadar, öt kút tereAz Öt kút tere (horvátul: Pet burana) Szárazföldi kapu és a városi park között található. A XVI. századig egy hatalmas árok volt a kutak helyén. Miután a velenceiek elfoglalták Zadart és megindultak a törökök, hogy az Oszmán Birodalom részévé tegyék a várost, gyors építkezésbe kezdtek. Hatalmas várfalakat és őrtornyokat építettek. Miután felhúzták a várfalakat rájöttek, hogy a város ivóvíz nélkül maradt, mivel a kutak a várfalon kívül maradtak. Hogy ne maradjanak ivóvíz nélkül a zadariak, a kutak elé óriási víznyelő tárnákat és vízvezetékrendszert építettek. A most látható teret a XIX. században az osztrákok alakították ki.

A várfalnál egy nagy ötszögletű tornyot látunk. Ez a Kapitány torony. Nevét természetesen arról kapta, hogy Zadar kapitánya a közelben lakott és innen irányította a város működését. Eredetileg tíz ilyen magas ötszögletű torony volt Zadarban. Ezt is a török elleni védekezésképpen építették a velenceiek. Az eredeti tíz toronyból, ez az egyetlen maradt meg épségben. A kapitány torony tetejéről csodálatos kilátás nyílik Zadar óvárosára. Ma különböző kiállításoknak ad helyet.

 

Zadar város Egyetemi épülete

A korábbi Intézet a Szent Dimitri kápolna volt. A tengerről nézve ez a monumentális épület egy meghatározó pontja a parti panorámának. A Szent Dimitri Intézet épülete a XX. század elején épült neo-klasszicista stílusban. Az Szent Dimitri Intézet kápolnáját is nemrég újították fel. Szent Dimitri kápolna is szokatlan példája a neoklasszicista építészet Dalmáciában. Az épület és a szokatlan központi kupola 1906-ban készült el egy bécsi építész Karl Susan jóvoltából.

Zadar tengerpartján található az Egyetem épülete
Csodálatos látvány az egyetem épülete

Zadar egy ősi egyetemi város: 1396-ban alapították meg az egyetemet, amely egészen 1807-ig aktív volt, azóta más felsőoktatási intézményben végezték tevékenységüket, addig amíg a 2002-ben újra megújult a Zadari Egyetem. A több mint 600 éves hagyomány (az Iadertina Egyetem alapítója a dominikánus rend legfőbb vezetője a Capua-i Raimund de Vinies volt) magáért beszél, és egyike a legrégebbi egyetemi városoknak egész Európában.

 

Látnivalók az óváros közepén

Népek tere

A zadari élet központja a középkortól kezdve napjainkig. Több fontosabb épület található a Népek terén (horvátul: Narodni trg) melyek mind a velencei, mind a II. Világháborúban, mind a délszláv háborúkban súlyosan megsérültek. A velencei támadások alatt a XV. században az egész tér teljesen megsemmisült. A XVI. században építették újra olaszos stílusban. A Városházát 1562-ben ugyanaz a Michele Sanmichel tervezte aki a Szárazföldi kaput. A Loggiát 1565-ben építették újra az eredeti épület helyére. A Loggiában eredetileg bíróság működött. A tér keleti oldalán található a Pedrini palota. Itt egy nagyon szép reneszánsz stílusú erkélyt figyelhetünk meg. Az épület ma városházként üzemel. A városháza mellett van az Óratorony. A XIX. század elején építették, azóta folyamatosan működik.

Tele van középkori látnivalókkal a Népek tere
Zadar óvárosának egyik központja a Népek tere

Egy nagy fém lámpa áll a Népek tere közepén. Zadarban 1520-ban vezették be a helyi közvilágítást. Ekkor még hagyományos, fa tüzeléssel működtek a lámpások. 1860-ban elkezdték lecserélni a fa tüzelésű lápákat olajlámpára. Először 300 darabot cseréltek ki, majd az összeset. A most látható lámpa pontosan egy ilyen olajlámpa helyén áll.

Szintén a Népek terén található a Zadari Nemzeti Múzeum. 1962-ben alapították, a múzeum egy általános, komplex múzeum. Egyesíti a néprajzi- természettudományi- városi- és művészeti vonalakat, egyszóval szinte minden megtalálható itt. Az 1905-ben alapított természettudományi tárlat a helyi növény- és állatvilágot mutatja be. A néprajzi gyűjteményt 1945-ben alapították, a helyi hagyományokat vonultatja fel, míg a képzőművészeti részleget 1948-ban alapították. Ha hosszabb időre érkezünk Zadarba, érdemes végigsétálni valamelyik kiállításon.

A Népek Terére ma leginkább a laza, mediterrán hangulatú kávézók a jellemzők.

 

Kalelarga

A Kalelarga vagyis Široka ulica Zadar sétálóutcája. A Népek terétől indul és a Fórumig tart. A II. Világháborúban szinte teljesen megsemmisült a főutca és az épületei. Mára helyreállították a sérült épületeket. Sok épületet eredeti középkori jellegében sikerült helyreállítani, míg mások modern stílusban épültek fel. (A felújításkor használt modern stílus ma már kissé szocreálosnak tűnhet.) A Kalelarga nagyon kedvelt a zadariak körében. Megannyi üzlet és kávézó található a sétálóutcán a helyi rendezvények, felvonulások is kivétel nélkül érintik.

A Szent Anasztázia tornyából nyílik a legszebb kilátás Zadar óvárosára és a Főutcára
A Siroka egészen a sziget végéig tart

 

Arsenal

Az Arsenal a keleti part legérdekesebb látnivalója. Pontosan a Hotel Bastinollal szemben található. Egy hatalmas, nyers kőből épült, sátortetős épületről van szó. A XVIII. században épült. Eredetileg a velencei hajóflotta hadiraktára volt. Ma az Arsenal a zadari kulturális élet egyik fellegvára. Számos koncertet, kiállítást, gálesteket, szilveszteri bulit szerveznek ide. Amikor nincs rendezvény, kellemes lonuge hangulat várja az ide látogatókat.

Zadar Arsenal: egykoron itt állott a velencei fegyverraktár
Az egykori fegyverraktár, ma elegáns szórakozóhelyként üzemel

 

Arany és ezüst kiállítás

1972-óta a Szent Mária templom állandó kiállítása. Zadar a középkorban jelentős városállam volt. Sokan elfoglalták és tovább fejlesztették, így sok művész és uralkodó fordult meg itt. A kiállítás mintegy 1200 négyzetméterén telíthetjük meg a VIII. és XVIII. század közötti arany és ezüst ereklyéket.

Belépőjegy árak: felnőtt 20, gyerk 5 kuna.
Nyitvatartás: a hét minden napján 10-13 és 18-20 óra között. Vasárnap 10-12

 

ZADARI NASSI és PETRIZIO Paloták

Palace Petrizio a közeli Szent Simeon-templom Ulica don Ive Prodana és Palace Nassi (szemben a Szent Domonkos-templom) az Ulica Spire Brusine e két gyönyörű gótikus-reneszánsz palota ékes bizonyítéka, hogy a 14. és 15. században virágzott az építészet és nagy hangsúlyt fektettek az udvari kertekre. Szerencsére máig éppen maradt a város falai mögött a II. világháború szüntelen bombázása ellenére is.

 

Látványosságok az óváros északi felén

Szent Donát körtemplom

A bizánci uralom idején a IX. században Donát püspök kezdte el építtetni román stílusban. A X. században említik először az írásos emlékek. Ekkor még Szentháromság templom néven említették. A XV. században nevezték át építtetője Szent Donát után. A templom nagyon szokatlan kinézetű, hiszen egyrészt kör alakú, másrészt két szintes, harmadrészt nincs harangtornya. Istentiszteleteket ma már nem nagyon tartanak itt, de kiváló akusztikája miatt zenei előadások kedvelt helyszíne. Mára Zadar szimbóluma lett a Szent Donát körtemplom (így találjuk horvátul a térképeken: Crkva Sv. Donata).

A legszebb látnivaló, s Zadar szimbóluma a Szent Donát templom
Zadar legszebb látnivalója a Szent Donát körtemplom

 

Fórum

Az óváros északi felének legnagyobb szabad területe a Fórum. Egy 90x45 méteres területet foglal magába. Augustin római császár rendeletére építették a III. században. A római korban ez volt a város központja. A Fórumon találkoztak az emberek, itt ettek és pihentek a sziesztaidőben. Kézműves üzletek, étkezési lehetőségek és egy kisebb piac volt itt eredetileg. Egy római szentély is a Fórum része volt, ahol áldozatokat mutattak be. Ma már csak romok látszódnak az eredeti komplexumból. Két oszlop maradt meg csak épségben. Az egyik a szégyen oszlopa volt. Aki valamilyen bűnt követett el, azt ehhez az oszlophoz láncolták, hogy megszégyenítsék a többi lakos előtt.

 

A tengerparti sétány látnivalói

Tengeri orgona

Kétség kívül a legérdekesebb zadari látnivalók a sétány északi végén találhatók. Ahogy elhagyjuk a Fórumot érdekes lépcsőket veszünk észre, melyek a tengerbe tartanak. A lépcsők mögött lyukakat találunk, ahonnan különböző zörejek hallatszanak. Ez a híres zadari Tengeri orgona (horvátul: Morske orgulje).

A lépcsők mintegy 70 méter hosszan tarkítják Zadar fehér mészkő sétányát. Ez egy olyan hely, ahol az emberi képzelőerő, a művészet, a kivitelezés és a természet ereje találkozik. Megálmodója Nikola Basic építész. Elkészülte után azonnal a helybéliek és a turisták kedvelt találkozóhelye lett.

A Zadar Tengeri orgona a legújabb látványosság az óvárosban
Népszerű találkozóhely a Tengeri orgona

A víziorgona légyege, hogy a lépcsők alatt mélyedések vannak, ahol bever a tengervíz. Ezt a vizet polietilén csövekbe vezetik, melyek a part felé haladva folyamatosan szűkülnek. Ahogy szűkülnek a csövek felgyorsul a víz áramlása és a víziorgona kürtője hangot ad ki. A lépcsők hét fokozatban tartanak a tengerbe, így hét különböző hosszúságú csőrendszeren halad végig a tengervíz. Ahogy növekszik a távolság, vagyis ahogy egyre kijjebb vannak a lépcsők, úgy a tengervíznek is egyre nagyobb utat kell megtennie, mire a kürtőhöz ér. A hosszabb úton sokkal jobban felgyorsul a víz a csövekben, így magasabb hangon szól a kürtő, mint azokon a helyeken ahol rövid utat tesz meg a víz.

A zadari tengeri orgona 35 sípból (csőből) áll. Hét különböző hangszinten, öt mélységben tud „zenélni”. Igazán az esti órákban érdekes a tengeri orgona, amikor a napnyugtakor kiülnek az emberek a jó meleg kövekre és onnan nézi végig, hogy nyugszik le a nap és közben hallgatják a természet zenéjét.

 

A Nap köszöntése (A Nap emlékműve)

A világhírű tengeri orgona után egy újabb látványossággal bővült Zadar óvárosa. Az építmény a tengeri orgonán is túl, a sétány legvégén található. Tervezője ugyanaz a Nikola Basic, aki a néhány méterrel lejjebb található tengeri orgonát is megálmodta.

Alakja egy 22 m átmérőjű kör. Több mint 300 többrétegű üveglemez és napelem alkotja. A Nap köszöntése (horvátul: Pozdrav Suncu) alkotás a célja, hogy mutassa a természettel való kommunikáció és együttélés fontosságát. Míg a tengeri orgona hangot képez a természet erejéből, addig a Nap köszöntése fények - fényjáték - formájában szimbolizálja a természet fontosságát és erejét.

Különös látnivaló a Nap köszöntése (Nap emlékműve) alkotás
A Nap köszöntése a tengerpart legvégén található

Nappal a napelemek magukba szívják a nap energiáját, ami sötétedés után látványos fényjáték keretében ad ki magából. A látványos fényjátékon túl elektromos energiát is termel az alkotás, melyet a fogyasztók felé továbbít. Gyakorlatilag nemcsak a fényjátékra jutó energiát képes megtermelni, de az egész partvidék ezt a bioenergiát használja. Ez a bioenergia háromszor olcsóbb, mint a hagyományosan előállított mesterséges energia.

Érdekes egybeesés, mivel egyesek szerint itt Zadarban van a világ legszebb naplementéje. Valóban csodálatos látvány, ahogy a nyári nap szép hossza eltűnik a szemben található Ugljan sziget mögött. Ahogy leereszkedik a nap, egészen vörösen színben világítja be az Ugljan sziget mögötti szigetvilág megannyi aprócska és nagyobb szigeteit. A naplemente közben hosszan hallgathatjuk a Tengeri orgona morajló hangját majd a Nap köszöntése fényjátékait tekinthetjük meg.

 

Zadari híd

Az elmúlt években egy új látványossággal bővült Zadar. A szárazföld és az óváros közé egy gyalogos híd épült, azért ha az üdülőövezetből érkezünk, ne kelljen a teljes öblöt megkerülni, gyorsan be lehessen jutni az óvárosba. A Zadar híd éjszaka a legszebb, amikor hosszan ki van világítva. Egy igazi fényhidat képez a sötét tengeren. Ha a gyalogos hídon közelítjük meg Zadar, a Nagy Városkapun (Gradska vrata) érünk be az óvárosba. Innen, erről az utcáról nyílik a helyi piac is. 

A Zadar hídon gyorsan elérhetjük az óvárost.
A szárazföld és az óváros közé épült a híd

Mire végigjárjunk Zadar látnivalóit már délután lesz. Jelen cikkünkben nem tettünk róla említést, de sok szép régi - és magyar emlékkel rendelkező - templom található még az óvárosban. Ha a felfedező túránkat, nem a Szárazföldi kaputól indítjuk, hanem a Tengeri kaputól (a keleti oldalról), akkor a Piac mellett érkezünk be az óvárosba. Itt is érdemes szétnézni, mert egy mediterrán piac, sokkal színesebb és élénkebb, mint amit otthon megszokhattunk. Ha a környéken nyaralunk, akkor pedig érdemes többször is visszatérni, mert nyáron majd minden hétvégére jut egy érdekes program.

Hozzászólások (4)

2015
08
07
Az Öt kút tere horvátul: Trg pet bunara. A többi Ok :-)
2014
08
22
Nem a 2. világháborúban került az olaszokhoz hanem az első után, 1920-ban.
2014
08
18
Köszönöm a széleskörű ismertetőt Zadar látványosságairól. Valaki megközelítőleg tudna írni jegyárakat a belépős helyekre? Hálás lennék érte!
2014
04
08
Mi nagyon szeretjük Zadart! Mindig megállunk itt ha Dalmáciába megyünk nyaralni. Mi amúgy Vodice-hívők vagyunk! :) Zadar egyszerűen csodálatos! Az a sok-sok műemlék és magyar hagyaték. Kár, hogy nem foglalkoztok ezzel a témával részletesebben. Alig lehet az interneten Zadar magyar vonatkozású és még ma is megtekinthető nevezetességeiről olvasni..
Hozzászólnál? Ide írd az üzeneted:
Regisztrálj a hozzászóláshoz, vagy töltsd ki az alábbi mezőket!
Név:
Hozzászólás: A hozzászólás elküldésével kijelentem, hogy elfogadom a Felhasználási feltételeket.

Legnépszerűbb szállásaink

Legjobb ár:
23.697,-Ft / fő-től
Legjobb ár:
36.875,-Ft / fő-től
Legjobb ár:
67.027,-Ft / fő-től