Szeretnél információt kapni közlekedési viszonyokról, strandokról, árakról, hol tudsz spórolni?
Iratkozz fel hírlevelünkre
és elküldjük okos ajánlatainkat
legszebb strandokat, látnivalókat!
Hetente maximum egy levelet küldünk. A későbbiekben bármikor le lehet iratkozni.

Kitöltés Facebook-al


Zadar

Zadar Horvátország egyik legnépszerűbb tengerparti városa. Ez a kis szigetre épült, sok harcot megélt városka Budapesttől 630, míg letenyei határátkelőtől 400 kilométerre fekszik. Ő igazából az első város Dalmácia felé, így akár Közép- Dél-Dalmáciába tartsunk, vagy a régióban nyaraljunk Zadar mindig útba esik. Egy Zadar nyaralás lehet igen kényelmes, de eseménydús is. Ha úgy van kedvünk, akár minden este besétálhatunk a történelmi óvárosba és a Tengeri orgonától nézhetjük végig a naplementéket. Ha az aktív nyaralást részesítjük előnyben, szinte minden napra be lehet iktatni egy új sziget felfedezést, egy új hajós kirándulást. Ismerjük meg jobban Zadar történelmét, óvárosát, a helyi látnivalókat és válasszuk idén Mi is Zadart!

 

Tudod mennyibe kerül egy Zadar nyaralás? Segítünk kiszámolni!

Nagyon sok levelet kapunk Tőletek: Mi, merre, mennyibe kerül Zadarban, mennyi egy teljes nyaralás költsége, illetve hogy érdemes dönteni, hogy a legjobb ár-érték arányú nyaralást tudjuk megszervezni?

Most megpróbáljuk azt bemutatni, milyen alapvető költségekkel kell számolni egy Zadar nyaralás alatt, minek, mi a reális költsége és hol, hogyan tudunk spórolni, hogy idén Mi is Zadarban nyaralhassunk!

 

Ennyi egy Zadar nyaralás ára

 

Az utazási költség egy fix összeg, itt sajnos sokat nem tudunk spórolni. Zadar Budapesttől 630 kilométerre fekszik. A 15.200 és a 45.600 forintos kalkuláció ennek megfelelően (+ egy kis autós kirándulás ráhagyással) lett kikalkulálva.

Legtöbbet a szálláson tudunk spórolni. A szállásköltséget a tengertől való távolság, illetve a nyaralás időzítése határozza meg. Ha július végén, egy tengerparti villában szeretnénk nyaralni, ott csak a szállásköltség több lesz mint 300e forint. Június utolsó illetve július első, második hetében érdemes gondolkozni. Ekkor még megfizethető árakkal és már kellemes nyári hangulattal találkozunk.

Nagyon fontos: sok apartmannál megvan az a lehetőség, hogy most lefoglalom és elég csak a helyszínen fizetni, vagyis nem kerül most pénzbe az apartman lefoglalása. Érdemes alaposan megnézni, mit foglalunk le, mert utazás előtt a szállásdíj harmadát, felét elkérhetik, de akkor sem kell most, előre mindent kifizetni!

 

Szállások 130 ezer forintért!

 

Zadar szállás – 130 ezer alatt

A D&A apartman a Kolovare strand mögött a tengerparthoz közel helyezkedik el. Július első hetében a 2 fős stúdió 95e Ft, a 4 fős apartman pedig 136e Ft-ba kerül. Ha egy héttel később, vagyis július közepén érkeznénk 98, illetve 149e Ft-ra drágulnak az árak, érkezzünk kettesben vagy a gyerekeinkkel. Nagyon jó ez a szálláslehetőség, hiszen Zadar óvárosa is max 10 perces sétával könnyen elérhető. További infó, foglalás itt!

Zadar szállás – 130 ezer alatt

A Davorka apartman is kedvező árakkal várja vendégeit. 2 fős stúdió július első hetében 95e Ft, a 4 fős apartman pedig kereken 140e. Ha július közepén nyaralnánk 98e illetve 142e Ft a 2 illetve 4 fős szállások árai. Most az óvárostól északra a Borik üdülőrészen járunk. Itt található a homokos strand. Zadar óvárosa negyed órás séta. További infó, foglalás itt!

Kellemes ebéd Zadarban a Borik strandon
Ezt a tengerpartot belekalkuláltuk a nyaralásodba

Tudjuk, hogy azt gondolod: „Lehetetlen!” de ez a Borik strand, ami igenis elérhető. A képen a Famous Beach Grill teraszát látod. A napi csevapos szendvics és a sör is benne van a kalkulációban, sőt fagyi is. Innen kb negyed órás séta Zadar óvárosa. A jó hírünk az, hogy pontosan útba esik a Zadari szfinx is, melyet lesz időnk többször is lefényképezni.

Azt, hogy mire elég 100e forint költőpénz, ebben a cikkben részletesen bemutatjuk!

 

Tematika → utazás | óváros felfedezése | gyerekkel | strandok | kirándulási lehetőségek | címek

Zadar megközelítése

Javasolt útvonal: Zadar autóval igen könnyen elérhető. Magyarország felől az M7-es autópályán a letenyei határátkelő után, ráhajtunk a horvát A4-es autópályára. Zágrábnál véget ér az A4-es autópálya. Zágrábtól az A1-es autópályán haladunk tovább egészen Zadarig. Ahogy elhagyjuk az autópályát, rövid vezetéssel elérjük Zadart. Nyugodtan induljunk útnak, egész végig jól ki van táblázva az útvonal.

Utazás: Zadar autóval könnyen és gyorsan megközelíthető
Utazás: Zadar autóval könnyen és gyorsan megközelíthető

 

Sokat foglalt, olcsóbb szállások

 

Zadar szállás – Apollonija apartman
Kifejezetten gyerekes szálláshely, saját medencével

Apollonija apartmanház: A Borik üdülőrészen található. Pár perces séta innen a helyi homokos strand és a szálláshelynek saját medencéje is van, így gyerekeseknek tökéletes választás! Árak: 2 fős stúdió tengeri kilátással 153e Ft, 2 hálószobás, 5 fős apartman tengeri kilátással 196e Ft júni utolsó hetében. További infó, foglalás itt!

 

Közepes árfekvésű, minőségi szállások

 

Zadar szállás – Villa Gravic
Hatalmas medencével vár Villa Gravic

Villa Gravic: Borik üdülőrészen helyezkedik el. Különlegessége az új, modern bútorzatú lakások, a tisztaság, illetve a villa előtti medence. Az erkélyek többsége tengeri panorámával rendelkezik. A helyi kavicsos strand, negyed órás sétával érhető el. Kettesben, vagy családdal egyaránt jó választás. Árak: 2 hálós, 4 fős apartman 151e Ft júni végén, júliusban 335eTovábbi infó, foglalás itt!

 

Zadar szállás – Puntanika apartman

Puntamika apartman: a Borik üdülőrészen, a part mellett található a villaépület. Apartmanjaiban gyerekesek és párok kényelmesen elférnek. A teraszokról tengeri kilátás tárul elénk. Árak: 4 fős apartman, tengeri panorámával: 262e Ft. További infó, foglalás itt!

 

Luxus kategória – ahol minden Rólunk szól!

 

Zadar szállás – Falkensteiner hotel
A Falkensteiner 4 csillagos kiszolgálása mindent megold. Itt csak nyaralunk kell!

A 4 csillagos Falkensteiner a legnépszerűbb és az egyik legjobban felszerelt hotel Zadarban. Közvetlenül a homokos tengerparton helyezkedik el. Van beltéri és kültéri medence, 2500 m2-es díjnyertes wellness részleg, kül- és beltéri gyerek játszóház, illetve többféle sportolási lehetőség. Ha a Falkensteinert választjuk a fürdőruhánkat és az ingünket kell magunkkal hozni, minden mást megold a szálloda. Árak: 487e Ft all inclusive szoba 2 főre június végén. További infó, foglalás itt!

 

Web, GPS adatok

 

Programok, címek, vásárlás Zadarban

 • Zadar óvárosa (GPS)
 • Parkoló a kompkikötőnél (GPS)
 • Parkoló a Szárazföldi kapunál (GPS)
 • Hajós kirándulások (GPS)
 • ATM bankautomata (GPS)
 • Piac (GPS)
 • Sajtbolt (GPS)
 • Kolovare strand (GPS)
 • Borik, homokos strand (GPS)
 • Buszpályaudvar (GPS)
 • Vásárlás: Lidl élelmiszerbolt (GPS)
 • Vásárlás: Interspar élelmiszerbolt (GPS)
 • Vásárlás: Plodnie élelmiszerbolt (GPS)
 • Benzinkút (GPS)
 • Olcsó szállásokért kattints IDE
 • Utazás: autópálya díja 181 kuna
 • Szent Donát templom belépő ára: felnőtt 20 kuna, gyerek 12 kuna
 • Torony megmászása: 15 kuna

 

Nyaraljunk Zadarban!

Az ókori város a horvát Adria kellős közepére épült. Az elmúlt háromezer évben Zadart többször kifosztották, lerombolták és felégették. Legutoljára 1991-ben a délszláv háború idején kapott erős, pusztító támadást. Mára Zadar (magyarul: Zára) az összes sebét begyógyította. A megrongált épületeket helyreállították. Teljesen megújult energiával és arculattal várja minden évben az ide látogató turistákat a világ minden tájáról.

Zadar Horvátország egyik legismertebb városa
Zadar óvárosa egy kis szigetre épült

 

Zadar térképe a látnivalókkal
Zadar térképe a legfontosabb látnivalókkal

Töltsd le Zadar látnivalós térképét, nyomtasd ki és vidd magaddal Horvátországba!

 

Parkoljunk le és irány az óváros

Zadar történelmi óvárosa egy kis szigeten helyezkedik el. Eredetileg egy erős várfal vette körbe. Annyira erős volt Zadar, hogy még a Török Birodalom sem tudta bevenni. Ahogy a török háborúk elmúltak, a várfalat elkezdték visszabontani és az egykori szigetet folyamatosan összeépítették a szárazfölddel. A Szárazföldi kapu és annak közvetlen környéke jól mutatja, hogy nézett ki Zára egykoron.

Ha a kompkikötőnél parkolunk le, ezen a Tengeri kapun áthaladva érjük el Zadar óvárosát
Ha a kompkikötőnél parkolunk le, ezen a Tengeri kapun áthaladva érjük el Zadar óvárosát

Minden Zadar nyaralás kötelező programja az óváros felfedezése. (Ha valóban Zadarban nyaralunk, ide többször is vissza fogunk térni, hiszen majd minden napra jut egy esti program a főszezon idején.) Biztonságosan parkolni, Zadar északi oldalán a kompkikötőnél, illetve a Szárazföldi kapu mellett lehet. A javaslatunk az, hogy a kompkikötőnél tegyük le a kocsinkat.

Tele van középkori látnivalókkal a Népek tere
Zadar óvárosának egyik központja a Népek tere

Ha a kompkikötőénél parkolunk le a Tengeri kapun keresztül érkezünk meg az óvárosba. Itt egy kis utcán a Népek terére érünk ki. Ez a tér volt Zadar központja a XV. - XVIII. században. Legfontosabb épületei az 1803-ban épült Óratorony (mely azóta folyamatosan működik), a mellette található Pedrini palota (mely ma Városházaként működik) és a tér átellenes oldalán fekvő, díszes Loggia. A kecses, reneszánsz stílusú épület egykoron bíróságként funkcionált. Ma képzőművészeti kiállításokat tartanak itt. A Népek tere kellős közepén egy hatalmas fém lámpa áll. A XVI. században Zadarban vezették be először a közvilágítást. Mintegy 300 ilyen olajlámpás világította meg Zadart a középkorban.

A Forum volt Zadar központi területe az ókorban
A Forum volt Zadar központi területe az ókorban

Tudjuk, hogy nagyon szép a Népek tere és ez a mediterrán, nyüzsgő hangulat, de a tér végéről induló Siroka utcán haladjunk tovább. Elhaladunk jó néhány cukrászda, fagyizó, ékszerbolt mellett, mire kiérünk a Forumra. A Forum volt az ókorban Zadar központi gyülekezőhelye. Kapásból velünk szemben tornyosodik a magasba a Katedrális gigantikus méretű harangtornya, mellette a Szent Donát körtemplom boltívei, majd a fagyizók napellenzői, kellemes asztalai zárják a sort. A fagyizón túl találjuk az egykori Forum romjait és annyi kipakoló árust, mely a tengerpartig viszi a szemünket. Majd minden Zadar nyaralás egyik legkellemesebb emléke ez a tér lesz. Itt fogunk a legtöbbet sétálgatni, legtöbbet vásárolgatni és ha itt nyaralunk Zadarban, ide a Forumra fogunk esténként visszatérni.

A legszebb látnivaló, s Zadar szimbóluma a Szent Donát templom
Zadar legszebb látnivalója a Szent Donát körtemplom

Itt a Forumon tényleg érdemes fagyizni egyet, s ha van elég bátorságunk hozzá, felmászni a Katedrális tornyába, illetve a Szent Donát templomba is be lehet menni. Ezt egyébként javasoljuk is (mármint mind a két szentélyt), mert a Katedrális tornyából szép fotókat készíthetünk Zadar óvárosáról, a Szent Donát templom különlegessége pedig az, hogy két szintes a szentély, nincs harangtornya, se egyenes fala. Az akusztikája tökéletes, ezért sokszor hangversenyeket tartanak benne.

A Zadar Tengeri orgona a legújabb látványosság az óvárosban
Sokan nézik végig a Tengeri orgonáról a naplementéket

Ahogy áthaladunk a bazársoron a Tengerparti sétányra jutunk ki. Innen már szabad szemmel is jól látható a híres Tengeri orgona. Fogadjuk is el az víziorgona hívogató hangját és nézzük meg ezt a műalkotást. A zadari Tengeri orgona lényege, hogy a lépcsők alatt különböző hosszúságú és átmérőjű csövek húzódnak végig, egészen a kürtőkig. Ahogy a tengervíz bever a csövekbe, a víz maga előtt tolja a levegőt. A keskeny nyíláson átsüvítő levegő, pedig különböző hangszíneken szólal meg. Így alakul ki a Tengeri orgona hangjátéka. Ha Zadarban nyaralunk, érdemes naplementekor kisétálni ide, s a forróra átmelegedett lépcsőkről végignézni, ahogy a nap eltűnik a szemközti Ugljan sziget dombjai között. Egyszer Hitchcock is azt mondta: itt Zadarban van a világ legszebb naplementéje!

Különös látnivaló a Nap köszöntése (Nap emlékműve) alkotás
A Nap köszöntése a tengerpart legvégén található

Rögtön a Tengeri orgona mellett helyezkedik el a Nap köszöntése nevű alkotás (napelem). Ez egy nagyon érdekes, hatalmas, 22 méter átmérőjű kör formájú napelem. Amit nappal magába szív energiát, éjjel látványos fényjátékként adja le. Mindezen fényjátékon túl, Zadar északi területe a Nap köszöntése energiájából él. Ezzel igazából azt szerették volna a horvátok bemutatni, hogy a természet erőforrásait felhasználva is lehet élni.

Éjjel-nappal csodálatos fotótéma a zadari katedrális
A Szent Anasztázia katedrális is népszerű látnivaló az óvárosban

Ha megnéztük a Nap köszöntését, a félsziget végéről a visszafele induló kis utcákon érdemes visszatérni Zadar látnivalóihoz. Ahogy visszafelé haladunk a kis sikátorokban, érdemes folyamatosan a szemünkkel a Katedrális tornyát figyelni és abban az irányban haladni. A zadari Katedrálist egyébiránt a XI-XII században építették. Ahogy az előzőekben utaltunk rá, a harangtoronyba fel lehet mászni és érdemes is, mert csodaszép képeket készíthetünk innen az óvárosról és messzire elláthatunk, egészen a Dugi szigetig.

Zadar programok

Visszafelé haladva folyamatosan maradjunk a Főutcán, vagyis a Siroka ulicán. A Főutca vége Zadar déli végéhez vezet ki. Itt találjuk az Öt kút terét, mely egykoron Zadar édesvíz forrása volt (itt egyébként látszódik az eredeti várfal is).

Zadar legfontosabb déli látnivalója a Szárazföldi kapu
Zadar régi városkapuja a velencei szárnyas-oroszlánnal

Ha továbbhaladunk, a Szárazföldi kapuhoz érünk ki, mely Zadar főbejárata volt. Arról beszéltünk már, hogy Zadar egy kis erődsziget volt eredetileg. Ahol az előbb jártunk – Öt kút terén – itt eredetileg vizesárok volt. Két nagyobb bejárata volt Zadarnak. Ez a Szárazföldi kapu volt a szárazföld felőli egyetlen bejárat, s ahol most a kocsink parkol, az a Tengeri kapu, vagyis ha hajóval érkezett valaki, ott kötött ki és a Tengeri kapun keresztül érte el az erődöt. Ahol bejöttünk kocsival, ott mindenhol tenger volt. Ha kifele tartunk, majd nézzük meg még egyszer az eredeti várfalakat.

Zadar szállás – Studio S
Zadar óvárosában található a Studio S

A S stúdió az óváros szomszédságában helyezkedik el. A szálláshely mellett van bolt, étterem, pénzváltó és a buszmegálló is. Zadar óvárosa egy karnyújtásnyira van innen. Elsősorban fiatal pároknak javasoljuk, akik minden este bemennének bulizni az óvárosba. Árak: 2 fős stúdió 108e Ft júniusban, júliusban 158eTovábbi infó, foglalás itt!

 

Zadar térképe a látnivalókkal
Zadar térképe a legfontosabb látnivalókkal

Töltsd le Zadar látnivalós térképét, nyomtasd ki és vidd magaddal Horvátországba!

 

Tudtad? Zadar, magyar nevén: Zara

1105-ben jelent meg először a Magyar Királyság Horvátországban, itt Zadarnál. A várost Könyves Kálmán elfoglalta. Innentől közel 300 éves magyar uralom következett. 1409-ben Nápolyi László százezer dukáért eladta Zadart a Velencei Köztársaságnak. A második magyar uralom 1797-től 1920-ig tartott, amikor az Osztrák-Magyar Monarchia elfoglalta Horvátországot. A horvát partvidék Magyarországhoz tartozott. A sokszor használt Zara / Zára név a velencei időkből származik. A velenceiek Zara-nak hívták a várost, mi magyarok Zára-nak. A mai Zadar név is az olasz Zara névből származik. Az óvárosban nagyon sok magyar emléket találunk.

 

További népszerú szállások Zadarban

 

Zadar szállás – Beach apartman

Beach apartmanok: Ugyanúgy a Borik üdülőrészen, a part közelében fekszik ez a többszintes családi ház. Teljesen felújított, színes, 1 illetve 2 hálószobás családi apartmanokkal várja az ide látogatókat. Árak: júniusban 2 főre 108e Ft, 1 gyerek is mehet ebben az árban (a főszezon már nagyon tele van).  További infó, foglalás itt!

Siess mert a jó szállások 80%-át eladták már!

 

Zadar szállás – Doris apartman

Doris apartman: Még mindig a Borik részen tartózkodunk, csak innen már 5 perces séta a homokos strand. Egy takaros, hagyományos családi házban 1, 2 és 3 hálószobás nagy, családi apartmanokat bérelhetünk. Egy kis játszótér van a ház mellett. Árak: 3 hálószobás, 6 fős apartman 262e ft, 4 fős apartman 153e Ft júniusban. Július közepén: 328e a 6 fős apartman. További infó, foglalás itt!

 

Zadar szállás – Cosmopolitan apartman

Cosmopolitan apartman: A Borik üdülőrészen, a strandtól 2 percre fekszik ez az teljesen új, modern apartmanház. Apartmanjai gyerekeseknek és fiataloknak egyaránt jó választás. Árak: júliusban 2 fős apartman 137e Ft. További infó, foglalás itt!

 

Zadar hangulatos óvárosába mindenki beleszeret

Miközben Zadar látnivalóit keresgéljük majd, mindenkit elvarázsol az óváros középkori stílusú, igazi mediterrán hangulata. Sok helyen fényesre vannak koptatva a macskaköves díszborítások, csak úgy egymást érik a fagyizók, éttermek, ékszerboltok, hotelek, kiadó apartmanok.

Zadar Bruschetta étterem
Zadar Bruschetta étterem
Magas színvonalú kiszolgálással vár a Bruschetta étterem

Az egyik legelegánsabb étterem Zadarban a Tengerparti sétányon – az Egyetem mellett – található Bruschetta. (Nevéhez hűen) előételként többféle bruschetta közül választhatunk: friss paradicsomos, fokhagymás, bazsalikomos, olívaolajos, pestos szardíniával és baconös-szarvasgombás. Ha egyszerűbb kategóriában gondolkozunk a Szent Kreseván templom mögötti Jadera étterem napernyői alatt is megebédelhetünk. Ennek a helynek lényegesen kedvezőbb árai vannak, mint a Bruschettának. Azt tanácsoljunk, hogy nyaralásunk alatt egyik este mindenképpen érdemes az óvárosban vacsorázni.

Nagyon hangulatos Zadar óvárosa az esti fényekben
Nagyon hangulatos Zadar óvárosa az esti fényekben

Zadarban majd minden hétvégére jut valamilyen zenés program a nyár során. A Zadar Kulturális Nyár, az Álmok Zadarja vagy a Szent Donát Zenei Esték például több héten keresztül tartanak. Minden év július végén – a nyári nap éj egyenlőség idején – fáklyás felvonulást tartanak. Ez a Telihold éjszakája fesztivál. Ha ügyesen megszervezzük, egész eseménydús is lehet egy nyaralás Zadarban. Ősszel és tavasszal is nagyon jó választás Zadar, sőt Szilveszterkor az egész óvárosban bulizni lehet.

 

Zadar strandjai

Zadar egy igazi mediterrán, nyüzsgő város. Az óváros szinte teljesen be van építve, illetve jelentős Zadar komp és hajós forgalma is, így kicsit kijjebb, az üdülőövezetek felé kell elsétálni, ha fürödni szeretnénk.

 

Pici strand az Egyetemnél

Ha nyaralásunk alatt Zadar óvárosában sétálunk és nagyon melegünk lenne, az óváros délnyugati végén, az Egyetem előtt találunk egy picike strandot. Nagyon pici ez a strand, csak arra jó, hogy kicsit lehűtsük magunkat, de vigyázzunk, mert hajóforgalomra kell számítani!

 

Kolovare strand

Zadar óvárosából akár gyalogosan is könnyen elérhető a Kolovare strand. A Szárazföldi kaputól délre – egyenesen tovább – a Kolovare Hotel irányába kell tartani, s pár perces séta után, rögtön feltűnik a tengerparton a strand területe. Ez egy ingyenesen használható, közepesen lassan mélyülő, apró kavicsos strand. Ha nagyon melegünk lenne érdemes ide elsétálni. Vannak árnyékolóval rendelkező bárok és nyugodtan megmártózhatunk a tengerben, hiszen tusoló és wc is van a strandon (gyakorlatilag teljesen felfrissülten folytathatjuk az utunkat).

A legközelebbi strand, a Kolovare strand
A legközelebbi strand, a Kolovare strand

 

Zadar szállás – Ruzica apartman

Ruzica apartman: Közvetlenül a tengerparton fekszik, így a legtöbb erkélyről tengeri kilátásunk lesz. 1, 2 és 3 hálószobás családi apartmanokat bérelhetünk. A homokos strand pár perces sétára van. Árak: 4+2 fős, 2 hálószobás apartman júliusban 245e Ft. 6+1 fős, 3 hálós apartman júniusban 266e Ft.  További infó, foglalás itt!

 

Bamboo

A Bamboo a hajóskikötőn túl, az óvárostól északra fekszik. Ez egy picit messzebb van már, mint az előzőekben bemutatott Kolovare strand (legalább negyed órás séta az óvárosból). Leginkább akkor javasoljuk, ha a Borik üdülőrészen nyaralunk. A Bamboo bár különlegessége, hogy nagyon szép kilátás nyílik innen Zadar óvárosára.

Északon a Bamboo Bárt érdemes kipróbálni
Északon a Bamboo Bárt érdemes kipróbálni

 

Borik strand

A Borik a legjobb strand Zadarban. Ugyanúgy északon található, mint a Bamboo (gyakorlatilag egymás mellett vannak). A strand különlegessége, hogy lassan mélyülő, homokos tengerpart található itt. Ez a legjobb gyerekes strand az egész környéken.

Gyerekkel a Borik strand a legjobb választás Zadarban
Gyerekkel a Borik strand a legjobb választás Zadarban

 

Zadar térképe a látnivalókkal
Zadar térképe a legfontosabb látnivalókkal

Töltsd le Zadar látnivalós térképét, nyomtasd ki és vidd magaddal Horvátországba!

 

Tanácsaink egy családi nyaralás megszervezéséhez

Zadar egy nyüzsgő város. Nagyon sok autóút fut be ide, s innen indulnak a kompok a szomszédos szigetekre, sőt még Olaszországba is. Zadar gyerekkel is jó választás. A Borik üdülőrészen érdemes szállást foglalni (ez az északi üdülőrész). Itt a Borik területen fekszik az előzőekben bemutatott lassan mélyülő, kifejezetten gyerekes, homokos strand. Ha be szeretnénk jönni a városba, nem kell kocsiba ülni, mert van kis vonat, mely szépen becsilingel a gyalogos hídig. Ennek köszönhetően nyugodtan beülhetünk valamelyik hangulatos étterembe, megihatunk egy bort, sört, koktélt, hiszen visszafelé is a kisvasúttal megyünk haza.

Ha gyerekkel nyaralunk Zadarban, Zatonba vagy Ninre mindenképpen látogassunk el. Mindkét helyen hatalmas kiterjedésű és nagyon lassan mélyülő, igazi homokos tengerpartot találunk.

 

Zadar programok

 

Nyaraljunk és bulizzunk a barátainkkal!

Zadar egy tökéletes választás ha a kötelező nyaralási programokon túl, egy kis alkoholt is el szeretnék fogyasztani vagy bulizni szeretnénk egy kicsit. Már önmagában is csodaszép Zadar éjjeli dísz kivilágításban, mind e mellett szinte egymás érik a bulihelyek. A Ledana bárt az óváros déli peremén, az Öt kút tere mellett találjuk. Az egykori fegyverraktárban az Arsenalban is megy az élet még éjjel is. A legjobb bulihely pedig a Zadar északi csücskében – a kikötő végén – található Garden. Itt kellemes, latinos, mediterrán hangulatban űzhetjük el az éjszakákat.

Számos bulit rendeznek a Garden-ben. Nyaraljunk és bulizzunk itt barátainkkal!
A Garden Zadar kedvenc bulihelye.

A yacht kikötőnél kis motoros csónakot, illetve olyan yahctot is bérelhetünk, melyhez kapitány is tartozik. Újonnan szerzett privát hajónkkal elmehetünk egy olyan elhagyatott szigetre például Molatra, Sestrunjra, vagy éppen az Iz szigetre, ami tele van olyan tengerpartokkal, ahol csak magunk lehetünk. Friss szerelmeseknek a Silba szigetre érdemes elindulniuk, mert ott található a Szerelem tornya.

 

Zadar 2018 – kiemelt programok

Egy hónapon keresztül tart a Szent Donát Zenei Fesztivál Zadar főterén a fórumnál. Elsősorban komoly- és népzenei előadások lesznek.
Zadar, Dalmácia (Horvátország)
2017 július 13. 10:00
2017 augusztus 10. 18:00

 

Az egész környékről termelők érkeznek Zadarba. A helyi gaztrónimai kínálatból lehet csemegézni egész éjszaka.
Zadar, Zadar (Horvátország)
2017 augusztus 2. 9:00
2017 augusztus 5. 19:00

 

Az egész régióban nagy hagyománya van a füge termesztésnek. Így szüret közeledtével a helyiek bemutatják az idei termést, továbbá azt mit és hogyan lehet felhasználni.
Zadar, Zadar (Horvátország)
2017 szeptember 7. 9:00
2017 szeptember 9. 19:00

 

Kirándulási lehetőségek

Érdemes már most elkezdeni gyűjteni a költőpénzt, hiszen az óváros érdekességein túl, egy Zadar nyaralás sok-sok érdekes programot kínál még. Az egyik legjobb helyi szervezésű hajós program, a Kornati túrának nevezett kirándulás. Hogy nagy csalódás ne érjen bennünket, előre elmondjuk, a Kornati hajók nem mennek be a Kornati Nemzeti Park területére, viszont garantáltan jól fogjuk magunkat érezni. A Kornati túrák a Telescica öbölbe indulnak. Mivel egy egész napos túráról van szó, így a legtöbb jegy magában foglalja az étkezést is, vagyis pálinkával kezdődik a program és finom sült csirke van borral ebédre. A Telescica öbölnél pedig aranyos, éhes szamarak várnak, akik elkunyerálják a megmaradt szendvicseinket. :)

Szamarakat etethetünk a Kornati kiránduláson
Szamarakat etethetünk a Kornati kiránduláson

Egyik nap látogassunk el Ninbe. Nin több dologról is híres. Egyrészt egy nagyon szép kis, középkori város, mely egy lapos kis szigeten helyezkedik el. Más részről Nin volt a horvát királyok koronázó városa, így a horvátok első királyának Branimir szobra fogad minket. Harmadrészről – és leginkább e miatt szeretnünk Nint – az egész terület egy homokpad, így itt csak lassan mélyülő, homokos strandokat találunk, úgyhogy fürdőruhát mindenképpen vigyünk magunkkal!

Nin egy kis szigeten helyezkedik el
Nin egy kis szigeten helyezkedik el

Érdemes komppal áthajózni a szemközti Ugljan szigetre. Prekoban kötnek ki a kompok. Itt egy picike szigetet találunk, mely különlegessége, hogy ide simán át lehet úszni a sétányról. Nézzük meg a szigeten a ferences kolostort, ússzunk vissza és együnk egy finom hamburgert a parton.

Át lehet úszni a szemközti szigetecskére :)
Át lehet úszni a szemközti szigetecskére :)

Pag sziget, illetve Pag, Novalja városa is elérhető távolságra esik. Pag inkább egy szikárabb, kopárabb terület, viszont legalább egyszer érdemes elmenni Pag városba, a nap másik felében strandoljunk Novalján!

Biogradnál található Horvátország legnagyobb aquaparkja
Biogradnál található Horvátország legnagyobb aquaparkja

Déli irányban Biogradba érdemes elmenni. Biograd óvárosa sajnos nem olyan szép mint Zadaré, hiszen a középkorban felégették, viszont itt is nagyon jól felszerelt strandokat találunk. Biogradban talán a legjobb nyaralási program a Mirnovec vízi vidámpark. Egy hatalmas területen helyezkedik el, tele van mindenféle játszó, vízi kütyüvel. Ez Horvátország legnagyobb aquaparkja.

Ez a csodaszép város elég délen fekszik ahhoz hogy Zadar nyaraláson túl, őszi és tavaszi hosszú hétvégés pihenésekre is tökéletes. Gondoljunk csak bele, milyen jó lenne egy őszi kirándulást a Plitvicei tavaknál kezdeni, majd átjönni Zadarba egy pár napra, s hazafelé Pagon zárni a pihenést. Zadar Horvátország egy kiemelt városa, így nagyon sok programlehetőség adódik ősszel és tavasszal is.

 

Időjárás

Így alakul a Zadar időjárása az év során

Zadar az Adriai tenger partvonalán fekszik. Sok kisebb-nagyobb sziget fekszik előtte, mely védelmet jelent a város számára. Mediterrán éghajlat a jellemző erre a területre. Hosszú, forró száraz nyarak és enyhe, nedves telek. Mintegy 2500 napsütéses órával számolhatunk éves szinten. Júniusban és augusztusban naponta 11 órán keresztül süt a nap. Zadarban nyáron nagyon ritka az eső. Júniustól szeptemberig tart a strandszezon. A legmelegebb hónapok a július és az augusztus. Zadar időjárása ősszel és tavasszal kicsit nedves, esős. Aktív testmozgást igénylő sportokat áprilisra, májusra, szeptemberre, októberre érdemes időzíteni. Zadar télen is kellemes úticél. Ritka a fagy erre. A téli átlaghőmérséklet 7,5 fok. A tenger hőmérséklete télen 11 fok. Nyáron maximum 25-26 fokig melegszik a tengervíz hőmérséklete. Zadar nyári átlaghőmérséklete 28 fok. 

Zadar szállás – Villa Dalmatia
Kényelmes és komfortos nyaralás Zadarban

A Villa Dalmatia szintén Zadar északi üdülőterületén a Borik részen helyezkedik el. Tágas, modern és tiszta apartmanokkal várja a kettesben utazókat és a gyerekes családokat is. Az erkélyekről vagy a tengerre van kilátás vagy a pálmafás kertre. A helyi strand csupán 5 perces sétára található. 2 fős apartman 137e ft, 4 fős 148e tengeri kilátással júni végén, júliusban a 4 fős apartman 251e Ft. További infó, foglalás itt!

 

Segítség a navigációban

Részletesen írtunk már Zadar látnivalóiról. Zadar óvárosának fontosabb épületei: Szent Donat templom, a Katedrális, a Tengeri orgona, a Nap köszöntése illetve a Népek Tere épületei. Ha felfedeztük az óvárost, csobbanjunk a helyi strandokon. Aktuális időjárás itt!

 

Zadar megközelítése

Olcsó szállásokért kattints IDE!

Zadar autóval: Zadar autóval igen könnyen elérhető. Magyarország felől az M7-es autópályán a letenyei határátkelő után, ráhajtunk a horvát A4-es autópályára. Zágrábnál véget ér az A4-es autópálya. Zágrábtól az A1-es autópályán haladunk tovább egészen Zadarig. Nyugodtan induljunk útnak, egész végig jól ki van táblázva az útvonal.

Zadar busszal: Zadar buszpályaudvara a vasútállomás jobb oldalában található. Folyamatos buszjáratok indulnak Rijekába, Zágrábba, Triesztbe, Pulába, Sibenikbe, Splitbe, Dubrovnikba és a Plitvicei tavakhoz. Létezik egy Budapest Zadar buszjárat is, melyet az Eurolines szervez.

Zadar vonattal: Zadar Zágrábbal és Splittel van összekötve. Létezik egy Budapest Zadar vonatjárat, melyet a MÁV szervez.

Zadar buszpályaudvar megközelítése gyalogosan
Zadar vasútállomása és buszpályaudvara ugyanott található

Zadar repülővel: Zadar repülőtere (ZAD) a városhatárban fekszik. Akár busszal, de gyalogosan is könnyen elérhető. Szinte az összes európai nagyvárosból megközelíthető Zadar repülővel. A Budapest Zadar repülőjárattal folyamatosan próbálkoznak. Ha nem is közvetlenül, Zadar repülővel is elérhető.

Zadar hajóval: Zadar kompkikötője az óváros északi oldalán található. Innen a környező szigetvilágba és az olaszországi Anconába is könnyen eljuthatunk.

Autóbérlés Zadarban: Két autókölcsönző van. A Nova Zadar repülőtérnél míg az Avax Rent a car a belvárosban található. A Zadar taxi telefonszáma: +385 91 472 8801

Javasolt útvonal:
BUDAPEST (M7) - Letenye (A4) - Zágráb (A1) - Karlovac (A1) - ZADAR Zadar autóstérkép itt >>

Zadar Budapest távolsága: 630 km

 

Zadar térképe a látnivalókkal
Zadar térképe a legfontosabb látnivalókkal

Töltsd le Zadar látnivalós térképét, nyomtasd ki és vidd magaddal Horvátországba!

 

Közösségi csatornáink

Zadari pinnjeink
G+ zadari gyűjteményünk
FB Zadar oldalunk

(Köszönet a fotókért Zozónak és Ferinek)

Hozzászólások (14)

2017
03
02
Sziasztok! Június 10.-e után tervezünk Zadarba menni. Milyen idő van akkor, lehet már fürdeni ugye és a parton sütkérezni? :)
2016
07
11
Sziasztok! Egy fél napot szántunk Zára városára. Mint mindig előtte olvastam róla mit érdemes megnézni, parkolási lehetőség .....stb. Több helyen ,többek közt itt is a parkolási lehetőség volt baj. Ajánlották,hogy vigyünk sok aprót mert csak azt fogad el az automata.De nagy szerencsénkre találtunk egy parkolóházat .Igaz fizetős de árnyékban volt a kocsi és parkolójegyes azaz nem kellett figyelni az óránkat . GPS kordinátája : 44°06'49.9"N 15°14'05.4"E
2016
07
07
Nyári nap-éj egyenlőség július végén? :-)
2016
06
05
Sziasztok! Az előttem hozzászólóktól kérdezném, tudnának e segíteni, pl "fater" nevű hozzászólótól is kérdezném mivel többször járt ott,h mit érdemes megnézni, melyik a legjobb strand...stb. Barátnőmmel megyünk julius elején, és nagyon megköszönném ha kapnánk pár információt! Előre is köszönöm szépen!
2016
05
04
Zadar az egyik kedvenc városunk. Idén is megyünk Horvátországba nyaralni. Többször bemegyünk majd Zadarba nosztalgiázni.
2015
08
19
Zadar imádnivaló! Kedvesek az emberek, gyönyörű a város! A parkolás azonban október közepén szinte lehetetlen és igen drága. Az óvárosban volt a szállásunk, ennek ellenére szívesen megálltunk volna kintebb is, ha lett volna hely. Legalább egy órát keringőztünk minden nap, hogy találjuk helyet. Összegezve az volt az érzésünk, hogy parkolás terén a város nincs felkészülve a vendégek fogadására. Semmiképpen nem szándékozzuk elvenni senkinek a kedvét a várostól, de a fent leírtakkal mindenképp számolni kell.
2014
10
13
Kedves Pokli! Köszönjük az észrevételedet és többször fogjuk használni a Zára nevet. Amugy Zadarnak ismert a Zára név, de kevesen mondanák meg mi volt Trogir vagy Pula magyar neve.
2014
08
09
Ha magyarul Zára miért Zadart írtok? Bécs helyett sem azt mondjuk Wien-be megyünk.
2013
11
06
Zadar az egyik kedvenc helyünk. Idén is itt fogunk nyaralni!
2013
10
24
Mi most jöttünk haza Zadarból. Pár napot töltöttünk ott ebben a szép nyárias időben. Jelentem, Zadarban 28-30 fok van még ilyenkor is és bőven lehet még fürödni a tengerben. Lehet hogy kell egy karlovacko bíztatónak, de elég sokan fürdenek, napoznak még. Se az óvárosban, se az autópályán, strandokon, éttermekben nincs tolongás. Ja, és még most is el lehet menni hajókirándulásra, persze a főszezonos ár háromnegyedéért! Csak ajánlani tudom!
2013
10
04
Nagyon szeretjük Zadart! Mi minden évben Dalmáciába járunk nyaralni és majd minden nyaralásunkkor elmegyünk Zadarba. Olyan jó évről-évre visszatérni ide. Szinte már az egész várost ismerjük, olyan nekünk mintha itt Pesten sétálgatnánk.. :)
2012
07
02
Oké, várunk! :)
2012
06
30
TROGIRBOL INDULUNK HAZA FELÉ VÁSÁRLÁSI LEHETŐSÉGEK ÉRDEKELNÉNEK ZADARBAN VASÁRNAP
2012
06
23
Horvátország csodaszép egy város, Zadart, azaz magyarul Zárát különösképpen szeretem. Imádom, hogy kedvesek ott az emberek.
Hozzászólnál? Ide írd az üzeneted:
Regisztrálj a hozzászóláshoz, vagy töltsd ki az alábbi mezőket!
Név:
Hozzászólás: A hozzászólás elküldésével kijelentem, hogy elfogadom a Felhasználási feltételeket.

Legnépszerűbb szállásaink

Legjobb ár:
25.909,-Ft / fő-től
Legjobb ár:
42.105,-Ft / fő-től
Legjobb ár:
47.048,-Ft / fő-től