Szeretnél információt kapni közlekedési viszonyokról, strandokról, árakról, hol tudsz spórolni?
Iratkozz fel hírlevelünkre
és elküldjük okos ajánlatainkat
legszebb strandokat, látnivalókat!
Hetente maximum egy levelet küldünk. A későbbiekben bármikor le lehet iratkozni.

Kitöltés Facebook-al


Vrsar

A tengerparti városka Rovinj és Porec között található a Limski csatorna felett. Vrsar Horvátország igen különös települése, ugyanis az óváros nem a tengerparton hanem egy domb tetején kezdett el kialakulni, majd szépen lehúzódott a kikötő irányába. Ma egy Vrsar nyaralás egyet jelent a nyugodt, mediterrán légkörrel, a tiszta, szellős strandokkal és a hajós kirándulások sokaságával. Próbáljuk ki mi is!

Vrsar Horvátország igen különleges tengerparti települése. Az óváros ugyanis nem a tengerparton, hanem egy kis domb tetején terül el. A város legjobb kilátói és látnivalói is itt a dombtetőn találhatók. Vrsart elsősorban a nyugodt, családias nyaralást kedvelőknek javasoljuk. Ismerjük meg jobban a várost és a környéket.

Tematika: Látnivalók Strandok Szállás Kirándulások

Rövid történelem
Vrsar már a kőkorszakban lakott volt. A római korban a többi római településsel együtt, fejlődésnek indult. Elsősorban mezőgazdasági termelés volt (olíva, kukorica, sajt). A város mögött haladt az egykori római kereskedelmi út a Via Flavia, mely Pulát, Poreccel és Trieszttel közötte össze. A Római Birodalom bukása után a Poreci püspökség birtoka lett Vrsar. Ezen időszak röpke 800 évet jelentett a település életében. A Velencei Köztársaság bukása után francia, majd osztrák kézre kerül. Az I. Világháborúban Olaszországhoz csatolják, majd a II. Világháború után Jugoszlávia része lett. 1991-ben tért vissza Horvátországhoz.

Tipp! Nyaralj olcsón!

Ha olcsó szálláslehetőséget keresel, itt érdemes körbe nézni. Az alábbi űrlap kitöltésével egy világméretű szállás ár-összehasonlító rendszerébe érkezel, ahol az utazási portálok csak érted versenyeznek.
Itt akár 80%-al olcsóbban tudsz szállást foglalni!


Óváros, látnivalók

Vrsar eredetileg a dombtetőn kezdett el kialakulni. Egykoron csupán néhány lakóház és a Szent Antal templom illetve a Püspöki palota alkotta a várost. Egy várfal vette körbe az épületeket, melyet több kapun keresztül lehetett megközelíteni. A XIX. században elkezdtek a várfalon kívül is építkezni és kialakult a mai Vrsar egyik fontos látnivalója a Kikötő. A mostani kikötő területén már a római időkben is épületek álltak, majd a XII. és a XVIII. század között a poreci püspökség raktárépületei sorakoztak a tengerparton. Vrsar mai látképe és kikötője azonban a XIX. századhoz köthető, amikor elkezdett a város továbbépülni.

Vrsar kikötője mindig is fontos volt
Mediterrán hangulat, várakozó yachtok, napsütés. Ez Vrsar! (Nagyítható fotó!)

A kikötőtől szűk és meredek utcákon keresztül jutunk el a Városkapuig. A fő Városkapú a XIII. században, román stílusban épült. Ez volt egykoron Vrsar főbejárata. Ahogy áthaladunk a kapun XVI. - XVIII. századi gótikus-reneszánsz házakat találunk. Sokuk még mindig boltívvel van összekötve.

A Szent Antal templom Vrsarban

Vrsar legfontosabb látnivalói a domb tetején a Főtéren találhatók. A Szent Antal templom a XVII. század második felében épült reneszánsz-barokk stílusban. A szentély homlokzata igen egyszerűen lett kialakítva. A faajtón díszes egyházi faragások láthatók. A templom harangtornya egy teljesen különálló építmény. Mivel ez Vrsar legmagasabb pontja, így egykoron hadicélokra is használták. Innen figyelték a környező tengerpartokat. Tiszta időben Porecig illetve Rovinjig is el lehet látni.

A helyi látnivalók közül külön említést érdemel a Szent Antal templom melletti erődítmény, a Püspöki palota. Vrsar a XVIII. század közepéig a poreci püspökség nyári rezidenciája volt. Ezen a területen voltak a püspökség termőföldjei, éléstárai és itt pihentek az egyházi méltóságok. Az eredeti palota a XII. században épült. Egy pici, román stílusú egyszintes épület volt, melyet az évszázadok alatt továbbépítettek. A jelenleg is látható erődítményt a XVIII. században alakították ki. Sok írásos feljegyzésben egyszerűen csak Castrumnak nevezik. Az erőd alsó szintjén bor-  olajprésház, lovarda és több éléstár van. A felsőbb szinteken egyházi, könyvtár és lakóegységek vannak. A legenda szerint az egyik torony börtönként üzemelt. Háborúk illetve pestis járvány idején menedékként is használták. Szó mi, szó, a Szent Antal templom, annak harangtornya és az imént említett Püspöki palota hármasa egész Vrsar arculatát meghatározzák a mai napig. Ha itt töltjük a nyaralásunk, sokszor fel fogunk sétálni a Főtérre, hiszen innen van a legszebb kilátás a kikötőre és a környező öblökre.

Az óvárost keskeny, lejtős utcák jellemzik. Ezeken keresztül érünk le a kikötőig. Ha leértünk a sétányra beülhetünk valamelyik étterembe, vagy továbbsétálhatunk a strandzonák felé. Egy Vrsar nyaralás csodálatos élmény a család minden tagja számára, ugyanis egy picike, tiszta és barátságos, vendégszerető helyen töltjük majd a szabadságunk.

Vrsar és a környéke madártávlatból

A város előtt egy 18 szigetből álló sziget-csoport található. Béreljünk egy kis csónakot a kikötőben vagy valamelyik öbölben és fedezzük fel ezeket a picike szigeteket. Ha bevállalósak vagyunk, kajakkal is megközelíthetjük a szigeteket.

Strandok

Vrsar strand kínálatában mindenki megtalálja a magának valót. A Belvedere és a Valkanela kemping partjai apró kavicsosak. Mindössze 100 méterre vannak az óvárostól. Ezek Kék Zászlós strandok. Bérelhető napernyők és ágyak vannak a parton, továbbá zuhanyzó és kijelölt fürdőzónák. Ha kedvünk tartja akár a helyi strandokon, akár a kikötői sétányon megebédelhetünk.

Vrsar kavicsos strandja
Ilyen kavicsos strandok jellemzőek Vrsarra

A Bijela Uvala strand az óvárostól délre az autóskempingnél van. Ez Vrsar legnagyobb és talán legjobban felszerelt strandja. 300 méter hosszú előre kialakított, kővel borított part, illetve szabad sziklás partok alkotják a strandot. Szinte az egész kempinget körbeöleli a strand. A Bijela Uvala jól felszerelt. Úszómester vigyáz ránk, van tusolási és étkezési lehetőség, kisgyerekeseknek játszótér és vízi mászóvárak. Ha nagyon melegünk lenne, akkor a strand mögött található fenyőfák árnyéka alá be lehet húzódni.

Mediterrán ebéd az egyik Vrsar strandon
Ha kedvünk tartja, meg is ebédelhetünk az egyik strandon

A Zelena Uvala strand Vrsar óvárosa és a Bijela Uvala között helyezkedik el. Ez is egy járólappal lerakott kemény talajú part, ahonnan lépcsőkön keresztül tudunk a tengerbe bemenni. Több étterem található a strand mögött, így ha megéhezünk azonnal meg tudunk ebédelni. Testi épségünkre itt is úszómester vigyáz.

Sveti Juraj (Szent György) sziget
Érdemes egy kis hajót bérelni, vagy hajótaxival átmenni a szemközti Szent György szigetre. A sziget centrumában található a névadó, Szent György templom. A szigeten több, szépen kialakított strand van. Ezek is mind lassan mélyülő, apró kavicsos strandok.

Kirándulási lehetőségek

Vrsar az Isztriai félsziget nyugati partszakaszának közepén fekszik. Innen egyaránt könnyen megközelíthetők az Isztria északi települései például Porec, Umag, Novigrad vagy Piran, de rövid autóúttal könnyen elérhető Rovinj, Pula illetve a félsziget keleti települései például Rabac. Nyaralásunk alatt szervezzünk egy hegyvidéki kirándulást is. Motovun, Pazin és Bale kis falvakat érdemes felkeresni. Vrsar kikötőjében hajós kirándulásokat szerveznek a Limski csatornába, Rovinjra, a Brijuni szigetekre illetve az olaszországi Velencébe is. Érdemes minél több tengeri programra befizetni, mert ezek a kirándulások lesznek a nyaralásunk csúcspontjai.

Hozzászólások (0)

Hozzászólnál? Ide írd az üzeneted:
Regisztrálj a hozzászóláshoz, vagy töltsd ki az alábbi mezőket!
Név:
Hozzászólás: A hozzászólás elküldésével kijelentem, hogy elfogadom a Felhasználási feltételeket.

Legnépszerűbb szállásaink

Legjobb ár:
25.909,-Ft / fő-től
Legjobb ár:
42.105,-Ft / fő-től
Legjobb ár:
47.048,-Ft / fő-től