Szeretnél információt kapni közlekedési viszonyokról, strandokról, árakról, hol tudsz spórolni?
Iratkozz fel hírlevelünkre
és elküldjük okos ajánlatainkat
legszebb strandokat, látnivalókat!
Hetente maximum egy levelet küldünk. A későbbiekben bármikor le lehet iratkozni.

Kitöltés Facebook-al


Vrbnik

Vrbnik a Krk sziget keleti partján, egy 50 méter magas sziklatömbön fekszik. Ez az utolsó település a keleti parton. Vrbniktől már csak meredek, sziklás partok vannak. Egy Vrbnik nyaralás egyet jelent a napsütéssel, nyugalommal és a bormámoros állapottal. Vrbnik egy kicsit olyan mint a Badacsonyunk: meredek hegyoldal, napsütés és a borospincék mámoros hangulata.

Történelem dióhéjban

Tematika: történelem nyaralás gasztronómia helyi strandok kirándulások

Vrbnik közel 4000 éve lakott. Ez Krk egyik legrégebbi települése. Az első lakók illír telepesek voltak, majd római kézre került. A VI. századtól horvátok laknak itt, majd a XII. századtól velencei uralom következett. A Velencei Köztársaság bukása után az Osztrák-Magyar Monarchia része, majd az I. Világháború után Olaszországhoz csatolják. A II. Világháború után Jugoszlávia része. Csak 1991-ben lesz ismét Horvátország része.

Nyaralás Vrbniken

Ahogy a kocsinkkal Vrbnik felé tartunk és meglátjuk a város körvonalait, kénytelenek leszünk megállni az úton és lefényképezni ezt az olaszos kinézetű, festői szépségű várost. Itt nem kell kapkodni, nyugodtan szálljunk ki az autóból és csináljuk egy pár felvételt Vrbnikről. Itt senki sem siet.

Tipp! Nyaralj olcsón!

Ha olcsó szálláslehetőséget keresel, itt érdemes körbe nézni. Az alábbi űrlap kitöltésével egy világméretű szállás ár-összehasonlító rendszerébe érkezel, ahol az utazási portálok csak érted versenyeznek.
Itt akár 80%-al olcsóbban tudsz szállást foglalni!


Vrbnik a Krk sziget keleti bástyája
Vrbnik Horvátország egy festői szépségű városa (Nagyítható fotó!)

Ahogy elérjük a várost rögtön egy árnyékos parkolóba ütközünk. Ha magát Vrbniket szeretnénk megnézni, akkor itt parkoljunk le, ha strandolni szeretnénk, akkor tartsunk tovább jobbra. A parkolóval szemben látjuk a XIV. században épült, a város védőszentjéről elnevezett Keresztelő Szent János kápolnát. A parkolót elhagyván elérkezünk Vrbnik egyik fontos látnivalójához a piachoz. A Középkortól ezen a területen működött a piac. A helyi parasztok itt kínálták portékájukat. A piacnak ma is hasonló szerepe van Vrbnik életében, mint egykoron hiszen a mai itt élő 1200 lakos a halászatból és a szőlőtermelésből él (meg természetesen a turizmusból). Egyébként a mai napi úgy nevezik Vrbniket, mint a halászok és borászok falva. Ha valamilyen különleges szuvenírt szeretnénk hazavinni a nyaralásunkról, itt érdemes vásárolni.

Térjünk vissza Vrbnik látnivalóihoz (a borokkal majd még foglalkozunk). A piactól egy meredek út vezet Vrbnik legmagasabb pontjához a Placához. A Szent Martin kápolna mellett érkezünk be az óvárosba. A Placát rövid sétával könnyen elérjünk. Arra azért figyeljünk oda, hogy a nagy kánikulában elég ivóvíz legyen nálunk, mert nagy a hőség és a páratartalom Vrbnik sikátorai között. A Placán találjuk a városi iskolát, a Loggiát (Városházát) és a Vitezić házat. A Vitezić ház a legérdekesebb látnivaló az óvárosban. Már a XV. századtól létezik az épület. Egykoron itt működött Horvátország első nyomdája. Glagolita misekönyvet nyomtattak a szerzetesek. A XIX. század elejétől Ivana Vitezića püspök a helyi oktatás és kulturális képzés céljából egy könyvtárat alapított. A püspök munkássága emlékére a család egyik leszármazottja, Vinko Vitezić politikus egy múzeumot hozott létre a Vitezić család örökségéből. A Vitezić ház felső szintjén megnézhetjük az egykori könyvtárat, ahol első sorban horvát és glagolita jogi és természettudományi könyveket találunk. Az épület alsó szintjén pedig a reneszánsz nyomdagép tekinthető meg. Ahogy említettük, ő volt Horvátország első nyomdagépe.

A Vitezić könyvtár Vrbnik óvárosában
Az egyik legfontosabb látnivaló a Vitezić könyvtár

Vrbnik legnagyobb szentélye a Nagyboldogasszony plébániatemplom. A XVI. században épült. Többször át kellett építeni. Mai alakját a XIX. században nyerte el. A templom egy hajós, s az egész épület barokk stílusban lett kialakítva. Külön érdemesség a gótikus oltár. A templom harangtornya egy különálló építmény, mely közvetlenül a templom mellé épült. Az egyházi célokon túl védelmi szerepet is betöltött a történelem rögös évszázadai alatt. Mivel innen az egész térséget jól be lehetett látni, így őrtoronyként is szolgált.

Gasztronómia

Az előzőekben többször utaltunk arra, hogy Vrbnik Horvátország híres borvidéke (ahogy beérkezünk Vrbnikre erről a saját szemünkkel is megbizonyosodhatunk). Itt található Krk legnagyobb kiterjedésű termőföldje. Az arany színű Zlahtina, az őshonos szőlőfajta. Az éves termés 1,2 millió palack, melyet Nyugat-Európai országokba és Amerikába exportálnak. Ez egy igen magas minőségű és árú borfajta.

Borkóstolás Vrbnikben
Kevés erre a szomorú ember

Ahogy beérezünk a városba több standon találunk bemutató a helyi borokból. Kimondottan borozók nincsenek, viszont a helyi konobákban a vrbniki borok teljes választékát kipróbálhatjuk. Sok konoba megőrizte eredeti, középkori jellegét, de több tengeri teraszt is kialakítottak már a helyiek, ahol kellemes mediterrán környezetben borozhatunk.

Panorámás étterem Vrbniknél
Napsütés, tenger, bor. Mi kell ennél több egy tökéletes nyaraláshoz?

Borbarátoknak nem is kívánhatunk mást mint egy nyaralás Vrbnik valamelyik privát apartmanjában. Augusztus utolsó hétvégéjét próbáljuk meg megcélozni, ugyanis ekkor rendezik meg a Vrbnik Bornapokat.

Szüreti mustra
Itt már rutinból megy minden ami borral kapcsolatos

A legjobb helyi étterem a Nada Vrbnik. Ez az óvárosban található. Nem lehet eltéveszteni, hiszen maga az óváros alig pár utcából áll és az étterem mindenhol jól ki van táblázva. A Nada étterem elsősorban nyers, grillezett és sült húsairól híres. Specialitásuk a juh, amihez finom helyi termelői bort szolgálnak fel. Érdemes legalább egyszer kipróbálni ezt az éttermet.

Strandok

Vrbnik délkeleti határában találjuk a helyi strandot. A strand déli végén találunk egy parkolót, ahol biztonságosan meg tudunk állni. A strand egyébként Vrbnik bejáratától (a nagy parkolótól) jól ki van táblázva. Ha egy egész napra érkezünk Vrbnikre (itt is strandolunk), akkor érdemes a strand mögötti parkolót választani. Vrbnik strandja a Zlahtina egy aprócska öbölben helyezkedik el. Ugyan egészen a strandig le lehet jönni kocsival, de itt nincs parkoló, itt nem lehet megállni. A Zlahtina strand partja apró kavicsos és közepesen lassan mélyül. A törülközőnket a kavicsos parton, vagy a kibetonozott teraszokra tudjuk leteríteni. Az egész strand bójákkal jól el van kerítve a nyílt tengertől. Ha megéheznénk, a strand mögötti büfében tudunk megebédelni. Mivel Vrbnikre alapvetően kirándulni, borozni jönnek a turisták, így a Zlahtina strand kevésbé ismert, nem kell nagy tömeggel számolni.

Vrbnik Zlahtina strand
Vrbnik strandja nagyon tiszta és kevésbé ismert. Érdemes kipróbálni!

Egy Vrbnik nyaralás alkalmával érdemes kipróbálni az innen északra fekvő siloi strandot is. Itt egy hatalmas, nagyon lassan mélyülő, homokos öblöt találunk. Az itteni homok gyógyító hatással is bír, elsősorban az ízületi betegségekre használható. Krk legszebb strandját Vrbniktől délre, Baskán találjuk. A baskai Nagy strand közel két kilométer hosszú. Érdemes kipróbálni!

Kirándulási lehetőségek

Vrbnik egy fontos közlekedési csomópontban fekszik. Ő köti össze Krk keleti partvonalát. Könnyen elérjük innen a sziget legnagyobb települését Krk várost. Ezt mindenképpen nézzük meg, mert nagyon szép a Frangepán erőd. Baskára is látogassunk el, mert nagyon szép a helyi strand. Hasonlóan szép óvárost és történelmi látványosságokat, emlékműveket az innen északra fekvő Omisaljban találunk még. A kikötőben hajós kirándulásokat szereznek Crikvenicára, illetve a Krk sziget partvidékére. Végezetül egyik nap kocsival keressük fel Opatiját és Rijekát.

Hozzászólások (0)

Hozzászólnál? Ide írd az üzeneted:
Regisztrálj a hozzászóláshoz, vagy töltsd ki az alábbi mezőket!
Név:
Hozzászólás: A hozzászólás elküldésével kijelentem, hogy elfogadom a Felhasználási feltételeket.

Legnépszerűbb szállásaink

Legjobb ár:
25.909,-Ft / fő-től
Legjobb ár:
42.105,-Ft / fő-től
Legjobb ár:
47.048,-Ft / fő-től