Szeretnél információt kapni közlekedési viszonyokról, strandokról, árakról, hol tudsz spórolni?
Iratkozz fel hírlevelünkre
és elküldjük okos ajánlatainkat
legszebb strandokat, látnivalókat!
Hetente maximum egy levelet küldünk. A későbbiekben bármikor le lehet iratkozni.

Kitöltés Facebook-al


Vrbnik

Vrbnik Krk sziget keleti partján, egy 50 méter magas sziklatömbön fekszik. Ez az utolsó település a keleti parton. Vrbniktől már csak meredek, sziklás partok vannak. Egy Vrbnik nyaralás egyet jelent a napsütéssel, nyugalommal és a bormámoros állapottal. Vrbnik egy kicsit olyan mint a Badacsonyunk: meredek hegyoldal, napsütés és a borospincék mámoros hangulata.

 

Történelem dióhéjban

Közel 4000 éve lakott ez a terület, így Vrbnik Krk egyik legrégebbi települése. Az első lakók illír telepesek voltak, majd római kézre került. A VI. századtól horvátok laknak itt, majd a XII. századtól velencei uralom következett. A Velencei Köztársaság bukása után az Osztrák-Magyar Monarchia része, majd az I. Világháború után Olaszországhoz csatolják. A II. Világháború után Jugoszlávia része. Csak 1991-ben lesz ismét Horvátország része.

 

Tipp! Nyaralj olcsón!

Ha olcsó szálláslehetőséget keresel, itt érdemes körbe nézni. Az alábbi űrlap kitöltésével egy világméretű szállás ár-összehasonlító rendszerébe érkezel, ahol az utazási portálok csak érted versenyeznek.
Itt akár 80%-al olcsóbban tudsz szállást foglalni!


Nyaralás Vrbniken

Ahogy a kocsinkkal Vrbnik felé tartunk és meglátjuk a város körvonalait, kénytelenek leszünk megállni az úton és lefényképezni ezt az olaszos kinézetű, festői szépségű várost annyira szép. Itt nem kell kapkodni, nyugodtan szálljunk ki az autóból és csináljuk egy pár felvételt Vrbnikről. Itt senki sem siet.

Vrbnik Krk sziget s egyben Horvátország egyik legszebb települése
Vrbnik Krk sziget s egyben Horvátország egyik legszebb települése

Ahogy elérjük a várost rögtön egy árnyékos parkolóba ütközünk. Érdemes itt hagyni a kocsinkat, s a parkolóból indulva felfedezni a várost. Vrbnik egy sziklaszirten helyezkedik el, így a legtöbb helyi látnivalóhoz fel kell másznunk az óvárosba.

A hegy tetején található a Nagyboldogasszony plébániatemplom
A hegy tetején található a Nagyboldogasszony plébániatemplom

A plébániatemplomot, a Vitezić kiállítást és a várfalak maradványait érdemes megnézni. Bővebben itt olvashatunk Vrbnik látnivalóiról.

 

Ajánlott szállások

 

Vrbnik szállás – Vinotel Gospoja
Luxus, kényelem és finom borok a Vinotel Gospojában

A 4 csillagos Vinotel Gospoja a legigényesebb szálláshely Vrbniken. Exkluzív kiszolgálás, tengeri panoráma, wellness szolgáltatások és minőségi borok miatt igen közkedvelt. Ide nemcsak nyáron érdemes ellátogatni. További infó, foglalás itt!

 

Vrbnik szállás – Anka stúdióapartmanok
Egyszerű és megfizethető az Anka stúdióapartman

Az Anka stúdióapartmanoknál egyszerűen berendezett és igen pénztárcabarát ajánlatokat találunk a strand szomszédságában. További infó, foglalás itt!

 

Gasztronómia

Az előzőekben többször utaltunk arra, hogy Vrbnik Horvátország híres borvidéke (ahogy beérkezünk Vrbnikre erről a saját szemünkkel is megbizonyosodhatunk). Itt található Krk legnagyobb kiterjedésű termőföldje. Az arany színű Zlahtina, az őshonos szőlőfajta. Az éves termés 1,2 millió palack, melyet Nyugat-Európai országokba és Amerikába exportálnak. Ez egy igen magas minőségű és árú borfajta.

Kevés erre a szomorú ember :)
Kevés erre a szomorú ember :)

Ahogy beérezünk a városba több standon találunk bemutató a helyi borokból. Kimondottan borozók nincsenek, viszont a helyi konobákban a vrbniki borok teljes választékát kipróbálhatjuk. Sok konoba megőrizte eredeti, középkori jellegét, de több tengeri teraszt is kialakítottak már a helyiek, ahol kellemes mediterrán környezetben borozhatunk.

Napsütés, tenger, bor. Ilyen egy nyaralás Vrbniken! :)
Napsütés, tenger, bor. Ilyen egy nyaralás Vrbniken! :)

Borbarátoknak nem is kívánhatunk mást mint egy nyaralás Vrbnik valamelyik privát apartmanjában. Augusztus utolsó hétvégéjét próbáljuk meg megcélozni, ugyanis ekkor rendezik meg a Vrbnik Bornapokat.

Szüreti mustra
Itt már rutinból megy minden ami borral kapcsolatos

Az itt élő mintegy 1200 lakos a halászatból és a szőlőtermelésből él (meg természetesen a turizmusból). Egyébként a mai napi úgy nevezik Vrbniket, mint a halászok és borászok falva.

Egy Vrbnik nyaralás nem telhet el úgy, hogy ne próbálnák ki a helyi legjobb éttermet a Nadá-t. Ez az óvárosban található. Nem lehet eltéveszteni, hiszen maga az óváros alig pár utcából áll és az étterem mindenhol jól ki van táblázva. A Nada étterem elsősorban nyers, grillezett és sült húsairól híres. Specialitásuk a juh, amihez finom helyi termelői bort szolgálnak fel. Érdemes legalább egyszer kipróbálni ezt az éttermet.

 

Strandok

Vrbnik délkeleti határában találjuk a helyi strandot. A strand déli végén találunk egy parkolót, ahol biztonságosan meg tudunk állni. A strand egyébként Vrbnik bejáratától (a nagy parkolótól) jól ki van táblázva. Ha egy egész napra érkezünk Vrbnikre (itt is strandolunk), akkor érdemes a strand mögötti parkolót választani. Vrbnik strandja a Zlahtina egy aprócska öbölben helyezkedik el. Ugyan egészen a strandig le lehet jönni kocsival, de itt nincs parkoló, itt nem lehet megállni. A Zlahtina strand partja apró kavicsos és közepesen lassan mélyül. A törülközőnket a kavicsos parton, vagy a kibetonozott teraszokra tudjuk leteríteni. Az egész strand bójákkal jól el van kerítve a nyílt tengertől. Ha megéheznénk, a strand mögötti büfében tudunk megebédelni. Mivel Vrbnikre alapvetően kirándulni, borozni jönnek a turisták, így a Zlahtina strand kevésbé ismert, nem kell nagy tömeggel számolni.

Ha végigkóstoltuk a borokat, józanodjunk ki Vrbnik strandján a Zlahtinán
Ha végigkóstoltuk a borokat, józanodjunk ki Vrbnik strandján a Zlahtinán

Egy Vrbnik nyaralás alkalmával érdemes kipróbálni az innen északra fekvő siloi strandot is. Itt egy hatalmas, nagyon lassan mélyülő, homokos öblöt találunk. Az itteni homok gyógyító hatással is bír, elsősorban az ízületi betegségekre használható. Krk legszebb strandját Vrbniktől délre, Baskán találjuk. A baskai Nagy strand közel két kilométer hosszú. Érdemes kipróbálni!

 

Kirándulási lehetőségek

Vrbnik egy fontos közlekedési csomópontban fekszik. Ő köti össze Krk keleti partvonalát. Könnyen elérjük innen a sziget legnagyobb települését Krk várost. Ezt mindenképpen nézzük meg, mert nagyon szép a Frangepán erőd.

Krk városát érdemes felfedezni ha Vrbniken nyaralunk
Krk városát érdemes felfedezni ha Vrbniken nyaralunk

Baskára is látogassunk el, mert nagyon szép a helyi strand. Hasonlóan szép óvárost és történelmi látványosságokat, emlékműveket az innen északra fekvő Omisaljban találunk még. A kikötőben hajós kirándulásokat szereznek Crikvenicára, illetve a Krk sziget partvidékére. Végezetül egyik nap kocsival keressük fel Opatiját és Rijekát.

 

Bevásárlás

Kapásból Vrbnik bejáratánál, a parkoló mögött található egy élelmiszerbolt. Itt tudunk bevásárolni (GPS). Ha diszkont áruházban szeretnénk vásárolni Malinska előtt a Krk főúton van egy Plodnie (GPS). Mivel Vrbnik egy kifejezetten boros vidék, így itt borbolt is van (GPS).

 

Vrbnik megközelítése

Vrbnik autóval igen gyorsan és egyszerűen megközelíthető. Magyarország felől folyamatosan Zágráb, majd Rijeka felé kell haladni. Rijekánál egy gyorsforgalmi úton érjük el a Krk szigetet. A Krk szigeten Omisalj után, Soline felé kell tartani. Soline után egyenesen tovább haladva érjük el Vrbniket. Vrbnikről könnyen elérhető Krk városa melyen keresztül halad a Krk főút, amin az összes fontosabb krki település elérhető.

Budapest Vrbnik távolsága: 520 kilométer

Hozzászólások (0)

Hozzászólnál? Ide írd az üzeneted:
Regisztrálj a hozzászóláshoz, vagy töltsd ki az alábbi mezőket!
Név:
Hozzászólás: A hozzászólás elküldésével kijelentem, hogy elfogadom a Felhasználási feltételeket.

Legnépszerűbb szállásaink

Legjobb ár:
25.909,-Ft / fő-től
Legjobb ár:
42.105,-Ft / fő-től
Legjobb ár:
47.048,-Ft / fő-től