Szeretnél információt kapni közlekedési viszonyokról, strandokról, árakról, hol tudsz spórolni?
Iratkozz fel hírlevelünkre
és elküldjük okos ajánlatainkat
legszebb strandokat, látnivalókat!
Hetente maximum egy levelet küldünk. A későbbiekben bármikor le lehet iratkozni.

Kitöltés Facebook-al


Vir sziget

Vir sziget térkép

A Vir sziget Horvátország egy picike, de annál népszerűbb szigete. Mivel nagyon sok magyar tulajdonú apartman található a szigeten, így sokan járnak ide nyaralni. A sziget viszonylag könnyen megközelíthető Magyarországról. Budapest távolsága 650 kilométer, míg a letenyei határtól már csak 420 km-t kell vezetni. Egy Vir nyaralás alatt érdemes ellátogatni a vörös sziklákhoz és a világítótoronyhoz is.

Vir Horvátország Zadar régiójának északi felén fekszik. Területe 22 km2, a legmagasabb pontja a 116 méter magas Barbenjak. Megközelíteni Zadar felől (az autópályán Zadar Észak lehajtónál kell lemenni) az ingyenesen használható Vir hídon keresztül lehet. Vir egy igazi nyaralási gócpont a magyar utasok körében, annyi honfitársunknak van itt nyaralója.

Nyaralás a Vir szigeten

Bármerre is keresgéljünk az interneten horvátországi nyaralás témában, az egyik vezető téma minden bizonnyal Vir sziget, illetve az itteni magyar nyaralók lesznek. Horvátország-szerte sok magyarnak van kiadó apartmanja, de a legtöbb nyaraló itt található. Virt akár Magyar szigetnek is nevezhetnénk, annyi magyar érdekeltség van itt. A sok magyar házigazda és az apartmanok kedvező ára miatt, Vir sziget egy tökéletes nyaralási célállomás.

Vir az ötödik legnagyobb horvát sziget. A sziget északnyugati része elég gyéren lakott, sziklás, gazdag növény és állatvilággal rendelkezik. Vir keleti részén alakult ki a turizmus. Itt található a legtöbb apartman és strand.

Rövid történelem
Vir sziget első lakói illír telepesek voltak. Csupán a XI. században említik először a szigetet. A Nini horvát királyság területe volt. A legrégebbi emlékek a Szent György illetve a Szent Miklós templomok. A XII. századtól a velencei uralom következett. A Kastelina a XV. században épült, amikor a bizánci birodalom ostrom alá vonta az Adriai-tengert. A velencei-török háborúk után a sziget teljesen kihalt. Az itt maradt néhány család szarvasmarha tenyésztéssel és szőlőműveléssel foglalkozott. A mezőgazdasági termelés egyre szélesebb teret nyert magának. Vir újabb hanyatlása a XX. században következett be, amikor lakosság elvándorolt Amerikába. A sziget teljes elnéptelenedését a Vir híd megépítése akadályozta meg. A híddal Vir sziget eggyé vált a szárazfölddel. A helyiek csak az Élet hídjának hívják a Vir hidat.

A Vir látnivalók közül elsőként az imént említett Kastella-t szeretnénk kiemelni. Az erőd a XVI. század elején épült – a velencei uralom alatt – amikor a törökök megjelentek a térségben. A törökök közel 200 évig hódítottak itt. 1502-ben Nin elesett. Hogy Velence megerősítse a térséget, egy erődöt emelt a Vir szigetre. A erőd oldalán a mai napig jól felfedezhetők az akkori uralkodó családok jelképei. A velencei szárnyasoroszlán, illetve három címer, melyek a Molin, Michiel és a Grisogono családokat jelképezik. A szabályos formájú erőd több réteg falból épült fel. Egész Vir és Nin lakossága ide menekült egy esetleges támadás esetén. Ma egy misztikus látványosság a Kastella. Helyileg a Sapavac-öbölnél található a rom.

Vir elsőszámú látnivalója a Kastella romjai

A Sapavac-öböl nemcsak a Kastella romról híres. Itt található egy nagy kemping, egy jól felszerelt strand, továbbá egy gyógyterápiás iszapmező is. A gyógyiszapot elsősorban reumatikus és bőrbetegségekre javasolják, de nyugtató hatása miatt, emésztési problémákra is kiváló.

A helyi látnivalók sorát a Laterna világítótoronnyal folytatjuk. Ez is a Vir sziget keleti oldalán található, csak a nyugati partszakaszon. Akik szeretik a különleges építményeket, azoknak javasoljuk, béreljenek egy biciklit és tekerjenek el ide. A hely érdekessége, hogy a Világítótoronyban egy luxus apartman is helyet kapott. Egy tökéletes nyaralási program, ha végigtekerjük a Kastella-Laterna útvonalat. Ezt a túrát akár egy bérelt hajóval is megtehetjük.

Egy különleges látnivaló a Laterna világítótorony

Vir következő érdekessége a sziget északkeleti végén található vörös sziklák. Mivel a sziget ezen része elég gyéren lakott, így ide is vagy biciklivel, vagy autóval tudunk eljutni. Ha tervbe vesszük, hogy felfedezzük a vörös partszakaszt, akkor strandcuccot is vigyünk magunkkal, mert itt egy homokos strand – is – található.

Vörös sziklák Vir északi végén.

Egy Vir nyaralás alatt sok időt fogunk tölteni a tengerpartokon. Az erős nyári hőséget a Velebit felől fújó hűvös, mistral szél teszi elviselhetőbbé. A mistral nemcsak a hőséget teszi emberibbé, de számos, szeles vízi sportnak is kedvez. Vir egy szörf-, kite- és vitorlásparadicsom. Nemcsak a kellemes hűsítő szellő, de Vir több tucat strandja miatt is vonzó. Csak kevesen tudják, de több homokos strand található itt. Vir sziget központi strandja a Jadro. Itt (a szerdákat leszámítva) minden nap vízi aerobik és gyerekeknek való játékos programok vannak. Az összes helyi strandról itt találunk bővebb információt.

Vir városi strandja

Csak, hogy minden tökéletes legyen, a tengerpartokon több éjjel is nyitva tartó bár, bulihely van. Ezeket a neveket keressük: Nostromo, Vagabundo, Havanna, Papaya, Shark és Bikini. Tengerpart, laza mediterrán zene, barna felszolgáló férfiak és hölgyek, no és a hajnalig tartó észosztás, flörtölés. Ez is mind a Vir sziget!

Kirándulási lehetőségek

Az első számú kirándulási lehetőség a több mint 3000 éves történelemmel rendelkező Zadar óvárosának és nevezetességeinek felfedezése. Ezt a túrát könnyen kivitelezhetjük, ugyanis Zadar innen már csak 25 kilométer. A Vir híd használata úgyis ingyenes. Arra azonban figyeljünk, hogy Zadarban fizetni kell a parkolásért. Érdemes legalább egy napot szánni a Nin Riviérára is. Itt Ninnél, illetve a szemközti Privlakánál találunk, hosszan elnyúló homokos strandokat. Virtől nyugara fekszik az Olib, Silba és a Molat szigetek. Ezekre a pici szigetekre a kikötőkből szerveznek hajós kirándulásokat. A Kornati-szigetvilág kapujáig is elhajózhatunk. A tanácsunk az, hogy legalább egy ilyen hajós túrára fizessünk be a nyaralásunk alatt, mert felejthetetlen élményben lesz részünk.

Budapest Vir távolság: 650 kilométer

Hozzászólások (8)

2018
04
20
egy hetet ugyan munkával töltöttem a Vir szigeten de hála és köszönet a szállásadómnak sok csodálatos helyre elvitt . Lehet ,hogy pihenni is visszatérek aszigetre. Viszlát aszigeten
2017
08
29
Amennyire ra volt keszulve az egesz csalad egy jo nyaralasra...na annyira semmilyen ez a sziget... jovore maradunk inkabb Rab-on...
2017
06
04
Üdv mindenkinek! Az utolsó hozzászólásra reagálnék. Mi már többször voltunk Viren, valamint Horvátország egyéb tengerparti részein. Az hogy ki kap hasmenést, az csak "szerencse" kérdése. Mi soha nem iszunk csapvizet, valamint fogmosásra is palackozott vizet használunk. Ettől függetlenül bárhol összeszedhetsz egy remek calici vírus fertőzést. Említhetném azt is, hogy a csapvízzel mossák a salátákat, a tányérokat, a poharakat stb. Javaslom az én receptem, az bevált mindenfelé. Egy rakija evés előtt-közben-és utána. :)
2017
05
18
Mi 2 éve nyaraltunk itt. Szép a tengerpart, van nyüzsi éjjel a városban. Összességében egy jó nyaralás is lehetett volna. A legnagyobb baj a szigettel, hogy mióta nyaralók vannak rajta, azóta a szennyvizet a talajba engedik, nem gondolom hogy mind ki lenne betonozva, ugyanis nálunk a 20 fős társaságból mindenki beteg lett. Hallottuk hogy nem ivóvíz a vezetékes víz, nem is ittunk belőle, én konkrétan csak fogat mostam! Ennyi elég volt, hogy 3 napig az ágyat nyomjam! Szerintem aki teheti kerülje el a szigetet. Annyi jó hely van még Horvátországban!
2014
08
23
 
Én is nyaraltam már 2x.Valóban csodálatos az egész sziget.Ha van idő, még Nir szigetre is el látogatható, mert ott is van mit látni.jó nyaralást, aki oda megy pihenni.
2014
06
20
Teljesen nyárias az idő még egész szeptemberben is!
2014
06
19
TISZTELETEM ATTILA AZ UTÁN ÉRDEKLŐDNÉK AUGUSTUS 25-SZEPT 06IG MENNÉNK VIRRE AZUTÁN ÉRDEKLŐDNÉK HOGY ILYEN TÁJBA MILYEN AZ IDŐ ŰDV
2012
07
04
Nekünk nagyon tetszett Vir sziget. Bár van ennél nyüzsgőbb rész is, Vir város esténként tele van emberekkel. Nagyon sok étterem, kirakodó üzemel ezen a részen. A strandja hosszan nyúlik végig, a víz nagyon kellemes a védett öbölben. A strand széle kavicsos, de beljebb sétálva homokos az alja, néhány tíz méter után elég mély az úszáshoz is. Mindenkinek csak ajánlani tudom.
Hozzászólnál? Ide írd az üzeneted:
Regisztrálj a hozzászóláshoz, vagy töltsd ki az alábbi mezőket!
Név:
Hozzászólás: A hozzászólás elküldésével kijelentem, hogy elfogadom a Felhasználási feltételeket.

Legnépszerűbb szállásaink

Legjobb ár:
25.909,-Ft / fő-től
Legjobb ár:
42.105,-Ft / fő-től
Legjobb ár:
47.048,-Ft / fő-től