Szeretnél információt kapni közlekedési viszonyokról, strandokról, árakról, hol tudsz spórolni?
Iratkozz fel hírlevelünkre
és elküldjük okos ajánlatainkat
legszebb strandokat, látnivalókat!
Hetente maximum egy levelet küldünk. A későbbiekben bármikor le lehet iratkozni.

Kitöltés Facebook-al


Varazdin

Varazdin (horvátul: Varaždin, magyarul: Varasd) a horvát A4-es autópálya mellett, a magyar határ közelében fekszik. Gyakorlatilag annyira közel van a horvát autópályához, hogy az autópályáról látni lehet Varazdin tornyait. Ha nem sietünk annyira, akkor egy rövid kirándulást is tehetünk e magyar érdekeltségekkel is rendelkező horvát városban.

Rövid történelem

Először III. Béla írásaiban említik, mint gyógyfürdőt. Varazdint II. András magyar király nyilvánította szabad királyi mezővárossá 1209-ben. Nevét is a magyar mezőváros szó után kapta. Varazdin Észak-Horvátország gazdasági és katonai támaszpontja lett. A fokozódó török támadások miatt, meg kellett erősíteni Varasdot és a régi földvár mögé egy kővárat építettek fel. A XIV.-XV. században több tulajdonosa is volt a várnak. A legismertebb a Frangepán-család volt. A XIV. században az Erdődy család tulajdona lett egész Varasd várossal együtt.

Igazán előkelő látnivaló a Draskovic palota Varazdin óvárosában
A képen látható Draskovic palotában ülésezett a horvát parlament a XVIII. században

A XVIII. században Varazdinra költözött a horvát parlament a Sabor. Ebben az időben az egész várost felújították és korszerűsítették. 1776-ban egy tűzvész elpusztította Varazdin nagy részét és az ország vezetése visszaköltözött Zágrábba. A XIX. században Varazdint teljesen átépítették, Horvátország legnagyobb északnyugati városa lett. Az 1991-es délszláv háborúban Varazdin csak néhány napig tudta tartani magát, a Jugoszláv hadsereg szinte ellenállás nélkül bevette. Mára az összes háborús sebet kiheverte Varazdin, milyen kárt helyreállítottak. A Kontinentális-Horvátország egyik legszebb városa lett.

Címer

Varazdin címere az egyik legrégebbi címer Európában. 1464-ben Mátyás Király Varazdin hűségének ellenzése képpen egy címert ajándékozott a városnak. A címer egészen 1990-ig változatlan volt. Ekkor került rá a torony.

Fontosabb látnivalók

Varasd látnivalói közül a várat és az ősi óvárost érdemes kiemelni. Bármennyire is büszkék rá a horvátok Varazdin / Varasd egy ős magyar település. Ennek köszönhetően a legtöbb érdekesség is magyar szálakkal bír. Sok nemesi család élt itt. Varazdin vára a magyar Erdődy család birtoka volt. Mai alakját a XVI.-XVII. században nyerte el. A váron kívül található még egy birtokuk, az Erdődy villa, mely ma a Varazdin Zeneiskolának ad otthont.

Varazdin vára Horvátország egyik jelképe lett
Kétség kívül a legszebb látnivaló Varazdin vára

Igazi különlegesség a kézműves piac, mely csütörtökön és szombaton működik. Varazdin összes látnivalóját itt találjuk.

Mit csináljunk – ötletek

Varazdin nem kifejezetten egy nyaralási úticél. Ha Horvátországban szeretnénk nyaralni, inkább érdemes a tengerig levezetni és egy tengerparti nyaralást megszervezni. A város elsősorban tavaszi, őszi, téli kirándulásokhoz tökéletes.

Varazdin gyerekkel, őszi, tavaszi kirándulásokhoz jó választás
Varazdin elsősorban hétvégi kirándulásokra jó választás

Maga Varazdin óvárosa szépen felújított, igazi múzeumváros jellegű település. Ha felfedeztük a fontosabb műemlékeket, látnivalókat, érdemes átmenni Varasdfürdőre és kiáztatni magunkat a kénes gyógyvízben. A szomszédban található, a szintén magyar gyökerekkel rendelkező Csáktornya, illetve könnyen elérhető a szlovéniai Ptuj is, mely legalább olyan szép, mint Varazdin. Varazdin gyerekkel is jó választás. Szép nagyokat sétálhatunk a Varazdini tó, illetve a Dráva folyó partján. Zágráb már csak 90 kilométer innen, így érdemes egy déli túrát is megszervezni. Zágráb óvárosát illetve a zágrábi állatkertet is keressük fel.

Varazdin Budapest távolsága: 270 kilométer

A varazdini oldalak elkészítésében sok segítséget nyújtott a Varazdin Tz csapata.

Hozzászólások (0)

Hozzászólnál? Ide írd az üzeneted:
Regisztrálj a hozzászóláshoz, vagy töltsd ki az alábbi mezőket!
Név:
Hozzászólás: A hozzászólás elküldésével kijelentem, hogy elfogadom a Felhasználási feltételeket.

Legnépszerűbb szállásaink

Legjobb ár:
25.909,-Ft / fő-től
Legjobb ár:
42.105,-Ft / fő-től
Legjobb ár:
47.048,-Ft / fő-től