Szeretnél információt kapni közlekedési viszonyokról, strandokról, árakról, hol tudsz spórolni?
Iratkozz fel hírlevelünkre
és elküldjük okos ajánlatainkat
legszebb strandokat, látnivalókat!
Hetente maximum egy levelet küldünk. A későbbiekben bármikor le lehet iratkozni.

Kitöltés Facebook-al


Ucka hegység

Az Ucka hegység a Földközi tenger legészakabbi hegyvonulata. Ha az Opatija Riviérán nyaralunk, szinte egész végig a fejünk fölé emelkednek az Ucka hegycsúcsai. Az Ucka hegység, pontosabban az Ucka Nemzeti Park, magában foglalja az Učka- és a Ćićarija hegységet. Jócskán a Kvarner-öböl sarka felől indul és Zagorjéig tart (innen lehet komppal a Cres szigetre átjutni). Földrajzi elhelyezkedése miatt, a kontinentális Horvátország része.

Az Ucka hegység a tenger felől
A Kvarner-öböl városai fölé emelkedik az Ucka hegység

Az Ucka hegységet és Ucka Nemzeti Parkot gyakran keveri a köznyelv. Legtöbbször csak Uckának hívják a hegyvonulatot. Az Ucka Nemzeti Park (hivatalos neve: Parka prirode Učka) területe 160 km2, legmagasabb csúcsai a Vojak 1401 m, és a Veli Planik 1272 m.

Rendkívül gazdag a Park növény és állatvilága. Csaknem száz madárfaj él itt. Emlőseit tekintve a szarvas, őz, vaddisznó, borz, nyest, mezei egér és a medve az őshonos ezen a vidéken. Az Ucka hegység különlegessége az Ucka harangvirág, mely csak itt él, illetve a dögkeselyű, mely gyakorlatilag kihalt Európában, egyedül itt lehet felfedezni.

A Vojak kilátó naplementében
A Vojak torony Horvátország egyik leglátogatottabb kilátója

Az Ucka legfontosabb látnivalója az 1401 méter magas Vojak csúcs. Ez a Nemzeti park és egyben az Isztriai-félsziget legmagasabb pontja. Ha a környező városokban nyaralunk, nagyon sok túraútvonalat találunk, melyek a Vojakra tartanak.

A Vojak tornyot 1911-ben építették. Az I. világháborúban az Osztrák-Magyar Hadsereg lesállása volt. Miután 1999-ben nemzeti parkká nyilvánították a területet, a Vojak torony lett az Ucka Nemzeti Park jelképe. A torony 2004-ben lett felújítva. Csodálatos kilátás nyílik innen az egész Isztriai-félszigetre, a Kvarner-öbölre, különösen a Krk szigetet lehet innen jól megfigyelni. Ha a környéken nyaralunk, érdemes ide ellátogatni.

Hozzászólások (0)

Hozzászólnál? Ide írd az üzeneted:
Regisztrálj a hozzászóláshoz, vagy töltsd ki az alábbi mezőket!
Név:
Hozzászólás: A hozzászólás elküldésével kijelentem, hogy elfogadom a Felhasználási feltételeket.

Legnépszerűbb szállásaink

Legjobb ár:
25.909,-Ft / fő-től
Legjobb ár:
42.105,-Ft / fő-től
Legjobb ár:
47.048,-Ft / fő-től