Szeretnél információt kapni közlekedési viszonyokról, strandokról, árakról, hol tudsz spórolni?
Iratkozz fel hírlevelünkre
és elküldjük okos ajánlatainkat
legszebb strandokat, látnivalókat!
Hetente maximum egy levelet küldünk. A későbbiekben bármikor le lehet iratkozni.

Kitöltés Facebook-al


Trakostyán

Trakostány (horvátul: Trakošćan) Horvátország északi szegletében, a Szlovén határnál fekszik. Igazából semmilyen horvátországi nyaralási úticélhoz nem esik közel, viszont bitang szép. Ha Trakostyánt látni szeretnénk, az egy különálló túra lesz..

 

Trakostyán felfedezése

Trakostyán Horvátország Varazsd megyéjében (Varazdin magasságában) a Szlovén határ szomszédságában fekszik. Zágráb 80, míg a régió székhelye Varazsd 40 kilométer innen. Trakostyán egy hegyvidéki területen fekszik. Igazából a településnek egyetlen látnivalója van, a tó partjára épült Trakostyáni vár. A Trianoni békeszerződésig a Magyar Királyság Varazsd vármegyéjéhez tartozott.

 

Trakostyáni vár története

Az eredeti vár a XIII. században épült. Horvátország északnyugati védvédelmi rendszerének tagja volt. A legenda szerint a Drachenstein lovagok egyik várkastélya volt, akik a XIII. században az uralmuk alatt tartották ezt a régiót. A XIV.-XV. században német, szlovén majd magyar kézre került, végül a XVI. században a Draskovic családnál állapodott meg a birtok. 1944-ig a Draskovic családhoz tartozott, majd a Horvát Királysághoz, végül a Horvát Köztársasághoz került.

A csodálatos Trakostyáni vár

A várat többször át kellett építeni. Az eredeti vár magja egy román stílusú erőd volt. Eredetileg egy lakóegység, egy várfalakkal körbevett udvar és egy erős őrtorony volt itt. A török támadások idején lett továbbépítve a vár, ekkor épült fel a nyugati torony. Csak a XIX. században nyerte el mai alakját, amikor neogótikus stílusban átépítették az egész várat. Az átépítéshez a Draskovic család eladta a klenoviki kastélyát (mely Horvátország legnagyobb kastélya), hogy finanszírozni tudja a Trakostyáni vár átépítését. A vár felújítása után a Draskovic család lakott itt, majd a II. világháború után elmenekültek innen. Ma a Horvát Köztársaság tulajdona.

 

A helyi kiállítás

A mélyföldszinten (alagsorban) látható az erőd konyhája, továbbá egy kínzókamra. A magasföldszinten több helységet találunk, például a vadászszobát, a könyvtárat, a fogadó szobát, illetve az udvaron a kutat. Az első emeleten a szalont, az étkező szobát, a szivarszobát, a délutáni pihenőszobát, egy kis olvasószobát, a zeneszobát, a hálószobát találjuk továbbá egy imádkozósarkot. Érdemes a második szintre is felmászni, hiszen itt a Draskovic-dinasztia tagjairól nézhetünk meg egy kiállítást, illetve a vár életének különböző stílusaiból állítottak össze egy-egy kiállítást.

Hozzászólások (0)

Hozzászólnál? Ide írd az üzeneted:
Regisztrálj a hozzászóláshoz, vagy töltsd ki az alábbi mezőket!
Név:
Hozzászólás: A hozzászólás elküldésével kijelentem, hogy elfogadom a Felhasználási feltételeket.

Legnépszerűbb szállásaink

Legjobb ár:
25.909,-Ft / fő-től
Legjobb ár:
42.105,-Ft / fő-től
Legjobb ár:
47.048,-Ft / fő-től