Szeretnél információt kapni közlekedési viszonyokról, strandokról, árakról, hol tudsz spórolni?
Iratkozz fel hírlevelünkre
és elküldjük okos ajánlatainkat
legszebb strandokat, látnivalókat!
Hetente maximum egy levelet küldünk. A későbbiekben bármikor le lehet iratkozni.

Kitöltés Facebook-al


Tivat

Tivat Montenegró egy új kialakítású riviérája. Helyileg a Kotor öböl nyugati partján, a Lusticia félszigettel szemben fekszik. Felvirágzását a Porto Montenegró nevű yahct kikötőnek, illetve a tivati repülőtérnek köszönheti. Szinte egymást érik a kikötőben a szebbnél-szebb, drágábbnál-drágább luxus yachtok. Ha kinézegettük magunkat a kikötőben, Tivat kavicsos strandjain strandolhatunk egyet. Ismerjük meg jobban Tivat óvárosát, történelmét és a környék látnivalóit.

Tivat a Kotor-öbölben fekszik a Tivat félsziget nyugati partján. A település a XIV. - XV. században kezdett el kialakulni a Szent Mihály ortodox kolostor körül. Mivel Tivat egy termékeny területen fekszik, így a szomszédos Kotor nemesei nyaralókat, villákat, kastélyokat telepítettek ide. 1420 és 1797 között a Velencei Köztársaság része, majd az Osztrák-Magyar Monarchiához tartozott. A XIX. században francia, olasz majd orosz gyarmat lett. Az osztrák időkben egy katonai bázist - Naval Arsenal - építettek a tengerpartra. Később a Montenegrói hadsereg, majd a Jugoszláv néphadsereg legfontosabb hadi bázisa lett. Ma a Porto Montenegro kikötő és nyaralóközpont hajójavító üzeme. Ez a térség legnagyobb privát hajókat javító műhelye.

Tivat látnivalói az itt parkoló luxus yachtok

Tivat Montenegró egyik legfiatalabb települése. Turisztikai fellendülése a hetvenes évek elején indult el, amikor megépült a Tivat repülőtér. A repülőtér mindössze 4 kilométerre fekszik a várostól, így a kikötői sétányról is megfigyelhetjük ahogy a menetrend szerinti gépek le- illetve felszállnak. A Tivat repülőtér egyébként nagyon érdekes. A repülőtér eleje szinte teljesen belelóg a tengerbe, annyira ráépült a tengerpartra.

Tipp! Nyaralj olcsón!

Ha olcsó szálláslehetőséget keresel, itt érdemes körbe nézni. Az alábbi űrlap kitöltésével egy világméretű szállás ár-összehasonlító rendszerébe érkezel, ahol az utazási portálok csak érted versenyeznek.
Itt akár 80%-al olcsóbban tudsz szállást foglalni!


Nagyon sokan töltik itt az egész nyaralásukat, hiszen szép igényes a város, kellemes homokos tengerpartokat találunk és az egész régió (Kotor, a Herceg Novi Riviéra illetve a Budva Riviéra) könnyen elérhető innen. Egész Tivatot a hajós élet határozza meg. Két kikötő is található a városban. Csak úgy egymást érik a szebbnél-szebb yachtok, melyek a Tivat első számú látnivalói.

Igényes strandok vannak az egész Tivat öbölben

Több strandot találunk Tivat parti sétánya előtt. A Mimóza, Prova, Gradska, Palma strandok a városi sétány előtt egymás után helyezkednek el. Fürödni az előre kialakított kavicságyon, vagy a közvetlenül a sétányról létrán leereszkedve lehet. A Plavi Horizont strand a legnépszerűbb. Ez egy 300 méter hosszú homokos strand. A szemközti Luštica félszigeten is számos jól kiépített strandot találunk. Sokuk homokos partú. Üljünk be a kocsinkba, vagy csak sétáljunk át és próbáljuk ki az ottani strandokat is.

Egy érdekes látnivaló van még az óvárosban, egy óriási botanikus kert. A hajósok az egész Földközi tengert behajózták innen. A legtöbb hajós érdekes mediterrán növényeket hozott haza onnan ahol járt. Ezeket a mediterrán növényeket a városi parkban, más néven a botanikus kertben gyűjtötték össze.

A Tivat-öbölben három kicsike sziget található az Ostrvo cvijeća, a Sveti Marko és a Gospa od Milosti. A Gospa od Milosti sziget a legkülönösebb, hiszen ez is egy templomsziget. 1219-ben alapították az itteni szerb vallási központot a Sveti Savat. Tivatból több hajós kirándulást szerveznek ezekhez a kis szigetekhez, illetve a Luštica félszigetre. Olyan kirándulásra érdemes befizetni, mely kiköt ezen a kis templomszigeten.

Hozzászólások (1)

2016
08
15
milyenek a tivati strandok? Mennyire kavicsos? Kell-e papucsot vinni, mint Horvátországban sok helyen. Ha olvassa valaki és érdemi választ tud adni megköszönöm. bajorhon@freemail.hu
Hozzászólnál? Ide írd az üzeneted:
Regisztrálj a hozzászóláshoz, vagy töltsd ki az alábbi mezőket!
Név:
Hozzászólás: A hozzászólás elküldésével kijelentem, hogy elfogadom a Felhasználási feltételeket.

Legnépszerűbb szállásaink

Legjobb ár:
25.909,-Ft / fő-től
Legjobb ár:
42.105,-Ft / fő-től
Legjobb ár:
47.048,-Ft / fő-től