Szeretnél információt kapni közlekedési viszonyokról, strandokról, árakról, hol tudsz spórolni?
Iratkozz fel hírlevelünkre
és elküldjük okos ajánlatainkat
legszebb strandokat, látnivalókat!
Hetente maximum egy levelet küldünk. A későbbiekben bármikor le lehet iratkozni.

Kitöltés Facebook-al


Split

Split Horvátország második legnagyobb városa. Bárhol is nyaraljunk a Split régióban, legalább egyszer biztosan áthaladunk majd Spliten, hiszen minden út ide fut be és minden út, busz, kompjárat innen indul tovább. Érdemes egy napot arra szánni, hogy megnézzük Split látnivalóit, a Diocletianus palotát, illetve a tengerparti sétányon sétálgassunk egyet. Split egy forgalmas, nagy város, így Split nyaraláson túl őszi, illetve tavaszi kirándulások kiindulópontja is lehet. Ha csak pihenni szeretnénk, arra is jó választás, de nagyon sok hajós kirándulás indul a szemközti szigetekre. Ha autós kirándulásra mennénk el, a Kastellákat, Omist illetve Klis várát érdemes felkeresni. Split Téged is sok érdekességgel vár! Gyere és fedezd fel velünk a várost, töltsd le a látnivalós térképet és kezd el szervezni a nyaralásod most!

 

Nyaralás Splitben

Olcsó szállásokért kattints IDE!

Split szexepiljét sokszínűsége adja. Megtalálhatók itt a 2000 éves műemlékek, romok, a zsúfolt, fülledt sikátorok, tavernák, de ugyanúgy megtalálhatók a tíz emeletes épületek és a városi dugók is. Split látnivalói közül külön ki kell emelni a Diocletianus palotát és a sétányt. Egy Split nyaralás során bőven lesz időnk végigjárni a Palota összes sikátorát, zugos kávézóit.

Split Horvátország egy fontos csomópontja
A Sveti Duje tornyáról rögtön felismerni Splitet

A Szent Duje székesegyház tornyába mindenképpen menjünk fel, mert innen nagyon szép kilátás nyílik a teljes óvárosra és a szemközti Brac szigetre. Csak kevesen tudják, de magyar érdekeltségei is vannak a Palotának, hiszen itt temették el IV. Béla kisebbik lányát Katalint.

Split központi épülete a Diocletianus palota
A legfontosabb látnivaló a Sveti Duje székesegyház és a Peristilium (Nagyítható fotó!)

Míg a Diocletianus palota a Római Birodalom uralkodása alatt, a Logga és a Népek tere a Velencei Köztársaság idején. Ezen a területen sok sikátort és szép reneszánsz műemléket találunk. A Főutcáról nyílik Split halpiaca, melyet mindenképpen érdemes felkeresni.

Eredetileg a Split sétányig ért egykoron a tenger.
Split sétánya széles és modern (Nagyítható fotó!)

Ha végeztünk Split óvárosának felfedezésével, sétáljunk ki a sétányra, s üljünk be valamelyik kávézóba egy kicsit felfrissülni. Split sétányán mindig nagy az élet. Sokszor vásárokat, bulikat, zenei koncerteket szerveznek ide. Eredetileg idáig ért a tenger.

Csak kevesen tudják, illetve nem nagyon ejtenek róla szót, de Split strandjain kellemeset fürödhetünk. Több homokos strand található itt. A leghíresebb és egyben legjobban felszerelt strand a Bacvice. Ez egyébként a környék egyik legjobban felszerelt strandja és egyben buliközpontja. Ha augusztus végén érkezünk eléggé mozgalmas lehet egy nyaralás Splitben, hiszen ilyenkor rendezik meg a Split Beach Festivalt. Az önfeledt bulizás után érdemes egy kirándulást tenni a Közép-Dalmát szigetvilágban.

 

Split térképe a látnivalókkal
Split térképe a legfontosabb látnivalókkal

Töltsd le Split látnivalós térképét, nyomtasd ki és vidd magaddal Horvátországba!

 

Kiemelt programok

Diocletianus napok
Három napos római hangulatú Diocletianus napok lesznek. Különlegesség a gladiátorviadalok.
Split, Dalmácia (Horvátország)
2017 július 28. 10:00
2017 július 30. 24:00

 

AJ CHA fesztivál
Funky és soul fesztivál lesz 2 napban Split óvárosában
Split, Dalmácia (Horvátország)
2017 augusztus 18. 19:00
2017 augusztus 20. 24:00

 

MAG fesztivál
Komolyzenei előadások lesznek a Városi Múzeumban és a Vidovic Galérián
Split, Dalmácia (Horvátország)
2017 augusztus 24. 19:00
2017 augusztus 30. 22:00

 

Éghajlat

Split mediterrán éghajlatú hely. Meleg száraz nyár és csapadékos tél jellemzi. Legmelegebb hónap a július. Átlaghőmérséklete 30 fok. A leghidegebb hónap a január, mely átlaghőmérséklete 10 fok.

 

Split kulturális élete

Minden nyáron megrendezik a színdarabokból, operaelőadásokból és komolyzenei előadásokból álló Split Nyár rendezvénysorozatot. A népszerű Split Nyáron kívül a Szent Kereszt ünnepén, a Virágvásáron, a Splitiek Bálján és a Borvásár programokon érdemes még részt venni.

 

Gasztronómia

Mivel Split Horvátország egy fontos közlekedési csomópontjában fekszik, elég sokan megfordulnak itt, így számos éttermet találunk mind az óvárosban, a kikötőben és a tengerparton is. Az óvárosra inkább a kávézók a jellemzők. A helyszűke miatt inkább kis gyorséttermek, konobák vannak a sikátorok kertjeiben. A sétányon, az óváros külsőbb részein és parton sok-sok étterem található. Mivel adott a tenger, így a tengeri ételek a jellemző, tradicionális étel.

Split éttermeire a halas ételek a jellemzők
A halas ételeket a fő specialitás

Tengeri süllő, keszeg, tintahal, szardínia mindenféle elkészítési módon megtalálható az összes étteremben. Húsos grillezett ételeket is találunk, így a magyaros ízeket kedvelő vendégek is jól fogják magukat érezni. Ha kipróbálunk mindent az étlapról egy igazi gasztronómia élménykavalkád lesz a nyaralás Splitben. A szemközti szigetekre is érdemes áthajózni, hiszen itt nagyon finom borokat termelnek. Első sorban vörös borokat találunk, de a Hvar sziget például híres fehér bor termővidék. Érdemes hazavinni egy pár palack nemes dalmát bort.

 

Kirándulási lehetőségek

Split közvetlen környékén több első számú kirándulási lehetőség adódik. Ha északra indulunk a Split-öböl északi csücskében fekszik egy ismét több ezer éves történelemmel rendelkező városállam Trogir. A Split-öböl déli végén pedig Omis várost találjuk, ahol két hosszan elnyúló homokos tengerparton strandolhatunk.

Split előtt fekszik a Brac sziget mely északi oldalán található Dalmácia egyik legszebb strandja a boli Aranyszarv. Érdemes ide ellátogatni. Ha hajós-, szigetfelfedezős túrára szeretnénk menni, akkor a Hvar szigetre érdemes, akár a saját kocsinkkal vagy szervezett hajós kirándulásra befizetni. Hvar sziget legnagyobb városa Hvar város, mely a Dalmát-szigetvilág kellős közepén található. Ez egy igazi velencei hangulatú, forró mediterrán, tengerparti város. Ha Split környékén nyaralunk, ide mindenképpen látogassunk el.

Split eléggé délen fekszik már ahhoz, hogy tavasszal, vagy ősszel is ellátogassunk ide. Egész ősszel kellemes idő fogad. A környező szigeteken kellemeset kirándulhatunk, de akár Dubrovnikig, vagy Montenegróig is elmehetünk. Összességében nyugodt szívvel elmondható, hogy Split nyaraláson túl, télen és még szilveszterkor is igen vonzó úticél.

Olcsó szállásokért kattints IDE!

 

Split megközelítése

Javasolt útvonal: Budapest (M7) - Letenye (A4) - Zágráb (A4) - Karlovac (A1) - Split Split autóstérkép itt >>

Splitnél egy helyen van a vasútállomás, a buszpályaudvar és a kikötő
Splitnél egy helyen van a vasútállomás, a buszpályaudvar és a kikötő

Split Budapest távolság: 750 km

Hozzászólások (0)

Hozzászólnál? Ide írd az üzeneted:
Regisztrálj a hozzászóláshoz, vagy töltsd ki az alábbi mezőket!
Név:
Hozzászólás: A hozzászólás elküldésével kijelentem, hogy elfogadom a Felhasználási feltételeket.

Legnépszerűbb szállásaink

Legjobb ár:
25.909,-Ft / fő-től
Legjobb ár:
42.105,-Ft / fő-től
Legjobb ár:
47.048,-Ft / fő-től