Split főoldal

Split

Split Horvátország második legnagyobb városa. Helyileg Dalmácia kellős közepén helyezkedik el. Egy igazi nagyváros. Ide futnak be a környező útvonalak és a Split kikötőből lehet elérni a Közép-Dalmát szigetvilág egyes szigeteit. Ha a környékre tervezzük a nyaralásunk, Split minden bizonnyal rajta lesz az útvonalterven.

Split szexepiljét sokszínűsége adja. Megtalálhatók itt a 2000 éves műemlékek, romok, a zsúfolt, fülledt sikátorok, tavernák, de ugyanúgy megtalálhatók a tíz emeletes épületek és a városi dugók is. Legfontosabb látnivalók a Diokleciánusz palota, a Népek tere és környéke, a Riva és a Bacvice strand.

Split panorámája a Marjan hegyről.

A város nem kifejezetten egy nyaralási célállomás. Nagy és nyüzsgő város Split. Ugyan van üdülőrésze és egy jól kialakított tengerpartja, ahol minden este tombol a buli, de inkább egy érdekes úticél, minthogy itt töltsünk egy egy hetes nyaralást. Ha mégiscsak ide készülünk, akkor szállást inkább Kastelán, Trogirban, a szemközti Brac szigeten, vagy Omisban érdemes keresnünk. Split óvárosa és látnivalói csodaszépek, de ide inkább kirándulni jöjjünk.

Éghajlat

Split mediterrán éghajlatú hely. Meleg száraz nyár és csapadékos tél jellemzi. Legmelegebb hónap a július. Átlaghőmérséklete 30 fok. A leghidegebb hónap a január, mely átlaghőmérséklete 10 fok.

Split történelme

Split alapjait az innen néhány kilométerre található Salonán (ma Solin) született Diokletianus császár fektette le, aki egy fényűző palotát építettet öregkorára. Ettől kezdve Split és Diokletianus császár neve összeolvadt a történelemben. Ez a monumentális palota a későbbiekben óvóhelyként szolgált a környékbelieknek, amikor a környező falvakat lerohanták az avarok és szlávok. Split 1420-ig a Magyar Királyság része, majd 1797-ig a Velencei Köztársasághoz tartozott. 1797 és 1918 között a Habsburgok uralják, s végül Split 1993-ban visszatér vissza az anyaországhoz, Horvátországhoz. Tovább információk a Split történelme oldalon.

Split óvárosa, a Diokléciánusz-palota

Split legnagyobb látványossága a Dikléciánusz-palota. Egy az egyetlen épségben megmaradt római kori építészeti emlék egész Dalmáciában. A palota egy hatalmas négyzet alakú erődítmény, melyet monumentális várfalak vesznek körbe. A Dikleciánusz-palota minden egyes utcája és építménye mesébe illő, varázslatos.

A Diokleciánusz palota Split kötelező látványossága

A Szent Duje székesegyház tornyába mindenképpen menjünk fel, mert innen nagyon szép kilátás nyílik a teljes óvárosra és a szemközti Brac szigetre. Csak kevesen tudják, de magyar érdekeltségei is vannak a Palotának, hiszen itt temették el IV. Béla kisebbik lányát Katalint. További információ a Diokleciánusz-palotáról.

Split kulturális élete

Minden nyáron megrendezik a színdarabokból, operaelőadásokból és komolyzenei előadásokból álló Split Nyár rendezvénysorozatot. A népszerű Split Nyáron kívül a Szent Kereszt ünnepén, a Virágvásáron, a Splitiek Bálján és a Borvásár programokon érdemes még részt venni.

Kirándulási lehetőségek

Split közvetlen környékén több első számú kirándulási lehetőség adódik. Ha északra indulunk a Split-öböl északi csücskében fekszik egy ismét több ezer éves történelemmel rendelkező városállam Trogir. A Split-öböl déli végén pedig Omis várost találjuk, ahol két hosszan elnyúló homokos tengerparton strandolhatunk.

Split előtt fekszik a Brac sziget mely északi oldalán található Dalmácia egyik legszebb strandja a boli Aranyszarv. Érdemes ide ellátogatni. Ha hajós-, szigetfelfedezős túrára szeretnénk menni, akkor a Hvar szigetre érdemes, akár a saját kocsinkkal vagy szervezett hajós kirándulásra befizetni. Hvar sziget legnagyobb városa Hvar város, mely a Dalmát-szigetvilág kellős közepén található. Ez egy igazi velencei hangulatú, forró mediterrán, tengerparti város. Ha Split környékén nyaralunk, ide mindenképpen látogassunk el.

Split megközelítése

Javasolt útvonal: Budapest (M7) - Letenye (A4) - Zágráb (A4) - Karlovac (A1) - Split Split autóstérkép itt >>

Split Budapest távolság: 750 km

Hozzászólások (0)

Hozzászólnál? Ide írd az üzeneted:
Regisztrálj a hozzászóláshoz, vagy töltsd ki az alábbi mezőket!
Név:
E-mail:
Hozzászólás:

Legnépszerűbb szállásaink

Legjobb ár:
20.700,-Ft / fő-től
Legjobb ár:
23.697,-Ft / fő-től
Legjobb ár:
21.234,-Ft / fő-től