Horvátország információs portál - Minden, ami Horvátország
Ajánlatkérés

Split

Témakörök: Történelem Dikléciánusz-palota Kirándulási lehetőségek Omis apartmanok

Split a legnagyobb Dalmát város, egyben Horvátország második legnagyobb városa. Split óvárosa egy kis félszigeten helyezkedik el. Split az egész környék gazdasági, kulturális, közlekedési és politikai központja. Egy igazi nyüzsgő, mediterrán nagyváros.

Split szexepiljét sokszínűsége adja. Megtalálhatók itt a 2000 éves műemlékek, romok, a zsúfolt, fülledt sikátorok, tavernák, de ugyanúgy megtalálhatók a tíz emeletes épületek és a városi dugók is.

Éghajlat

Split mediterrán éghajlatú hely. Meleg száraz nyár és csapadékos tél jellemzi. Legmelegebb hónap a július, átlaghőmérséklete 30 fok. A leghidegebb hónap a január, átlaghőmérséklete 10 fok.

Split történelme

Split alapjait az innen néhány kilométerre található Salonán (ma Solin) született Diokletianus császár fektette le, aki egy fényûzõ palotát építettet öregkorára. Ettõl kezdve Split és Diokletianus császár neve összeolvadt a történelemben. Ez a monumentális palota a késõbbiekben óvóhelyként szolgált a környékbelieknek, amikor a környezõ falvakat lerohanták az avarok és szlávok. Split 1420-ig a Magyar Királyság része, majd 1797-ig a Velencei Köztársasághoz tartozott. 1797 és 1918 között a Habsburgok uralják, s végül Split 1993-ban visszatér vissza az anyaországhoz, Horvátországhoz. Tovább a Split történelme oldalra.

Split óvárosa, a Diokléciánusz-palota

Split, Diokletianus palotaSplit legnagyobb látványossága a Dikléciánusz-palota. Egy az egyetlen épségben megmaradt római kori építészeti emlék egész Dalmáciában. A palota egy hatalmas négyzet alakú erődítmény, melyet monumentális várfalak vesznek körbe. A Dikléciánusz-palota minden egyes utcája és építménye mesébe illő, varázslatos. A Szent Duje székesegyház tornyába mindenképpen menjünk fel, mert innen nagyon szép kilátás nyílik a teljes óvárosra és a szemközti Brac szigetre. Csak kevesen tudják, de magyar érdekeltségei is vannak a Palotának, hiszen itt temették el IV. Béla kisebbik lányát Katalint. További információ a Diokléciánusz-palotáról.

Split kulturális élete

Minden nyáron megrendezik a színdarabokból, operaelõadásokból és komolyzenei elõadásokból álló Spliti Nyár rendezvénysorozatot. A népszerû Spliti Nyáron kívül a Szent Kereszt ünnepén, a Virágvásáron, a Splitiek Bálján és a Borvásár programokon érdemes még részt venni.

Kirándulási lehetőségek

Split közvetlen környékén több első számú kirándulási lehetőség adódik. Ha északra indulunk a Split-öböl északi csücskében fekszik egy ismét több ezer éves történelemmel rendelkező városállam Trogir. A Split-öböl déli végén pedig Omis várost találjuk, ahol két hosszan elnyúló homokos tengerparton strandolhatunk.

Split előtt fekszik a Brac sziget mely északi oldalán található Dalmácia egyik legszebb strandja a boli Aranyszarv. Érdemes ide ellátogatni. Ha hajós-, szigetfelfedezős túrára szeretnénk menni, akkor a Hvar szigetre érdemes akár a saját kocsinkkal vagy szervezett hajós kirándulásra befizetni. Hvar sziget legnagyobb városa Hvar város, mely a Dalmát-szigetvilág kellős közepén található. Ez egy igazi velencei hangulatú, forró mediterrán, tengerparti város. Ha Split környékén nyaralunk ide mindenképpen látogassunk el.

Split megközelítése

Javasolt útvonal: Budapest (M7) - Siófok (M7) - Nagykanizsa (M7) - Letenye (A4) - Zágráb (A4) - Karlovac (A1) Zadar (A1) - Split Split autóstérkép itt >>

Split Budapest távolság: 750 km
 

Orient Attila Üdvözlöm vagyok.
Kérem kövessen a Google rendszerében,
ahol további érdekes híreket osztok meg.

Hozzászólások (0)

Hozzászólnál? Ide írd az üzeneted:
Regisztrálj a hozzászóláshoz, vagy töltsd ki az alábbi mezőket!
Név:
E-mail:
Hozzászólás:

Legnépszerűbb szállásaink

Visszafelé Megállít Előrefelé
Legjobb ár:
24.900,-Ft / fő-től
Legjobb ár:
47.900,-Ft / fő-től
Legjobb ár:
49.900,-Ft / fő-től