Szeretnél információt kapni közlekedési viszonyokról, strandokról, árakról, hol tudsz spórolni?
Iratkozz fel hírlevelünkre
és elküldjük okos ajánlatainkat
legszebb strandokat, látnivalókat!
Hetente maximum egy levelet küldünk. A későbbiekben bármikor le lehet iratkozni.

Kitöltés Facebook-al


Sibenik

Sibenik Horvátország egy különös városa. Érdekessége, hogy ő nem a tengerparton fekszik, hanem a Krka folyó partján. További érdekesség, hogy Sibenik előtt találkozik az édesvízű – ámbár hideg – Krka folyó és a sós, meleg tenger. Ennek köszönhetően Sibeniknél kicsivel hidegebb a víz, viszont nem csípi a strandolók szemét. Mivel egy ilyen dombos területen járunk, Sibenik nyaraláson túl őszi vagy tavaszi kirándulások kiindulópontja is lehet. Ha úgy van kedvünk jókat strandolhatunk a nyílt tengeren, majd másnap elmehetünk a Krka vízeséshez. Sibenik a Te számodra is elérhető! Gyere, tarts velünk, megmutatjuk a fontosabb helyi látnivalókat és kezd el megszervezni a nyaralásod most

 

Nyaralás Sibenikben

Sibenik egy nagyon különleges város, hiszen nem a tengerpartra épült - ahogy a legtöbb adriai, középkori város - hanem a Krka folyó partjára. Ha a Sibenik régióban nyaralunk, egyik nap biztosan felkeressük ezt a csodálatos várost. Közvetlenül Sibenikbe is szervezhetjük a nyaralásunk, hiszen nagyon sok látnivalót, kínál a város és a főszezon során, majd minden héten van valamilyen rendezvény. Ha látogatóba érkezünk, hajtsunk le egészen a partig. Itt a rakpartot (a Franje Tudmana utcát) egy parkolónak alakították ki. Itt mindig van szabad hely, innen érdemes a sibeniki sétánkat elkezdeni.

Témakörök: Fontosabb látnivalók Strandok Szállás Történelem

A rakparton lehet biztonságosan parkolni, a várfal előtt.
A várfalat átépítették lakóépületté. Itt az utcán tudunk parkolni.

Ahogy a parkolóban befelé haladunk felfigyelünk az erős várfalra, mely a mai napig sértetlenül megmaradt. Ahogy a török fenyegetettség elmúlt, a várfalból lakóépületeket alakítottak ki. Így keletkezett a ma is látható sok-sok ablak.

Minden Sibenik nyaralás kötelező látványossága a Szent Jakab katedrális
Sibenik első számú látnivalója a Szent Jakab katedrális

Az óváros legnagyobb és leghíresebb épülete a Szent Jakab katedrális (horvátul: Katedrala Sveti Jakova). Közvetlenül a parkolóból elérhető egy íves lépcsősoron keresztül. A gigantikus méretű szentélyt az UNESCO 2000-ben a Világörökség részévé nyilvánította. A katedrálisról, itt írunk részletesen.

Sibenik látványosságai közé tartoznak a keskeny sikátorok is.
Szűk sikátorok jellemzik Sibenik óvárosát.

Az egész óvárosra szűk sikátorok a jellemzők, melyen turisták hadai tolongnak minden egyes nap. Egy Sibenik nyaralás központjában mindig is az óváros lesz, s annak épületei, rendezvényei. Külön érdekesség az óvárostól délre fekvő halpiac. Minden nyaralás különleges élménye, amikor egy igazi nagy halpiacra eljutunk, s különféle tengeri herkentyű között sétálgatunk, fényképezünk.

Sibenik óvárosának legerősebb pontja a Szent Mihály erőd.
A Szent Mihály erőd Sibenik legmagasabb pontján fekszik. Érdemes felmászni ide.

A város következő érdekessége a dombtetőn fekvő Szent Mihály erőd. Ezt a védművet a velenceiek építették a XVI. században. A Szent Jakab katedrálistól egy meredek út visz fel az erődbe. Érdemes felmászni ide, mert nagyon szép kilátás nyílik innen az óvárosra, a Sibenik csatornára és a tengerre. Nyáron zenés programokat szerveznek az erődbe.

Olcsó szállásokért kattints IDE!

 

Strandok

A legjobb és legnépszerűbb helyi strand az óvárostól északra fekszik. Ez a Banj. Szinte az összes helyi horvát ide jár fürödni. Próbáljuk ki, mert csodálatos látványt nyújt innen Sibenik óvárosa és a Szent Jakab katedrális. Itt találjuk az összes helyi strandot.

Sibenik strandjai közül a Banj rögtön az óváros mellett található.
A Banj strandról nyílik a legszebb kilátás Sibenik óvárosára

Sibenik strandjairól egyébként annyit érdemes tudni, mivel Sibenik nem a tengerre épült hanem a Krka folyó partjára (mely a tengerbe folyik), így ha itt fürdünk, egy élő folyóban fogunk fürdeni. A víz egyrészt hidegebb itt mint a tengeren, másrészt nem sós, vagyis nem fog fürdés után viszketni a bőrünk.

 

A helyi gasztronómiai kínálat

A helyi kínálatra egyaránt jellemző a dalmátos, húsos felhozatal és a tenger közelsége miatt, a tengeri- halas ételek is. Az egyik legjobb helyi étterem a Pelegrini. A Főtéren a Szent Jakab katedrálissal szemben már ki van táblázva. Itt egyaránt találunk az étlapon olaszos ételeket (rizottó, spagetti), tengeri salátákat, halas főételeket és sült húskülönlegességeket is.

Ezt próbáljuk ki: Sibenik, Pelegrini étterem

Nyaralásunk alatt érdemes minél többször étteremben enni és végigkóstolni a helyi különlegességeket. Tudjuk, hogy költséges mulatság ez, de Horvátország ezen táján teljesen más ízvilágot tapasztalhatunk meg mint máshol. Próbáljuk ki a rákokat, a tintahalat, de akár polipot is ehetünk.

 

A sétány, éjszakai élet

Sibenik sétányán egymást érik a szebbnél-szebb yachtok. Mivel nem egy felkapott tengerparti városról van szó, így nappal is nyugodtan elkávézhatunk a sétány valamelyik tavernájában.

Nyaralásunk alatt minden bizonnyal rendszeresen nézzük végig a naplementés a sétányról.
Ilyen Sibenik sétánya naplementében

Ahogy leszáll az est, a város lüketető élete megmarad, s egészen kulturált körülmények között megy az élet egészen hajnalig. Sokszor zenés bulik vannak az óvárosban és a Szent Mihály erődben, máskor teljesen halk az óváros. Ilyen egy nyaralás Sibenikben. Elsősorban a konzervatív, a kirándulásokat kedvelő utasainknak javasoljuk.

 

Kirándulási lehetőségek

Sibenik Horvátország egyik legszebb városa. Ha a közelben van a szállásunk, érdemes többször is visszatérni az óvárosba, illetve a kikötői sétányra. Itt szinte megállt az idő, senki nem siet. Üljünk be az egyik kávézóba, figyeljük a sétány nyüzsgő életét és a szebbnél-szebb yachtokat. Egy Sibeniki nyaralás alatt érdemes a régió további érdekes helyeit is felkeresni. Az alábbiakban nem részletezzük, de Vodicére, Primostenre és Rogoznicára látogassunk még el.
 

Krka Nemzeti Park

Sibeniktől alig néhány kilométerre található a környék egyik legszebb természeti kincse a Krka Nemzeti Park, és annak vízesései. (Sibenikből jól kitáblázott úton Skadrin felé kell tartani. Nem lehet eltéveszteni az utat.) A Nemzeti park tulajdonképpen egy vízesés-rendszert foglal magába. Itt a vízesések mellett lehet fel, illetve lesétálni.

A Krka vízesésben fürödni is lehet
A Krka Nemzeti Park fő látványossága a Skradinski buk.

A Krka vízesés nagyjából olyan, mint a Szalajka-völgy, csak sokkal nagyobban. Itt biztosan otthonosan fogjuk érezni magunkat. Fürdőruhát vigyünk magunkkal, mert a nagy vízesés előtti tóban fürdeni lehet!
 

A Szent Milkós erőd

Horvátország egyik jelképe a Sibenik-szoros elején található, a Szent Miklós erőd. A festői szépségű hadimonstrum egykoron a török elleni védekezés első számú védvonala volt. Ma egy eléggé kalandosan felfedezhető turisztikai látványosság. Ha a Sibenik-régióban - a környéken - nyaralunk, ide mindenképpen látogassunk el!

Horvátország egyik jelképe a Szent Miklós erőd
A környék legérdekesebb látnivalója a Szent Miklós erőd

 

Kornati-szigetvilág

A tengerparti sétányon több helyen kirándulásokat szerveznek a Kornati Nemzeti Parkba, illetve az Park környéki szigetcsoportba. Egy ilyen túrára mindenképpen fizessünk be, mert meseszép az a milliónyi sok kis szigetecske, a tenger pedig kristálytiszta arra. Sok olyan kirándulás van, amikor a hajón ebédet is kapunk.

Ha nagyon sok pénzünk van, akkor kis vitorlásos túrára is befizethetünk. Ilyenkor a kapitányon kívül maximum 10 másik utassal kell osztoznunk a látványban és a programon. Sok ilyen privát kirándulás során, kis eldugott öbölben lehorgonyoz a hajó, ahonnan beugorhatunk a kristálytiszta tengervízbe. Nyaralásunk során egy ilyen Kornati-hajóskirándulásra is fizessünk be. Nem fogjuk megbánni!
 

Hegyvidéki kirándulások

Mivel Sibenik elég délen fekszik, sőt egy eléggé zöld, hegyvidéki terület kapujában, így Sibenik nyaralás mellett egy dalmát kirándulás központja is lehet. Könnyen el lehet érni innen a Krka vízesést, Drnis- Knin várát, a Krka hegyvidéki részeit. Érdemes Horvátország ezen területit is felkeresni egyszer. Hazafelé pedig a Plitvicei tavak esnek útba.

 

Olcsó szállásokért kattints IDE!

Javasolt útvonal: BUDAPEST (M7 ) - Nagykanizsa (M7) - Letenye (A4) - Zágráb (A1) - Karlovac (A1) - SIBENIK Sibenik térkép >>

 Sibenik buszpályaudvara és vasútállomása gyalogosan
Sibenik buszpályaudvara és vasútállomása gyalogosan

Budapest Sibenik távolság: 680 km

Hozzászólások (3)

2014
06
07
Kedves Attila! Ismét Melinda vagyok. Elnézését kérem a zaklatásért, de most bukkantam rá erre a gyönyörűnek tűnő helyszínre. Néhány kérdésem lenne ismét Önhöz :) A Solaris Camping Resort-ban van-e lehetőség sátor állításra (áram ellátással), illetve kb. milyen árakkal kellene számolnuk 2 főnek 6 éjszakára sátorban. Előre is hálásan köszönöm segítségét! Üdvözlettel: Melinda
2014
04
30
Mi többször nyaraltunk már Dalmáciában. Az összes nyaralásunkkor elmentünk Sibenikbe. Nagyon szép, mediterrán város.
2013
11
06
Sibenik csodálatos! A Szent Jakab katedrális és a sok kis, keskeny sikátor. Érdemes felmenni a dombtetőn található erődbe, mert tényleg pazar kilátás nyílik onnan a városra. Útközben pedig jól lehet fényképezni az egész óvárost!
Hozzászólnál? Ide írd az üzeneted:
Regisztrálj a hozzászóláshoz, vagy töltsd ki az alábbi mezőket!
Név:
Hozzászólás: A hozzászólás elküldésével kijelentem, hogy elfogadom a Felhasználási feltételeket.

Legnépszerűbb szállásaink

Legjobb ár:
25.909,-Ft / fő-től
Legjobb ár:
42.105,-Ft / fő-től
Legjobb ár:
47.048,-Ft / fő-től