Rovinj főoldal

Rovinj óvárosa, látnivalók

Rovinj látnivalói, régi épületei, templomai a Velencei időkből származnak. A legtöbb épületen még most is megfigyelhetők a velencei építészet jellegzetességei. Sokszor olyan érzésünk támadhat, mintha Velencében járnánk. A látnivalók másik fele, pedig osztrák stílusban épült, mint a Mária Terézi Resort.
 

Városfalak és kapuk

Rovint a VII. századtól kezdve vastag városfalak és erõs kapuk veszik körül. Az eredeti hét városkapuból mára három maradt meg: a Szent Benedek, a Portico és a Szent Kereszt kapu. Az óváros felfedezését kezdjük a fõtérrõl nyíló nagy szárazföldi, Szent Kereszt kapunál.

Ahogy áthaladunk a kapun egy mesevilágba érkezünk. A szűk keskeny sikátorok csak úgy kacskaringóznak egymás mellett, felkúszva a legelőkelőbb rovinji látnivalóhoz a Szent Eufémia templomhoz. Ha a nyár kellős közepén érkezünk Rovinjba, úgy készüljünk fel a városlátogatásra, hogy hideg víz legyen nálunk, mert a szűk utcákban megragad a nagy hőség és sokan rosszul lesznek.

A Szent Eufémia templom

Rovinj jelképe és egyben legmagasabb és leglátványosabb építménye a Szent Eufémia templom. Nevét a város védõszentjérõl kapta. A templomot a XVIII. században építették egy V. századi kora keresztény templom alapjaira. A homlokzata velencei-barokk stílusú. Érdekességképpen megfigyelhetjük, hogy a homlokzatot díszítõ burkolat csak a templom oldalának a feléig tart. A hátsó fele nyersen maradt.

Rovinj, Szent Eufémia templom
A Szent Eufémia templom. Ide minden turista felsétál

A hatvan méter magas haragtorony tejetén áll Szent Eufémia rézszobra a város, a szárazföld felé fordulva, így mutatván a szélirányt a hajósoknak. Ha elmegyünk egy hajós túrára minden kapitány felhívja a figyelmet arra, hogy a szobor nem a templom elé néz, hanem hátat fordítva a szélirányt mutatja. A templom oltáránál található Szent Eufémia kőkoporsója.

Városháza

Az épület 1308-ban épült. A földszint egy részén fogda működött, az emeleten ez idő alatt pedig a Városi Tanács ülésezett. A homlokzatot és az átriumot 1850 és 1860 között helyreállították. Ma a helyi Önkormányzat és a Polgármesteri Hivatal működik itt.

A Városháza

A piac

A helyi látnivalók közül a piacon a legnagyobb az élet. Helyileg a Főtér átellenes oldalán a félsziget északi oldala és a kikötő közötti téren terül el a piac. Egykoron vizesárok volt itt, majd amikor Rovinjt félszigetté alakították át, akkor jött létre ez a tér is. A piacon rengeteg gyümölcsöt, olajokat, mézeket és érdekes fűszereket tudunk vásárolni. Ha egy érdekes szuvenirt szeretnénk hazavinni, akkor érdemes itt beszerezni.

Rovinj piac
A helyi piac is kötelező látványosság

A piac végén egy halpiac is található. Minden reggel sűrű élet van itt, de sok árus egész nap kint marad, így kedvünkre fényképezkedhetünk.

Óratorony

Rovinj város főterén található az Óratorony. A XVII. században épült, de a későbbiekben többször is átépítették. Az épület alsó színtjén fogda működött. Az Óratornyot még ma is Velence címere - a szárnyas oroszlán - díszíti.

Mária Terézia Resort

Rovinj óvárosával szemben a Szent Katarina szigeten található a Mária Terézia Resort (Gyógyüdülő). 1885-ben kezdték el építeni bécsi nemesi magántőkéből, majd birodalmi segítséggel fejezték be. 1888-ban nyitotta meg kapuit. Ekkor lendült fel igazán Rovinj turizmusa, úgy ahogy az egész Kvarner-öböl északi települései is. Ekkora ért ide az Osztrák-Magyar Monarchia nemessége. Az intézménybe a Monarchia minden részéről, sőt Németországból és még Oroszországból is érkeztek ide beteg gyerekek és felnőttek.

Hotel Katarina

Az egykori gyógylétesítmény ma Hotel Katarina néven működik.

A helyi építkezési stílusok

Rovinj látnivalói közül talán a legérdekesebbek a partvonali építkezési formák. Számos épület sziklára épült és nagyon sok utca fut a tengerbe. Gyakorlatilag az utca, sikátor végén három lépcsőfokot találunk és máris a tengerben vagyunk. Érdemes jól körbejárni ezeket az épületeket és megfigyelni ezt az érdekes építkezési formát.  

Vissza a Rovinj főoldalra

Hozzászólások (0)

Hozzászólnál? Ide írd az üzeneted:
Regisztrálj a hozzászóláshoz, vagy töltsd ki az alábbi mezőket!
Név:
E-mail:
Hozzászólás:

Legnépszerűbb szállásaink

Legjobb ár:
18.977,-Ft / fő-től
Legjobb ár:
34.768,-Ft / fő-től
Legjobb ár:
17.988,-Ft / fő-től