Szeretnél információt kapni közlekedési viszonyokról, strandokról, árakról, hol tudsz spórolni?
Iratkozz fel hírlevelünkre
és elküldjük okos ajánlatainkat
legszebb strandokat, látnivalókat!
Hetente maximum egy levelet küldünk. A későbbiekben bármikor le lehet iratkozni.

Kitöltés Facebook-al


Rovinj óvárosa, látnivalók

Rovinj látnivalói, régi épületei, templomai a Velencei időkből származnak. A legtöbb épületen még most is megfigyelhetők a velencei építészet jellegzetességei. Sokszor olyan érzésünk támadhat, mintha Velencében járnánk. A látnivalók másik fele, pedig osztrák stílusban épült, mint a Mária Terézi Resort.
 

Városfalak és kapuk

Rovint a VII. századtól kezdve vastag városfalak és erõs kapuk veszik körül. Az eredeti hét városkapuból mára három maradt meg: a Szent Benedek, a Portico és a Szent Kereszt kapu. Az óváros felfedezését kezdjük a fõtérrõl nyíló nagy szárazföldi, Szent Kereszt kapunál.

Ahogy áthaladunk a kapun egy mesevilágba érkezünk. A szűk keskeny sikátorok csak úgy kacskaringóznak egymás mellett, felkúszva a legelőkelőbb rovinji látnivalóhoz a Szent Eufémia templomhoz. Ha a nyár kellős közepén érkezünk Rovinjba, úgy készüljünk fel a városlátogatásra, hogy hideg víz legyen nálunk, mert a szűk utcákban megragad a nagy hőség és sokan rosszul lesznek.

Rovinj térképe a látnivalókkal
Rovinj térképe a legfontosabb látnivalókkal

Töltsd le Rovinj látnivalós térképét, nyomtasd ki és vidd magaddal Horvátországba!

 

A Szent Eufémia templom

Rovinj jelképe és egyben legmagasabb és leglátványosabb építménye a Szent Eufémia templom. Nevét a város védőszentjéről kapta. A templomot a XVIII. században építették egy V. századi kora keresztény templom alapjaira. A homlokzata velencei-barokk stílusú. Érdekességképpen megfigyelhetjük, hogy a homlokzatot díszítő burkolat csak a templom oldalának a feléig tart. A hátsó fele nyersen maradt. A templom oltáránál található Szent Eufémia kőkoporsója.

Rovinj, Szent Eufémia templom
A Szent Eufémia templom. Ide minden turista felsétál

A Harangtorony szorosan a katedrális mellé épült. 1651-ben kezdték el építeni. 26 év volt mire elkészült. Ugyanaz a Alessandro Monopola olasz építész tervezte aki a velencei Szent Márk templomot. Érdekes látnivaló a hatvan méter magas torony tetején álló Szent Eufémia szobor, hiszen a szobor nem a szentély elé néz, hátat fordít annak és a helyi uralkodó szélirányt mutatja a hajósoknak. Ha befizetünk egy hajós kirándulásra, minden kapitány felhívja a szobor érdekes tájolására a figyelmet.

Városháza

Az épület 1308-ban épült. A földszint egy részén fogda működött, az emeleten ez idő alatt pedig a Városi Tanács ülésezett. A homlokzatot és az átriumot 1850 és 1860 között helyreállították. Ma a helyi Önkormányzat és a Polgármesteri Hivatal működik itt.

A Városháza

A piac

A helyi látnivalók közül a piacon a legnagyobb az élet. Helyileg a Főtér átellenes oldalán a félsziget északi oldala és a kikötő közötti téren terül el a piac. Egykoron vizesárok volt itt, majd amikor Rovinjt félszigetté alakították át, akkor jött létre ez a tér is. A piacon rengeteg gyümölcsöt, olajokat, mézeket és érdekes fűszereket tudunk vásárolni. Ha egy érdekes szuvenirt szeretnénk hazavinni, akkor érdemes itt beszerezni.

Rovinj piac
A helyi piac is kötelező látványosság

A piac végén egy halpiac is található. Minden reggel sűrű élet van itt, de sok árus egész nap kint marad, így kedvünkre fényképezkedhetünk.

Óratorony

Rovinj város főterén található az Óratorony. A XVII. században épült, de a későbbiekben többször is átépítették. Az épület alsó színtjén fogda működött. Az Óratornyot még ma is Velence címere - a szárnyas oroszlán - díszíti.

Mária Terézia Resort

Rovinj óvárosával szemben a Szent Katarina szigeten található a Mária Terézia Resort (Gyógyüdülő). 1885-ben kezdték el építeni bécsi nemesi magántőkéből, majd birodalmi segítséggel fejezték be. 1888-ban nyitotta meg kapuit. Ekkor lendült fel igazán Rovinj turizmusa, úgy ahogy az egész Kvarner-öböl északi települései is. Ekkora ért ide az Osztrák-Magyar Monarchia nemessége. Az intézménybe a Monarchia minden részéről, sőt Németországból és még Oroszországból is érkeztek ide beteg gyerekek és felnőttek.

Hotel Katarina

Az egykori gyógylétesítmény ma Hotel Katarina néven működik.

A helyi építkezési stílusok

Rovinj látnivalói közül talán a legérdekesebbek a partvonali építkezési formák. Számos épület sziklára épült és nagyon sok utca fut a tengerbe. Gyakorlatilag az utca, sikátor végén három lépcsőfokot találunk és máris a tengerben vagyunk. Érdemes jól körbejárni ezeket az épületeket és megfigyelni ezt az érdekes építkezési formát.  

Mini Horvátország kiállítás

Egy érdekes és új látnivaló létesült néhány évvel ezelőtt. Egy mini Horvátország kiállítás. 5500 nm-en mutatják be Horvátország jellegzetes épületeit, mint Dubrovnik várát, a spliti- trogiri székesegyházat, a zágrábi Szent Márk templomot, a nini Szent Miklós templomot és számos további jellegzetes épületet, világítótornyot. Érdemes ellátogatni ide ha a környéken nyaralunk. Rovinj és Rovinjsko Selo települések között található a kiállítás. További információk: mini-croatia.com.hr

Vissza a Rovinj főoldalra

Hozzászólások (1)

2017
05
30
Hozzászólnál? Ide írd az üzeneted:
Regisztrálj a hozzászóláshoz, vagy töltsd ki az alábbi mezőket!
Név:
Hozzászólás: A hozzászólás elküldésével kijelentem, hogy elfogadom a Felhasználási feltételeket.

Legnépszerűbb szállásaink

Legjobb ár:
25.909,-Ft / fő-től
Legjobb ár:
42.105,-Ft / fő-től
Legjobb ár:
47.048,-Ft / fő-től