Rovinj főoldal

Rovinj óvárosa, látnivalók

Rovinj látnivalói, régi épületei, templomai a Velencei időkből származnak. A legtöbb épületen még most is megfigyelhetők a velencei építészet jellegzetességei. Sokszor olyan érzésünk támadhat, mintha Velencében járnánk. A látnivalók másik fele, pedig osztrák stílusban épült, mint a Mária Terézi Resort.
 

Városfalak és kapuk

Rovint a VII. századtól kezdve vastag városfalak és erõs kapuk veszik körül. Az eredeti hét városkapuból mára három maradt meg: a Szent Benedek, a Portico és a Szent Kereszt kapu. Az óváros felfedezését kezdjük a fõtérrõl nyíló nagy szárazföldi, Szent Kereszt kapunál.

A kapun áthaladva egy mesevilág vár minket, kedves tereivel, szűk sikátoraival és fényesre koptatott macskaköveivel. Az éttermi részeket elhagyván, induljuk el felfelé a Szent Eufémia templom felé. Vigyázzunk ezzel az úttal, mert nagyon keskeny a sikátor és a nyári hőségben megreked a hőség, így könnyen rosszul lehetünk. Hideg ivóvizet mindenképpen vigyünk magunkkal, vagy térjünk be egy étterembe, ha úgy érezzük, hogy nem bírjuk a mászást.

A Szent Eufémia templom

Rovinj jelképe és egyben legmagasabb és leglátványosabb építménye a Szent Eufémia templom. Nevét a város védõszentjérõl kapta. A templomot a XVIII. században építették egy V. századi kora keresztény templom alapjaira. A homlokzata velencei-barokk stílusú. Érdekességképpen megfigyelhetjük, hogy a homlokzatot díszítõ burkolat csak a templom oldalának a feléig tart. A hátsó fele nyersen maradt.

Rovinj, Szent Eufémia templom
A Szent Eufémia templom. Ide minden turista felsétál

A hatvan méter magas haragtorony tejetén áll Szent Eufémia rézszobra a város, a szárazföld felé fordulva, így mutatván a szélirányt a hajósoknak. Ha elmegyünk egy hajós túrára minden kapitány felhívja a figyelmet arra, hogy a szobor nem a templom elé néz, hanem hátat fordítva a szélirányt mutatja. A templom oltáránál található Szent Eufémia kõkoporsója.

Városháza

Az épület 1308-ban épült. A földszint egy részén fogda működött, az emeleten ez idő alatt pedig a Városi Tanács ülésezett. A homlokzatot és az átriumot 1850 és 1860 között helyreállították. Ma a helyi Önkormányzat és a Polgármesteri Hivatal működik itt.

A Városháza

Főtér és a piac

A Szent Eufémia templomtól lefelé haladva visszajutunk a fõtérre. Eredetileg a fõtér helyén volt az a tengerszoros ami elválasztotta egymástól Rovinjt és a szárazföldet. Ma éttermek, kávézók és a városi múzeum található a fõtéren. Esténként élénk élet, koncertek jellemzik Rovinj fõterét.

Rovinj piac
A helyi piac is kötelező látványosság

A fõtérrel átellenben a helyi piacot találjuk. Az árusok nappal és még éjszaka is kínálják portékájukat. Reggelente a piac végén található halpiac is megtelik élettel (halakkal és egyéb tengeri élõlényekkel). Érdemes ellátogatni a piacra, mert a mediterrán tengeri hangulaton túl házi mézet, lekvárokat és szeszes italokat is vásárolhatunk.

Óratorony

Rovinj város főterén található az Óratorony. A XVII. században épült, de a későbbiekben többször is átépítették. Az épület alsó színtjén fogda működött. Az Óratornyot még ma is Velence címere - a szárnyas oroszlán - díszíti.

Mária Terézia Resort

Rovinj óvárosával szemben a Szent Katarina szigeten található a Mária Terézia Resort (Gyógyüdülő). 1885-ben kezdték el építeni bécsi nemesi magántőkéből, majd birodalmi segítséggel fejezték be. 1888-ban nyitotta meg kapuit. Ekkor lendült fel igazán Rovinj turizmusa, úgy ahogy az egész Kvarner-öböl északi települései is. Ekkora ért ide az Osztrák-Magyar Monarchia nemessége. Az intézménybe a Monarchia minden részéről, sőt Németországból és még Oroszországból is érkeztek ide beteg gyerekek és felnőttek.

Hotel Katarina

Az egykori gyógylétesítmény ma Hotel Katarina néven működik.
 

Vissza a Rovinj főoldalra

Orient Attila Üdvözlöm vagyok.
Kérem kövessen a Google rendszerében,
ahol további érdekes híreket osztok meg.

Hozzászólások (0)

Hozzászólnál? Ide írd az üzeneted:
Regisztrálj a hozzászóláshoz, vagy töltsd ki az alábbi mezőket!
Név:
E-mail:
Hozzászólás:

Legnépszerűbb szállásaink

Visszafelé Megállít Előrefelé
Legjobb ár:
24.900,-Ft / fő-től
Legjobb ár:
49.900,-Ft / fő-től
Legjobb ár:
40.900,-Ft / fő-től