Szeretnél információt kapni közlekedési viszonyokról, strandokról, árakról, hol tudsz spórolni?
Iratkozz fel hírlevelünkre
és elküldjük okos ajánlatainkat
legszebb strandokat, látnivalókat!
Hetente maximum egy levelet küldünk. A későbbiekben bármikor le lehet iratkozni.

Kitöltés Facebook-al


Rijeka látnivalói, magyar műemlékek

Rijeka egy igen zsúfolt város, így első nehézséget a parkolás fogja jelenteni. A javaslatunk az, hogy a kikötőnél próbálkozzunk, mert itt egy hatalmas, fizető parkolót találunk, ahol mindig van szabad hely. Innen - más részről - nagyon könnyen elérjük Rijeka látnivalóit.

 

A Hullámtörő és a Kikötő

Az egyik legfontosabb magyar látnivaló, maga a kikötő, azok részletei, illetve a Hullámtörő. A Hullámtörő (gát) horvátul: molo longo, majd 2 kilométer hosszan védi a kikötőt. Mária Terézia utasítása alapján a Magyar Királyi Hivatal főmérnöke, Hajnal Antal tervezte. Mivel az osztrákok első számú kikötője Trieszt és Koper volt, így a rijekai kikötőt és gátat, úgy kellett megépíteni, hogy az Magyarország fő tengeri kikötője legyen. 1888-ben készült el a gát, s az akkori uralkodó után a Molo Maria Teresa nevet kapta. 1908-ban tovább lett építve a Hullámtörő. Ekkor nyerte el mai, közel két kilométeres hosszúságát. Ma szabadon látogatható.

A magyar Hullámtörő Rijekán
1907-et írunk. Ez a Maria Teresa hullámtörő, a legnagyobb magyar tengeri kikötőben.

A kikötőben is érdemes egy rövid sétát tenni, ugyanis a mai napig fellelhetők a századfordulós magyarok alkotásai. Javasoljuk mindenkinek, hogy addig fényképezzék le ezeket a vasöntvényeket amíg le nem cserélik őket.

Magyar látnivaló a rijekai kikötőben
Hoopsz! Ahogy látható, egykoron ez is magyar volt!

 

A Korzó

Sétánkat a Korzó felé folytassuk tovább. 150 éve ez kb. így nézett ki: Elhagyjuk a kikötőt az Andrássy úton keresztül és megérkezünk a Kossuth Lajos Korzóra.

A rijekai Andrássy út
A rijekai Andrássy út egykoron

A Korzó (horvátul is ugyanígy írják: Rijeka korzo) Rijeka főutcája, s egyben a rijekaiak kedvelt találkozóhelye. Sok helybéli itt kezdi egy forró kávéval a napot, mások délután térnek be egy-egy italra. Legyen tikkasztó hőség, vagy hűvös, viharos idő, a Korzó kávézóiban, éttermeiben mindig van élet.

Fiume: Kossuth Korzó
Ő pedig az egykori Kossuth Korzó

A XIX. század elejétől a Korzó, a társadalmi és az elit élet központja. Az 1800-as évek közepétől hatalmas beruházásokat hajtott végre mind az Osztrák Császárság, mind a Magyar Királyság. A kikötő poros, zajos és halszagú volt az építkezések, illetve a kereskedelmi tevékenységek miatt. A Korzó volt a tiszta utca. Itt találkoztak az akkori élet meghatározó személyiségei.

Korzó legfontosabb látványossága az Óratorony
Az Óratornyot az osztrákok építették

Szinte csak úgy egymást érik a szecessziós stílusú épületek, melyek ma szállodaként, vagy hivatalként működnek. A legfontosabb látnivaló az Óratorony. Az alsó rész barokk kialakításából arra lehet következtetni, hogy eredetileg egy középkori ház állt itt, melyet a későbbiekben továbbépítettek. Az épületet a XVII. XVIII. és a XIX. században egyre magasabbra építették. A ma is látható szecessziós torony végleges állapotát Leopold illetve IV. Károly osztrák császárok idején nyerte el. A torony homlokzatán látható kétfejű sas szimbolizálja a legjobban az osztrák időket.

Jezsuiták építették a székesegyházat
A Szent Vitus volt egykoron Rijeka határvonala

Ha az Óratorony alatti folyosón áthaladunk, a Szent Vitus Székesegyházhoz érkezünk. Ez az egyetlen monumentális, barokk templom Rijekában. A velencei Santa Maria della Salute templom mintája alapján, G. Briano tervezte 1638-ban. A belső tér barokk stílusban lett kialakítva, míg az oltáron egy gótikus feszületet vehetünk észre. A szentély homlokzatát a XVIII. század közepén átépítették. Az építkezéskor a templom területe még a városon kívül esett.

Térjünk vissza a Korzóra, mert pár méter és elérkezünk egy újonnan kialakított városrészbe.

 

Az óváros „új” része

Ha az óvárost és ezzel együtt a Korzót dél felé hagyjuk el, egy újonnan létrejött városrészhez érünk. Egykoron hajók sorakoztak itt és fa mólókon árulták a frissen fogott halakat. A XIX. század végén - a városrendezés során - ezt a területet feltöltötték. A mai is látható két egyforma épületet 1916-ban építették, bécsi szecessziós stílusban. A tengerhez közelebb eső épület a halpiac. Érdemes ellátogatni ide ha Rijekában járunk, mert egy kontinentális területen élő embernek különös látnivaló a sok tengeri hal és csúszós, ragadozó állat.

A helyi piac épülete
A piac az óvárostól délre, egy feltöltött területen található

A Piactól is délre látható egy park, majd a Rijekai színház. Ezt a csodálatos épületet is a Osztrák-Magyar Monarchia idején, 1885-ben építették. Az első előadás Verdi Aidája volt.

Ő az okker színben pompázó Rijekai színház
A helyi látnivalók sorát Rijeka színháza zárja

 

Batthyány Villa

Tegyünk egy sétát a domboldalban, ahol ismételten egy magyar vonatkozású helyhez érkezünk. Ő a Batthyány Villa. A XIX. század végén épült Hauszmann Alajos tervei alapján. Gróf Batthyány Lajos kormányzó nyaralója volt. A horvátok a Batthyány nevet elhagyták már, simán csak a Kormányzó Palotájának (Guvernerova palača) hívják. Batthyány kiállítás helyett, a Horvát Tengerészeti Múzeum tárlatát nézhetjük meg.

Batthyány Lajos kormányzó villája Rijekában
A Batthyány Villába tengerészeti kiállítást rendeztek be

 

A Trsat vár

Még egy érdekes és különös látnivalóra szeretnénk felhívni a figyelmet. Ahogy beérkezünk Rijekába (vagy csak elhaladunk a fölső autópályán), egy érdekes erődre leszünk figyelmesek. Ez a Trsat vár (Trsatski kaštel). 140 méter magason, egy stratégiailag fontos dombtetőn járunk. Előttünk Rijeka hever, a várat jobbról a Rječina szurdok meredek falai határolják. Már az ókorban is fontos megfigyelőpont volt ez a dombtető. Innen figyelték a Dalmáciába tartó karavánokat. A rómaiak Tarsatica néven tartották számon.

Trsta vára Rijeka felett
Már az autópályáról is könnyen felismerhető Trsat vára

A mai is látható várat 1288-ban említik először. Több magyar vonatkozású érdekessége is van a Trsat várnak. II. András magyar király a horvát Vinodol fejedelemségnek ajándékozta a várat. A Vinodol törvény értelmében, pedig a krki Frangepán hercegség birtoka lett. Amikor Frangepán Katalin és Zrinyi Milkós házasságot kötött a vár átkerült a Zrinyi családhoz. Mivel stratégiailag fontos helyen fekszik a vár, így az Osztrák-Magyar Monarchia átvette a Trsatot. Az I. és a II. világháborúban is katonai bázis volt. Ma egy csodálatos panorámával rendelkező, horvát emlékmű. Érdemes ide is ellátogatni, akár a környéken nyaralunk, vagy csak átutazóban kinéztünk magunknak az autópályáról.

Hozzászólások (1)

2017
09
11
A szép magas Kb 10 -15 emeletes házak látványa pláne dombra vagy hegyoldalra épitett toronyházak és az egész domboldallátványa az oriás két árbócos vitorlás hajó fényképezése ami asok látnivaló közül nekem tetszett még sorolhatnám
Hozzászólnál? Ide írd az üzeneted:
Regisztrálj a hozzászóláshoz, vagy töltsd ki az alábbi mezőket!
Név:
Hozzászólás: A hozzászólás elküldésével kijelentem, hogy elfogadom a Felhasználási feltételeket.

Legnépszerűbb szállásaink

Legjobb ár:
25.909,-Ft / fő-től
Legjobb ár:
42.105,-Ft / fő-től
Legjobb ár:
47.048,-Ft / fő-től