Szeretnél információt kapni közlekedési viszonyokról, strandokról, árakról, hol tudsz spórolni?
Iratkozz fel hírlevelünkre
és elküldjük okos ajánlatainkat
legszebb strandokat, látnivalókat!
Hetente maximum egy levelet küldünk. A későbbiekben bármikor le lehet iratkozni.

Kitöltés Facebook-al


Rijeka

Rijeka Horvátország forgalmas közlekedési központja, tengeri kikötője. Egykoron Fiume néven Ő volt a Magyar Királyság kikötője. Rijeka óvárosában a mai napig nagyon sok szecessziós, neo-gótikus épületet találunk. Gyakorlatilag olyan érzése van az embernek, mintha az Andrássy út leköltözött volna a tengerpartra. Ha a Kvarner térségben nyaralunk, érdemes egy napot Rijekára szánni és felfedezni, a magyar műemlékeket.

Rijeka a Kvarner-öböl északi sarkában található. 160.000 fős lakosságával a harmadik legnagyobb horvát város, fontos vasúti és közúti csomópont. Innen indul az Adria-főút, mely Spliten keresztül egészen Dubrovnikig vezet. Ha a környékre szervezzük a nyaralásunk, minden bizonnyal ellátogatunk ebbe a félig magyar városba.

Rövid történelem

Rijekát (magyarul: Fiume) a libruniak alapították Trsati-dombon. Később itt is megjelent a Római Birodalom és Tarsatica néven lett római város. A római megszállást bizánci, frank, szláv és velencei uralom követte. Rijeka 1769-ben lett a Magyar Királyság része. Ekkor kezdték el kiépíteni a kikötőjét, a rijekai vasútvonalat és megerősíteni gazdasági szerepét. 1809 és 1814 között Napóleon birodalmához tartozott, majd 1822 és 1848 között ismét Magyarország részét képezi.

Rijeka kikötője és a tenger a háttérben

1848-ban egy évig tartozott Horvátországhoz, majd 1868-ban ismét magyar fennhatóság alá kerül. Ebből az időszakból származik a Fiume név is (a Fiume szó nem magyar szó, mi is az olasztoktól vettük át ezt a nevet.) A két világháború között olasz megszállás alatt állt, majd Jugoszláviához csatolták. Végül 1992-ben került vissza Horvátországhoz.

Magyar vonatkozású emlékek

A magyarok szemében mindig is egy fájó pont Fiume avagy Rijeka. Ezt a várost akár egy tradicionális magyar városnak is nevezhetünk, annyi időnk és pénzünk volt benne. Az Osztrák-Magyar Monarchia alatt Rijeka volt Magyarország legnagyobb tengeri kikötője. 1873-ban épült meg a Budapest-Zágráb-Rijeka vasútvonal, hogy Magyarország könnyebben kapcsolatot tudjon tartani a rijekai hátországgal. Ebben az időben számos palota és kereskedelmi épület épült a tengerparton, melyek közül sokat magyarok terveztek, finanszíroztak. 1914-ben itt bocsájtották tengerre a tragikus sorsú Szent István csatahajót is. A magyar emlékeket jól tükrözi - még - a kikötő vasöntvényei, illetve néhány lakóház.

Nyaralás, programlehetőségek

Rijeka Horvátország egy forgalmas települése. Itt található a legnagyobb kikötő, több hajójavító üzem és számos kereskedelmi út találkozik itt illetve a domboldalban. Bár sokan töltik itt a nyaralásunkat, a javaslatunk mégiscsak az, hogy vagy Rijeka északi külterületében, vagy valamelyik szomszédos városban foglaljunk szállást. Ha csak rövid kirándulásra érkezünk, arra tökéletes Rijeka. Az óvárosban igényesen kialakított sétálóutcát találunk, sok-sok be- és kiülős hellyel. Több bár és étterem, igényes pizzéria van a tengerparton is. Az óváros utcái kacskaringósak, sok épület pedig pontosan úgy néz ki, mintha Budapesten járnánk. Mire felfedezzünk az óvárost és a fontosabb helyeket, csak arra rámegy egy-két nap.

Jó kirándulás a Trsat erőd

A Rječina folyó torkolata és a mögötte húzódó parkok, illetve a szurdok is nagyon látványos. Ha jó erőben vagyunk a Trsat várba is felmászhatunk. Egy érdekes nyaralási program a Batthyány Villa felkeresése. Ugyan sok magyar emléket már nem találunk itt, mégis jól eső érzés, hogy Rijeka egyik legszebb épületéhez közünk van.

Lazítsunk egy kicsit!

Rijeka strandjai az óvárostól északra húzódnak el. A Ploce strand a legnépszerűbb. Ez a Kantirda uszoda mellett található. Kocsival vagy busszal tudjuk megközelíteni. Folyamatosan Opatija felé kell haladni. Jól ki van táblázva az uszoda, de az útról rögtön fel lehet ismerni az uszoda kékes alakját. Visszatérve a Ploce strandra. Ez egy igényesen kialakított, tiszta vizű - Kék Zászlós - apró kavicsos tengerpart. Sok helyi fürdik itt. Ha nem lenne megfelelő a Ploce strand haladjuk tovább Opatija felé. Sajnos Rijeka déli felét a hajó kikötő, illetve gyár, javítóüzemek foglalják el, így azon a részen nem nagyon vannak strandok.

 Rijeka buszpályaudvar megközelítése gyalogosan a vasútállomásról
Rijeka buszpályaudvar megközelítése gyalogosan a vasútállomásról

Hozzászólások (2)

2014
08
22
Szia A meddig lemaradt :-) tehát a nyitvatartás érdekelne . Köszi
2014
08
22
Megtudnád mondani,hogy a halpiac van nyitva?
Hozzászólnál? Ide írd az üzeneted:
Regisztrálj a hozzászóláshoz, vagy töltsd ki az alábbi mezőket!
Név:
Hozzászólás: A hozzászólás elküldésével kijelentem, hogy elfogadom a Felhasználási feltételeket.

Legnépszerűbb szállásaink

Legjobb ár:
25.909,-Ft / fő-től
Legjobb ár:
42.105,-Ft / fő-től
Legjobb ár:
47.048,-Ft / fő-től