Ajánlatkérés

Rijeka

Rijeka a Kvarner-öböl északi sarkában található. 160.000 fős lakosságával a harmadik legnagyobb horvát város, fontos vasúti és közúti csomópont. Innen indul az Adria-főút, mely Spliten keresztül egészen Dubrovnikig vezet. Rijekában található Horvátország legnagyobb kikötője. Ha a környékre szervezzük a nyaralásunk, minden bizonnyal ellátogatunk ebbe a félig magyar városba és megnézzük Rijeka látnivalóit.

Rövid történelem

A várost a libruniak alapították Trsati-dombon. Később itt is megjelent a Római Birodalom és Tarsatica néven lett római város. A római megszállást bizánci, frank, szláv és velencei uralom követte. Rijeka 1769-ben lett a Magyar Királyság része. Ekkor kezdték el kiépíteni a kikötőjét, a rijekai vasútvonalat és megerősíteni gazdasági szerepét. 1809 és 1814 között Napóleon birodalmához tartozott, majd 1822 és 1848 között ismét Magyarország részét képezi.

Rijeka kikötője és a tenger a háttérben

1848-ban egy évig tartozott Horvátországhoz, majd 1868-ban ismét magyar fennhatóság alá kerül. A két világháború között olasz megszállás alatt állt, majd Jugoszláviához csatolták. Végül 1992-ben került vissza Horvátországhoz.

Magyar vonatkozású emlékek

A magyarok szemében mindig is egy fájó pont Rijeka, avagy magyarul Fiume. Ezt a várost akár egy tradicionális magyar városnak is nevezhetünk, annyi időnk és pénzünk volt benne. Az Osztrák-Magyar Monarchia alatt Rijeka volt Magyarország legnagyobb tengeri kikötője. Ebben az időben épült meg a rijekai vasútvonal, illetve számos palota és kereskedelmi épület épült a tengerparton, melyek közül sokat magyarok terveztek, finanszíroztak. 1914-ben itt bocsájtották tengerre a tragikus sorsú Szent István csatahajót is. A magyar emlékeket jól tükrözi - még - a kikötő vasöntvényei, illetve néhány lakóház.

Ismerjük meg a várost

Rijeka Horvátország igen zsúfolt városa, így első nehézséget a parkolás fogja jelenteni. A javaslatunk az, hogy a kikötőnél próbálkozzunk, mert itt egy hatalmas fizető parkolót találunk, ahol mindig van szabad hely. Innen - más részről - nagyon könnyen elérjük az óváros látnivalóit.

Magyar látnivaló a kikötőben

Ha leparkoltunk irány a kikötő és nézzük meg a századfordulós magyarok alkotásait. Lehet fényképezni, amíg ezek a magyar emlékek még megtalálhatók a kikötőben. Sétánkat a Korzó felé folytassuk tovább. 150 éve ez kb. így nézett ki: Elhagyjuk a kikötőt az Andrássy úton keresztül és megérkezünk a Kossuth Lajos Korzóra.

Az egykori Andrássy út Rijekában

És a Kossuth Korzó

A Korzó Rijeka főutcája. Számos pompás palota, igényes bolt található itt, illetve itt rendezik meg minden tavasszal a Rijekai karneválokat. A Korzó meghatározó épülete az osztrák időkben épült, barokk stílusú Óratorony. Ha a Korzón északra haladunk, elérjük a piacot. Ez mindig is egy érdekes terület, hiszen a friss gyümölcsökön túl, egy halas részt is találunk. Itt olyan állatokat nézhetünk, melyeket idehaza csak ritkán látunk.

Az egyik legszebb látnivaló a Rijekai szinház

Érdemes egy nagyobb kirándulást szervezni a városba, mert a legtöbb Rijekai látnivaló, épület olyan mintha itthon a belvárosban sétálgatnánk. A vonatállomás illetve a Rijekai színház is pontosan úgy néz ki, olyan érzésünk lesz, mintha itt Magyarországon lennénk. Ha felfedeztük az óvárost, akkor a hegytetőn található Trsat erődöt nézzük még meg.

Lazítsunk egy kicsit!

Rijeka strandjai az óvárostól északra húzódnak el. A Ploce strand a legnépszerűbb. Ez a Kantirda uszoda mellett található. Kocsival vagy busszal tudjuk megközelíteni. Folyamatosan Opatija felé kell haladni. Jól ki van táblázva az uszoda, de az útról rögtön fel lehet ismerni az uszoda kékes alakját. Visszatérve a Ploce strandra. Ez egy igényesen kialakított, tiszta vizű - Kék Zászlós - apró kavicsos tengerpart. Sok helyi fürdik itt. Ha nem lenne megfelelő a Ploce strand haladjuk tovább Opatija felé. Sajnos Rijeka déli felét a hajó kikötő, illetve gyár, javítóüzemek foglalják el, így azon a részen nem nagyon vannak strandok.

Hozzászólások (2)

2014
08
22
Szia A meddig lemaradt :-) tehát a nyitvatartás érdekelne . Köszi
2014
08
22
Megtudnád mondani,hogy a halpiac van nyitva?
Hozzászólnál? Ide írd az üzeneted:
Regisztrálj a hozzászóláshoz, vagy töltsd ki az alábbi mezőket!
Név:
E-mail:
Hozzászólás:

Legnépszerűbb szállásaink

Legjobb ár:
18.977,-Ft / fő-től
Legjobb ár:
29.477,-Ft / fő-től
Legjobb ár:
34.729,-Ft / fő-től