Horvátország információs portál - Minden, ami Horvátország
Ajánlatkérés

Rijeka

Rijeka a Kvarner-öböl északi sarkában található. 160.000 fõs lakosságával a harmadik legnagyobb horvát város, fontos vasúti és közúti csomópont. Innen indul az Adria-fõút, amely Spliten keresztül egészen Dubrovnikig vezet. Rijekában található Horvátország legnagyobb kikötõje.

Rijeka óratornya A várost a libruniak alapították Trsati-dombon. Késõbb itt is megjelent a Római Birodalom és Tarsatica néven lett római város. A római megszállást bizánci, frank, szláv és velencei uralom követte. Rijeka 1769-ben lett a Magyar Királyság része. Ekkor kezdték el kiépíteni a kikötõjét és megerõsíteni gazdasági szerepét. 1809 és 1814 között Napóleon birodalmához tartozott, majd 1822 és 1848 között ismét Magyarország részét képezi. 1848-ban egy évig tartozott Horvátországhoz, majd 1868-ban ismét magyar fennhatóság alá kerül. A két világháború között olasz megszállás alatt állt, majd Jugoszláviához csatolták. Végül 1992-ben került vissza Horvátországhoz.

Rijeka látnivalói az óvárosban találhatók. Érdemes megtekinteni a város védõszentjének a XVII. és a XVIII. század között épített, barokk stílusú 1. Szent Vitus-katedrálist, a vele szemben található 2. Városházát, amely egy XIV. századi Ágoston-rendi kolostorból lett átalakítva. A XV. századi 3. Óratornyot és a XIII. századi 4. Nagy Boldogasszony templomot is érdemes meglátogatni. Ezt a szentélyt a XVII. században barokk stílusban átépítették.

Ajánlatunk a környéken: Opatija a Habsburgok kedvenc üdülõhelye a Krk sziget és a Rab sziget

Orient Attila Üdvözlöm vagyok.
Kérem kövessen a Google rendszerében,
ahol további érdekes híreket osztok meg.

Hozzászólások (0)

Hozzászólnál? Ide írd az üzeneted:
Regisztrálj a hozzászóláshoz, vagy töltsd ki az alábbi mezőket!
Név:
E-mail:
Hozzászólás:

Legnépszerűbb szállásaink

Legjobb ár:
9.900,-Ft / fő-től
Legjobb ár:
24.900,-Ft / fő-től
Legjobb ár:
18.900,-Ft / fő-től