Szeretnél információt kapni közlekedési viszonyokról, strandokról, árakról, hol tudsz spórolni?
Iratkozz fel hírlevelünkre
és elküldjük okos ajánlatainkat
legszebb strandokat, látnivalókat!
Hetente maximum egy levelet küldünk. A későbbiekben bármikor le lehet iratkozni.

Kitöltés Facebook-al


Pula látnivalói – séta a római műemlékek között

Pula a Római Birodalom egyik kiemelt városa volt. Ennek köszönhetően Pula látnivalók sokaságával rendelkezik. Pula első számú látványossága a római amfiteátrum. A helyi érdekességek első köre ezen a területen található (Park, Ikerkapu, Városfal, Diadalív). A látnivalók másik fele Pula erődje és a római Fórum környékén helyezkedik el. Ezeket a távolabbi helyszíneket gyalogosan érdemes megközelíteni. 

Pula térképe a látnivalókkal
Pula térképe a legfontosabb látnivalókkal

Töltsd le Pula látnivalós térképét, nyomtasd ki és vidd magaddal Horvátországba!

 

A pulai amfiteátrum

Minden pulai városnézés legfontosabb állomása a Pulai amfiteátrum (1. pont a térképen), ahol egykoron gladiátorok harcoltak egymással. Az I. században Vespanius uralkodása alatt épült, pontosan akkor amikor a Római ikertestvére. Az építkezés a helyi mészkőből történt. A pulai amfiteátrum eliptikus alaprajzú, a hosszabbik szélessége 130 méter, míg a rövidebb 100 méter. Méretét tekintve a Római Birodalom öt legnagyobb arénája közé tartozott, még a Római Colosseumnál is nagyobb.
A pulai amfiteátrumról itt találunk további információkat >>

A Pulai amfiteátrum madártávlatból
A legszebb látnivaló az Amfiteátrum

A pulai amfiteátrum belépőjegy árai: 40 kn / felnőtt, 20 kn / diák, gyerek.

 

Az Ikerkapu és a városfal

Az ókorban és a középkorban a teljes várost fal vette körül és körülbelül 10 kapun áthaladva lehetett bejutni. A fal idővel szükségtelenné vált, így a XIX. század elején lerombolták, de az Ikerkapu és a Giardini tér közötti része napjainkig áll. Az Ikerkapu (3. pont a térképen) nevét a három oszlopát összekötő két ívről kapta. A kapu a II. és III. század között épült, mely a Régészeti Múzeum bejárata is egyben.

Az Ikerkapu Pula óvárosában
Egykoron ez a két kapu volt az óváros bejárata

 

Segius diadalív

A Segius diadalívet (horvátul: Slavoluk Sergijevaca, 4. pont a térképen) i.e. 29 és 27 között a Segius család a saját pénzén építette. Az építésre a pénzt a Segius család három testvére adta össze, hálául azért mert jelentős pozíciókat töltöttek be annak idején Pula életében. A kapu a XIX. századig a városfal része volt. Ekkor a város terjeszkedése miatt elbontották a városfalat, de a kaput meghagyták az utókornak.

Diadalív, más néven Aranykapu
Monumentális műemlék a Segius diadalív

Az Aranykapu előtti téren illetve sétálóutcán szuvenír árusok vannak. Minden nyáron római napokat tartanak Pulában. Érdekes látnivaló egy-egy ilyen római emléknap hiszen, római jelmezekbe öltözött emberek mutatják be Pula egykori életét. A Diadalív előtti műsorokat ingyenesen megnézhetjük. A legérdekesebb római program a Gladiátorviadal, melyet értelem szerűen az Amfiteátrumban tartanak. 70 kuna egy belépőjegy a gladiátorviadalra.

 

A pulai erőd

Már a Velencei Köztársaság uralkodása alatt - is - Pula volt az Észak-Adria egyik legnagyobb kikötője és kereskedelmi központja. Védelmi célokból 1630-ban megbízást adtak Antoine de Ville francia katonai építésznek, hogy olyan erődöt építsen, ami megvédi a kikötőt és a várost. Így alakult ki ez a csillag alakú négybástyás tömör erődítmény, ami ma az Isztriai Történelmi Múzeumnak ad otthont.
A pulai erődről itt találunk további információkat >>

Pula erődje az őrtoronnyal és az ágyúkkal
Ma is monumentális látvány a Pula erőd bejárata

 

Kis Római Színház

Az északkeleti hegyoldalon az Erőd alatt láthatók a Kis Római Színház romjai. Az Amfiteátrumon kívül Pulában még két színházat építettek. A nagyobb, mely napjainkra nem maradt fent a városon kívül volt, a Zaro hegy oldalában, a városfaltól délre. A másik színház, melyet Kis Római Színháznak neveztek már a városon belülre épült. A félköríves színpadot és az ülőhelyeket részben helyreállították.

 

Herkules-kapu

A kapu egyszerű, vésetlen kövekből épült Kr. e. 44-47 között. A boltív sérült, így csak nehezen felismerhető tetején Herkules fejének vésete. Mellette egy felirat olvasható, két névvel: Lucius Calpurnius Piso és Galius Cassius Longinus, akiket a római szenátus azzal a megbízással küldött Pulába, hogy ott római kolóniát hozzanak létre.

Hercules kapu

 

Látnivalók II.: A Fórum és környéke

Park

A pulai amfiteátrum előtt található a Titó park (horvátul: Titov park, 2. pont a térképen). Ha nagyon melegünk lenne érdemes besétálni a parkba, mert a fák árnyéka alatt megpihenhetünk, vagy megmoshatjuk az arcunkat frissítésképpen a szökőkútban.

Jól látható minden a maketten
A parkban található egy vas makett Pula fontosabb látnivalóval

A parkban található egy városmakett. Megnézhetjük itt is az amfiteátrumot, továbbá azt, hogy hova szeretnénk még eljutni. A javaslatunk, hogy sétánk következő állomása a Fórum legyen.
 

 

Fórum, avagy Pula főtere

Az ókorban és a középkorban Pula főtere a Fórum volt. A domb lábánál, a város nyugati részén, közel a parthoz található. Kr. e. az I. században épült. A Fórum volt a mindennapi és a vallási élet központja, de az adminisztráció és a jogi döntések is itt születtek. Északi oldalánál két ikertemplomot emeltek, Jupiter, Juno és Minerva tiszteletére. Egy új épület építésekor fedezték fel korábbi maradványait, azokat részben restaurálták. Napjainkban is ez a város adminisztratív és törvényhozói központja. A nyári hónapokban számos kulturális rendezvény helyszíne.

 

Augustus temploma

Az Augustus templomot (horvátul: Augustov Hram, angolul: temple of Augustus pula) a Fórumon emelték az I. században. Funkciója többször is változott az évek alatt: a pogány korszak végeztével katolikus templom lett, későbbiekben magtár volt, majd a XIX. századtól kezdve múzeumként üzemelt. 1944-ben Pula bombázása következtében teljesen elpusztult. 1945 és 1947 között újjáépítették. Az Augustus templomnak egy ikertestvére is épült, melyet ugyanebben az időben építettek Diána istennő tiszteletére. A templomból mára csupán hátsó falának egy része maradt fenn.
A Fórumról itt találunk további információkat >>

A Fórum és a Loggia (Városháza)
A Fórum az Augustus templommal és a Városházával

Pula látnivalóinak megtekintése után érdemes lesétálni a tengerpartra vagy délre venni az irányt és kocsival átmenni a Stoja illetve a Pjescana Uvala városrészekre. Itt kellemes, pálmafás strandokat és számos éttermet, konobát találunk ahol egy kicsit megpihenhetünk. Ezeken a területeken találjuk Pula legjobb strandjait.

Hozzászólások (1)

2015
08
17
köszönöm
Hozzászólnál? Ide írd az üzeneted:
Regisztrálj a hozzászóláshoz, vagy töltsd ki az alábbi mezőket!
Név:
Hozzászólás: A hozzászólás elküldésével kijelentem, hogy elfogadom a Felhasználási feltételeket.

Legnépszerűbb szállásaink

Legjobb ár:
25.909,-Ft / fő-től
Legjobb ár:
42.105,-Ft / fő-től
Legjobb ár:
47.048,-Ft / fő-től