Pula főoldal

Pula

A 62 ezer lelket számláló Pula Horvátország egyik legnagyobb városa. Az Isztriai félsziget déli csücskén, egy védett öbölben fekszik. Pula (magyarul: Póla) az egész régió gazdasági- és közekedési központja. Éghajlatára az enyhe mediterrán a jellemző. Pula messze földön híres a borászatáról, halászatáról és hajógyártásáról. Pula nyaralás szempontjából is ideális választás, hiszen a város számos érdekes látnivalót, sok-sok kiváló strandot kínál, illetve innen könnyen felfedezhetjük az egész környéket.

Tematika: Látnivalók Strandok Apartman, Hotel Történelem

Nyaralás Pula városában, üdülőövezetében

Pula nyaralóövezete a Pješčana uvala öbölben, a Stoja, és a Veruda városrészeken illetve azok környékén terül el. Itt található Pula apartman és hotel kínálatának nagy része. Ez egy nagyon kellemes parkos övezet. Innen akár busszal vagy a közelebbi helyekről, gyalogosan is be lehet sétálni Pula óvárosába.

A Pjescana uvala öböl. Itt vannak Pula szállás ajánlatai, itt nyaralnak a legtöbben.
Ha Pulán nyaralunk, minden bizonnyal
egy ilyen parkos terület közelében lesz a szállásunk

Az óváros felfedezése

Pula történelmi óvárosa szinte bárhonnan könnyen elérhető. Helyileg a Pula-öböl partján alakult ki az egykori római támaszpont. A Pulai amfiteátrum majd minden isztriai nyaralás kötelező eleme. Ha idáig eljutunk rövid sétával könnyen elérjük a Segius diadalívet, a Pulai erődöt és a Fórumot. Ez volt Pula főtere a római időkben. Itt találjuk továbbá az Augustus templomot és a Loggiát is.

Pula az Isztria legnagyobb s egyben legnépszerűbb városa
Pula fő látványossága az amfiteátrum

Ma sok nyaralás, sok program ezen misztikus műemlék köré épül. A főszezon folyamán tele van rendezvényekkel: Film Fesztivál, Opera Fesztivál, Lovas Fesztivál illetve ókori Gladiátor Napok. Ezeknek a rendezvényeknek az amfiteátrum ad otthont. Egy Pula nyaralás során, minden bizonnyal mi is ellátogatunk ide és megnézünk valamilyen helyi rendezvényt.  

Az összes pulai látnivalót itt találjuk.

Éjszakai élet

Pula óvárosa tele van bárokkal, klubokkal. Minden évben nagyszabású salsa-napokat szerveznek. Van több kisebb salsa buli is, és egy jó pár disco, szórakozóhely. Jó hír a könnyebb zenéket kedvelőknek, jazz és blues esteket is tartanak.

Club Aruba. Pula legjobb discó és partihelye
Ez a Club Aruba. Ez Pula egyik legjobb disco és partyhelye!

Pula discói közül az Aruba Klub-ot előszeretettel ajánljuk. A hely nappal egy kalóz-étteremként funkcionál. Ahogy leszáll az éj, beindul az éjszakai élet és a pörgés. Rendszeresen salsa-bulik, diszkó-partik és élőzenei koncertek vannak itt. Cím: Šijanska cesta 1. (Weboldalt nem linkelünk be mert folyamatosan módosítgatják.)

Strandok

Pula strand zónája az óvárostól délre, a Stoja városrésztől egészen Banjole-ig tart. Szinte az egész sétányon végigsétálhatunk és végigjárhatjuk az összes pulai strandot. Pula strandjai közül csak az Ambrela rendelkezik Kék Zászló minősítéssel. Ez meg is látszódik a strand felszereltségén és minőségén. Tengerparti bárok, bérelhető napágyak és ernyők, tusolók és úszómester. Csak, hogy a legfontosabb szolgáltatásokról szó essen. Pulai nyaralásunk alatt valószínűleg többször is meg fogunk fordulni ezen a tengerparton.

Az Ambrela a legnépszerűbb strand Pulán
Ambrela: a legnépszerűbb strand Pulán

A másik nagyon népszerű pulai strand a Pjescana uvala. Ez csupán egy félszigettel lejjebb fekszik, mint az Ambrela. A stand partja kavicsos és nagyon lassan mélyül. A mélyebb részeken átvált homokos tengerfenékké. Ezt a strandot egyaránt javasoljuk kisgyerekes családoknak és a pihenni vágyó turisták számára is.

Az összes pulai strandról itt olvashatunk bővebben

Helyi gasztronómia

Egy pulai nyaralás során érdemes többször beülni valamelyik étterembe vagy konobába és kipróbálni a helyi ízeket. Mivel tengerparti városról van szó, így számos halételből lehet választani. Az egyik helyi specialitás a szardínia (a szomszédos Fazana nagy szardínia lelőhely). Érdemes kipróbálni a tintahalat is. A tintahal mind sütve illetve grillezve is nagyon ízletes. Akik a húsos ételeket részesítik előnyben azoknak a csevapot, illetve a grillezett húsokat javasoljuk. Ha Horvátország e szép helyére eljutunk, mindenképpen teszteljük le a helyi ízeket.

Kirándulási lehetőségek

Egy egy hetes nyaralás alatt lesz bőven lehetőségünk arra, hogy végig sétáljuk az összes helyi tengerpartot, strandot illetve az óváros fagyizóit, fontosabb műemlékeit. Mivel a régió legforgalmasabb városában nyaralunk, így akár helyi járattal, hajóval, vagy kocsival könnyen elérhetők a környék települései. Érdemes egyik napra egy Brijuni kirándulást betervezni. Ha a helyi hajós kapitányoknál fizetünk be egy ilyen kirándulásra, akkor a túra során körbehajózhatjuk a Brijuni szigeteket és az egyik öbölben fürödhetünk egyet. Ha valóban be szeretnénk menni a Nemzeti park területére, akkor kocsival menjünk el Fazana településre, parkoljunk le és fizessünk be a hivatalos túrára.

Tervezzünk be egy másik egész napos északi kirándulást is. Pulától északra fekszik Rovinj, Vrsar, Porec, Novigrad és Umag. Ezek a városok nagyon szép, középkori – velencei – jellegű óvárossal rendelkeznek. Érdemes felkeresni őket.

Az Isztriai-félsziget keleti partját is nézzük meg. Pulától csupán pár kilométerre található Medulin, ahol egy hatalmas homokos strandon fürödhetünk. Rabac és Labin a keleti partvonal velencei stílusú városai.

A Kamenjak-félsziget

Itt található a Kamenjak-félsziget Pulától délre, az Isztriai-félsziget legdélebbi csúcsán található a természetvédelmi területé minősített Kamenjak-félsziget. A félszigetre a Premantura nevű településen keresztül lehet bejutni. Kamenjakon minden természetes anyagból van. Szemetelni nem lehet, viszont lehet szikláról a tengerbe ugrálni, fürdeni, van 15 méter magas, sziklából kiálló Indiana Jones ugrófal és természetes anyagból készült játszótér.

Sajnos a félsziget közlekedő útjai fehér kőporos zúzalékkal vannak felszórva, ezért rettenetes port kavarnak az autók. A be és kihajtásnál kerüljük a délelőtti, és az este 6-7 körüli időszakot, mert a látogatók zöme ilyenkor jön-megy a félszigeten, és szabályos dugók tudnak kialakulni.

Az egyik legjobb nyaralási program a Porer világítótorony felfedezése. Már a tengerpartól jól látható.
A Porer világítótorony az egyik legjobb nyaralási program a környéken

További ajánlatunk Pula környékén: Rovinj és Porec

Hozzászólások (4)

2015
04
26
Köszönjük az észrevételt! Pula valóban Póla magyarul. Frissítjük hamarosan igy a cikkeket! (y)
2015
04
21
Ha ennyi információt összegyűjtöttetek Puláról, igazán kiírhatnátok a magyar nevét is: Póla
2014
07
24
Meg tudná mondani,hogy mi annak a pizzériázónak a neve esetleg,és melyik utcában található? Köszönöm :)
2014
05
26
 Egy
Az egyik kedvenc horvátországi városunk Pula. Mi sokat járunk az Isztriára nyaralni, így Pulát így úgy ismerjük lassan mint a tenyerünket. Egy nagyon jó pizzéria található az amfiteátrum mögötti utcában, ráadásul nem is drága! Érdemes ide betérni ha Pulán járunk. (Az helyi éttermekben, majd kétszer olyan magas árak vannak, mint itt.)
Hozzászólnál? Ide írd az üzeneted:
Regisztrálj a hozzászóláshoz, vagy töltsd ki az alábbi mezőket!
Név:
Hozzászólás: A hozzászólás elküldésével kijelentem, hogy elfogadom a Felhasználási feltételeket.

Legnépszerűbb szállásaink

Legjobb ár:
82.333,-Ft / fő-től
Legjobb ár:
144.435,-Ft / fő-től
Legjobb ár:
55.372,-Ft / fő-től