Horvátország információs portál - Minden, ami Horvátország
Ajánlatkérés

Pula

A 62 ezer lelket számláló, az Isztriai félsziget déli csücskén, egy védett öbölben fekvõ Pula az Isztria legnagyobb városa, és egyben gazdasági- illetve kulturális központja. Éghajlatát tekintve az enyhe mediterrán a jellemzõ. Pula messze földön híres a borászatáról, halászatáról és hajógyártásáról.

 

Látnivalók I.: az Amfiteátrum és környéke

A pulai amfiteátrum

Minden pulai városnézés legfontosabb állomása a pulai amfiteátrum, ahol egykoron gladiátorok harcoltak egymással. Az I. században Vespanius uralkodása alatt épült, pontosan akkor amikor a Római ikertestvére. Az építkezéshez a helyi mészkőből történt. A pulai amfiteátrum eliptikus alaprajzú, a hosszabbik szélessége 130 méter, míg a rövidebb 100 méter. Méretét tekintve a Római Birodalom öt legnagyobb arénája közé tartozott, még a Római Colosseumnál is nagyobb.

A pulai amfiteátrum belülrõl
Minden pulai kirándulás kötelező eleme, az amfiteátrum

Eredetileg 20.000 néző befogadására volt alkalmas. A nézők egyik fele ülve, míg a másik fele állva nézte végig a gladiátorok élet-halál harcát. Ma kulturális előadások helyszíne az amfiteátrum, úgymint a Film Fesztivál, a nyári Opera Fesztivál, illetve a Lovas Fesztivál és további neves koncertek, rendezvények helyszíne. Az amfiteátrum pincéiben, ahol egykor a gladiátorok vártak a küzdelemre, most festményeket állítanak ki, illetve szőlészeti- és olívabogyó termesztési kiállítás látható.

Árkádsor tergeri kilátással
Kellemes sorminta

Ha Pulában járunk mindenképpen látogassunk el ide az amfiteátrumhoz. Érdemes körbesétálni az építményt. Az amfiteátrum környékén római jelmezbe öltözött katonákkal találkozhatunk, akikkel le is fényképezhetjük magunkat. Ha felsétálunk a dombtetőre, akkor nagyon szép fotókat csinálhatunk az amfiteátrum árkádsoráról, háttérben a csillogó élénk kék tengerrel.

A pulai amfiteátrum belépõjegy árai: 30kn / felnõtt, 15kn / diák, gyerek.

 

Az Ikerkapu és a városfal

Az ókorban és a középkorban a teljes várost fal vette körül és körülbelül 10 kapun áthaladva lehetett bejutni. A fal idővel szükségtelenné vált, így a XIX. század elején lerombolták, de az Ikerkapu és a Giardini tér közötti része napjainkig áll. Az Ikerkapu nevét a három oszlopát összekötő két ívről kapta. A kapu a II. és III. század között épült, mely a Régészeti Múzeum bejárata is egyben.

Az egykori városfal

 

Segius diadalív

A Segius diadalívet i.e. 29 és 27 között a Segius család a saját pénzén építette. Az építésre a pénzt a Segius család három testvére adta össze, hálául azért mert jelentős pozíciókat töltöttek be annak idején Pula életében.

A pulai aranykapu

A kapu a XIX. századig a városfal része volt. Ekkor a város terjeszkedése miatt elbontották a városfalat, de a kaput meghagyták az utókornak. Ma az Aranykapu lábánál a téren és a korzón rendszeresen kulturális rendezvényeket, kirakodóvásárokat rendeznek.

 

A Pulai erőd

Már a Velencei Köztársaság uralkodása alatt - is - Pula volt az Észak-Adria egyik legnagyobb kikötője és kereskedelmi központja. Védelmi célokból 1630-ban megbízást adtak Antoine de Ville francia katonai építésznek, hogy olyan erődöt építsen, ami megvédi a kikötőt és a várost. Így alakult ki ez a csillag alakú négybástyás tömör erődítmény, ami ma az Isztriai Történelmi Múzeumnak ad otthont.

A pulai erőd bejárata
Hídon és keskeny ajtón keresztül lehet bejutani a pulai erődbe

Pontosan innen készíthetünk csodaszép fotókat az óvárosról

A pulai erődöt mindenképpen érdemes megnézni / megmászni, mert egyrészt egy igazi vaskos, erős erődöt nézhetünk meg, továbbá nagyon szép fotókat készíthetünk innen Pula óvárosáról, az amfiteátrumról és a pulai hajógyárról is.

Ha kifényképzetük magunkat a pulai erődben akkor ugyanazon a kis utcán sétáljunk vissza, ahol feljöttünk. Rövid séta után az emelkedő végén pontosan az Aranykapuhoz, vagy más néven Segius diadalívjéhez jutunk.

 

Kis Római Színház

Az északkeleti hegyoldalon az Erőd alatt láthatók a Kis Római Színház romjai. Az Amfiteátrumon kívül Pulában még két színházat építettek. A nagyobb, mely napjainkra nem maradt fent a városon kívül volt, a Zaro hegy oldalában, a városfaltól délre. A másik színház, melyet Kis Római Színháznak neveztek már a városon belülre épült. A félköríves színpadot és az ülőhelyeket részben helyreállították.

 

Herkules-kapu

A kapu egyszerű, vésetlen kövekből épült Kr. e. 44-47 között. A boltív sérült, így csak nehezen felismerhető tetején Herkules fejének vésete. Mellette egy felirat olvasható, két névvel: Lucius Calpurnius Piso és Galius Cassius Longinus, akiket a római szenátus azzal a megbízással küldött Pulába, hogy ott római kolóniát hozzanak létre.

Hercules kapu

 

Látnivalók II.: A Fórum és környéke

Park

A pulai amfiteátrum előtt található egy kis park. Ha nagyon melegünk lenne érdemes besétálni a parkba, mert a fák árnyéka alatt megpihenhetünk, vagy megmoshatjuk az arcunkat frissítésképpen a szökőkútban.

Így néz ki Pula felülről
Középen az amfiteátrumban voltunk és balra fel, az erődbe megyünk

A parkban található egy városmakett. Megnézhetjük itt is az amfiteátrumot, továbbá azt, hogy hova szeretnénk még eljutni. A javaslatunk, hogy sétánk következő állomása az erőd legyen.

 

Fórum, avagy Pula főtere

Az ókorban és a középkorban Pula főtere a Fórum volt. A domb lábánál, a város nyugati részén, közel a parthoz található. Kr. e. az I. században épült. A Fórum volt a mindennapi és a vallási élet központja, de az adminisztráció és a jogi döntések is itt születtek. Északi oldalánál két ikertemplomot emeltek, Jupiter, Juno és Minerva tiszteletére. Egy új épület építésekor fedezték fel korábbi maradványait, azokat részben restaurálták. Napjainkban is ez a város adminisztratív és törvényhozói központja. A nyári hónapokban számos kulturális rendezvény helyszíne.

 

Augustus temploma

A templomot a fórumon emelték az I. században Róma akkori császárának, Augustusnak. Funkciója többször is változott az évek alatt: a pogány korszak végeztével katolikus templom lett, későbbiekben magtár majd a XIX. századtól kezdve múzeumként üzemelt. 1944-ben Pula bombázása következtében teljesen elpusztult. 1945 és 1947 között újjáépítették. Az Augustus templomnak egy ikertestvére is épült, melyet ugyanebben az időben építettek Diána istennő tiszteletére. A templomból mára csupán hátsó falának egy része maradt fenn.

Fórum az ókori Pula központja
A Fórum az Augustus templommal és a Városházával

 

Városháza

A városháza a Fórumon, az Augustus templom mellett található. Más néven Podeszta-palotának hívják, Vitreus podeszta után, aki 1296-ban építtette. Itt ülésezett a helyi városvezetés, a velencei uralom alatt pedig itt lakott a herceg. Napjainkban polgármesteri hivatalként működik. Több évszázadon keresztül építették (X. századtól a XVI. századig), ezért több építészeti stílusjegyet is felismerhetünk, mint például a román stílust vagy a reneszánszt. A homlokzaton lévő feliratot a XVI. században felújították. Jelenleg „Telamon és a szirén” nevű szoboregyüttes látható itt reneszánsz oszlopokkal körülvéve.

 

A „Farnese-bika” mozaik

A Fórumon egykor egy előkelő patrícius villa állt, melynek padlóját a II. századból származó mozaik borított. A II. világháborús bombázások utáni romok eltakarítása után került felszínre a Formozai Szűz Mária kápolna szomszédságában.

Pulai mozaik

Az egyik leglenyűgözőbb mozaik a mitológiai jelenetet ábrázoló „Farnese-bika”. (A mozaik Antiopé fiait, Amphiónt és Zéthoszt ábrázolja, amint Dirkét egy bika szarvaihoz kötözik, hogy az állattól vonszolva pusztuljon el). Csupán ez az egy, hatalmas kompozíció 12 m × 6 méteres területet foglal el. Az egész, nagy mozaikot két egyenlő részre osztották, melyen összesen 40 díszítő és állatmotívum található.

 

További látnivalók a környéken

TIPP! Brijuni Nemzeti Park
Pulából hajókirándulásokat szerveznek a szomszédos Brijun Nemzeti Parkba. Ezt a gyönyörû kis szigetvilágot is érdemes megtekinteni.


TIPP! Kamenjak-félsziget

Itt található a Kamenjak-félsziget Pulától délre, az Isztriai-félsziget legdélebbi csúcsán található a természetvédelmi területé minõsített Kamenjak-félsziget.

A Félszigetre a Premantura nevû településen keresztül lehet bejutni. Kamenjakon minden természetes anyagból van. Szemetelni nem lehet, viszont lehet szikláról a tengerbe ugrálni, fürdeni, van 15 méter magas, sziklából kiálló Indiana Jones ugrófal és természetes anyagból készült játszótér.

Sajnos a félsziget közlekedõ útjai fehér kõporos zúzalékkal vannak felszórva, ezért rettenetes port kavarnak az autók. A be és kihajtásnál kerüljük a délelõtti, és az este 6-7 körüli idõszakot, mert a látogatók zöme ilyenkor jön-megy a félszigeten, és szabályos dugók tudnak kialakulni.

 

A Kamenjak-félsziget egyik strandja
strand

Ezt is érdemes kipróbálni!
tengerbe ugráló sziklafal

Porer világítótorony
Porer világítótorony


 
További ajánlatunk Pula környékén:
Orient Attila Üdvözlöm vagyok.
Kérem kövessen a Google rendszerében,
ahol további érdekes híreket osztok meg.

Hozzászólások (0)

Hozzászólnál? Ide írd az üzeneted:
Regisztrálj a hozzászóláshoz, vagy töltsd ki az alábbi mezőket!
Név:
E-mail:
Hozzászólás:

Legnépszerűbb szállásaink

Legjobb ár:
9.900,-Ft / fő-től
Legjobb ár:
24.900,-Ft / fő-től
Legjobb ár:
23.900,-Ft / fő-től