Pula főoldal

Pula

A 62 ezer lelket számláló Pula Horvátország egyik legnagyobb városa. Az Isztriai félsziget déli csücskén, egy védett öbölben fekszik. Pula az egész régió gazdasági- és közekedési központja. Éghajlatára az enyhe mediterrán a jellemző. Pula messze földön híres a borászatáról, halászatáról és hajógyártásáról. Pula nyaralás szempontjából is ideális választás, hiszen a város számos érdekes látnivalót, sok-sok kiváló strandot kínál, illetve innen könnyen felfedezhetjük az egész környéket.

Tematika: Látnivalók Strandok Apartman, Hotel Történelem

Nyaralás Pula városában, üdülőövezetében

Pula nyaralóövezete a Pješčana uvala öbölben, a Stoja, és a Veruda városrészeken illetve azok környékén terül el. Itt található Pula apartman és hotel kínálatának nagy része. Ez egy nagyon kellemes parkos övezet. Innen akár busszal vagy a közelebbi helyekről, gyalogosan is be lehet sétálni Pula óvárosába.

A Pjescana uvala öböl. Itt vannak Pula szállás ajánlatai, itt nyaralnak a legtöbben.
Ha Pulán nyaralunk, minden bizonnyal
egy ilyen parkos terület közelében lesz a szállásunk

Pula óvárosa, fontosabb látnivalók

Pula látnivalók többsége és a történelmi óváros, a Pula-öbölben helyezkedik el. Itt található az egykori római Fórum és azok látnivalói (Augustus templom, Városháza, római mozaikok). A látnivalók másik fele a híres pulai amfiteátrum környékén helyezkedik el (Ikerkapu, városfal, Segius diadalív) sőt, innen lehet felmenni a pulai erődbe is.

Pula legfontosabb látnivalója az előbb említett pulai amfiteátrum. Ez egy eliptikus alakú ókori színház. Újkorában 20 ezer néző befogadására volt alkalmas. A küzdőtéren gladiátorok vívtak élet-halál harcot.

A pulai amfiteátrum. Szinte minden városlátogatás innen indul
Pula fő látványossága az amfiteátrum

Ma sok nyaralás, sok program ezen misztikus műemlék köré épül. A főszezon folyamán tele van rendezvényekkel: Film Fesztivál, Opera Fesztivál, Lovas Fesztivál illetve ókori Gladiátor Napok. Ezeknek a rendezvényeknek az amfiteátrum ad otthont. Egy Pula nyaralás során, minden bizonnyal mi is ellátogatunk ide és megnézünk valamilyen helyi rendezvényt.  

Az összes pulai látnivalót itt találjuk.

Éjszakai élet

Pula óvárosa tele van bárokkal, klubokkal. Minden évben nagyszabású salsa-napokat szerveznek. Van több kisebb salsa buli is, és egy jó pár disco, szórakozóhely. Jó hír a könnyebb zenéket kedvelőknek, jazz és blues esteket is tartanak.

Club Aruba. Pula legjobb discó és partihelye
Ez a Club Aruba. Ez Pula egyik legjobb disco és partyhelye!

Pula discói közül az Aruba Klub-ot előszeretettel ajánljuk. A hely nappal egy kalóz-étteremként funkcionál. Ahogy leszáll az éj, beindul az éjszakai élet és a pörgés. Rendszeresen salsa-bulik, diszkó-partik és élőzenei koncertek vannak itt. Cím: Šijanska cesta 1. (Weboldalt nem linkelünk be mert folyamatosan módosítgatják.)

Strandok

Pula strand zónája az óvárostól délre, a Stoja városrésztől egészen Banjole-ig tart. Szinte az egész sétányon végigsétálhatunk és végigjárhatjuk az összes pulai strandot. A pulai strandok alapvetően apró kavicsosak, sziklásak, betonozottak. Most a két legnépszerűbb strandot mutatjuk be.

Pula strandjai közül csak az Ambrela rendelkezik Kék Zászló minősítéssel. Ez meg is látszódik a strand felszereltségén és minőségén. Tengerparti bárok, bérelhető napágyak és ernyők, tusolók és úszómester. Csak, hogy a legfontosabb szolgáltatásokról szó essen. Pulai nyaralásunk alatt valószínűleg többször is meg fogunk fordulni ezen a tengerparton.

Az Ambrela a legnépszerűbb strand Pulán
Ambrela: a legnépszerűbb strand Pulán

A másik nagyon népszerű pulai strand a Pjescana uvala. Ez csupán egy félszigettel lejjebb fekszik, mint az Ambrela. A stand partja kavicsos és nagyon lassan mélyül. A mélyebb részeken átvált homokos tengerfenékké. Ezt a strandot egyaránt javasoljuk kisgyerekes családoknak és a pihenni vágyó turisták számára is.

Az összes pulai strandról itt olvashatunk bővebben

Helyi gasztronómia

Egy pulai nyaralás során érdemes többször beülni valamelyik étterembe vagy konobába és kipróbálni a helyi ízeket. Mivel tengerparti városról van szó, így számos halételből lehet választani. Az egyik helyi specialitás a szardínia (a szomszédos Fazana nagy szardínia lelőhely). Érdemes kipróbálni a tintahalat is. A tintahal mind sütve illetve grillezve is nagyon ízletes. Akik a húsos ételeket részesítik előnyben azoknak a csevapot, illetve a grillezett húsokat javasoljuk. Ha Horvátország e szép helyére eljutunk, mindenképpen teszteljük le a helyi ízeket.
 

További látnivalók a környéken

TIPP! Brijuni Nemzeti Park
Pulából hajókirándulásokat szerveznek a szomszédos Brijun Nemzeti Parkba. Ezt a gyönyörû kis szigetvilágot is érdemes megtekinteni.


TIPP! Kamenjak-félsziget

Itt található a Kamenjak-félsziget Pulától délre, az Isztriai-félsziget legdélebbi csúcsán található a természetvédelmi területé minõsített Kamenjak-félsziget.

A Félszigetre a Premantura nevû településen keresztül lehet bejutni. Kamenjakon minden természetes anyagból van. Szemetelni nem lehet, viszont lehet szikláról a tengerbe ugrálni, fürdeni, van 15 méter magas, sziklából kiálló Indiana Jones ugrófal és természetes anyagból készült játszótér.

Sajnos a félsziget közlekedõ útjai fehér kõporos zúzalékkal vannak felszórva, ezért rettenetes port kavarnak az autók. A be és kihajtásnál kerüljük a délelõtti, és az este 6-7 körüli idõszakot, mert a látogatók zöme ilyenkor jön-megy a félszigeten, és szabályos dugók tudnak kialakulni.

 

A Kamenjak-félsziget egyik strandja
strand

Ezt is érdemes kipróbálni!
tengerbe ugráló sziklafal

Porer világítótorony
Porer világítótorony


 
További ajánlatunk Pula környékén:

Hozzászólások (2)

2014
07
24
Meg tudná mondani,hogy mi annak a pizzériázónak a neve esetleg,és melyik utcában található? Köszönöm :)
2014
05
26
 Egy
Az egyik kedvenc horvátországi városunk Pula. Mi sokat járunk az Isztriára nyaralni, így Pulát így úgy ismerjük lassan mint a tenyerünket. Egy nagyon jó pizzéria található az amfiteátrum mögötti utcában, ráadásul nem is drága! Érdemes ide betérni ha Pulán járunk. (Az helyi éttermekben, majd kétszer olyan magas árak vannak, mint itt.)
Hozzászólnál? Ide írd az üzeneted:
Regisztrálj a hozzászóláshoz, vagy töltsd ki az alábbi mezőket!
Név:
E-mail:
Hozzászólás:

Legnépszerűbb szállásaink

Legjobb ár:
18.977,-Ft / fő-től
Legjobb ár:
17.988,-Ft / fő-től
Legjobb ár:
55.930,-Ft / fő-től