Szeretnél információt kapni közlekedési viszonyokról, strandokról, árakról, hol tudsz spórolni?
Iratkozz fel hírlevelünkre
és elküldjük okos ajánlatainkat
legszebb strandokat, látnivalókat!
Hetente maximum egy levelet küldünk. A későbbiekben bármikor le lehet iratkozni.

Kitöltés Facebook-al


Pag sziget

A Pag sziget Horvátország leghosszabb szigete. Zadar irányából lehet megközelíteni az ingyenesen használható Pag hídon keresztül, vagy autós komppal, mely Zigljen településnél köt ki. Ha Pag nyaralás, akkor egyértelműen Novalja. Novalja a legnagyobb, legjobban felszerelt város a szigeten. Egymás mellett sorakoznak a kirándulóhajók és a homokos strandok. Ha inkább csendesebb, nyugisabb helyen szeretnénk nyaralni, Mandre vagy Povljana, Pag, Stara Novalja egyaránt jó választás. Tekintettel arra, hogy a Pag sziget nem egy felkapott úticél a Te pénztárcádba is bele fog férni! Ismerkedj meg a szigettel és kezd el megszervezni a nyaralásod most! 

Pag Horvátország ötödik legnagyobb szigete. Területe 285 km2, tengerpartjának hossza 300 km, míg a legmagasabb csúcsa a 349 méter magas Szent Vid (Sveti Vid). Pag a szigeten átfújó hideg bora szél miatt rendkívül kopár. Nagy kőhalmok és köves legelők jellemzik. Pag szigetet délről - Zadar felől - a 340 méter hosszú és díjmentesen használható Pag hídon keresztül lehet megközelíteni illetve a Zigljen Prizna kompjárattal.

Sok helyen kopár a Pag sziget

A Pag szigeten három nyaralási gócpont található. Északon a Novalja-Zirce terület, középen Pag, míg a sziget déli felén a Povljana-Vlasici terület. Az északi terület egy tökéletes választás mind kisgyerekes családoknak, mind a pörgést és a hajnalig tartó bulikat szerető fiataloknak. Novalja egy hangulatos mediterrán város. Csak kevesen tudják, de ezen a területen több lassan mélyülő, homokos strandot találunk. A Zrce strandon pedig egymást érik a szórakozóhelyek. Ez egy olyan hely Horvátországban, ahol valóban non-stop megy a buli, az ivászat és az észosztás. Nem kell ide semmi más, csak a legjobb ingünk és a bankkártyánk.

A Pag város a legszebb település a szigeten.

Pag várost (és környéként) elsősorban azoknak javasoljuk, akik szeretik a mediterrán életérzést, szeretnék felvenni a csinos ruhájukat esténként és egy szép városban sétálni, egy-egy étteremben vacsorázni. Pag több egyedi látnivalóval rendelkezik. Megcsodálhatjuk például a pagi csipkekészítés tudományát, mely nemzedékről-nemzedékre száll. Pag másik unikuma az itt készülő különleges sajt. Sok sziklás legelő van ezen a környéken, ahol számos gyógynövény is őshonos. A juhok ezeket lelegelik és ebből a gyógy-tejből készül a világhírű pagi sajt.

Homokos strand a pag szigeti Povljana településen

Pag sziget déli területei teljesen más arcot mutatnak, mint az északi területek. Míg az északi területek kopárak, addig itt délen zöldellő erdőket, dús szőlő- és gyümölcsültetvényeket találunk. Két aprócska települést találunk itt Povljanát és Vlasicit. Mindkét hely különlegessége, hogy a zöldellő természeti adottságok mellett ezeken a helyeken homokos strandokat is találunk. Mivel mindkét település apró, így a természetközeli és családias nyaralás kedvelőinek javasoljuk elsősorban.

Pag fontosabb látnivalói

Pag sziget számos látnivalót kínál mindazoknak akik ide tervezik a nyaralásuk. A sziget legészakabbi pontján Lun településnél például Horvátország egyik legnagyobb olajfa ültetvényét találjuk.

Sóbánya Pag településnél

Ahogy említettük, Pag sajtjáról és csipkekészítéséről híres. Itt található azonban Horvátország szintén legnagyobb sóbányája (földje). Bárhol is nyaralunk a Pag szigeten egyik nap látogassunk el a sziget ezen részeire és nézzük meg ezeket a területeket. Ha igazán különleges ajándékot szeretnénk hazavinni a szeretteinknek, akkor egy üveg olívaolajat, egy negyed sajtot, vagy egy kis sót érdemes emlékül vinni innen. Mindhárom élelmiszer Pag sziget büszkesége.

Pag látnivalói közül még a Novalján található víz alatti vízvezeték-rendszert és az egykori Pag város romjait érdemes még felkeresni.

Strandolás

Ha végigjártuk a kötelező látnivalókat, irány a tengerpart! Pag sziget strandjai jellemzően a nyugati oldalon találhatók. A keleti oldal meredek és sziklás. Itt még települések sincsenek. A legjobb strandzóna kétség kívül Novaljánál van. Csak Novalja településnél vagy négy strand van, melyből kettő homokos. A Stara Novalja-öböl végén is találunk egy homokos strandot, illetve itt van a méltán népszerű Zrce strand is.

Mindig pörög az élet a Zrce strandon.

A sziget közepén Pag városnál illetve a nyugati oldalon jellemzően nagyon tiszta, kavicsos strandokat találunk. Ahogy ez előzőekben említettük Pag sziget dél részén, pedig szintén homokos strandon fürödhetünk.

A környék felfedezése

Ha kivégeztük a sziget fontosabb látnivalóit, strandjait, itt az ideje, hogy kiránduljunk egyet! Egy Pag nyaralás alatt mindenképpen látogassunk el az innen, mintegy háromnegyed órás autókázással elérhető Zadarba. Zadar óvárosa egy kis szigetre épült, ahol egymást követik a történelmi műemlékek. Zadarra érdemes egy teljes napot rászánni.

Zadar városát mindenképpen nézzük meg ha a Pag szigeten nyaralunk

Visszafelé Ninnél érdemes megállni, felfedezni ezt az aprócska szigetállamot. Novaljából menetrend szerinti hajójárat indul a festői szépségű Rab városba. Ehhez a kiránduláshoz sem kell sok pénz. Odamegyünk a novaljai kikötőbe és kifizetjük a hajójegy árát. A települések kikötőiben hajós kirándulásokat szerveznek Veli Losinjba, a Kornati-szigetvilágba illetve a szomszédos Silba és Olib szigetekre. Legalább egy ilyen szervezett hajós kirándulásra fizessünk be!

Hozzászólások (1)

2015
07
01
A bulizás fellegvára Horvátországban Zrce non-stop party Novalja városától csak 2 km-re.
Hozzászólnál? Ide írd az üzeneted:
Regisztrálj a hozzászóláshoz, vagy töltsd ki az alábbi mezőket!
Név:
Hozzászólás: A hozzászólás elküldésével kijelentem, hogy elfogadom a Felhasználási feltételeket.

Legnépszerűbb szállásaink

Legjobb ár:
25.909,-Ft / fő-től
Legjobb ár:
42.105,-Ft / fő-től
Legjobb ár:
47.048,-Ft / fő-től