Horvátország információs portál - Minden, ami Horvátország
Ajánlatkérés

Pag sziget

A 285 km2 területû Pag, a horvát Adria ötödik legnagyobb szigete. Pag a szárazfölddel párhuzamosan, közel 60 km hosszan nyúlik el. Tengerpartjának hossza 300 km, legmagasabb csúcsa a 349 méter magas Szent Vid (Sveti. Vid).

Várrom a Pag szigeten Pag lakossága 8000 fõ, ami a sziget 24 települése között oszlik el. A fõ megélhetési forrás az állattenyésztés (birka- és kecsketenyésztés), a sajt- oliva-, sótermelés és természetesen a turizmus.

Pag - a szigeten átfújó hideg bora szél miatt - rendkívül kopár. Nagy kõhalmok és köves legelõk jellemzik. Az olívafákat leszámítva erdõ nem található a szigeten, csak kisebb bokrok. Pag-ot kopársága miatt holdbéli tájnak is szokták nevezni.

Pag szigetet délről, Zadar felől a 340 méter hosszú Pagi hídon lehet megközelíteni. A híd használata ingyenes. Autóskomp indul a pagi Zigljen faluból a szemközti Gradina faluba.
 

Pag sziget történelme

Pag már a neolit korban lakott volt, azonban első igazi lakóinak az illíreket tekintik, mivel tőlük származnak az első írásos emlékek. Az illírek Kissa néven ismerték Pag-ot. Az I. században jelent meg a Római Birodalom a szigeten. Ők építették Pag első kő templomait, épületeit. Akkoriban Pag sziget központi települése a mai Pag várostól 3 kilométerre északra volt. Az egykori Pag óvárosában még ma is felfedezhetők a kolostorok és épületek romjai, mozaikdarabjai. Pag szigeten több helyen római települések romjai fedezhető fel. Novaljánál a Zirce strandnál egy ókori temetőt találtak, Novalja északi oldalán egy régi kőfejtő található.

A VI. században szlávok lakták Pag-ot, majd a VII. században jelentek meg a horvátok.

A XII. században Velence kivetette a hálóját Dalmáciára. Több szigetet és várost elfoglalt. 1180-ban III. Béla is csatlakozott a Velenceiek elleni csatározásba, megvédte és a Magyar Korona részévé tette Pag-ot. 1244-ben IV. Béla szabad királyi városi címet ajándékozott Pag városnak. Még a XIII. században nagy birtoklási harc tört ki Pag hovatartozását illetően. Zadar magáénak akarta a teljes Pag szigetet, de legalább a déli részét Pag várossal. Rab az északi részt akarta magáénak tudni, egy örökösödési vita miatt pedig krki Frigyes herceg jelentkezett az egész szigetért. Az ügyben a velencei szenátus hozott döntést, akik az egész szigetet Zadarnak ítélte. 1311-ben a pagi lakosok segítséget kértek a velenceiktől, hogy támogassák őket egy Zadar elleni függetlenségi harcban. Ez a kezdeményezés elbukott és Zadar 1312-ben felgyújtotta Pag várost.

1342-ben Nagy Lajos lett a magyar király. Ő részleges önállóságot adott Pag-nak és megtörte a zadari elnyomást. Erre válaszként Zadar ismételten felgyújtotta Pag várost. Az 1358-as zadari békével helyreállt a rend, Zadar és Pag viaskodásában. 1367-ben Nagy Lajos szabad királyi várossá tette Pag-ot. 1376-ban Lajos halála után Zadar megtámadta Pag-ot és ismételten felgyújtotta. Pag következő menedéke Luxemburgi Zsigmond lett, aki kitette a zadarikat a Pag szigetről. Nápolyi László horvát király került trónra. Ő Zadart támogatta, a zadariak ismételten elfoglalták Pag-ot és immáron negyedszerre is felgyújtották. A zadari vérengzés azonban nem tartott már sokáig, ugyanis 1403-ban Nápolyi László eladta Pag-ot, Zadart és Novigradot Velencének. A velencei uralom alatt Pag részleges önállóságot nyert, amit az 1433-as pagi törvény is megerősít.

Az egykori Pag város a XV. századból
Az új Pag város a XV. századból

Pag városa manapság
És a XXI. század elején.

A XV. század közepén mivel az eredeti Pag település (3 kilométerre északra a mostani Pagtól) rossz helyre épült - ki volt téve a bora szélnek és nem lehetett továbbfejleszteni a várost - újraépítették Pag-ot. A XV.-XVI. században virágzásnak indul Pag városnál a sótermelés. Ennek örömére továbbfolytatódik a Pag hovatartozása körüli huzavona. Ezúttal nem Zadar, hanem ismételten Rab követelte magának a szigetet. A Rab-Pagi viszályt a törökök oldották meg: elfoglalták Pag-ot. A török érkezésével szinte teljesen lakatlanná vált a sziget. A XVI.-XVII. században például alig másfél ezer alakosa volt a szigetnek. A törököket a velenceiek űzték el a szigetről.

A Velencei Köztársaság bukásával 1797-ben a Habsburg Birodalom (később Osztrák-Magyar Monarchia) része lett Pag. 1805 és 1813 között Napóleon rohanja le Európát és Franciaországhoz csatolja. 1813-ban Napóleon bukása után a második osztrák uralom következik. Ez az I. világháborúig végéig 1918-ig tartott. Az I. világháború után olasz megszállás következett. A II. világháborúban koncentrációs tábort létesítettek a szigeten. A II. világháború végével Pag is Jugoszlávia része lett, majd az 1991-es horvát függetlenségi háborúban Horvátországé.
 

Nyaralás a Pag szigeten

Nehéz Pag szigetről bármit is írni. Azok akik itt nyaraltak, vagy itt jártak, egy részük boldog és csillogó szemekkel mesélnek, mások meg kicsit csalódottabban. Szó mi, szó Pag tényleg meglehetősen kopár. Ez eleinte érdekesnek tűnik, hiszen egy magyar szem nem nagyon lát ilyen kopárságot, a kellemetlenségek akkor keletkeznek amikor a tűző napsütésben az emberek árnyékos helyre szeretnének menekülni, mert erre nincs nagyon természetes lehetőség.

Más szempontból viszont igaz az az állítás is, hogy Pag szigeten vannak homokos tengerpartok és Novalja mellett a Zirce strandon van az Adria egyik legnagyobb szórakoztató komplexuma. A Zirce strandon annyira pörgős az élet, hogy még nappal is tart a buli. A szavak helyett egy kis videót mutatnánk a helyről. :)

Egy szó mint száz, mindezek ismeretében válasszuk nyaralási úticélként Pag sziget valamelyik városát. Az biztos, hogy nem fogunk fázni, kedvünkre gyűjtögethetünk köveket és fergetegeseket bulizhatunk, ismerkedhetünk.
 

Pag különlegességei

Pag alapvetõen 3 különlegességgel bír. Ezek közül az elsõ a pagi sajt. A pagi sziklás legelõk jellemzõ állata a birka és a kecske. A birkákból finom grillezett húsételek, míg a kecskék tejébõl különleges sajtok készülnek.

A következõ pagi különlegesség az olíva olaj. Novaljától felfelé egészen Lun-ig hatalmas olajfa ültetvények találhatók, amibõl ízletes olíva olajat préselnek a helybéliek.

Pagi csipke Végül, de nem utolsó sorban Pag különlegessége a pagi csipke. Ezeket a díszeket Pag városában kötik a helybéli nénikék. Ha valaki igazán exkluzív ajándékot szeretne hazavinni, akkor egy pagi csipke tökéletes erre, de vigyázzunk, mert egy-egy díszesebb csipke, akár a fél nyaralásunknak megfelelõ összegbe is kerülhet.

 


Ajánlatunk a környéken:
Rab sziget és Zadar

Orient Attila Üdvözlöm vagyok.
Kérem kövessen a Google rendszerében,
ahol további érdekes híreket osztok meg.

Hozzászólások (0)

Hozzászólnál? Ide írd az üzeneted:
Regisztrálj a hozzászóláshoz, vagy töltsd ki az alábbi mezőket!
Név:
E-mail:
Hozzászólás:

Legnépszerűbb szállásaink

Visszafelé Megállít Előrefelé
Legjobb ár:
24.900,-Ft / fő-től
Legjobb ár:
47.900,-Ft / fő-től
Legjobb ár:
21.900,-Ft / fő-től