Szeretnél információt kapni közlekedési viszonyokról, strandokról, árakról, hol tudsz spórolni?
Iratkozz fel hírlevelünkre
és elküldjük okos ajánlatainkat
legszebb strandokat, látnivalókat!
Hetente maximum egy levelet küldünk. A későbbiekben bármikor le lehet iratkozni.

Kitöltés Facebook-al


Novi Vinodolski

Novi Vinodolski egy védett öböl mélyén helyezkedik el a Krk-csatorna közepén. A város érdekessége hogy nem a tengerpartra épült, hanem a part mögött húzódó kis dombra. A város ma a Novi Vinodolski-Riviéra központi és egyben legnagyobb települése. Minden megtalálható itt ami egy tökéletes nyaralás lebonyolításához szükséges: jól felszerelt strandok, éttermek, minőségi szálláshelyek és egy hajós kikötő is.

A Novi Vinodolski Riviéra mintegy 25 kilométer hosszan húzódik el. Magában foglalja Povile , Klenovica , Smokvica és Sibinj településeket. Ezek mind aprócska halászfalvak.

 

Rövid történelem

A térség a Vinodol fejedelemség központja volt. Itt találták az első horvát jogi szöveget, mely 1288-ben keletkezett. A Vinodol törvény értelme, hogy a környék kilenc településének vezetője törvénybe foglalta, megvédik egymást a külső támadások elől. A teljes dokumentum egy 114 oldalas, glagolita nyelven írt könyv. A XVIII. századig a Frangepán család birtoka volt. Egykoron a domb tetején állt a Frangepán vár, melyet a XVIII. században leromboltak. Csak a tornyot hagyták meg épségben.

 

A város ma

Az egész régióban Opatija után itt indult el elsőként a turizmus. Ma Novi Vinodolski Horvátország egyik vonzó turistaparadicsoma. A város és a környék mintegy 10 ezer vendég befogadására képes. A város egyik dicsősége az 5 csillagos Novi Spa Hotels & Resort, mely Európa egyik legjobban felszerelt wellnessközpontja. Számos tehetős- és ismert személyiség tölti itt nyaralását.

Az itt élő mintegy 4000 lakos számára a fő megélhetési forrás a turizmus és a földművelés, szőlőtermesztés és feldolgozás. Ez egész környéken itt található a legjobb minőségű termőföld.

 

Nyaralás, látványosságok

A helyi látnivalók nagy részét már lerombolták illetve megsemmisült. Az egykori római épületekből már csak az alapzat maradt meg illetve a Frangepán várból is csak az őrbástya, illetve a Szentháromság templom. Az épségben megmaradt épületek ma olvasóteremként és galériaként üzemelnek.

Novi Vinodolski fő látványossága a Frangepán torony

Egy Novi Vinodolski nyaralás alatt minden bizonnyal többször is felmászunk az óvárosba. Itt a főutcát nagyon szépen újjáépítették. Kacskaringós, dimbes-dombos kis utcácska sok-sok étteremmel, kávézóval és fagyizóval. Más részről azért is érdemes felmászni a dombtetőre, mert nagyon szép kilátás nyílik innen a tengerparti öbölre és a városi strandra.

A sétálóútca a város egyik legszebb része

Mivel Novi Vinodolski ilyen hegyes területen fekszik, így több magaslat is van ahová érdemes felmászni és szemügyre venni a környéket. Az egyik ilyen magaslat a 781 méter magas Mahavica. A város központjában ki van táblázva pontosan milyen úton lehet ide felmászni. Innen az egész Krk-csatornát és a Rab szigetet is be lehet látni.

Nyaralásunk alatt mindenképpen érdemes ellátogatni Senj, Selce, illetve Crikvenica városokba. Ha nagyobb túrát is bevállalunk, akkor nézzük meg a Krk sziget látnivalóit, illetve Opatiját érdemes még innen felfedezni. Számost hajós kirándulás van a kikötőben a krk szigeti Baskára illetve a rab szigeti Loparra érdemes még elmenni. Mindkét helyen csodaszép strandot találunk.

 

Strandok

Minden tengerparti nyaralás kritikus pontja, hogy milyen a helyi strand. A város előtt egy hatalmas strand fekszik melyen minden korosztály megtalálja a számítását. Vannak kavicsos, sziklás részek illetve gyerekeknek kialakított játszási lehetőségek is. További információt itt találunk a helyi strandokról.

Novi Vinodolski Budapest távolság: 520 kilométer

Hozzászólások (0)

Hozzászólnál? Ide írd az üzeneted:
Regisztrálj a hozzászóláshoz, vagy töltsd ki az alábbi mezőket!
Név:
Hozzászólás: A hozzászólás elküldésével kijelentem, hogy elfogadom a Felhasználási feltételeket.

Legnépszerűbb szállásaink

Legjobb ár:
25.909,-Ft / fő-től
Legjobb ár:
42.105,-Ft / fő-től
Legjobb ár:
47.048,-Ft / fő-től