Szeretnél információt kapni közlekedési viszonyokról, strandokról, árakról, hol tudsz spórolni?
Iratkozz fel hírlevelünkre
és elküldjük okos ajánlatainkat
legszebb strandokat, látnivalókat!
Hetente maximum egy levelet küldünk. A későbbiekben bármikor le lehet iratkozni.

Kitöltés Facebook-al


Motovun

Motovun a leghíresebb Belső-Isztriai település. Helyileg az Isztria kellős közepén, a Mirna folyó völgyében, egy kis domb tetején fekszik. Ha az Isztrián nyaralunk, ez egy kötelező úticél lesz. Kocsival a 44-es úton lehet a várost megközelíteni. Érdemes a Motovun kirándulást összekötni Hum településsel, mely Horvátország legkisebb falva.

Szinte érintetlen állapotában maradt meg Motovun
Motovun egy igazi középkori város (Nagyítható fotó!)

Ahogy a Mirna folyó mentén a város felé közeledünk, már messziről érezni fogjuk, hogy valami szép élményben lesz részünk. Higgyünk a megérzésünknek, ez valóban így is lesz!

Motovun bevétele

Motovun Horvátország egy kis középkori, épségben megmaradt városa. Parkolni a város lábánál, egy kijelölt nagy parkolóban tudunk. Innen kell felmászni a dombtetőre. Figyeljünk oda, ha a nyár kellős közepén tesszük meg ezt a túrát, akkor vagy nagyon korán induljunk el, vagy legyen nálunk elég víz, mert igen fárasztó, mire felérünk a dombtetőre.

Motovun bevétele gyalogosan
Ilyen kis utcákon jutunk fel a városba

A parkolóból kiindulva először lépcsőkön, majd a lekoptatott köveken kell felmásznunk. Ahogy haladunk, elérjük a színes házakat és lassan felérünk a vár(osállam)ba. Az egész város gyakorlatilag érintetlenül maradt meg.

Tipp! Nyaralj olcsón!

Ha olcsó szálláslehetőséget keresel, itt érdemes körbe nézni. Az alábbi űrlap kitöltésével egy világméretű szállás ár-összehasonlító rendszerébe érkezel, ahol az utazási portálok csak érted versenyeznek.
Itt akár 80%-al olcsóbban tudsz szállást foglalni!


Fontosabb látnivalók

Motovun látnivalók egész tárházával várja az ide látogatókat. Már maga az erődszerű város látképe is meseszép, de hasonlóan egyedi épületeket fedezhetünk fel az óvárosban. Ismerjük meg most a fontosabb műemlékeket.

Szent István templom (Crkva sv. Stjepana)
Egy ősi bazilika alapjaira épült a Szent István templom. A ma látható szentélyt 1580 és 1614 között építették, majd a XVIII. század végén átalakították. Ekkor nyerte el mai alakját. A barokk homlokzatot Andrea Palladia olasz építész tervezte.

Harangtorony
Az egész Mirna völgy látképét meghatározza a 27 méter magar Harangtorony. Eredetileg a XIII. században épült. Egyházi funkcióin túl, védelmi célokat is szolgált. Ez volt Motovun fő megfigyelőpontja. Innen nemcsak az egész óvárost, de az egész környéket jól lehetett látni.

Motovun Főtere a Harangtoronnyal és a Szent István templommal
Az óváros legfontosabb látnivalói a Harangtorony és a Szent István templom

Várfalak
A várfalat a XI. - XII. században alakították ki. A fő védbástya a XIII. században, míg az erőd a XV. században épült. Mivel a XVII. században Ausztria és Velence békét kötött egymással, így folyamatosan elkezdték visszabontani az egykori erődítmény létesítményeit.

Motovun várfala körbevezet a kicsinyke városon
Az egész várost körbe lehet sétálni a várfalon

Városi palota
A XIII. században épült, eredetileg Városházaként üzemelt (ez az a nagy fehér oldalfalú épület). Egy fontos eleme volt a középkorban Motovun védelmi rendszerének. A Városi palota Horvátország egyik legjobb állapotában megmaradt román kori épülete.

Városkapu
1607-ben épült. Új kapunak is hívják. A Városi palotához kapcsolódik, s ezzel Motovun védelmi rendszerének egy bejárata volt. A kapu felett nyílások vannak. Itt dobtak nehéz köveket, illetve öntöttek forró olajat a várvédők az ellenségre.

Az Új városkapu
Velencei címerek díszítik az Új városkaput

Loggia
Az eredeti Loggia a XIV. században épült. Amit ma látunk az a XVII. századból való. Ez volt Motovun nyílvános törvénykezésének helye. Itt hírdették ki az itéleteket, per esetén itt állították elő a vádlottakat.

Josef Ressel tér
A Josef Ressel tér egy feltöltött terület, mely a Városi palota és az Új városkapu előtt fekszik. Itt találjuk az új Loggiát is. Ez Horvátország egyik legmisztikusabb tere.

A Fő városkapu
Ahogy az alsó tértől a Fellegvár felé haladunk elérjük a régi, a Fő városkaput. Ez egy XVI. századi, nem magas, boltíves kapu.

A régi Városkapu
Ez az eredeti, Motovun Régi városkapuja

Gradiziol
Érdekes látnivaló az erődön kívül épült városrész a Gradiziol. A XVIII. - XIX. század folyamán épült, de még ma is sok épületet húznak fel ezen a városrészen. Az óvárosban sok erődszerű házat láthatunk. Ahogy egyre kijjebb haladunk, egyre fiatalabb házakat találunk.

Az újvárosi rész
Motovun újvárosi része

A Keresztelő Szent János kápolna 1521-ben épült a várfalon kívül. A 15 méter magas torony csak a XIX. század végén épült meg. Egy szép, Madonna gyerekekkel festmény látható az oltáron.

A Hotel Kastel

Talán a legszebb és legelegánsabb motovuni látnivaló a Hotel Kastel. Ez egy elegáns és kényelmes hotel, egy igazi mediterán oázis. A kis családi hotel egyaránt tökéletes választás nyaralásra, de őszi, vagy tavaszi pihenésre is tökéletes. Külön Spa részleggel, két étteremmel és egy kerttel rendelkezik a Kastel.

Hotel Kastel éjszakai világításban
A Hotel Kastel kiváló nyaralási helyszín

Miről híres még Motovun?

Motovun a város csodálatos látképén túl, három dologról híres. Egyrészt itt tartják minden évben a híres Motovun Film Fesztivál, melyen az amatőr rendezők képviseltetik magukat a világ minden tájárol. Ez egy egyfajta mini-Cannes a filmes szakma szemében.

Más részről a környéken nagy kiterjedésű szarvasgomba-termő erdők vannak. Minden év szeptember végén nagyszabású Szarvasgomba fesztivált tartanak a városban. Egy ilyen alkalomra érdemes lehet ellátogatni. Az itt termelt szarvasgomba, a Világ legdrágábbjai (és legjobbjai) közé tartozik.

Harmad részt, pedig az egész környék híres bortermelő terület. A helyi specialitás a Malvasia (ez egy száraz fehérbor) és a Teran (mely egy száraz vörösbor). Ha nyaralásunk során Horvátország ezen eldugott szegletébe eljutunk, akkor érdemes a szeretteinknek ilyen bort hazavinni ajándékba!

S végül, ne felejtük el: Motovunt mindenképpen látni kell!

Hozzászólások (0)

Hozzászólnál? Ide írd az üzeneted:
Regisztrálj a hozzászóláshoz, vagy töltsd ki az alábbi mezőket!
Név:
Hozzászólás: A hozzászólás elküldésével kijelentem, hogy elfogadom a Felhasználási feltételeket.

Legnépszerűbb szállásaink

Legjobb ár:
25.909,-Ft / fő-től
Legjobb ár:
42.105,-Ft / fő-től
Legjobb ár:
47.048,-Ft / fő-től