Szeretnél információt kapni közlekedési viszonyokról, strandokról, árakról, hol tudsz spórolni?
Iratkozz fel hírlevelünkre
és elküldjük okos ajánlatainkat
legszebb strandokat, látnivalókat!
Hetente maximum egy levelet küldünk. A későbbiekben bármikor le lehet iratkozni.

Kitöltés Facebook-al


Medulin

Medulin Horvátország egy új turisztikai gyöngyszeme. Helyileg Pula nyugati szomszédságában, egy hatalmas és zárt öböl végén terül el. Magyarország felől szinte végig autópályán érjük el Medulint. Budapest távolsága 610 kilométer, míg a letenyei határtól 380-at kell még vezetni. Medulin homokos strandjáról ismert leginkább. A helyi Bijeca strand annyira lassan mélyül, hogy egészen kis babákkal is kijárnak a helyiek. Szinte minden Medulin nyaralás a strandolásról és a napozásról, hajós kirándulásokról szól. Tarts velünk és fedezd fel ezt a nyaralási Kánaánt!

 

Rövid történelem

Medulin egy kedvező klímával és termőfölddel rendelkező, védett öbölben fekszik. Már az ókortól ismert település. A III. században Konstantin császár egy luxusvillát építtetett a Vizula félszigetre. A későbbiekben Justinianus bizánci császár is előszeretettel használta ezt a birtokot. Medulin az ókortól kezdve jó termőföld volt. Elsősorban gabonát, szőlőt (bort), olívát és gyümölcsöket termeltek. Medulin életében a fellendülés a XX. század második felében következett be, amikor az itt található homokos strand miatt, vendégházakat kezdtek el kialakítani. Mára egy egész üdülőövezet, több kemping és szálloda fogja közre Medulint. Egy igazán vonzó nyaralási úti céllá nőtte ki magát. A lakosok vagy a helyi idegenforgalomban dolgoznak, vagy a szomszédos Pulára járnak át.

 

Tipp! Nyaralj olcsón!

Ha olcsó szálláslehetőséget keresel, itt érdemes körbe nézni. Az alábbi űrlap kitöltésével egy világméretű szállás ár-összehasonlító rendszerébe érkezel, ahol az utazási portálok csak érted versenyeznek.
Itt akár 80%-al olcsóbban tudsz szállást foglalni!


Nyaralás Medulinban

Medulin egy egészen kicsike település. Gyakorlatilag az elmúlt pár évtizedben lett ismert, népszerű, az itt található hatalmas homokos strand miatt. Majd minden Medulin nyaralás a Bijeca homokos strand köré szerveződik. Ez egy nagyon különös öböl Horvátországban. Rendkívül lassan mélyül és az egész öböl homokos. Ha kocsival érkezünk strandolni Medulinba a tengerpart mögötti nagy parkolóban tudunk biztonságosan leparkolni. Innen pár perces sétával megérkezünk Medulin homokos strandjára.

Medulin homokos strandjáról ismert. Nagyon sok gyerekes család jár ide fürödni. (Medulin TZ képe)
Medulin homokos strandjáról ismert első sorban

Az egész strand nagyon, de nagyon lassan lassan mélyül. A finom, forró homokon tudunk lepakolni, aztán irány a tenger! Ha nem akarunk fél háznyi csomagot levinni a partra, lent is bérelhetünk napágyat, napernyőt. A Bijeca strand nyugati partvonalát az autós kemping teszi ki. A keleti parton kis családi hoteleket, apartmanházakat, éttermeket találunk. Ha megéheznénk itt tudunk megenni egy csevapot, fagyizni, sörözni. Akár evés közben is bent lehet a gyerek a vízben, annyira közel van itt minden és annyira lassan mélyül a tenger.

Kifejezetten jó választás Medulin gyerekkel, hiszen az egész part strandnak van kialakítva. (Medulin TZ képe)
Ilyen lassan mélyül a tenger

Az egész partvonal strandnak van kialakítva. Az öböl belseje homokos. Ahogy az öbölből kifelé haladunk, a partvonal átvált sziklássá. Ahogy átküzdjük magunkat a sziklákon és bemegyünk a tengerbe, pár méter után visszaköszönt a homokos talapzat. Az egész öbölben több helyen találunk büfét, kisebb gyorséttermeket, így szinte bárhol sörözhetünk, fagyizhatunk. Kis túlzással azt lehet mondani egy Medulin nyaralás egyet jelent a gondtalan strandolással.

Medulin tengerpartja tele van büfével, étteremmel. (Medulin TZ képe)
A part tele van büfével, étteremmel, így bárhol fagyizhatunk, sörözhetünk egyet.

Medulin gyerekkel tökéletes választás, hiszen az autós kempingnél egy óriáscsúszdát, tengeri gumi mászóvárakat és a kemping bejáratánál egy kis vidámparkot találunk. Gyakorlatilag úgy lehet számolni, hogy a kiadós késői reggeli után úgy lehet lemenni a homokos strandja, hogy ott töltjük / költjük el az egész napot. Itt azért megjegyeznénk, ha nem minden nap a legdrágább ételeket rendeljük az éttermekben, egyszer-egyszer büfézünk, pizzázunk bele fog férni a játszópark a keretbe. Egyébként nagyon sok régi műemlék, látnivaló nincs a városban csak a strand-strand és a strandolás. Az összes helyi strandról itt írunk részletesebben.

 

Ajánlott szállások

A Burle apartman a tengertől mindössze 70 méterre fekszik. Több apartman, szoba közvetlen tengeri panorámával rendelkezik. Az egész ház rusztikus jellegű, így több apartmanban nyers kőfalat találunk. Ideális szálláshely, ha egy csendes tengerparti apartmanban szeretnénk nyaralni. Ez a szálláshely egyébként, nagyon népszerű a Horvátországinfó felhasználók között. További infó, foglalás itt!

 

A Villa Ana Medulin központjában a kikötő partján fekszik. Medulin homokos strandja is könnyen elérhető innen. 6 darab apartman található összesen itt, melyek mind igényesen fel vannak újítva. Azon utasainknak javasoljuk, akik csodálatos panoráma mellett a városközpontban szeretnének nyaralni. További infó, foglalás itt!

 

A Tomo apartmant elsősorban családok részére javasoljuk, hiszen itt több nagyobb szállásegység található. Az apartmanok mind minőségi bútorzattal és konyhával vannak felszerelve. A homokos strand, rövid sétával könnyen elérhető. További infó, foglalás itt!

 

Medulini programlehetőségek

A kikötőben található egy mini tengeralattjáró. Ez a Medulin öbölben tesz egy víz alatti kirándulást. A tengeralattjáró feneke üveggel borított, így a tenger élővilága jól látható. Arra azonban készüljünk fel, hogy itt a tenger feneke homokos, így kissé homályos lesz a látvány (nem olyan szép, mint egy sziklás tengerparton). A hajó 12 utast tud egyszerre elvinni, így időben kell jelentkezni az útra. Felnőtteknek 90, míg gyerekeknek 60 kuna egy út. További infó itt: semisubmarine-medulin.com

Gyerekkel a búvárhajót is érdemes kipróbálni
Gyerekkel a búvárhajót is érdemes kipróbálni

A legjobb hajós kirándulásokat Medulinban az MB SANDRA Medulin nevű cég csinálja. Van nálunk hajós ebédelős fish piknik és olyan program is mely a Kamenjak félszigetet kerüli meg. Ezen a weboldalon találunk további információkat: medulin-excursions.com

 

Ha nagyon nem bírna a gyerekünk magával, még a sok pancsolás sem fárasztja le, vigyük el a Medulin adrenalin parkba. Itt aztán kedvére csimpaszkodhat, mászhat, lóghat vagy akár quadozhat egyet.

Medulin adrenalin parkja is jó programlehetőség
Ha még nem fáradt el a gyerek, vigyük el az adrenalin parkba

 

Több hajós kirándulás indul a Medulin öböl végén található szigetekre. Három kis sziget található az öböl bejáratánál: a Ceja, Levan, Brodulas. A Levan sziget a legszebb. Őt egyébként a „Szerelem és a homok” szigetének is nevezik. A fél sziget homokos és több nagyon hangulatos étterem található itt. Ha ügyesen megtervezzük előre, egészen romantikus is lehet egy nyaralás Medulinban. Ezt a helyet mindenképpen ajánljuk!

Medulin előtt fekszik a Levan sziget
Levan, az Álom és a Homok szigete. Ide mindenképpen menjünk el!

 

A következő első számú helyi látványosság a Brijuni-szigetcsoport. Ha Medulinban fizetünk be egy ilyen túrára, akkor a hajóval megkerüljük a szigeket és az egyik öbölben lesz fürdési lehetőség. Ha valóban be szeretnénk menni a Nagy-Brijuni szigetre, akkor el kell menni kocsival Fazanába és a Nemzeti Park hivatalos programjára kell befizetni. Azt javasoljuk, a hivatalos túrára fizessünk be, mert a szigeten körbe visznek a kisvasúttal. Sok palota, kis állatkert, római kori romok és varázslatos tájak jellemzik a Brijuni-szigeteket.

A Brijuni Nemzeti Park akár kocsival, akár hajóval könnyen elérhető Medulin városából
Ilyen, hal formájú szigetet is láthatunk egy Brijuni-túrán

 

Nyaralásunk alatt érdemes felkeresni a szomszédos Pulát és annak római látnivalóit. Szervezzünk egy egész napos Isztria-felfedező napot! Rovinj, Vrsar és Porec mind-mind olyan tengerparti úticél, melyek viszonylag könnyen elérhetők Medulinból. Mindhárom város nagyon szép tengerre épült, középkori jellegű óvárossal rendelkezik. Nem győzzük elégszer hangsúlyozni, hogy a Belső-Isztria tele van érintetlen, középkori várossal. Medulinból Barban, Labin, Vodnjan és Bale falukat (városállamokat) érjük el könnyen. Ha egy nagyobb túra is belefér a nyaralásba, akkor látogassunk el Motovunba és Humra. Ezek a legszebb látnivalók az Isztrián.

 

Helyi látnivalók

Egy pár szót ejtenénk Medulin óvárosáról, kötelező látványosságairól. Medulin első lakói a rómaiak voltak. A bevezetőben említett Konstantin császár palotájának romjait a Vizula félszigeten tudjuk megtekinteni. Az óvárost a fehér színben pompázó Szent Ágnes templom illetve annak, egekbe szökő tornyai határozzák meg. Ezek a tornyok egyébként az Isztriai-félsziget legmagasabb épített tornyai. Medulin látnivalóit itt taglaljuk részletesebben.

 

Konklúzió

Összességében elmondható, hogy Medulin gyerekkel, de fiataloknak, idősebbeknek is tökéletes úticél. Közel fekszik Magyarországhoz és Medulin homokos strandja szinte bármilyen igényt kielégít. Május közepétől kezdve elindul az élet itt és folyamatosan megy a strandolás, pihenés egészen október közepéig. Fontos hangsúlyozni, hogy egy kellemes klímájú, mediterrán területen járunk, így Medulin nyaralásaink mellett őszi és kora tavaszi pihenésre is tökéletes.

 

Medulin megközelítése

Medulin autóval: Medulin autóval igen könnyen elérhető. Magyarország felől az M7-es autópályán a letenyei határátkelő után, ráhajtunk a horvát A4-es autópályára. Zágrábnál véget ér az A4-es autópálya. Zágrábtól az A1-es autópályán haladunk tovább. Karlovacnál elágazik az autópálya. Az Isztria / Rijeka felé tartó A6-os autópályán folytatjuk utunkat. Rijekánál véget ér az A6-os autópálya. Megkerüljük Rijekát, majd ráhajtunk az A8-as jelű autópályára, mellyen egyenes úttartással Puláig vezetünk. Pula előtt ki lesz táblázva a Medulin tábla. Ezt kövessük és rövid vezetéssel megérkezünk Medulinba.

Medulin busszal: A szomszédos Pula modern buszpályaudvarral rendelkezik. Zágrábbal, Splittel, Trieszttel, Ljubljanával, Belgráddal és Velencével van közvetlen buszjárat Pulára, ahonnan helyi járattal gyorsan elérjük Medulint. Létezik egy Budapest Medulin buszjárat is, melyet az Orangeways szervez.

Medulin repülővel: A szomszédos Pulának saját, nemzetközi repülőtere van. Pulából közvetlen repülőjárat indul Zágrábba, illetve nyáron Splitbe és Rijekába.

Budapest Medulin távolsága: 610 kilométer

 

Közösségi csatornáink

Medulini pinjeink
Medulin G+ gyűjteményünk
 

Hozzászólások (0)

Hozzászólnál? Ide írd az üzeneted:
Regisztrálj a hozzászóláshoz, vagy töltsd ki az alábbi mezőket!
Név:
Hozzászólás: A hozzászólás elküldésével kijelentem, hogy elfogadom a Felhasználási feltételeket.

Legnépszerűbb szállásaink

Legjobb ár:
25.909,-Ft / fő-től
Legjobb ár:
42.105,-Ft / fő-től
Legjobb ár:
47.048,-Ft / fő-től