Szeretnél információt kapni közlekedési viszonyokról, strandokról, árakról, hol tudsz spórolni?
Iratkozz fel hírlevelünkre
és elküldjük okos ajánlatainkat
legszebb strandokat, látnivalókat!
Hetente maximum egy levelet küldünk. A későbbiekben bármikor le lehet iratkozni.

Kitöltés Facebook-al


Makarska

Makarska a közel 2000 méter magas Biokovo hegység lábainál fekszik. Budapesttől pontosan 800 kilométerre járunk (a letenyei határtól 570-re). Makarskáig végig autópálya vezet, csak a városhoz lehajtó út, országút. Kristálytiszta vizű, hatalmas, kavicsos strandok, hajnalig nyitva tartó bárok és luxus jachtok, ilyen egy Makarska nyaralás. Ha kedvünk tartja egész nap kint lehetünk a tengerparton, de akár minden napra szervezhetünk egy fakultatív programot, annyi látnivaló van itt. Makarska elég nagy ahhoz, hogy Te is találj egy olyan szállást, mely minden igényed kielégíti. Gyere és tarts velünk, ismerd meg Makarska óvárosát, a helyi standokat és a környék látnivalóit.

 

Nyaralás Makarska városában és a Riviérán

Makarska óvárosa, és kikötője egy nagy és védett öbölben (a Makarska-öbölben) fekszik. Az óvárost északról a Szent Péter-félsziget zárja le. Kikötője a környék egyik legvédettebb kikötője. A Szent Péter-félszigettől indul Makarska városi strandja.

Az óvárosában számos tradicionális, dalmát kőház található. Ahogy a tengerparti korzón sétálgatunk, hamar rájövünk, hogy Makarska Horvátország egyik legbarátságosabb városa. Egyrészt könnyen elérhető (nem kell kompozni), másrészt itt valóban kedvünkre nyaralhatunk. Ha kedvünk tartja egész nap strandolhatunk, vagy felfedezhetjük a helyi látnivalók sorát, esetleg a környező szigetvilágot, városokat, illetve a Biokovo-hegységet.
 

Történelem dióhéjban
MakarskaMég mindig nem tisztázott egyértelműen, mikor és ki volt Makarska első lakója. Egyes vélemények szerint a rómaiak, mások szerint az illír törzsek. Két dolog biztos: Makarska a nevét a törököktől kapta és egészen a XX. század végéig folyamatos csatározások folytak a város hovatartozásáért. További információ Makarska történetéről.
 

Olcsó szállásokért kattints IDE!

 

Ajánlott szállások

 

Makarska szállás – Sara apartman
Egyik népszerű szálláshely a Sara apartman

Sara apartmanok: Különös, színes kinézet jellemzi. Makarska domboldalában található az apartmanház. Sok erkélyről tengeri panoráma tárul elénk. A városi strand 600 méterre fekszik az apartmantól. Két fős stúdió apartmanokat és családi apartmanokat tudunk bérelni. Igényes, modern berendezése és kedvező árai miatt, sok Horvátországinfó felhasználó választotta már ezt a szálláshelyet. Árak: 2 fős stúdió 151e, 4 fős apartman 260e Ft, 6 fős apartman 326e Ft egész nyáron egységesenTovábbi infó, foglalás itt!

 

Makarska szállás – Daniella apartman
A városi strand felett fekszik a Daniella apartman

Daniella apartman: A Városi strand feletti domboldalban helyezkedik el. A tengerpart 5-6 perces sétával érhető el. Kisebb, két fős és családi apartmanok egyaránt rendelkezésre állnak. Az apartmanok új bútorzattal vannak felszerelve, tiszták. Sok erkélyről látható a tenger. Azon utasainknak javasoljuk, akik Makarskán szeretnének nyaralni, megfizethető költségek mellett. Árak: 2 fős apartman 188e, 4 fős 222e júli elején, főszezonban (júl közepe-aug) 205 ill. 243e Ft a 2 ill. a 4 fős szállásegység. További infó, foglalás itt!

 

Makarska szállás – Biokovo Hotel
A Biokovo egy nagyon elegáns hotel a tengerparti sétányon

A Biokovo Hotel rögtön a sétány elején fekszik. A strand csupán pár lépésnyire fekszik a hoteltől. Szinte teljesen új, modern, tiszta szobákkal várja az ide látogatókat. A legtöbb erkélyről, teraszról közvetlen kilátás nyílik a kikötői sétányra. Kiváló elhelyezése és felszereltsége miatt, előszeretettel választják ezt a hotelt. További infó, foglalás itt!

 

Az óváros látnivalói

A várost a kikötő körül centrálisan építették fel. Az óváros legimpozánsabb épülete és egyben Makarska jelképe, a Szent Márk Székesegyház. 1766-ban építették. Eredetileg három hajós volt a szentély alapja, de későbbiekben annyira megsérültek az oldalhajók, hogy lebontották őket.


Makarska jelképe a Szent Márk Székesegyház

Makarska másik látványossága a Ferences kolostorban található. Itt egy tengeri kiállítás tekinthető meg, ahol összegyűjtötték a helyi- és a világ tengereinek kagylóit.

 

Strandok

Egy Makarska nyaralás során az egyik legtöbb időt a tengerparton, illetve a helyi strandokon fogjuk tölteni. A városi strand a Szent Péter-félsziget, északi partjától indul. A part majd két kilométer hosszan, északi irányban nyúlik el. A strand eleje apró kavicsos és lassan mélyül. Ide érdemes gyerekkel menni (ez a rész látható a videón is). Ahogy észak felé tart a partvonal, egyre meredekebb és sziklásabb lesz. Itt már csak strandcipővel lehet fürödni.


Minden megtalálható itt, ami egy felhőtlen strandoláshoz szükséges

Makarska városi strandja a legtöbb horvát strandhoz hasonlóan, elnyerte a Kék Zászló minősítést, vagyis nagy tiszta a tenger vize és maga a strand, jól felszerelt mindenféle létesítménnyel. A strandon 20-30 méterenként találunk ingyenes tusolókat. A partszakasz mögött éttermek, kávézók és boltok hada várja az ide látogató turistákat. A gyerekek és a szórakozni vágyó felnőttek részére van csúszda, banán, vizi bicikli, óriási gumijátékok és bungee jumping. Az öböl végében egy sziklás partszakasz található, napágyakkal, szalmatetős napernyőkkel és hozzájuk illő kiszolgálással.

 

Nyári programok

A nyári szezon folyamán egymást érik a kulturális- és szórakoztató programok. Minden évben megrendezik a Makarskai Nyár programsorozatot. Ezek eseményei júliusban és augusztusban vannak. Az egyik legnépszerűbb esemény a Halászok estéje. Ilyenkor az esti órákban összegyűlnek a helyi halászok, kihajóznak a tengerre és versenyeznek, hogy kinek lesz nagyob fogása, több hala. Mind e közben a turisták a városban mulatoznak. Éjjel amikor visszaérnek a halászok, ünnepélyes eredményhirdetést tartanak és szétosztják a vendégek között kifogott halakat.

 

Éjszakai élet, bulizás, diszkók

Makarska egy különleges horvát város, ugyanis itt engedélyezték a hajnalig tartó bulizást az óvárosban is. Ennek megfelelően, számos bulihely, disco és éjszakai bár van az óvárosban. Éljünk a lehetőséggel és Makarska nyaralásunk alatt, járjuk végig a legjobb bulihelyeket.

Marska legjobb diszkója a Peter Pan
Koncert a Peter Pan diszkóban. Ide feltétlen menjünk el!

A Peter Pan a legnépszerűbb diszkó. A kikötő végén, a stadion mellett található. Ez egy óriási – 1000 fő befogadására képes – nyitott terület. A nyár során majd minden este bulik vannak. Sokszor van koncert is.

A Grotta diszkó is igen népszerű
Kicsit más körülmények között, de a Grotta diszkóban is sok a boldog ember :)

A Deep Bár, más néven Grotta disco, a Peter Pan diszkón túl található, az Osejava-félszigeten. Ez egy különleges hely, ugyanis egy második világháborús barlangban van a tánctér. A Grotta nappal is üzemel. Ilyenkor laza lonuge zene megy. A barlang előtti sziklákra ki lehet ülni napozni és strandolni.

A Marineta bár az óvárosban található. Ez egész évben nyitva tartó éjszakai bár. A Plaza diszkó pedig, a strand mögötti sétány elején található. Járjuk végig a parti helyeket és éljünk egy kicsit. Így lesz teljes a nyaralásunk!

 

Makarska természeti értékei

A Biokovó-hegység 36 kilométer hosszan az Adria partja mentén húzódik el. A makarskai rész a hegység legszebb része. Nemcsak, hogy a hegység legszebb része található itt Makarskán, hanem a legmagasabb is, a 1762 méter magas, Szent György csúcs. A Bikovó-hegység második legmagasabb csúcsa a Szent Illés csúcs. Az 1640 méteres magaslat, néhány kilométerrel északabbra Baska Vodán található.


Makarska látképe a Bikovó hegyről

Ugyan a Biokovó-hegység kopár, a partszakaszon buja növényzet található. Az egész partszakaszt erdei fenyő övezi. Makarska állat- és növényvilága rendkívül gazdag. A város felett egy botanikus kert fekszik, ahol több mint 1200-féle növény található. Az állatvilág is rendkívül gazdag, nemcsak a kisvadak például a nyest, menyét, nyúl, de nagyvadak is szép számmal képviseltetik magukat, például muflon, zerge. Makarskán hagyományos sportnak számít a vadászat.

Makarska választásával szinte mindenki megtalálja a számítását. Aki a hegymászást szeretni azoknak ott van a Biokovó hegy megannyi turistaútja. Ha kedvünk van a tengerszintről felmászhatunk az 1762 méter magas Szent György csúcsig. Tiszta időben belátni innen az egész dalmát szigetvilágot, a szemközti Brac- és Hvar szigeteket, nagyon tiszta időben ellátni egészen a Vis szigetig is. Aki a természetet szeretni, azok csodálatos érintetlen partokat találnak a környéken illetve érdemes megtekinteniük a helyi botanikus kertet.

 

Hajós kirándulások

Ha már Horvátország egy ilyen szép területén nyaralunk, fizessünk be egy pár hajós kirándulásra, ugyanis a környező szigetvilág is legalább ilyen szép. Érdemes egy Brac-Hvar szigeti kirándulásra elmenni, de több túra megy a Korcula szigetre is. Ha egy igazán exkluzív programon szeretnénk részt venni, akkor egy dubronviki hajós kirándulásra menjünk el. Egy igazi hajós kirándulással lesz tökéletes a nyaralásunk!

 

Kirándulási lehetőségek

Ez a mediterrán, lüktető város a Biokovo hegység lábainál terül el. Minden Makarska nyaralás kötelező programja a hegy megmászása. Makarskából tartsunk kifelé, dél, vagyis Dubrovnik irányába. Azt a kereszteződést kell figyelni ahol, a városi főút és a felső 8-as főút találkozik. Nem lehet eltéveszteni, egy hatalmas Konzum van itt a sarkon. Ennél a kereszteződésnél az autópálya jellel ellátott Vrgorac irányába forduljunk balra ha a 8-as, vagyis a felső főúton érkezünk a kereszteződésbe. Ha a városi alsó főútról érkezünk, itt nincs különösebb teendő, haladjunk egyenesen tovább, ahol az autópálya jel van. Ezen az 512-es jelzésű főúton haladunk, amíg meg nem látjuk a Biokovó Nemzeti Park tábláját. Biokovo (Sv. Jure) illetve Bikovo Nature Park jelű táblákat kell figyelni. A jegyváltás után egy szerpentines, keskeny úton haladunk majd a kocsinkkal felfelé. Több helyen lesz kiépített parkoló övezet, ahol pihenni, fényképezni lehet. Az út a Vrata Biokova nevű lankás területre, egy biogazdaságra vezet fel. Itt egy helyi viszonylatokban hatalmasnak számító parkoló fogad egy étteremmel, lovakkal és tehenekkel. Itt mindenképpen parkoljunk le, mert csodaszép képeket készíthetünk Makarskáról, a tengerről és a Közép-Dalmát szigetvilágról.

A helyi étteremben nagyon finom, helyi húsételeket készítenek, illetve helyi készítésű szuveníreket: olívaolajat, mézet és pálinkát lehet vásárolni. Ha szeretnénk hazavinni valami különlegességet, innen vihetünk pár ajándékot. Arra azonban előre készüljünk fel, hogy ez egy biogazdaság. Sokszor el vannak engedve a lovak, tehenek és van őrző kutya is, úgyhogy olyan kutyával, akik nem bírják ezeket az állatokat, lehet érdemes elkerült ezt a helyet.

Nagyon fontos megjegyezni, a Biokovo kiránduláson ez az utolsó teljesen biztonságos pont a főszezonban. Innen egy szűk, keskeny szerpentin vezet a hegy további részeihez. Ha nagyon bevállalósak vagyunk, vagy még ennél is messzebbre szeretnénk ellátni, a következő megálló az 1228 méteren fekvő Ravna Vlaška kilátó. Itt egy szuvenír bolt található, egy nagy pakolóval s egy kiépített kilátóval. Még ez a magaslat is biztonságosan megközelíthető. Innen a kilátótól viszont csak és csakis akkor érdemes elindulni a Sveti Jure csúcs felé, ha nem főszezonban járunk itt, vagy ha hajnalban felkelünk. Egy keskeny és nehezen járható út vezet felfelé, elég körülményes az a szituáció, ha éppen szembe jön egy másik kocsi, a hegycsúcson pedig 6-8 kocsinak van biztonságos parkolóhely. Elég kellemetlen az a helyzet, amikor elfogy a parkolóhely. :)

Hozzászólások (0)

Hozzászólnál? Ide írd az üzeneted:
Regisztrálj a hozzászóláshoz, vagy töltsd ki az alábbi mezőket!
Név:
Hozzászólás: A hozzászólás elküldésével kijelentem, hogy elfogadom a Felhasználási feltételeket.

Legnépszerűbb szállásaink

Legjobb ár:
25.909,-Ft / fő-től
Legjobb ár:
42.105,-Ft / fő-től
Legjobb ár:
47.048,-Ft / fő-től