Szeretnél információt kapni közlekedési viszonyokról, strandokról, árakról, hol tudsz spórolni?
Iratkozz fel hírlevelünkre
és elküldjük okos ajánlatainkat
legszebb strandokat, látnivalókat!
Hetente maximum egy levelet küldünk. A későbbiekben bármikor le lehet iratkozni.

Kitöltés Facebook-al


Losinj sziget

A Losinj sziget a Kvarner öböl Olaszország felé néző peremén fekszik közvetlenül a Cres sziget alatt. Komppal tudjuk a Cres szigetet megközelíteni, majd ingyenesen használható hídon keresztül érkezünk meg Losinjra. Viszonylag könnyen elérhető Magyarország irányából is. Budapest 630, a letenyei határátkelőtől pedig 370 kilométer távolságra található. A Losinj sziget Horvátország népszerű úticéljai közé tartozik, hiszen egy gyönyörű, mediterrán szigetről van szó. Elég nehéz megközelíteni és viszonylag kevés település található itt, így a szálláshelyek is drágábbak. Egy Losinj nyaralást a sok-sok strandolás, búvárkodás és sétálás, pihenés jellemez. Kapcsoljunk Mi is pihenő üzemmódra Losinjon!  

Az érintetlen Losinj

Losinj Horvátország egyik legérdekesebb szigete. Helyileg a Kvarner-öböl nyugati peremén, a nyílt tenger szomszédságában terül el. Kedvező adottságai miatt, ma Losinj egy igen közkedvelt és előkelő nyaralási célállomás. Számos honfitársunk, illetve hajóskapitány nyaral ezeken a vizeken.

Losinj a 11. legnagyobb horvát sziget. Területe 75 km2, partvonalának hossza 112 km, 33 km hosszú, szélessége északon 5 km, míg Mali Losinjnál a legkeskenyebb 0,25 km vagyis csupán 250 méter „széles”. Legmagasabb pontja a 588 méter magas Osoršćica. Losinj ugyan ötöde Cres szigetnek, de lakossága két és félszerese, 8200 lakosa van. A legfontosabb megélhetési forrás a turizmus.

Losinj éghajlata mérsékelten meleg. Nyári átlaghőmérséklete 24 fok, a téli 7 fok. A legmelegebb hónap a július. Tengerhőmérséklet június közepétől szeptember végéig több mint 20 fok, ami kellemes a strandoláshoz és a vízi sportokhoz. Napsütéses órák száma 2600, vagyis átlagosan egy nap 7 órát süt a nap. Kedvező klímája miatt hivatalos gyógyhely.

Losinj a tisztaság, a dombok és öblök szigete
Sok-sok öböl, dombok és tiszta városok. Ez a Losinj sziget! (Nagyítható fotó!)

Losinj növényvilága rendkívül gazdag, több mint 1000 fajta növény él a szigeten, ebből 230 fajta gyógynövény és 80 féle egzotikus növény, amit a hajósok hoztak a világ minden tájáról. A legszebb hónap a március és a május amikor a langyos, meleg időben a legtöbb növény virágzik és a gyógynövények aromássá teszik a levegőt. Losinj állatvilága is gazdag. Emlősök közül megtalálható a nyúl, a nyest, a dámvad és a muflon. Gekkók is élnek a Losinj szigeten, de szigorúan védettek. Kígyók közül mérges kígyók nem találhatók a szigeten. Ami a tengert illeti, Losinj közeli vizekben 95 halfajta és 71 különböző rák, csiga és kagyló található.

Nyaralás, pihenés a Losinj szigeten

Csak kevesen és csak nagyon felületesen említik meg, hogy Losinj sziget és városai elsőszámú nyaralási, pihenési és strandolási célpont. Mali Losinj közelében található Cikat strand tengerpartján, mintegy 30 kilométer hosszan kibetonozott gyalogút található. Ezen a betonúton hosszasan el lehet sétálgatni a kanyargós tengerparton. Ha kedvünk van hozzá, szinte bárhol strandolhatunk. Itt egyszerre megtalálhatók a hirtelen mélyülő, sziklás tengerparti szakaszok és a lankás homokos partok is, így kisgyerekesek részére is kimondottan ajánlott úticél Losinj sziget. Ha hajós kirándulásra szeretnénk menni, akkor három minisziget is könnyen megközelíthető Mali Losinjról: a Susak sziget, Unije és Ilovnik.  

Séta a Cikat strand közelében
Losinj sziget gyalogútjain kedvünkre sétálgathatunk.
Ha kedvünk úgy kívánja, akkor szinte bárhol fürödhetünk egyet.

Egy Losinj nyaralás alatt lesz bőven időnk a sziget déli részének partjait felfedezni. Ezek az öblök, strandok csak a feljebb említett sétányon, illetve hajóval közelíthetők meg. Érdemes egy kis sétát tenni és ellátogatni Losinj sziget déli fokára, hiszen itt egészen érintetlen tengerpartokat fedezhetünk fel. Két kötelező látnivaló van még a szigeten. Egyrészt Mali Losinj városát keressük fel mindenképpen, hiszen itt sok-sok szépen felújított monarchiabeli villát és számos luxus jachtot találunk. A sziget másik érdekessége a Veli Losinjnál található delfin-kutatóállomás. Itt a Veli Losinj-öbölnél sok delfint fedezhetünk fel az elő- és utószezonban.

Losinj sziget autóútjai

Losinj autóútjai és közlekedési morálja lényegesen jobbnak mondható, mint Cres szigeté. Itt sokkal több egyenes útszakasz található, jobban fel vannak újítva az utak, és kisebb a forgalom is, mint a szomszédos Cres szigeten.  

Losinj fõút, Losinj main road
A felújított Losinj fõút

 

Ajánlatunk Losinj sziget környékén: Cres sziget és Susak sziget

Hozzászólások (5)

2015
07
30
Sziasztok! 2 kérdésem lenne: - Szept. elején általánosságban milyen az idő és a tenger hőmérséklete? - Melyik szigetről kell átmenni a komppal?
2015
07
10
Szia! Teljesen jogos a kérdés. Vannak delfinek itt is és a Cres sziget körül is viszont nem főszezonban. Akkora ilyenkor a tengeren a forgalom, hogy elmenekülnek innen. Egyébként semmilyen különlegesség nincs ebben. Elmész Veli Losinjba - ott van egyébként ez a Blue World kutatóközpont - és kisétálsz a tengerpartra. Ott vannak a delfinek. Már akkor amikor ott vannak..
2015
07
10
Sziasztok! Delfin túrát szerveznek itt? Esetleg nem szervezett formában hogyan lehet kijutni a tengerre delfint nézni??
2014
07
09
Szia! Mi Veli Losinjban vagyunk, igen alkalmas lakókocsinak is, kempinget Mali Losinjban találsz. Van strand, ami el van kerítve (beton fallal is) ahol a kisgyereket is bátran elengedheted, mert kicsi a víz.Sok étterem, pizzéria, fagyizó, bevásárló központ van. Nagyon szép, kellemes hely, biztosan vissza jövünk :)
2014
04
05
Sziasztok! Erdeklodni szeretnek hogy lehet-e lakokocsival eljutni erre a helyre? Es foleg kisgyerekek szamara alkalmas-e?
Hozzászólnál? Ide írd az üzeneted:
Regisztrálj a hozzászóláshoz, vagy töltsd ki az alábbi mezőket!
Név:
Hozzászólás: A hozzászólás elküldésével kijelentem, hogy elfogadom a Felhasználási feltételeket.

Legnépszerűbb szállásaink

Legjobb ár:
25.909,-Ft / fő-től
Legjobb ár:
42.105,-Ft / fő-től
Legjobb ár:
47.048,-Ft / fő-től